Een wereld vol steden: boek met leuke weetjes over steden

Een wereld vol steden: boek met leuke weetjes over steden

Denk jij alles over New York te weten? Over Londen of Parijs? Over Athene, Rome of Istanbul? Dubai of Hongkong? Er is een nieuw boek uit: ‘Een wereld vol steden’ van uitgeverij Lemniscaat. Een leerzaam boek met leuke weetjes en bijzondere feitjes over verschillende steden. Van Barcelona tot Beijing, van Shanghai tot San Francisco, van Tokio tot Kaapstad en van Dublin tot Delhi.

st-petersburg

Grote wereldsteden maar ook andere boeiende steden

In het boek staan grote wereldsteden, maar ook andere bekende en boeiende steden. In totaal zijn het 30 steden. Veel Europese en Aziatische steden, maar ook steden in Afrika, Amerika en Australië.

een-wereld-vol-steden

Originele weetjes

Om eerlijk te zijn dacht ik dat ik het meeste wel zou weten. Maar dat had ik mis. Ik wist best veel, maar er was geen enkele stad waarvan ik alles al wist. Sterker nog, ik las eigenlijk best heel leuke en verrassende wetenswaardigheden. Ondanks mijn universitaire studie waar toch menig mediterrane stad aan bod kwam, mijn SEPR voor het reisbureaubedrijf dat ik daarnaast nog haalde en de vele citytrips die ik maakte (kijk hier en hier maar) wist ook ik nog echt niet alles.

weetjes-Dubai

Jeugdboek dat ook leuk is voor volwassenen

Ik had zelfs niet eens door dat Een wereld vol steden een jeugdboek is! Ondanks dat het voor kinderen vanaf een jaar of 8 bedoeld is, is het ook leuk voor volwassenen. Ik had er een persbericht over gekregen, maar pas toen ik ging googelen zag ik dat het een jeugdboek betrof.

Zelfs als je denkt een top reisexpert te zijn is dit boek leuk om in te kijken.

weetjes-rio-de-janeiro

Leuke wetenswaardigheden

Het leuke is dat je soms dingen leest die je helemaal niet verwacht (zoals dit hieronder over Delhi) of waar je nooit bij nagedacht hebt (zoals ‘Hoe noem je een inwoner van Caïro’):

Delhi heeft de meeste milieuvriendelijke bussen ter wereld.

De inwoners van Caïro worden Caïroten genoemd.

Op de Tafelberg in Kaapstad groeien zo’n 2200 soorten planten.

stranden-sydney

Sydney heeft meer dan 100 stranden.

Vragen over grote steden

Om je een indruk van de andere weetjes te geven ga ik nu wat vragen stellen.

 1. Welke stad telt 1.000 minaretten?
 2. Wat is de grootste stad aan de Middellandse Zee?
 3. Wat is de grootste stad ter wereld?
 4. Wat is de grootste Spaanssprekende stad ter wereld?
 5. Waarom wordt Amsterdam ook wel Mokum genoemd?
 6. Waar vind je een winkelstraat van 5,5 km?
 7. Wat beeldt het beeld op Berlijn’s Brandenburger Tor uit?
 8. In welk jaar moet de Sagrada Familia af zijn?
 9. Waar wordt fuling jiabing gegeten en waar is het van gemaakt?
 10. In welke Aziatische stad kun je nog enkele zeldzame roze dolfijnen spotten?

Weet jij het antwoord? Nee? De juiste antwoorden vind je in het boek.

weetjes-japan

Anders dan anders

Hoe dan ook, ‘Een wereld vol steden’ is geen reisgids, het is geen leesboek, het is ook niet alleen maar een kijkboek. Het is iets er tussenin. Van binnen is het boek vrij origineel vormgegeven. Je ziet grote tekeningen met daarin allerlei weetjes.

Het zijn dus geen lappen tekst en het is ook geen oneindige opsomming van feitjes, maar de wetenswaardigheden zijn juist heel speels weergegeven. Hierdoor nodigt het uit om het gewoon maar ergens open te slaan en her en der iets te lezen. Steeds als ik kijk zie ik weer iets wat ik nog niet wist.

weetjes-lissabon

Mis ik nog steden?

Er staan 30 steden in, dus echt wel veel. Wel miste ik Brussel en Bangkok. Persoonlijk vond ik die er wel bij horen. Misschien ook Havana nog. Of Singapore.

Opvallend

Er viel me 1 ding op: een zinnetje bij het hoofdstuk Barcelona: ‘Barcelona is de hoofdstad van het Spaanse Catalonië’. Ai, dacht ik, dat is nou net een gevoelig punt voor de Catalanen. Maar goed, dat zal niet iedereen opvallen.

De illustrator

De illustraties vallen wèl echt op. Ze zijn gemaakt door kunstenaar James Brown die ook ontwerper is voor het Victoria & Albert Museum in Londen. In het boek geeft hij elke stad door middel van één iconisch beeld weer. Van zijn hand is ook A World of Information.

Nog even de pluspunten

 1. Het is een leerzaam boek met leuke weetjes (ook dingen die echt niet iedereen weet).
 2. Het boek is verrassend door de illustraties in plaats van foto’s.
 3. Het is een leuk boek om te hebben.

Zijn er ook minpuntjes?

 • Toen ik ‘m voor het eerst opensloeg dacht ik wat staat er weinig in (maar toen ik ging lezen zag ik dat er veel meer in stond dan het op het eerste gezicht lijkt; per stad staan er toch echt zo’n 10 tot 20 weetjes in!)
 • Soms vraag ik me af of het wel klopt wat er staat. Natuurlijk kunnen sommige aantallen (qua inwoners of oppervlakte) in de loop der tijd wijzigen, maar ook bij andere weetjes zie ik soms als ik via Google zoek andere informatie dan in het boek; maar uiteraard is Google ook niet heilig.
 • Het boek is vrij groot en zwaar dus niet eentje die je even meeneemt op je dagelijkse ritje in de trein of zo (een klein handzaam boekje lijkt mij juist ook wel leuk, maar dit is er dus echt een om neer te leggen)
 • De kaft is oranje en dat vind ik persoonlijk niet zo’n mooie kleur (zo wel trouwens), maar misschien stoor jij je daar helemaal niet aan.
 • Ik vind de volgorde niet logisch; juist voor kinderen zou ik het in alfabetische volgorde hebben gezet of van dichtbij naar ver weg, dus bijvoorbeeld geordend op het aantal kilometers afstand vanaf Nederland.

Maar deze minpuntjes zijn geen reden om het boek niet te kopen. Het is echt wel een leuk boek om te hebben!

Een verrassend boek met leuke en interessante weetjes.

Voor wie, wat of wanneer is het leuk?

Dit boek is leuk om even in te kijken als je een citytrip gepland hebt (of dat nou naar Amsterdam of naar Parijs is), maar ook gewoon tussendoor. Mijn dochter keek er uiteraard ook meteen even in.

Afgezien van de kleur vind ik het een mooi boek om in de kast te hebben of om neer te leggen in je huiskamer, in een hippe koffiebar, op school of gewoon in de wachtkamer van de tandarts.

Inspiratie voor een spreekbeurt

Omdat er best originele weetjes tussen staan is het ook leuk als inspiratiebron voor bijvoorbeeld een spreekbeurt over een stad.

Cadeautip

Een wereld vol steden is een leuk cadeau-idee voor Sinterklaas of kerst, zowel voor groot als klein. Het is hét cadeau voor iemand die denkt een echte stedenkenner te zijn.

Tip: gebruik het boek voor een quiz op Oudejaarsavond. Of leg het neer tijdens Kerst zodat iedereen er even in kan kijken in plaats van dat je alleen maar ‘op’ zit.

Praktische informatie:

Schrijver: Lily Murray

Illustraties: James Brown

Oorspronkelijke titel: A World of Cities

Vertaald door: Jesse Goossens

Uitgeverij: Lemniscaat

1e druk (2017)

ISBN nr: 9789047709619

Hardcover

63 pagina’s

Formaat: 37,5 x 28cm

Prijs: 19,95

een-wereld-vol-steden-lemniscaat

Bestellen via Libris

Wil je het boek kopen? Ga dan naar je lokale boekhandel of kijk op Libris.nl. Zoals je weet promoot ik normaal Bol.com, maar Libris support liever de lokale boekhandel, en daar zit wel wat in. Wil je alleen dit boek bestellen dan is het via Libris sowieso aantrekkelijker omdat zij vanaf 15 euro al gratis verzenden en Bol pas vanaf 20 euro.

Ik zag trouwens ook het boek ‘Wat waar wanneer in de wereld’. Dat ziet er ook interessant uit.
Wil je ook nog andere dingen dan alleen maar boeken bestellen dan kun je het wel via Bol.com doen.

jeugdboek-wereld-steden

Meer leuke cadeaus en boekentips

Deze blogpost betreft een review. Ik heb het boek gratis opgestuurd gekregen. Wel heb ik zoals altijd mijn eerlijke mening gegeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven