Bagan – een magische plek in Myanmar

Bagan – een magische plek in Myanmar

Bagan, de stad van duizenden pagodes. Nergens ter wereld vind je iets vergelijkbaars. Bagan in Myanmar is echt wat je noemt een magische plek. Ontelbaar veel grotere en kleinere pagodes steken omhoog terwijl de zon oranje kleurt en ondergaat of vanuit de stilte juist langzaam opkomt. Onvergetelijk!

Bagan Myanmar

Bagan in Myanmar staat op de bucketlist van vele reizigers. Ik was er lang geleden al! Bagan is echt een must see als je naar Myanmar gaat. Je mag het absoluut niet missen!

Mijn ervaring in Bagan

Eén van mijn meest bijzondere reisherinneringen vond hier dan ook plaats. Want hier, in Bagan, te midden van die duizenden pagoda’s, zei ik bovenop een tempel mijn twenties vaarwel en verwelkomde mijn thirties. Op mijn allerlaatste dag als twintiger zag ik de zonsondergang boven Bagan.

Zonsopkomst boven Bagan

Maar daar liet ik het niet bij. De dag erna, op 24 februari 2002, mijn eerste dag als dertiger, stond ik om 5 uur op en fietste samen met mijn reisgenootje (die net als ik in Bangkok woonde) tegen half 6 –in het donker nog- vanuit Nyaung U weer naar de tempelvallei, nu voor de sunrise.

zonsopkomst-bagan

De Mingalazedi en de Shwesandaw Paya

Op de foto’s zie je eerst de zonsondergang en daarna de zonsopkomst. Vanaf de Mingalazedi en de Shwesandaw Paya, met zicht op al die andere tempels, payas en pahto’s: de Sulamani, de Ananda, de Gubyaukgyi, de Nagayon en de Abeyadana; ze lijken allemaal op elkaar en toch zijn ze net weer een anders.

Het Myanmar van toen

De lucht kleurde, van verschillende tinten blauw en paars naar roze en oranje. Wat was dit mooi! Een specialer verjaardagscadeau kon ik me niet wensen. Het was mooi, zo magisch. Een onvergetelijk moment. Kijk naar de throwback travelpics die ik met mijn niet-digitale camera maakte en geniet mee tot de zon onder gaat en weer opkomt.

Foto’s Bagan Myanmar

pagodes-bagan

uitzicht-pagodes

sunset-bagan

Bagan-2002

vallei-tempels-bagan

mooi-myanmar

golden-temple

magisch-myanmar

bagan-myanmar

monniken-myanmar

fiets-bagan

shwesandaw-paya

zicht-vanaf-shwesandaw

mooiste-reiservaring

Followmyfootprints-myanmar

Hoe zou mijn verdere leven eruit gaan zien?

Daar zat ik dan. In kleermakerszit, met mijn blote voeten en mijn blik over Bagan, denkend aan het leven dat nog voor me lag. Bleef ik in Thailand wonen of ging ik terug naar Nederland? Hoe zou het gaan lopen?

Mijn mooiste reismoment in magisch Myanmar

Toen we de zonsopkomst nog met z’n tweetjes zagen

Alweer 14 jaar geleden is het. Ongelofelijk! Het lijkt nog zo dichtbij. Een magische plek zal het nog steeds zijn, maar wat zal er ook veel veranderd zijn. Bij de zonsopkomst waren we met z’n twéétjes! Dat zal nu echt niet meer kunnen, nu steeds meer reizigers en toeristen Myanmar ontdekken.

paard-wagen-bagan

… in plaats van met massa’s toeristen tegelijk zoals nu…

In 2002 al zag ik bussen vol Fransen en Italianen in Bagan (verder nergens in het land), maar alleen bij zonsondergang.  Bij zonsopkomst waren we alleen, samen met een jonge monnik die stilletjes op het puntje van de pagode zat.

Op Tripadvisor las ik dat het inmiddels dringen geblazen is om een plekje te vinden. Wat jammer! Ik zag dat er nu zelfs auto’s tot bij de tempels rijden; wat zonde, dat was eerst niet! Ik zag mensen op de fiets en met paard en wagen, zoals op de foto hierboven.

Ballonvaart boven Bagan

Ook de ballonvlucht is nu heel populair. Ik denk dat je het tegenwoordig niet meer zónder de luchtballonnen kunt zien, hoewel me dat wel ook heel mooi lijkt.

Pagan, de hoofdstad van het Birmaanse rijk

Bagan werd vroeger Pagan genoemd. Ooit was het de hoofdstad van het Birmaanse rijk. Leuk om te weten is dat Bagan vroeger bewoond was. De Birmanen leefden gewoon tussen de tempels. Niet een paar mensen, nee, echt duizenden! Dat moet ook heel bijzonder geweest zijn. Gek om je dat voor te stellen.

Hoeveel tempels zijn er in Bagan?

Hoeveel pagodes Bagan precies heeft? In mijn herinnering las ik destijds over 5.000 pagodes, maar nu lees ik verschillende aantallen; 2.000, 2.200, 4.000. Hoeveel het er precies zijn weet ik niet, maar dat doet er eigenlijk ook niet toe. Feit is dat het zien van al die puntjes aan alle kanten een heel bijzonder gezicht is. Dat vergeet je nooit!

magisch-bagan

Een unieke plek, een droomplek!

Waar in Bagan zijn de sunset en sunrise het mooist?

Het is slim om even te checken vanaf welk punt de sunrise of sunset het mooist is. Destijds stond in de Lonely Planet:

Mingalazei’s uppermost terrace is one of the highest points now accesible to visitors. Being the westernmost monument at Bagan, it’s a particularly good spot for the panoramic afternoon view of all the monuments lying to the east.

Ik weet niet of daar nu iets aan veranderd is, ik las zelfs dat deze pagode een tijdje gesloten was, maar er zijn vast wel andere plekken en secret spots te vinden.

Mag je de tempels in Bagan nog beklimmen?

Blogcollega Eva Hopstaken hoort steeds vaker geluiden van reizigers en mensen uit de reisbranche dat je de tempels niet meer mag beklimmen. Bij veel van de bekende tempels zijn rode borden geplaatst. Op zich is het ook niet zo gek natuurlijk. Willen we alles mooi houden dan moet je niet met massa’s toeristen alles maar blijven beklimmen.

Tempels Bagan verboden te betreden?

Kun jij als je in 2019 of 2020 naar Myanmar gaat nog wel een tempel op in Bagan? Ik weet het niet. Niet meer allemaal in elk geval. Eva schrijft er dit over: Tempels Bagan verboden te betreden? Maar dat is zeker geen reden om er niet meer naartoe te gaan. Want daar zíjn is alleen al magisch.

In 2002 was ik al in Myanmar

Ik bezocht Myanmar al in 2002, vanuit Bangkok waar ik toen woonde. Relatief vroeg dus, de meeste mensen gaan het pas nu ontdekken. Ik ken nog steeds maar een handje vol mensen die er ook geweest zijn. Ga jij naar Myanmar? Koop dan de meest recente Lonely Planet van Myanmar (update 2019: check even of er inmiddels nieuwere zijn!)

Hoe kom je in Bagan?

Uiteraard leiden meerdere wegen naar Bagan. Je kunt met de auto, de bus, de boot; je kunt er zelfs naartoe vliegen!

Met de boot naar Bagan

Zelf bereikte ik Bagan na een 11 uur durende bootreis vanuit Mandalay. Dit kostte destijds 16 dollar. Niet goedkoop dus, maar het was absoluut een leuke ervaring, zo over de Irrawaddy rivier (tegenwoordig wordt dit de Ayeyarwady genoemd) , vanaf ’s ochtends heel vroeg al.

Het was een grote boot. Je kon beneden zitten, op stoeltjes, of boven op het dek staan. Het was vooral leuk dat de boot af en toe stopte zodat je de lokale bevolking met hun bepakkingen de boot op zag komen of verkoopsters met lekkernijen in het water zag staan. Wij hadden zelf chapati’s mee (die ’s ochtends al om 5 uur vers voor onze neus in Mandalay werden gemaakt, mmm…!) en rijpe avocado’s van een marktje.

Waar logeren in Bagan?

In Bagan logeerde ik in New Park, in Nyaung U, net buiten Bagan. Ik heb even gegoogeld en het bestaat nog. Het heeft 1 ster en het was inderdaad eenvoudig (4 dollar pp in een driepersoonskamer). Het had een tuin, dat was fijn, maar inmiddels zijn er veel heerlijkere plekken bijgekomen. Kijk hier waar jij graag wil overnachten: overnachten bij Bagan. Er staan hele gave adresjes tussen!

Op de fiets naar de tempels in Old Bagan

Vanuit het guesthouse fietste je in 45 minuten naar Old Bagan. Inmiddels hebben ze ook scooters en e-bikes zag ik, maar het fietsen was ook bijzonder! Wel fris nog ’s ochtends. Ook de locals nemen gewoon de fiets, naar hun werk of ook naar de pagodes.

bagan-vroeger

Meer mooie plekken in Myanmar

Na Bagan (waar we 3 nachten bleven) reisden we door naar Mount Popa. Hier lees je een reisblog over meer mooie plekken in Myanmar.

Krijg jij ook al zin om naar Myanmar te gaan? En wat vond jij de meest magische plek waar je ooit geweest bent? Was dat ook Bagan? Of was het Angkor Wat, Ayers Rock, de Taj Mahal, Petra of iets heel anders? Ik ben benieuwd!

13 gedachten over “Bagan – een magische plek in Myanmar”

 1. Schitterend en fijn dat je er nog van hebt kunnen genieten voor de massa kwam. In 2008 namen we een dag een paardenkar, heerlijk relaxt was dat! Die mannetjes met hun paardenkarren zullen hopelijk goede tijden tegemoet gaan.

 2. Inderdaad prachtig. Brings back good memories…
  En het zal veel veranderd zijn. Wij waren er twee jaar geleden. Zelfde ritje op de fiets in het donker, zo lachen. Wel druk op de tempel, maar allemaal de moeite waard. Gewoon wat eerder komen, voordat de busjes arriveren 🙂 
  Bagan is ontzettend magisch. Dat vonden we ook van Angkor Wat en plekken als Machu Picchu, Kajuraho (India), Gion in Kyoto, Statue of Christ in Rio, wat boffen we toch dat we hier geweest zijn. Maar een prachtige zonsopkomst vanachter een Hollandse molen is ook niet te versmaden!!

  Emiel 

 3. Wij waren afgelopen jaar in Bagan en het is nog steeds een magische plek. Beelden zonder ballonnen zijn er zeker nog. Ik vond het niet zo druk als ik gedacht had, het is natuurlijk ook een enorme vlakte waar je over praat.

 4. Hoe mooi is dit!

  Jammer is het he, dat onontdekte plekken ontdekt raken. De rust, de stilte en het uitzicht zullen nooit meer zijn zoals jij het hebt ervaren. 

 5. Wat gaaf dat jij er zo lang geleden al bent geweest? Tegenwoordig wordt het gebied volgens mij een beetje gehyped (het nieuwe Angkor zeg maar) dus ik ben blij te horen dat jij het ook de moeite waard vond toen er nog weinig toeristen waren!

 6. Ik wou nog reageren maar internet is traag. We hebben gisteren de sunset gedaan vanaf de buledi. Viel wat tegen, een rode zon en toen weg… Het was gezellig op de pagode stuk of 100 mensen maar niemand die elkaar in de weg zat. Overdag genoeg plekjes gezien waar we echt alleen waren. Het is ook zo groot! Vandaag gaan we naar old bagan dat zal wel drukker zijn denk ik. Sunrise zou leuk zijn maar om Isis wakker te maken en dan de hele dag een stontvervelend kind te hebben zie ik ook niet zitten.

  1. Ja, groot hè? Jammer dat de sunset een beetje tegen viel. Wat je over Isis zegt snap ik ook. Als je nog 1 ochtend hebt zou ook 1 van jullie kunnen gaan, dat is het voordeel als je met z’n tweeën bent, maar ik snap ook dat het wel leuk moet blijven. Weinig slaap hakt er op gegeven moment wel in. 😉

   1. We hebben het gedaan hoor, zonsopkomst. Op een “geheime plek”. We waren met 4 anderen dus dat viel best mee he. De foto’s ga ik nog even geheim houden tot mijn eigen monsterpost vol met recente tips over Bagan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven