Beschermvrouw Sophia in de Bagijnestraat: knap staaltje street art in Haagse binnenstad

Beschermvrouw Sophia in de Bagijnestraat: knap staaltje street art in Haagse binnenstad

Beschermvrouw Sophia. Sinds kort waakt ze over de Bagijnestraat in de Haagse binnenstad. Dankzij street artist Gordon Meuleman, want die legde onlangs, in opdracht van de gemeente en The Hague Street Art, de laatste hand aan dit nieuwe en bijzondere street art project. Een werk dat je -voor het juiste effect- zelf moet ervaren.

Nieuwe street art in Den Haag

Dit knap gemaakte kunstwerk midden in het centrum van Den Haag is pas sinds kort te bezichtigen en voor de meeste mensen dus nog onbekend. Het zit verstopt in een steegje tussen het Plein en het Spui.

Op het eerste gezicht lijkt het gewoon een portret, maar het is niet zomaar een portret! Er ís iets met het gezicht en dat ontdek je pas als je er zelf langs loopt. Op een foto zie je het niet!

Zo op het oog denk je misschien: ‘Oké, mooi, een vrouwengezicht’, maar pas als je er langs loopt zie je hoe bijzonder het is!

Bijzonder gezicht

Wandel je er namelijk van links naar rechts langs dan wordt het creepy en fascinerend tegelijk: je wordt namelijk gevolgd! De ogen van de vrouw lijken met je mee te draaien. Een heel bijzonder effect! Op een foto is het niet te zien, maar op dit filmpje dat ik maakte zie je het effect al een beetje!

Sophia in de Bagijnestraat

Om er langs te lopen moet je echter wel weten waar het zit. Dit bijzondere staaltje street art zit namelijk niet in een straat waar je toevallig langs zult lopen als je een keer in Den Haag bent of waarvan de kans groot is dat je er ooit doorheen bent gekomen. En dat terwijl het een straatje in hartje centrum is!

Tussen het Plein en het Spui

Hele hordes lopen dagelijks over de Lange Poten bij het Plein en de Kalvermarkt bij het Spui, maar het straatje ertussen kent ‘niemand’. Het winkelende publiek heeft er geen weet van. De meeste nachtbrakers (voor het ‘coronatijdperk’) evenmin.

Street art in een steegje

Ook ik had geen weet van dit steegje middenin de stad. Althans, het kwam nooit in me op om er doorheen te lopen. Alleen als (eet)café De Kleine Prins of De Paraplu toevallig je stamkroeg is ken je het steegje. Of als je wel eens Koreaans hebt gegeten bij Seoul Garden of van de Balkan keuken hebt genoten bij Balkan Grill (wat ik na mijn  bezoek aan de Balkan eigenlijk écht eens moet doen) zal er misschien een lichtje gaan branden.

Bagijnestraat

Ik heb het over de Bagijnestraat in de Haagse binnenstad. De Bagijnestraat is een straat met historie. Er zat een klooster!

Een vrouwenklooster

Aan het einde van de middeleeuwen werden er in Den Haag enkele vrouwenkloosters gesticht. Eén ervan bevond zich in de Bagijnestraat: het Sint Maria in Galilea klooster. Het werd in 1463 door enkele zusters gesticht.

Bagijn

De Bagijnestraat is vernoemd naar de bewoonsters van het vrouwenklooster: de bagijnen. Een bagijn of begijn was een zuster, een vrouwelijke geestelijke die samen met andere zusters in een gemeenschap leefde.

Indertijd waren de begijnhoven een veilige haven voor vrouwen. De ‘begijntjes’ konden zo ten tijden van de vrouwelijke onderdrukking toch zelfstandig hun eigen leven leiden.

Begijnhof

Behalve de Bagijnestraat in Den Haag vind je in diverse Nederlandse en Belgische steden Begijnhofjes. Bekend is het Begijnhof in Brugge, maar ook in Antwerpen, Amsterdam en Breda vind je een Begijnhof.

Inspiratie

Gordon Meuleman, de maker van het kunstwerk, heeft zich hierdoor laten inspireren en ‘bedacht’ een hedendaagse beschermvrouwe. Hij maakte dit bijzondere street art work in opdracht van de Gemeente Den Haag en The Hague Street Art.

Eind december begon hij en nu is het af. Op Facebook zegt hij:

‘M’n eigen meisje in m’n eigen stad in opdracht van m’n eigen gemeente!’

street-art-gordon-meuleman-bagijnestraat

Beschermvrouw

De Sophia die hij geschilderd heeft is Sophia den Breems met wie hij SOGO vormt. Sophia is zelf ook street artist (je zag al iets van haar in mijn blog over street art in de Binckhorst en ook hier bij mij om de hoek op de Regentesselaan is haar werk te zien), maar nu is zij het onderwerp van Gordon’s kunst.

Sophia beeldt hier de hedendaagse beschermvrouwe uit; een beschermvrouw die waakzaam doch zorgzaam haar straat bekijkt.

Bewegend portret

Op foto’s is het bijzondere bewegende effect niet te zien, en als je er gewoon voor staat ook nog niet, maar wél als je van links naar rechts loopt. Ga dus zelf ook een keer met eigen ogen kijken en ontdek hoe ze je volgt!

Wandel van links naar rechts langs het werk en zie hoe Sophia je volgt!

bijzondere-street-art

20.000 streepjes!

Het bijzondere effect komt niet alleen door het feit dat geen gewone muur maar een geribbelde deur gebruikt is, maar ook door de manier waarop het erop aangebracht is.

Het portret bestaat uit maar liefst twintigduizend blauwe streepjes! Oké, hij zal ze heusniet werkelijk geteld hebben, maar hij werkte er in elk geval een paar maanden aan, nachtenlang. Wát een werk moet het zijn geweest!

Een knap staaltje street art in de Haagse binnenstad!

Arbeidsintensief project

Op zijn Facebookpagina schrijft Gordon: ‘Eerlijk is eerlijk, aan alle kanten heb ik dit project onderschat. Eind december ben ik begonnen met twintig duizend blauwe streepjes zetten op de meest onhandige ondergrond waar ik ooit op gewerkt heb.’

‘Dat het er uiteindelijk 20.000 zouden worden had ik ook niet van tevoren bedacht. Nachten doorwerken in idiote houdingen met de beamer ingebouwd in een tipi van vuilniszakken om deze te beschermen tegen het Nederlandse winterweer.’

Tegenslagen

Hij vervolgt: ‘Daar achteraan een opeenstapeling van pech. Slecht weer, een hele boze bewoner, stormen met namen, ziek, windstoten, blessures, elektra problemen en toen nog even een #Covid er achteraan. Het begon als een groot feest, heeft op momenten als een test gevoeld en heeft zelfs in de diepste dipjes even als een vloek gevoeld.’ Maar nu is het er wel. Het is af!

Beschermvrouw Sophia!

street-art-portret-vrouw

Street art spotten in Den Haag

Sinds half mei kun je zijn werk bewonderen en dat moet je echt even doen, of je nou in Den Haag woont of als je straks, als het allemaal weer wat makkelijker en veiliger kan, een dagje Den Haag doet.

Tip: behalve deze straatkunst is er nog veel meer street art in den Haag te bewonderen. Nieuwsgierig? Volg Follow my footprints op FacebookTwitter of Instagram, want er komt nog meer aan!

De Bagijnestraat vroeger

Behalve de street art van nu en het klooster van vroeger staat de Bagijnestraat trouwens om nog meer bekend. In de zeventiende eeuw werd er enige tijd een kalverenmarkt gehouden. Niet voor niets zit de huidige straat Kalvermarkt er vlakbij. En ook andere straatnamen in Den Haag getuigen van de handel uit het verleden. Denk maar aan de Lange en Korte Beestenmarkt, de Riviervismarkt en de (voormalige) Varkenmarkt.

Kalverenmarkt, porseleinfabriek en dierenasiel

Op een (overigens zeer interessante!) website over de geschiedenis van Den Haag lees ik bovendien dat er in de achttiende eeuw een bekende porseleinfabriek in de Bagijnestraat heeft gezeten (Lijncker) en dat het eerste Nederlandse dierenasiel hier gevestigd was.

Link buurtje

Ook lees ik daar dat de Bagijnestraat aan het begin van de twintigste eeuw een ‘befaamde, gevreesde en geduchte’ buurt was met slechts ‘sinistere nachtkroegen’ die een beeld gaven van achteruitgang, verlatenheid en armoede.

Het was een verzamelpunt van dieven, als ze tenminste niet in ‘Hotel de houten lepel’ verbleven; de gevangenis. Er werden diefstallen beraamd en gestolen waar werd er verhandeld. Vroeger kon je hier als niet ingewijde dan ook beter niet komen.

bagijnestraat-den-haag

Wil je meer over de Haagse historie weten dan verwijs ik je naar deze website over de geschiedenis van Den Haag.

den-haag-centrum

Sophia

De naam Sophia komt overigens uit het Grieks en betekent wijsheid of levenswijsheid. Wist je dat? Sophia zou na de dood van haar man samen met haar dochters (die geloof, hoop en liefde zouden zijn genoemd) haar bezit onder de armen hebben verdeeld. Je kunt dit nalezen in een baby namenboek.

Heb je een Sophia, Sophie, Sofia of Sofie thuis, dan is het natuurlijk extra leuk om even samen te gaan kijken.

De beschermvrouwe van de Bagijnestraat bewonderen

Ik zou zeggen ga eens kijken. Doe dit op een rustig moment en respecteer de rust van de mensen die in de buurt wonen. Ga dus niet lallend vanuit de kroeg (als het over een tijdje weer kan) Sophia bekijken, maar gewoon eens rustig overdag, net als ik deed.

Waar is het portret van Sophia te vinden?

De Bagijnestraat is een autovrij straatje met een nog smaller zijsteegje. Het portret van Sophia vind je tussen nummer 11 en nummer 15, maar niet op nummer 13. In Google Maps kun je nummer 11 aanhouden, dat is de deur er direct naast. Of nummer 15, van atelier Potvis. Of café de Paraplu.

nieuwe-street-art-den-haag

Huur een fiets

Je kunt er niet met de auto komen, dus kom lopend of op de fiets. Een fiets huren in Den Haag kan via Bim Bim Bikes, onder andere op Hollands Spoor. Let op: wil ej je fiets parkeren doe dit in Den Haag dan wel op de plekken waar het mag: in stallingen, in speciale vakken of bij nietjes. Je mag niet zomaar overal je fiets neer zetten.

Tram

Kom je t.z.t. (als het voor uitjes ook weer mag) met de trein naar Den Haag, dan kun je vanaf station Den Haag Centraal makkelijk lopen. Of reis 1 halte met de tram of Randstadrail naar de halte Spui of Kalvermarkt Stadhuis.

bagijnestraat-kalvermarkt

Overnachten in Den Haag

In Den Haag is zo ontzettend veel te zien en te doen (musea, bezienswaardigheden, natuur, cultuur, strand, shoppen, street art, kids activiteiten en straks de restaurants en terrassen weer) dat je er makkelijk een week zoet kunt zijn. Blijf er dus zeker eens een paar nachten slapen. Hier boek je een hotel of appartement in Den Haag.

Tip: lees ook mijn blog over de mooiste murals van Den Haag en tevens mijn andere blogs over Den Haag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven