Delfts Blauw in de Bonte Ossteeg, het mooiste steegje van Delft

Delfts Blauw in de Bonte Ossteeg, het mooiste steegje van Delft

De Bonte Ossteeg in Delft. Wie in Delft woont weet ongetwijfeld van het bestaan van dit fotogenieke steegje in hartje Delft af en menig toerist heeft (voor de coronatijd) selfies gemaakt in het Delfts Blauwe straatje, maar wie elders in Nederland woont kent ‘Delft Blue Alley’ meestal niet. Ik was er in de herfstvakantie met mijn zoon en vond het leuk om te zien!

De Bonte Ossteeg is een super instagrammable plek in Delft!

bonte-ossteeg-delfts-blauw

Steegje met Delfts Blauw

Ga je dus eens een dagje naar Delft of boek je -ook in coronatijden- een hotel in Delft om er toch nog lekker een weekendje op uit te gaan, mis dit leuke steegje met Delfts Blauw dan niet! Het steegje op zich was al aardig omdat je de Markt er tussendoor ziet liggen, maar juist het Delfts Blauw maakt het extra mooi! Het is één van de meest gefotografeerde steegjes van Delft.

Wandel je even mee?

follow-my-footprints-delft

Bijzonder steegje in Delft

Dit bijzondere steegje met Delfts Blauwe street art ligt supercentraal, middenin het historische centrum van Delft, maar wandel je toevallig net door een ander straatje naar de Markt (bijvoorbeeld door de Oude Manhuissteeg) dan kun je het zomaar missen en dat is jammer!

Ook als je gaat studeren in Delft (of als je zoon of dochter er gaat studeren) is De Bonte Ossteeg wel een van de plekken die je moet kennen, naast de historische plekken in Delft natuurlijk.

De Bonte Ossteeg in Delft is echt een must see!

bonte-ossteeg-delft

Bonte Ossteeg in Delft

Het steegje waar je deze mooie ‘Delfts Blauw’-street art vindt heet dus de Bonte Ossteeg in Delft (op de een of andere manier wil ik de hele tijd Bonte Koesteeg zeggen) en ligt tussen de Voldersgracht en de Markt, het grote (markt)plein in het centrum van Delft met het stadhuis, en waar normaalgesproken (in het pre coronatijdperk) volop terrassen te vinden zijn.

delfts-blauw-street-art

Wie heeft het gemaakt?

Ondanks dat ik het kunstwerk pas dit jaar ontdekte, is het niet nieuw. Kunstenaar Hugo Kaagman maakte het in 2013 in opdracht van de gemeente Delft. Zeven jaar geleden alweer dus. En dat niet alleen! Onderaan dit blog lees je wat Hugo Kaagman nog meer voor toffe dingen in Nederland en in het buitenland heeft gemaakt, ook allemaal met Delfts Blauw in de hoofdrol!

bijzonder-steegje-delft

Wat stelt de Delfts Blauwe street art in de Bonte Ossteeg voor?

Hugo Kaagman heeft zich voor dit kunstwerk in Delft laten inspireren door het wereldberoemde Delfts blauw. Het is een beetje alsof je dus naar Delfts blauwe tegeltjes kijkt, maar dan wel op een hele toffe en hippe manier.

Je ziet bekende personen uit Delft en uit de geschiedenis van Delft, zoals Willem van Oranje, Hugo de Groot en Johannes Vermeer, maar ook andere grappige details. Je ziet het zo op de foto’s verder naar onderen.

Willem van Oranje

Willem van Oranje woonde in het Sint-Agathaklooster, het huidige Prinsenhof in Delft. Zijn praalgraf is te zien in de Nieuwe Kerk in Delft. Onder de afbeelding van Willem van Oranje staan Chinese tekens. Weet jij toevallig wat deze karakters betekenen? Vermeld het bij de reacties, want ik ben benieuwd!

willem-van-oranje

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer zie je schilderend aan het werk. Vermeer is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Delft. De zeventiende-eeuwse Vermeer is er geboren, gedoopt en begraven. Hij woonde met zijn ouders in de herberg Mechelen aan de Markt in Delft en studeerde ook in Delft. Vermeer werd wel de Sfinx van Delft genoemd, omdat er zo weinig over hem bekend is; toch is hij één van de bekendste schilders uit de Gouden Eeuw.

Bekende schilderijen van Vermeer zijn natuurlijk Het melkmeisje en Het meisje met de parel. Het Melkmeisje is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Meisje met de Parel in het Mauritshuis  in mijn eigen Den Haag! Toevallig bezocht ik het Mauritshuis (én het beroemde schilderij) vorige week, dus daar kom ik ook zeker nog een keer op terug.

vermeer-aan-het-werk

Leuke details in de Bonte Ossteeg

Behalve bekende personen zie je ook leuke details in het werk van Kaagman. Als je wat langer naar de muur kijkt zie je wat grappige beelden en pikante details. Vooral de bilpartij valt op. Fietst deze dame nou met blote billen of lijkt dat maar zo?

fietsen-in-delft

Tip: Je kunt ‘m als fietsbel bestellen!

Delftse producten

Ouderwets Delftse producten zie je ook op de muur, zoals oud-Delftse toiletzeep en Delftsche slaolie. Verder ook teksten als TEE-SET (een vroegere band uit Delft) met ‘She likes weeds’ en ‘Ma belle amie’, twee van hun nummers. En Like.

delft-blue-alley

Wat zie je allemaal nog meer?

Ook zie je een molen, een kikker, een rund, een bonte os, een engel, nog een fietser, stripfiguur Lampje, iemand die haring hapt, een sexy dame en toeristen met rolkoffers.

Ook zie je nummer 22. Dat verwijst naar Markt 20-22, het adres dat hoort bij de zijkant van het huis dat aan de Bonte Ossteeg grenst en waar (op de Markt) café De Liefhebber gevestigd is.

street-art-steegje-delft

Een fietser, een dame in bikini, iemand die haring hapt en natuurlijk een bonte os.

hugo-kaagman

Een molen, een engel en nog meer. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.

dutch-street-art

Behalve kunst op de muur is dit ook nog te zien:

kunst-in-delft

Koe of os

Ook vind je in het steegje een bont geschilderde koe (als echt beeld, dus niet op de muur) met Delfts Blauw erop. Hij staat bovenop een klein elektriciteitshuisje met stieren. Wellicht is het dus geen koe, maar een os, gezien de naam van het steegje.

leuk-in-delft

Tip: lees ook mijn blog Street art op elektriciteitshuisjes.

delft-blue-alley

Heinen Delfts Blauw

Loop je door het steegje dan zie je aan de overkant van de Markt precies Heinen Delfts Blauw liggen. Dé plek voor buitenlandse toeristen om Delfts Blauw te kopen: Delft Blue (en allerhande producten met Delfts Blauw erin of erop). Met daarnaast, hoe kon het ook anders, een kaaswinkel, waar toeristen normaalgesproken natuurlijk erg blij van worden.

heinen-delfts-blauw

Van Delft

Sla je vanuit het steegje linksaf, dan kom je bij de hoek met de Oude Manhuissteeg, het andere steegje dat ook tussen de Voldersgracht en de Markt loopt, bij Van Delft, waar je nog even kruidnoten kunt kopen. Ja, want nu die toeristen er vrijwel niet zijn zit in één van de drie filialen met Delfts Blauw nu tijdelijk Van Delft, de Pepernotenfabriek.

Tip tussendoor: wip op de Markt even binnen bij de tijdelijke pepernoten pop up shop van Van Delft.

markt-delft-2020

Instagrammable plek

Nou, het moge duidelijk zijn dat dit toch echt wel een leuk steegje is om even te bekijken als je in Delft bent. Niet alleen voor toeristen, maar ook gewoon voor Nederlanders, want het is natuurlijk een super instagrammable plek. Leuk dus om hier een foto van te maken en op Instagram te zetten. Zelf ontdekte ik het ook door Instagram, terwijl ik eigenlijk naar iets anders zocht.

delfts-blauw-steegje

Street art in Delft

Behalve in de Bonte Ossteeg is er op nog meer plekken in Delft street art te zien. Samen met mijn zoon maakte ik een wandeling langs heel veel street art in Delft. Over street art in Delft schrijf ik apart nog een keer een blog.

Vermeer centrum Delft

Wil je meer zien dan alleen street art? Combineer een wandelingetje door het korte steegje dan met een bezoek aan het Vermeer-museum. Tickets kun je bestellen via Tiqets, waar je nog veel meer interessante bezienswaardigheden en activiteiten kunt vinden, niet alleen in Delft, maar ook elders in Nederland en in het buitenland!

Hier zie je mij als Melkmeisje bij het Vermeer centrum Delft. Not my best shot, uhum.

vermeer-delft

Herberg Vermeer

De herberg waar Vermeer geboren is is trouwens ook nog steeds te bezoeken! Herberg de Vliegende Vos ligt vlakbij de Bonte Ossteeg, aan de Voldersgracht, net voor het Vermeer centrum.

Delfts Blauw mozaïek

Ook kun je in Delft nog iets anders Delfts Blauw-achtigs zien: een mozaïek van een fiets. Het zit tegenover Filmhuis Lumen, op de Pluympot. Het mooie mozaïek is gemaakt van kapotte tegeltjes en kleine scherven van spiegels. Ook dit is niet nieuw overigens hoor!

mozaiek-delft-fiets

Leuk om te doen in Delft

Ben je van plan een dagje of weekend naar Delft te gaan? Hier vind je wellicht nog meer leuke dingen om te doen in Delft!  Breng een bezoek aan Museum Prinsenhof of aan Royal Delft. Ook leuk: doe een fietstour langs de hoogtepunten van Delft! Of maak een boottocht van Delft naar Den Haag! Het kan zijn dat momenteel -door de coronabeperkingen- niet alles mogelijk is, maar dit blog is ook voor de toekomst, dus hopelijk kan er volgend jaar weer meer!

Ga je musea in? Vergeet dan je Delfts Blauw mondkapje niet!

delft-corona

Weekendje Delft

Het fijnst is het natuurlijk om een nachtje te blijven slapen in Delft. Hier vind je hotels in Delft. Zelf vind ik het waar ik ook kom meestal het leukst om in de oude binnenstad te zitten, in het historische centrum, maar hoef je niet per se in het centrum van Delft te zitten, maar vind je aan de rand van Delft juist handiger omdat je bijvoorbeeld ook naar Den Haag en Rotterdam wil? Kijk dan ook eens naar de aanbiedingen van Voordeeluitjes: hotel in de buurt van Delft.

Tip: kijk hier voor hotels in Delft en boek meteen!

markt-delft

Meer toffe kunstwerken van Kaagman

De kunstenaar maakte trouwens ook op veel andere plekken in Nederland èn in het buitenland Delfts Blauw street art. Kijk zeker even op zijn website, Kaagman, want daar zie je nog veel meer moois, zoals dit: Mighty echo of the Amazon rainforest. Ook maakte hij toffe street art op de Amsterdamse wallen. En die Pofferdikkie food truck met poffertjes is ook gaaf (ook een supergoed gevonden naam trouwens)!

Delfts Blauw kunst in musea in Nederland

Hugo Kaagman maakte meer van zijn mooie Delfts Blauw-werken voor diverse musea in Nederland. Zo zag ik al eens een treinwagon in het Spoorwegmuseum in Utrecht (waar ik onderstaande foto maakte), maar ook kun je zijn Delfts Blauw kunst zien in het Tegelmuseum in Otterlo (waar ik deze zomer met de kinderen overnachtte in een heel leuk huisje), in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen (ook leuk met kinderen), in het Dordrechts Museum, in museum Vaals in Limburg en in het Stroopwafelmuseum in Amsterdam.

Ook in België en Sarajevo (waar ik geweest ben, maar het niet gezien heb) pimpte hij muren op en zelfs op Curaçao en in Shanghai! In 1980 zelfs al, waar hij aan de Zebra House in de Sarphatistraat in Amsterdam werkte. Die zebra-street art was ook gaaf!

Hugo Kaagman, één van de pioniers wat street art in Nederland betreft!

delfts-blauw-utrecht

Typisch Nederlands

Hou je van typische Nederlandse plekken en oud Hollandse taferelen? Ga dan zeker eens een dagje naar Volendam of Marken. Of bezoek de musea en molens van de Zaanse Schans. In dit blog lees je er meer over: Dagje toerist in eigen land.

Ook moet je echt een keer in Giethoorn geweest zijn. Hier lees je over Giethoorn in combinatie met de Weerribben-Wieden. O, en volg me meteen even op Facebook, want dit weekend (zondag denk ik) komt er nog een toeristische (maar echt heel mooie!) bestemming in Nederland online.

Meer Nederlandse steden

Wil je behalve Delft nog meer Nederlandse steden ontdekken? Lees dan mijn blogs over Amsterdam en omgeving, Den Haag en omgeving of Rotterdam en omgeving. Of ga eens naar Haarlem, wat leuk is in combinatie met Zandvoort. En kende je het witte stadje al?

Heb jij deze toffe Delfts Blauw street art in hartje Delft al eens gezien?

2 gedachten over “Delfts Blauw in de Bonte Ossteeg, het mooiste steegje van Delft”

  1. Heb je ook het straatje van Vermeer bezocht? Dit schilderij hangt nu in het Rijksmuseum. Volgens mij zijn ze er pas kort geleden achtergekomen waar dit geschilderd is.
    Ik ben gek op Delft, ben er geboren, heb er op school gezeten en heb een hoop Delftenaren ter wereld geholpen. Maar ik kom er te weinig…

    1. Hoi Lisette, nee, ik liep over de straat erachter/ervoor, langs het water. Ik las dat dat niet werkelijk het straatje was, ook al werd dat lang gedacht. Naar het Rijks wil ik wel weer eens een keer om het schilderij te zien (en vele andere schilderijen natuurlijk).
      Haha, leuk gezegd: ‘Ik heb een hoop Delftenaren ter wereld geholpen.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven