Schaatsbaan Zuiderpark: grasveld omgetoverd tot mega ijsbaan in Den Haag! 

Schaatsbaan Zuiderpark: grasveld omgetoverd tot mega ijsbaan in Den Haag! 

Dé ijsbaan van Den Haag is natuurlijk de Uithof en tevens kun je schaatsen in Scheveningen, maar nu het zo hard vriest is schaatsen op natuurijs ook wel aantrekkelijk. Wil je veilig schaatsen op natuurijs en gratis bovendien? Het grote grasveld van het Zuiderpark is ondergespoten met water en zo tot schaatsbaan omgetoverd. Ik nam een kijkje! 

Update 8 januari 2024: de schaatsbaan in het Zuiderpark komt er weer aan. Nog heel even geduld en je kunt weer schaatsen in het Zuiderpark!

Schaatsbaan Zuiderpark 

Toen ik mijn blog over schaatsen op natuurijs in Den Haag schreef was deze ijsbaan er niet, maar nu – 17 december 2022- wel! Het grote grasveld in het Zuiderpark is omgetoverd tot tijdelijke ijsbaan en dat is natuurlijk leuk!  

Ik besloot vandaag even een kijkje te gaan nemen. Het zijn niet mijn beste foto’s ooit, maar een indruk heb je zo wel. Wil je ook een filmpje zien kijk dan op Twitter.  

Grote ijsbaan 

Het leuke is dat het echt een enorme ijsbaan is, dus je hebt er alle ruimte. Bovendien kun je vanaf alle kanten het ijs op. Hier en daar zag ik wat oneffenheden aan de zijkanten, dus let daarop, maar verder was alles was mooi bevroren en er waren geen wakken.  

Veilig schaatsen in Den Haag 

Wil je dus lekker schaatsen in de buitenlucht, zonder het risico dat je meters door het ijs kunt zakken, dan moet je hier zijn. Het is maar een dun laagje water, dus ook met jonge kinderen een veilige plek om te leren schaatsen. Een sloot, plas, rivier of meer is toch altijd iets riskanter.  

ijsbaan-den-haag

Schaatsen in het Zuiderpark 

Ik zag gezinnen, stellen, pubers, vanalles eigenlijk. Mensen met kinderwagens op het ijs, met jonge kinderen, met hockeysticks, maar ook enkele oudere fanatieke schaatsers die van hun schaatsrondje in het Zuiderpark genoten.  

schaatsen-met-baby
schaatsbaan-zuiderpark-grasveld

De schaatsbaan in het Zuiderpark.

schaatsen-zuiderpark
betrouwbaar-ijs-den-haag
veilig-schaatsen-den-haag
zuiderpark-den-haag-winter

Horeca en toiletten 

Het enige wat je eigenlijk mist is een warm drankje of toilet aan de kant, maar mis je dat dan kun je altijd naar één van de horecagelegenheden in de buurt gaan voor een hapje of drankje, zoals ParkOers of (dichterbij) snackbar Het Hapje (of daar een toilet voor klanten is weet ik niet).

Aan de overkant van het echte water ligt het nieuwe restaurant Losh, maar dat is geen plek om in je schaatsoutfit binnen te banjeren.  

losh-zuiderpark-den-haag

Aan de overkant van de ijsbaan zie je dat het echte ijs op de vijver in het Zuiderpark nog niet sterk genoeg is.

grote-vijver-den-haag

Waar is de schaatsbaan in het Zuiderpark?  

De schaatsbaan is te vinden op het grote grasveld in het Zuiderpark, aan de kant van de ingang bij de Vreeswijkstraat. Het ligt vlakbij de kinderboerderij en het Villierskopje (wat 2 jaar geleden ook bevroor) aan de Henriëtte Roland Holstweg (waar je niet met de auto mag komen).  

ijsbaan-zuiderpark-den-haag

IJsbaan Zuiderpark op de kaart

Je ziet de ijsbaan in het Zuiderpark hier op de kaart. Met een blauw vlak heb ik aangegeven waar de schaatsbaan precies te vinden is.

ijsbaan-zuiderpark-plattegrond

Op de fiets naar de ijsbaan in het Zuiderpark 

Kom je op de fiets naar het Zuiderpark dan zie je de ijsbaan vanaf de Soestdijksekade al liggen. Fiets (of loop) de Marie Jungiusweg in, maar pas wel op, want die is momenteel spiegelglad! Als alternatief kun je bij snackbar het Hapje het park in gaan. Ook vanaf de kant van het politiebureau en zwembad of vanaf de kant van het skatepark, de ADO velden en de Sportcampus Zuiderpark kun je het park in fietsen.  

schaatsbaan-zuiderpark

Let op: de hellende weg bij de ingang aan de Soestdijkse kade is momenteel spiegelglad! 

zuiderpark

Met de auto naar het Zuiderpark 

Kom je met de auto naar het Zuiderpark dan kun je parkeren aan de kant van het politiebureau, het zwembad en de atletiekbaan. Of wellicht in de Vreeswijkstraat, dan ben je dichterbij, anders is het namelijk best een stukje lopen.

Met het OV naar het Zuiderpark 

Wil je met de bus of tram naar het Zuiderpark check dan zelf even via Google Maps of via OV9292 welke tram of bus voor jou het handigst is. Dit ligt er namelijk aan vanaf welke kant je komt. Bus 25 komt het dichtstbij.  

Wat meenemen?  

Je kunt helaas geen schaatsen huren, dus die moet je zelf meenemen. Wellicht is een sleetje handig om op te zitten als je je schaatsen aan wil doen. Neem eventueel ook iets te eten of drinken mee. En zorg dat je je warm aankleedt en dat je sowieso handschoenen en eventueel een muts draagt.  

Waardevolle spullen 

Laat waardevolle spullen thuis of draag ze bij je. Laat geen dure sneakers in zicht aan de kant staan, maar doe ze in een rugzak op je rug of vraag iemand mee die niet gaat schaatsen maar wel graag kijkt.

Het mooiste zou zijn als je je spulletjes gewoon kunt laten liggen, als iedereen er gewoon voor zijn/haar plezier komt, maar zelf ben ik er altijd nogal voorzichtig mee.  

Tot wanneer blijft de ijsbaan in het Zuiderpark?  

Tot wanneer de ijsbaan in het Zuiderpark blijft is lastig te zeggen. Zo lang het vriest en het ijs niet vernield wordt (zoals enkele jaren geleden) kan er lekker geschaatst worden. Als het gaat dooien is de schaatsbaan natuurlijk snel weg.  

Zuiderpark, altijd mooi!

Ook als de ijsbaan weg is is het Zuiderpark nog steeds mooi voor een wandeling. En voor kinderen zijn er volop speeltuintjes. Wellicht gaat het nog sneeuwen, ook dan is het prachtig!

Zuiderpark in de lente of herfst

Zelf kom ik er graag in de herfst voor een mooie herfstwandeling (deze foto’s van 2021 vind ik ook erg mooi), maar ook in de zomer kom ik er wel eens en met name in het voorjaar als de bloesems in het Zuiderpark in bloei staan.

Schaatsbaan in Den Haag 

Hoe dan ook, momenteel is de ijsbaan een veilige plek om lekker buiten te schaatsen in Den Haag. Vriest het nog wat langer dan zijn er volop andere leuke plekken in Den Haag om te schaatsen. Ik schreef daar in mijn blog over schaatsen in Den Haag al eens over. En anders kun je terecht in de Uithof of (t/m 29 januari 2023) op het Cool Event.

Veel plezier als je naar de ijsbaan in het Zuiderpark gaat! 

2 gedachten over “Schaatsbaan Zuiderpark: grasveld omgetoverd tot mega ijsbaan in Den Haag! ”

    1. Ah, mooi zo! Dank je dat je het laat weten.
      Jammer dat het weer gaat dooien, maar hopelijk hebben er gisteren (en wie weet vandaag) toch nog mensen lekker geschaatst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven