De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael is een unieke tuin in Den Haag. Elk jaar in voor- en najaar kun je een korte periode van deze bijzondere tuin genieten. Ook nu weer, in de lente!
Wandelend over slingerpaadjes zie je in deze historische tuin niet alleen zeldzame bomen in lentetooi of –als je in oktober gaat- juist in herfstkleuren, maar ook de zo typerende rode bruggetjes, een Japans prieel en authentieke tuinornamenten te midden van felgroene mossen.
Ben je er nog nooit geweest, ga er dan eens naartoe de komende weken, lekker in het voorjaar. De entree is gratis!
De Japanse Tuin is een unieke plek in Den Haag!
Japanse Tuin in de lente
Menigeen wacht er vanaf het vroege voorjaar met smart op, want zodra in maart en april de bloesembomen weer gaan bloeien, de bollenvelden kleur krijgen, bloemenpark Keukenhof platgelopen wordt en ook de eerste boshyacinten weer verschijnen, vragen veel mensen zich af wanneer de Japanse Tuin weer open gaat. Dat is niet zo gek, want bij bloeiende sakura denk je sowieso al aan Japan. Toch is het vaak nog even wachten voor het zo ver is. De Japanse Tuin in Den Haag gaat namelijk altijd pas eind april open, maar… inmiddels is het zo ver!
De Japanse Tuin is weer open!
Afgelopen zaterdag –27 april- ging de Japanse Tuin weer open en ben ik meteen ’s ochtends gaan kijken. Ik wilde graag weer nieuwe foto’s maken, maar dan wel met zo min mogelijk mensen in beeld, dus besloot ik direct te gaan.
Hoe staat de tuin er momenteel bij, wat is er nieuw dit jaar en wat moet je weten als je gaat? Je leest en ziet het in dit blog!
Japanse Tuin op een rustig moment
Het regende nog toen ik op de fiets stapte en het was koud voor de tijd van het jaar dus ik dacht dan wil (hopelijk) haast niemand. Bovendien was het Koningsdag dus de meeste mensen hadden andere plannen. Ook wist ongetwijfeld nog niet iedereen dat de tuin weer open was, dus hup, gaan! En inderdaad, ik was de 7e die binnen was en –mede door het regenachtige weer- bleef het vrij stil tijdens mijn bezoek.
Zo ziet de Japanse Tuin eruit in de lente…
Tot wanneer is de Japanse Tuin open in de lente?
De Japanse Tuin in Den Haag is een unieke tuin die -vanwege de kwetsbaarheid van de tuin- slechts enkele weken per jaar geopend is: 6 weken in het voorjaar en 2 weken in het najaar. In de lente gaat de Japanse tuin altijd eind april open, vanaf de laatste zaterdag van april. De tuin is dan de gehele maand mei geopend en nog een volle week in juni.
Deze lente is de Japanse Tuin dagelijks geopend van 27 april tot en met 9 juni 2024.
Openingstijden Japanse Tuin lente
In de lente is de Japanse Tuin langer geopend dan in de herfst. Kijk je momenteel op Google dan staat er dat de Japanse Tuin geopend is van 9:00-17:00u, maar dat klopt niet. In het voorjaar is de Japanse Tuin van 10:00u tot 20:00u geopend, dus ook ’s avonds rond/na etenstijd nog.
Wil je niet in een lange rij door het park lopen (of zelfs moeten wachten om de tuin te kunnen betreden) ga dan meteen in de ochtend of juist aan het eind van de dag. Vermijd verder met name de zondag.
Ik laat nu eerst even zien hoe mooi het is. Daarna lees je nog wat belangrijke wetenswaardigheden voor je bezoek!
Foto’s Japanse Tuin in de lente
Wil je weten hoe de Japanse Tuin er nu bij staat en wat er in bloei staat? Je ziet het op m’n foto’s van eind april en dit filmpje. Na mijn bezoek op zaterdagochtend ging ik op maandagochtend terug toen de zon scheen. Hieronder zie je de foto’s die ik respectievelijk op 27 april en op 29 april maakte. Daaronder kun je doorklikken naar m’n foto’s van begin mei.
Foto’s Japanse Tuin in april
Foto’s van de Japanse Tuin na een regenbui (27 april 2024):
Foto’s Japanse Tuin met een zonnetje (29 april 2024):
Als de zon schijnt is het natuurlijk net wat fijner om er rond te wandelen. En dus ging ik maandagochtend terug, ook weer meteen om 10:00u, toen het nog rustig was. Hier zie je de foto’s:
Foto’s Japanse Tuin in mei
Vorig jaar bezocht ik de Japanse Tuin begin mei. Wil je daar foto’s van zien kijk dan op Facebook: Foto’s Japanse tuin Den Haag in mei.
Wat staat er in bloei in de lente?
In de lente (nu dus) doet de tuin nog steeds een beetje herfstig aan vind ik altijd, vooral door de Japanse esdoorn, maar toch verraden de roze kleuren dat het toch echt voorjaar is.
Je ziet donkerroze rododendrons, azalea’s, gele bloemetjes en de mooie lila-achtige blauwe regen bij het rode bruggetje over de vijver. Ik zag knoppen die nog op uitbarsten stonden en als je goed oplet zie je ook nog wat lichtroze bloesem en wat witte bloemen. De felgroene varens vind ik persoonlijk ook altijd erg mooi.
Zelfs in lente oogt de Japanse Tuin nog een beetje herfstig.
QR-codes Japanse Tuin
Voordat ik ging had ik gelezen dat je sinds dit jaar op verschillende plekken in de Japanse Tuin een QR-code kunt scannen om meer over een bepaald object te weten te komen middels een YouTube-filmpje dat dan verschijnt. Dat leek mij niet zo handig, omdat het er vaak al druk genoeg is en dit alleen maar tot extra opstoppingen leidt, maar het viel reuze mee. Het waren er maar een paar.
Gunbai gata en orthostat
Ik scande de codes van de Gunbai gata, de oorlogswaaier, en de orthostat, een zuil. Ik had ze allemaal al vaker gezien en met name de lantaarns al vaker gefotografeerd, maar nu hoorde ik er iets meer over.
De filmpjes zijn interessant, dus zeker een leuke en informatieve toevoeging, maar toch wil ik persoonlijk als ik in de natuur ben niet naar een filmpje kijken. De natuur staat voor mij voor ontspanning en mijn telefoon gebruik ik op zo’n moment alleen voor het maken van foto’s. Ik wil de Japanse Tuin dan gewoon zelf ervaren en de vogeltjes horen fluiten.
Toch is er een reden om de video’s wél te bekijken. In een artikel over de Japanse Tuin op de website Het Haagse Groen zegt één van de groenbeheerders: “De Japanse Tuin barst van de symboliek en de geheimen. Als je die niet kent, loop je er zo aan voorbij. Je ziet niet alles wat er is. Met de video’s lichten we een tipje van de sluier op.”
Let ook zeker op de prachtige ornamenten in de tuin.
Informatie over de ornamenten in de Japanse Tuin
Ook nieuw dit jaar zijn de twee panelen bij het paviljoen waar informatie op staat over de geschiedenis van de Japanse Tuin en over de verschillende ornamenten. Zo leerde ik dat het huisje aan het begin van het park een ‘azumaya‘ heet en een rusthuisje is, dat de stenen lantaarn met het hert een ‘kasuga doro‘ is en dat de steen met het jongetje met de lotusbloem Jizo uitbeeldt. Ik werd er even stil van…
Hoeveel tijd kost een bezoek aan de Japanse Tuin
Voor een bezoek aan de Japanse Tuin hoef je niet veel tijd uit te trekken. Ook al is het de grootste Japanse Tuin van Nederland, de tuin op zich is relatief klein en het rondje heb je zo gemaakt. Inclusief fotograferen was ik er maar een half uur. Ben je er voor het eerst dan neem je er wellicht iets langer de tijd voor, maar meer dan een uur ben je er doorgaans echt niet. Wel kun je daarna de rest van het landgoed nog verkennen of even verdwalen in het Sterrebos.
Houd er wel rekening mee dat als het druk is het zo kan zijn dat je even moet wachten voordat je de tuin mag betreden.
Waar ligt de Japanse Tuin in Den Haag?
De Japanse Tuin ligt hier, op Landgoed Clingendael, op het randje van Den Haag en Wassenaar. De handigste ingang (als je het park niet kent) is de hoofingang van het landgoed: Wassenaarseweg, ter hoogte van de Laan van Clingendael.
Adres Japanse Tuin: Wassenaarseweg, 2244 VH Den Haag.
Ingang Japanse Tuin
Zodra je het landgoed op wandelt kun je het beste eerst naar het Clingendael Instituut lopen. Wandel net ervoor rechtsaf het witte bruggetje over en volg het pad met de bocht mee naar de ingang van de Japanse Tuin. Dit is een bruin bruggetje verstopt tussen de struiken, vlakbij Theeschenkerij IJgenweis. Door het Sterrebos kan ook, maar de ingang zit aan de andere kant.
Mindervaliden, kinderwagens en honden
Voor invaliden zit er wel een ingang aan de kant van het Sterrebos, maar verder moet iedereen die van de kant van het Sterrebos komt even omlopen.
Let op: je mag niet met een kinderwagen of hond de Japanse Tuin in!
Uitgang Japanse Tuin
De uitgang van de Japanse Tuin zit aan de kant van het Sterrebos. Kijk je op Google Maps dan herken je het aan de stervorm. Het is leuk om na afloop nog even door dit ‘doolhof’ te dwalen langs rododendrons en hyacinten. Of sowieso het landgoed en het bos nog even verder te verkennen, want het is er prachtig!
Hoe kom je bij Landgoed Clingendael?
Kom je met de auto van buiten Den Haag dan is het goed te weten dat er geen speciale parkeerplaats is, dus parkeren moet in de buurt rond het landgoed.
Pak als het maar even kan de fiets of huur een (OV-)fiets. Zodra je het landgoed op fietst zie je rechts een paadje waar houten hekken staan om je fiets aan vast te zetten.
Met het OV naar de Japanse Tuin is niet vanuit elke hoek even handig. Er komt helaas geen tram in de buurt. Vanuit mijn huis is het een lange reis met tram, bus en benenwagen (een kwartier lopen), dus dan is 20 minuten fietsen sneller.
Kom je vanaf Den Haag Centraal dan kun je met de bus, maar moet je ook nog een stukje lopen. Hou je juist van wandelen dan kun je vanaf Den Haag Centraal wandelend door het Haagse Bos richting Clingendael. Dit is ongeveer drie kwartier lopen. Neem de stationsuitgang aan de rechterkant, bij Minglemush.
Horeca, speeltuin en meer natuur
Ben je met kinderen beloof ze dan na het rondje door de Japanse Tuin naar de speeltuin te gaan. Deze ligt ook op het landgoed, op loopafstand van de tuin en niet zo ver van IJgenweis waar je wat kunt drinken en naar het toilet kunt.
Wil je graag een nog veel langere bos- of natuurwandeling maken ontdek dan zeker de rest van Landgoed Clingendael. Of combineer je wandeling met een wandeling door het Haagse Bos.
Japanse Tuin in de herfst
In de herfst bezocht ik de Japanse Tuin het vaakst. Ik schreef daar al meerdere blogs over, zoals deze: Japanse Tuin in de herfst bezoeken, wat is het beste of mooiste moment?
Afgelopen herfst had ik de Japanse tuin zelfs een keer vrijwel voor mezelf, eveneens toen het regende. Foto’s ervan zie je op Facebook.
Japanse Tuin in oktober
Lukt het je niet om nu in de lente nog te gaan bezoek de Japanse Tuin dan in oktober. In de herfst is de Japanse Tuin altijd de laatste twee weken van oktober geopend. De exacte data in oktober 2024 zijn nog niet bekend.
Meer mooie bloemen, bomen en natuur
- Hou je van de Japanse Tuin in volle pracht dan vind je dit waarschijnlijk ook mooi:
- Hyacintenbos bij Landgoed Ockenburgh bij Kijkduin (ook nu, eind april)
- Rododendrons op Landgoed Ockenburgh (mei)
- Bloesem in Den Haag, Amstelveen of Almere (eind maart/april)
- Hyacintenvelden (maart/april)
- Tulpenvelden (april)
- Solleveld heide bij Kijkduin (augustus/september)
- Vliegenzwammen spotten (oktober), ook op Landgoed Clingendael
- Bos en natuur in Den Haag (herfst of hele jaar door)
Vond je dit blog de moeite waard, volg me dan op sociale media voor nog meer leuke tips in Den Haag, in Nederland, in Zuid-Europa, of verder weg. Je vindt m’n sociale media kanalen rechtsboven op de website. Op mobiel kun je op de 3 streepjes rechtsboven klikken en dan zie je de icoontjes onder het woordje Zoeken.
Alle foto’s in dit blog heb ik eind april 2024 in de Japanse Tuin gemaakt en mogen niet zomaar elders gebruikt worden.