Vliegerfestival Scheveningen: mooie vliegers, leuk om mee te maken! 

Vliegerfestival Scheveningen: mooie vliegers, leuk om mee te maken! 

Het Vliegerfestival in Scheveningen, afgelopen weekend was het weer. Op 24 september 2023 was ik erbij en wat was het verrassend leuk! De grote octopussen, de koalabeer, de benen en zelfs koeien in de lucht, wat een leuke vliegers. Vliegerfestival Scheveningen was mooi om te zien èn te fotograferen!

grote vlieger vliegerfestival scheveningen
vliegers-vliegerfestival

Prachtige vliegers, mooi weer, goede sfeer. Dit moet je eens meemaken!  

vliegerfestival-scheveningen

Vliegerfestival Scheveningen 

Jarenlang dacht ik ‘Ik geloof het wel’ en de keren dat ik zin had om het Vliegerfestival op de gevoelige plaat vast te leggen hadden we andere bezigheden. Afgelopen zondag was ik er voor het eerst bij. De zon scheen, het was mooi helder weer en het waaide, dus beter kon bijna niet.  

koe-vlieger
vlieger-koala-beer
vlieger vogel
vlieger kopen

Leuk voor jong en oud 

Ik zag kinderen met eigen vliegers, volwassenen met camera’s, groepjes jongeren chillend in het zand. Fervent vliegeraars en gewone nieuwsgierigen, jong en oud genoot! Zelfs de meeuwen leken onder de indruk.   

Octopussen in de lucht 

Al bij aankomst op de boulevard zag ik de octopussen in de lucht. De tentakels wapperden in de wind alsof ze onder water waren. Ter hoogte van Miss Maui en MOOD, twee van de vele strandtenten op de boulevard van Scheveningen, keek er een tijdje naar.  

miss-maui-vliegerfestival
octopus vlieger

Ontstressend  

‘Hier kan ik uuuuuuren naar kijken!’ zei een moeder die voorbij liep tegen haar gezin. Ik had dat ook. De bewegingen van de tentakels werkten ontstressend.

Met de mooie rieten parasolletjes op de voorgrond maakte ik er een filmpje van en postte er een story van in m’n THE HAGUE highlights op Instagram. Inmiddels vind je het terug bij m’n BEACH-stories.   

scheveningen-vliegerfestival

Scheveningers, dagjesmensen en toevallige toeristen, iedereen genoot! 

vliegerfestival-scheveningen-kurhaus

Vliegerfestival bij Pier 

Het Vliegerfestival werd direct ten zuiden van de Pier gehouden. Als je met je gezicht naar zee staat links dus. Hier, direct aan de zuidkant, waar ook het beroemde Kurhaus staat, was een groot stuk strand afgezet waar vandaan de grote vliegers werden opgelaten, maar eromheen was plek zat om te lopen, te staan, te zitten of om zelf met jonge kinderen ook even te vliegeren.  

vliegerfestival-scheveningen-pier

Vliegerfestival vanaf Pier  

Niet alleen vanaf de boulevard en het strand maar ook vanaf De Pier kon je er naar kijken. Nadat ik een rondje om de vliegerplek op het strand was gelopen, liep ik de Pier over (ontelbaar vaak gedaan, maar ik blijf het mooi vinden), keek even bij het bungy jumpen, de SkyView en het ziplinen, en klom nog even naar de top van de toren. Het verbaast me altijd dat zo weinig mensen het doen. Het is gewoon gratis!  

pier-scheveningen-24-september-2023

Wist je trouwens dat je kunt overnachten op De Pier?  

vliegerfestival-vanaf-pier

Het Vliegerfestival, gezien vanaf De Pier.

vliegerfestival

Grootste vlieger van Europa 

Hoewel de vliegers die ik zag al erg groot waren, zoals de benen die ik hierboven inzoomde vanaf de Pier, zou ook de allergrootste vlieger nog komen.

Rond 15:00u zou deze megavlieger opgelaten worden, maar lang was het onduidelijk of dat zou gaan lukken in verband met de wind die er stond. Ik was in de tussentijd even over de Pier gewandeld en was het shopping centre in gelopen voor iets wat ik nog nodig had, maar daarna gebeurde het helaas niet meer. Andere jaren ging de grootste vlieger van Europa soms wel de lucht in. Hopelijk volgend jaar dan maar! 

Foto’s Vliegerfestival Scheveningen 

Hierboven zag je al wat foto’s die ik op het vliegerfestival maakte. Hieronder zie je er nog meer. Ik maakte de foto’s zowel met mijn telefoon (mooiere kleuren) als met mijn camera (mooier met inzoomen).  

Ontspannende werking 

Vliegeren werkt rustgevend. Niet alleen ik merkte dat door er alleen al naar te kijken, maar de man die door de microfoon vanalles over de vliegers en het vliegeren vertelde en die de interviews deed zei dat ook.  

Als je vliegert ben je echt even alleen daar mee bezig. Jij, de wind en je vlieger. Voetjes in het zand, blik omhoog, lekker in beweging. En zo is het. Jij en de elementen. Probeer het eens! 

Vliegeren 

Bestel een vlieger en ga de komende tijd lekker vliegeren. Ook de herfst is er nog een ideale tijd voor. Op een mooie droge herfstdag met wat wind. Lekker bewegen, lekker buiten zijn, bij het geluid van de zee of op een andere mooie plek. 

Kampioen vliegeren

Europees kampioen Stephen Versteegh gaf een show met zijn kite. Wauw, wat een behendigheid! Het ogenschijnlijke gemak waarmee hij zijn vlieger even een kwartslag of verder keert vergt veel kunst en vaardigheden. Kampioen word je immers niet zomaar! Je ziet de vlieger waarmee hij zijn vliegerkunsten vertoonde op de foto hieronder.

vlieger-kunstjes

Vliegeren met kinderen 

Tijdens het vliegerfestival zag ik verschillende kinderen en ouders oefenen met vliegeren. Meestal met de wat kleinere vliegers, gewoon met één lijn, maar ook met meerdere lijnen. Ook al vergt het wat oefening, het is leuk om te doen.  

Vliegerfeest 

Eén van de eerste kinderfeestjes die ik voor mijn kinderen gaf was een vliegerfeestje. Ik bestelde een reeks goedkope blanco vliegers en liet ze die eerst allemaal leuk versieren en daarna pakten we de tram naar het strand om ze op te laten.  

Vlieger kopen 

Krijg je spontaan ook zin om te gaan vliegeren? Zo lekker nu het nog mooi weer is of straks juist in de herfst of in de herfstvakantie? Bestel nu een vlieger en doe het ook eens. Hier zie je allerlei soorten, zowel kleine vliegers als grote vliegers.  

Bestel nu een leuke vlieger en ga ook lekker vliegeren!

Praktische tips  

Ga je vliegeren op het strand let dan op het volgende: 

 • Pas op voor andere mensen en wandelaars, want de wind is onvoorspelbaar en een vlieger op je hoofd krijgen kan zeer veel pijn doen 
 • Gaat je vlieger kapot laat ‘m dan niet op het strand liggen, maar neem ‘m mee terug naar huis of gooi ‘m weg op een plek waar dat geoorloofd is 
 • Let op je tas (het kan vloed worden en meeuwen zijn vaak brutaal, zeker als er zichtbaar eten in/op/bij ligt) 
 • Kleed je lekker warm aan want het kan fris zijn op het strand (of neem iets mee en blijf om de vaak erg mooie zonsondergang te bewonderen) 

Hoe kom je in Scheveningen?  

Scheveningen is bereikbaar met de auto, bus, tram of fiets. Woon je dichtbij, ga lekker fietsen. Kom je van verder? Kies ipv de auto eens voor de trein en het OV of trein en fiets. Den Haag Centraal is het handigst als je richting Pier wil, maar Den Haag HS kan ook, als je aan de zuidkant van Scheveningen naar het strand wil.  

boulevard scheveningen september

Tot wanneer zijn de strandtenten in Scheveningen open?  

De strandtenten zijn nog open, meestal tot het eerste weekend van oktober, dus wacht niet te lang. De meeste closing parties zijn op 30 september. Enkele strandtenten zijn het hele jaar door geopend, maar ook zonder alle strandtenten is het heerlijk op het strand. Wat voor weer het ook is, het is altijd lekker om uit te waaien in Scheveningen.

Op de foto hieronder zie je de strandtenten aan het Zwarte Pad, met daarachter het mooie natuurgebied Meijendel, dat onderdeel is van Nationaal Park Hollandse Duinen. Ik nam de foto vanaf De Pier.  

Hier vind je nog meer leuke dingen om te doen in Scheveningen.

strandtenten vanaf pier

Overnachten in Scheveningen 

Blijf eens lekker 1 of meer nachten slapen in Scheveningen. Het is zo mooi om de zon onder te zien gaan en om lekker ’s ochtends al over de boulevard of het strand te wandelen. Zelf kan ik er op de fiets naartoe omdat ik in den Haag woon, maar ook ik kan er nog altijd van genieten. Dus wil je dat ook eens ervaren boek dan lekker een overnachting in Den Haag of Scheveningen.

Boek eens een overnachting bij het beroemde Grand Amrath Kurhaus, bij de Pier Suites of een ander hotel in Scheveningen.  

vliegerfestival-scheveningen

Vliegerfestival 2024 

Het Vliegerfestival in Scheveningen bestaat al sinds 1978. Dit jaar was het voor de 43e keer. Het was op zaterdag 23 september en zondag 24 september 2023 en was zoals altijd gratis te bezoeken.  

Data voor het Vliegerfestival in 2024 heb ik nog niet gevonden, maar het is altijd de tweede helft van september, meestal tegen het einde van de maand.  

Wil je het Vliegerfestival in Scheveningen ook eens meemaken? In 2024 is het ongetwijfeld ook weer. 

vliegerfestival-scheveningen-strand

Vliegerfestivals in Nederland 

Op de Facebookpagina Vliegerfestivals zag ik dat er ook elders in Nederland Vliegerfestivals georganiseerd worden, van Texel tot Zeeland. Dit was de agenda van 2023, dus het meeste is al voorbij, maar houd het in de gaten voor volgend jaar. Alleen het Vliegerfestival in Texel komt er nog aan.  

Vliegerfestival agenda 2023 en 2024  

Van Vliegerfeest tot Vliegerfestival, waar werd (en wordt) het gehouden? 

 • 30 April 2023 Vliegerfestijn Zeewolde (bij het Tulpeiland)  
 • 6-7 Mei 2023 Vliegerfestival Valkenswaard  
 • 27-28-29 Mei 2023 Pinkster Vliegerfestival Renesse  
 • 10-11 Juni 2023 Westende Vliegerfestival  
 • 11 juni 2023 Vlieger- & foodtruckfestival Nissewaard  
 • 29-30 Juli 2023 Cadzand Bad Vliegerfestival  
 • 19-20 Augustus 2023 Rijsbergse Vliegerdagen  
 • 25-27 Augustus 2023 Emmen  
 • 23-24 September 2023 Scheveningen Vliegerfestival  
 • 7-8 Oktober 2023 BeachClub Family Festival Texel  

Mocht je voor een bepaalde locatie al een datum voor het Vliegerfeest of Vliegerfestival in 2024 weten, vertel het dan bij de reacties.  

De Vliegeraar 

Komt de regen met bakken uit de hemel en is het dus echt geen vliegerweer? Duik dan met een boek op de bank. Met De Vliegeraar van Khaled Hosseini bijvoorbeeld, een boek dat ik lang geleden las en wat ontzettend mooi is.  

Blogs over Scheveningen 

Heb je plannen om naar Scheveningen te gaan? Boek dan alvast wat leuke activiteiten en lees ook zeker mijn andere blogs over Scheveningen eens. Ik schrijf regelmatig over tijdelijke evenementen, maar ook blijvende activiteiten en andere tips. Hier wat suggesties: 

Dit blog bevat enkele affiliatelinks.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven