Een onafhankelijk Catalonië, gaat dat er ooit van komen?

Een onafhankelijk Catalonië, gaat dat er ooit van komen?

Eens in de zoveel tijd is het weer in het nieuws: Catalonië wil onafhankelijkheid. Catalonië wil zich afscheiden van Spanje. Catalanen willen een eigen staat. Of: Catalanen willen afscheiding van Spanje.

Al sinds ik me in 1990 meer dan de gemiddelde nieuwsvolger met het Catalaans nationalisme bezig hou (althans, toen vooral) zie ik het regelmatig voorbij komen. Wie op vakantie gaat naar Catalonië of wie wel eens een weekendje naar Barcelona of Girona is geweest herkent het allicht: overal hangt de Catalaanse vlag uit, aan vlaggenstokken maar ook gewoon aan balkons prijkt het geel met rood gestreepte doek.

Catalaans nationalisme

Dit is niet iets van de laatste tijd. Al sinds jaar en dag speelt het Catalaans nationalisme een rol en zijn er fanatieke Catalanen die het liefst een afscheiding van Spanje wensen en die een hele eigen staat willen. Madrid daarentegen wil dat natuurlijk niet.

Catalunya-estat
Catalunya, nou estat?

 

Spanje of Catalonië?

Toen ik op mijn 18e naar Catalonië vertrok intrigeerde me dat al. Mijn interesse hiervoor ontstond eigenlijk uit een puur onschuldig iets. Steeds als ik enthousiast opmerkte Spanje zo leuk te vinden kreeg ik steevast als antwoord: ‘Pero no estás en España, estás en Cataluña!’ Je bent niet in Spanje, je bent in Catalonië!

‘Pero no estás en España, estás en Cataluña!’

Waar komen nationalistische gevoelens vandaan?

Jaren later, toen ik voor mijn scriptie onderzoek moest doen in het buitenland besloot ik dan ook om me daarop toe te leggen. Ik vond het namelijk soms een beetje ver gaan, dat Catalaans nationalisme, een beetje overdreven zelfs, maar tegelijkertijd was ik nieuwsgierig waar die sterke nationalistische gevoelens nou eigenlijk vandaan kwamen.

Invloed van ouders, school en vrienden

Wat was bijvoorbeeld de invloed van ouders, school en vrienden (de peer group) op de ontwikkeling van nationalistische gevoelens? Welke van deze factoren droeg daar het meest toe bij? Het citaat waarmee mijn scriptie begint is dan ook: ‘No naces nacionalista, el sentimiento lo has ido madurando.’ Je wordt niet als nationalist geboren, het gevoel ontwikkelt zich naarmate je ouder wordt. Als je opgroeit gaat het een rol spelen.

‘No naces nacionalista, el sentimiento lo has ido madurando.’

Onderzoek in Barcelona

Ik trok de stoute schoenen aan, vertrok op mijn 24e voor de 2e keer naar Barcelona, zonder zelfs maar een kamer of etage te hebben van te voren, maar ik dacht dat vind ik wel (en ja, dat vond ik inderdaad), volgde 10 uur per week Catalaans aan de universiteit en hing overal briefjes op in het Catalaans om in aanraking te komen met jongeren die me konden helpen:

‘Ets catalanista? Ets independentista? Doncs, si tens més o menys 17 à 27 anys m’agradería ferte una entrevista.’ Ben je catalanista? Strijd je voor onafhankelijkheid? En ben je tussen de 17 en 27 jaar oud, dan zou ik je graag interviewen.

vlag-girona
Vlag op een dak in Girona

 

Interviews met Catalaanse jongeren

lk ondervroeg tientallen Catalaanse jongeren, vrijwel allemaal met typisch Catalaanse namen als Josep, Enric, Oriol, Ferran, Jaume en vele Jordi’s. Ook klopte ik aan bij Esquerra Republicana de Catalunya, een fanatiek Catalanistische partij. Zij hadden ook een jongerenafdeling. En zo voerde ik uiteindelijk in de weken die volgden diverse uitgebreide gesprekken met jonge Barcelonezen; in het Catalaans, want een aantal vertikte het castellano, het gewone Spaans, te spreken!

Castellers

Niet alleen vertelden ze over hun liefde voor Catalonië en de wens van sommigen tot afscheiding, ook nam een van hen me mee naar de oefenplaats van een groep castellers in Barcelona. Castellers horen namelijk onlosmakelijk bij Catalonië. Op elk Catalaanse feestdag zie je ze: de castellers die de beroemde menselijke torens bouwen. Ze klimmen op elkaar, vaak ook met kleine kinderen erbij en bouwen zo een hoge toren, een castell, oftewel een kasteel. Ik heb het vaak gezien, maar het blijft bijzonder knap. Voor Catalanen is het tegelijkertijd een uiting van trots naar hun moederland: Catalonië.

castells-santa cristina d'aro
Castellers in actie in Santa Cristina d’Aro

Catalaanse feestdagen

Behalve de castellers horen ook de sardanas (een dans die je bijvoorbeeld op zondagen vaak bij de kathedraal in Barcelona kunt zien) echt bij de Catalaanse cultuur. Net als de correfocs, de duivelsdansen, waarbij ‘duivels’ met vuur(werk) rennen. Dat gebeurt tijdens Festa de la Mercè, een feest dat nu net een paar dagen geleden was.

Catalaanse-vlag-Gerona
De Catalaanse vlag wappert overal volop in Catalonië

Catalaanse vlag

Begin mei dit jaar was ik weer in Catalonië. Niet alleen de castells zag ik weer, ook de Catalaanse vlag (bandera) wapperde volop. In Barcelona en Girona maar ook in de rest van Catalonië hing op veel plaatsen de rood met geel gestreepte vlag uit. En daarnaast ook een vlag die erop lijkt maar die ook nog een driehoekje blauw erop heeft, met een witte ster erin.

De meest bekende vlag (de eerstgenoemde) heet de senyera, die met de ster heet de estelada (estel betekent ster in het Catalaans). De bandera met de ster is nu hét symbool voor het streven naar de onafhankelijkheid van Catalonië.

Gerona-Catalonie
Straatje in het centrum van Gerona

Catalanen zijn niet alleen trots op hun tradities en cultuur, maar vooral ook trots op hun land (of regio dus eigenlijk), en hun taal. Uiteraard hebben ze hun eigen feestdag: 11 september, de Diada, het Festa Nacional de Catalunya, een eigen volkslied (himne nacional), een eigen regering en een eigen premier: Artur Mas.

Catalaanse trots

Hoe uit dat trotse gevoel zich? Dat nationalisme? Hoe beschrijven ze het zelf? Urenlange interviews, heel veel gesprekken met ander Catalanen, heel veel uren speurwerk in de Biblioteca de Catalunya, maar ook de contacten bij het Departament de Cultura van de Generalitat de Catalunya maakten dat ik me er destijds steeds beter een beeld bij kon vormen.

boeken-catalonie
Voor mijn onderzoek naar Catalaans nationalisme spitte ik vele bronnen door

Onbegrepen en anders

Ik deed onderzoek in de tijd van Jordi Pujol en zijn CiU. Hij zei ooit:

‘Hay una nación catalana y otra vasca, y otra gallega y otra, por supuesto, castellana, pero no española. No existe una cultura ‘española’.’

Ik denk dat die wèl bestaat, net zoals veel Spanjaarden dat ook denken, maar ik bleef gefascineerd. En wie ben ik om dat te denken? Zelf sprak ik met leden van de partij ERC, Esquerra Republicana de Catalunya. Jordi, één van de Catalanen die ik destijds sprak zei over Spanje en de Spanjaarden:

‘Ze hebben ons nooit begrepen en zullen ons ook nooit begrijpen.’

Scriptie Catalaans nationalisme

Een scriptie van 109 pagina’s en 120 geraadpleegde werken kan ik echter niet even in een paar zinnen samenvatten, maar de conclusie op de hoofdvraag van mijn onderzoek, namelijk wat de invloed van ouders, opleiding en vriendengroep op de ontwikkeling van Catalaans nationalistische gevoelens heeft, luidde dat school niet van invloed is, ouders een klein beetje en vrienden het meest. Uiteraard heeft dit ook te maken met de leeftijd van de respondenten. Rond je twintigste ben je vrij vatbaar voor wat je vrienden vinden en wil je er graag bij horen.

Catalonië

En tja, wat wil je verder weten? Hoe het nou zit met Catalonië? Tot waar Catalonië precies loopt? Lees hier nog een paar citaten en wetenswaardigheden uit mijn scriptie uit 1996 (soms schrik ik me dood als ik besef dat het volgend jaar al 20 jaar geleden is dat ik afstudeerde!):

Behalve van Catalonië kun je ook spreken over de Països Catalans. Het is een wat bredere term die behalve naar Catalonië ook naar Valencia, de Balearen (Illes Balears), Andorra en Frans Catalonië (in Zuid-Frankrijk) verwijst. Wist je dat zelfs in Alghero op Sardinië ook door veel mensen nog Catalaans gesproken wordt? Ik ben er geweest (ook daar hebben jullie nog een keer foto’s van tegoed), maar hoe dan ook, het was ooit een Catalaanse kolonie en heette destijds L’Alguer. De Catalanen veroverden de stad in de veertiende eeuw.

Catalaans

Volgens de Catalanen zijn er meer mensen die Catalaans spreken dan dat er mensen Deens, Fins of Noors spreken. Het zijn er ook inderdaad best veel. En wist je dat het Catalaans, het català, verschilt qua uitspraak, afhankelijk van waar je in Catalonië bent? De taal klinkt dus niet overal precies hetzelfde. Dat geldt overigens ook voor het valencià (Valenciaans) en het mallorqui (Mallorcaans).

Sommige Catalanen menen dat je alleen een echte Catalaan kunt zijn als je altijd in Catalonië hebt gewoond en je voorouders (tot ver terug) ook. Een ‘català da sempre’. Toch zijn er ook veel migranten die zich echt Catalaan voelen; meer Catalaan dan Spanjaard zelfs.

Cataluna onafhankelijk
Komt er ooit een Catalaanse staat?

Verschil Catalaans nationalisme en Baskisch nationalisme

Het Catalaans nationalisme is overigens anders dan het Baskisch nationalisme. Of laten we zeggen, het Baskisch onafhankelijkheidsstreven heeft zich door de jaren heen anders geuit, wat bloediger vooral. Ik herinner me van vroeger veel aanslagen in het Baskenland, die opgeëist werden door terreurbeweging ETA. Gelukkig is de ETA enkele jaren geleden gestopt met de gewapende strijd.

Onafhankelijkheidsstrijd

De Catalanen daarentegen gingen nooit op die manier te werk. De onafhankelijkheidsstrijd in Catalonië was meer een vredelievende strijd.

‘Nuestro nacionalismo es defensivo.’

Dat zeiden twee van mijn respondenten. Toch blijven er altijd Catalanen bij die wel iets extremer zijn in hun verlangen naar onafhankelijkheid. Dat bleek dus vandaag maar weer.

Verkiezingen Catalonië

Dat het Catalanisme en de strijd om de onafhankelijkheid nu weer oplaait is niet gek: gisteren waren er parlementsverkiezingen in Catalonië. Tot 18:00u kon er zondag door vijf en een half miljoen Catalanen gestemd worden voor een nieuw regionaal parlement. In de loop van de avond begreep ik dat er in elk geval al een historische opkomst was van zo’n 80% van de stemgerechtigden.

bloemen-catalonie
Bloemen op z’n Catalaans

Catalonië afscheiden?

Enige tijd terug zou er al een referendum komen maar dat ging niet door. De regering in Madrid heeft een officieel referendum altijd tegengehouden. Maar volgens diverse media zouden deze verkiezingen extra belangrijk zijn omdat er steeds meer stemmen opgaan dat Catalonië zich echt af wil scheiden van Spanje. Elke keer als ik zoiets lees of hoor denk ik: what’s new. Dit was in de jaren 90 al zo en het is nu nog steeds zo. Ik denk dus niet dat het zo’n vaart zal lopen.

Onafhankelijk Catalonië?

Hoewel, dat partijen hun krachten bundelen is volgens mij wél nieuw. En het schijnt toch dat de roep om onafhankelijkheid de afgelopen jaren in Catalonië steeds sterker is geworden. Catalonië was en is rijker dan de rest van Spanje, en de grote bezuinigen, ook in Catalonië, wakkerden het ontevreden gevoel alleen maar aan.

Tijdens een informeel referendum dat vorig jaar werd gehouden stemde maarliefst 80% voor onafhankelijkheid. Maar omdat dit een informeel referendum was, bleef het daarbij.

catalonie-costa-brava
Catalaanse senyera aan de kust

De verkiezingen van zondag waren weliswaar ook geen officieel referendum, maar het kwam er wel op neer. Onder de naam Junts pel Si (Samen voor ja) heeft de Convergencia-partij van premier Artur Mas samen met Esquerra Republicana de krachten gebundeld voor onafhankelijkheid. En op die partijen is wel flink gestemd.

Op Nu.nl staat: ‘Het streven naar onafhankelijkheid was in Catalonië lange tijd vooral een zaak voor de links-republikeinse ERC.’ De partij dus waar ik in 1996 veel jonge leden van geïnterviewd heb.

‘Na het afslanken van het autonomie-statuut speelt ook Artur Mas van de centrum-rechtse CDC echter steeds nadrukkelijker de nationalistische kaart.’

Uiteindelijk ziet het er naar uit dat de voorstanders van een onafhankelijk Catalonië wel degelijk een meerderheid hebben behaald. ‘Een nipte meerderheid’ zoals in de media te lezen was. Het is nu zondagavond 27 september 2015 en terwijl ik dit schrijf zijn de officiële cijfers nog net niet binnen. Via de site van de Generalitat de Catalunya kon ik de voorlopige uitslagen echter wel in de gaten houden.

Update: om 01:00u was 99% van de stemmen geteld. Junts pel Si (de partij van Mas samen met ERC) behaalde 62 van de 135 zetels. Dat is net niet de 68 zetels die ze nodig hadden voor een meerderheid, maar samen met de CUP, die ook voorafscheiding is, en die 10 zetels heeft gehaald, komen ze uit op 72, en dan is het dus wél een meerderheid die voor afscheiding is.

estelada-catalaanse-vlag
De estelada, de Catalaanse vlag voor het streven naar onafhankelijkheid

Dus hoe moet het nu verder? De toekomst van heel Spanje staat op het spel, hoorde ik eerder al in het 8 uur journaal. Als Mas wint roept hij de onafhankelijkheid uit en moet het binnen anderhalf jaar zover zijn. Ondertussen wil hij dan een krijgsmacht vormen en een Catalaanse bank oprichten.

scriptie-catalaans-nationalisme
Deel van de inhoudsopgave van mijn scriptie

Hoe denken de Catalanen er nu over?

Eigenlijk zou ik al die jongeren van toen nu wel weer willen spreken. Ze zijn nu begin veertig, hebben misschien kinderen, wie weet zitten ze nog steeds in de politiek en zo niet, hoe staan ze er nu in? Hoe zien zij dit? Hoe was deze dag voor hen?

Eén van mijn respondenten zei destijds: Creo que Cataluña es un pais como cualquier otro y como tal, pues, tiene derecho a la independencia. Maar daarna vervolgde hij:

Pero veo que la independencia hoy es muy irrealista, eh? No es posible. Realmente no es una posibilidad.

Een onafhankelijk Catalonië? Niet alleen bovenstaande respondent zei destijds dat het niet realistisch was, onmogelijk zelfs, ook ik zag en zie het nog niet zo snel gebeuren. Ik denk dat er niet zo veel verandert, dat schreef ik in 1996 al en ik denk dat dat nog steeds geldt. Toch komt het allemaal even dichterbij dan de jongeren die ik sprak destijds hadden durven dromen.

estelada-vlag
De estelada hangt uit

Toekomst Catalonië

Maar hoe ik het de Catalanen ook gun, en hoe zeer ik het ook begrijp (net als dat ik de kant van de rest van Spanje begrijp), ik denk ook dat we dit niet moeten willen en dat het alleen maar tot onrust in Europa zal leiden. Je kunt je toch niet écht voorstellen dat Catalonië niet meer bij Spanje hoort? En dat ze niet meer bij de Europese Unie zouden horen, en dat ze achteraan in het rijtje moeten aansluiten voor de aanvraag van een eventueel lidmaatschap? Dat ze geen euro meer zouden hebben? En wat dan wel? En hoe moet het dan met Barca?

barca-voetbal-barcelona
Begin mei keek ik in Catalonië een wedstrijd van Barca

Overwinning of niet, er zijn veel voorstanders, maar ook heel veel tegenstanders. Niet alleen de regering in Madrid (met president Rajoy) maar ook een deel van het gewone volk in Catalonië zelf is tegen. Er gaan geluiden op dat er een noodwet zal komen die de Catalanen de macht wil ontnemen. Maar dat zal bij die andere helft weer niet goed vallen. De toekomst blijft dus even onzeker.

Een onafhankelijk Catalonië, gaat dat er ooit van komen? Ik zie het niet snel gebeuren.

europese-spaanse-vlag
Europese, Spaanse en Catalaanse vlag

Vakantie Catalonië

Maar… onafhankelijk of niet, Catalonië blijft hoe dan ook een mooie regio om op vakantie te gaan. 😉 Meer blogs met ideeën voor een volgende vakantie volgen nog. Bekijk hier alvast een blog over een heerlijk hotel in het binnenland van Catalonië. Of kies uit deze mooie hotels aan de Costa Brava! Lekkere adresjes in Catalonië vind je hier: restauranttips Catalonië. En natuurlijk moet je Barcelona bezoeken, ook met kinderen.

De foto’s zijn net als altijd allemaal door mij gemaakt en mogen niet zomaar gebruikt worden. Ik maakte ze in mei 2015 in Girona, Santa Cristina d’Aro en Calella de Palafrugell.

Update: in verband met het referendum op 1 oktober 2017 wordt het nu wel heel spannend! Nog niet eens alleen vanwege het referendum op zich, maar ook vanwege de inmiddels toch behoorlijk gespannen situatie tussen Spanje en Catalonië. 

25 gedachten over “Een onafhankelijk Catalonië, gaat dat er ooit van komen?”

  1. Heerlijk om te lezen dit! Ik ben zeer benieuwd of het nog ooit echt gaat gebeuren, al neemt dat wel drastische veranderingen met zich mee. Horen ze dan bij de EU, waar gaat het geld van hun opgespaarde pensioenen naartoe, mag er nog wel Spaans gesproken worden :”) pfoe, lijkt me best heftig als ze dat er alsnog doorkrijgen hoor! Maar goed, die Rajoy loopt dan ook de kantjes er vanaf.

    1. Dank je wel! Ja, ik ook, maar ik denk het niet hoor. Hoewel, je weet het nooit, ik dacht ook ooit dat er nooit 1 munt voor heel Europa zou kunnen komen en kon me ook niet voorstellen dat roken ooit verboden zou worden in cafés en restaurants en dat is allebei ook waarheid geworden. Maar inderdaad, er zijn dan zo veel lastige kwesties nog.

  2. Informatief achtergrondartikel over deze regio! In je stuk lees ik een economisch motief om onafhankelijk te worden, maar ben dan net als Debby hierboven dan wel benieuwd of het er ooit daadwerkelijk van gaat komen.

  3. Ik vind het echt de verkeerde kant opgaan.

    We zouden binnen Europa naar eenheid moeten streven en niet verder opsplitsen. Economisch en strategisch staan we nu eenmaal sterker als een verenigd werelddeel. Het lijkt me ook economisch gezien onverstandig voor de Catalanen zelf. Het is jammer van de onrust wat dit in de rest van Europa weer gaat opleveren.

    Onnodig en onverstandig.

  4. G.B. uit Barcelona

    Ik ben catalaans en ben helemaal niet eens met de opmerking van Stefania.
    Catalonie was een onafhankelijk land met een eigen cultuur, wet (de eerste Parlament van Europa in 1164), eigen taal, eigen vlag, eigen tradities, eigen economie, eigen literatuur, enz.

    Dat allemaal was ons ontneemd door de spaanse bezetting. De zelfde bezetting die jullie in Nl ook tegen vochten. Jullie hadden geluk en wonen!  Wij niet.
    Als uitslag va die bezetting werd onze eigen taal streng verboden, onze mensen vermoord, onze tradities verboden, onze boeken verbrand, en onze wetten die heel modern en democratish waren (voor toen de tijd), werden veranderd door de old fashioned way v d spanjaarden:geweld, verbieden en het profiteerde van onze economie.

    Ik ben geboren onder  Franco’s dictatuur, Catalonie heeft veel onder geleed. Ikzelf mocht geen catalaans spreken op school of het viel een klap. 
    Jullie spreken zo simplistisch d’r over……

    De beste manier voor jullie om het te begrepen hoe het voelt, zou zijn dat jullie zouden bedenken nu, dat na II WO, Duitsland gewonen had, en dus, jullie zouden geen land meer zijn, maar een “provincie” van Duitsland.  Jullie zouden geen nederlands meer mogen spreken, en ze zouden jullie financieel uitbaten.

    Ondanks de wil van Spanje om ons te onderdrukken het is niet gelukt. Wij zijn er nog en willen onze vrijheid terug.
    Deze keer -ondanks jullie gedachten- zal ons het lukken. Wij zijn van overtuigd.

    Het is zo stom om te zeggen dat onze onafhankelijkheid gaat ten koste van “een verenigd wereld deel” zoal Stefania zei…..wat een onzin! Wij gaan toch nergens heen, hoor! Onafhankelijkheid van Spanje betekent niet onafhankelijkheid v d wereld!  Het betekent dat onze economie en behoeftes better worden  geregeld door onze mensen voor onze mensen! En niet door anderen! 

    Het is altijd grappig om zoiets te horen van iemand die WEL een eigen land heeft…….

    Als Stefania zo denkt…..kan net zo goed Nederland zich onder Duitsland zich laten beheeren, toch?  Oh neen! Jullie zijn trots op Nederland en voelden nederlands…….ok. wij zijn trots om ons eigen land Catalunya en trots om catalanen te zijn! 

    De mens heeft recht om zijn vrijheid….en zo de volken. 

    Spanje wil dat niet? Logisch! Wij zijn de sterkste economie van hun…maar ook spuigzat om hun te ondersteunen ten koste van onze eigen behoeftes! 
    De economische expolie dat Spanje verplicht aan Catalonie is vreselijk! 
    Al ons geld moet naar Madrid toe, en terwijl zijn eigen kinderen gratis school boeken krijgen, moeten die van ons het wel betalen!  Dit is maar een klein en stomme voorbeeld, maar ik kan jullie wel duizend meer uitleggen.

    Het wordt steeds meer verstikkend om onder Spanse wetten te leven. Wij zeggen genoeg, en gaan naar onze onafhankelijkheid.

    Wij zijn 7’5 miljoen in Catalonie en draaien voor de 30% van de hele export van Spanje. Wij zijn daar niet bang voor economische gevolgen, daar onze economie is t’zelfde dan Denmark.

    Over aansluiten op UE of niet…zijn wij ook niet bang voor. Niettemin…..Spanje heeft een GIGANTISCHE SCHULD OP DE UE BANKEN (Merkels banken), dat betreft nu al de 100% van zijn PIB.

    Catalonie heeft niets van die geld gezien (allemaal naar Spanje). Degene die de schuld getekend heeft is “de spaanse regering” .  
    Als Spanje zich tegen ons UE intreed verzet, dan kan Spanje zijn reuze schuld opvretten! Gaan wij hun dan niets van hun schuld meebetalen…..

    Dat zou betekenen dat van de een op de andere dag Spanje verhoogt zijn schuld op de 126%PIB.  En kreegt Europa een nieuw Griekenland………een failliete land.

    Denken jullie echt dat Duitsland en de UE daar sta op te wachten? Echt niet! Desondanks wat ze nu zeggen…..op het moment dat wij werkelijk onze onafhankelijkheid gaan verklaren……de UE en Merkel zullen de eerste zijn om tegen de spaanse regering te zeggen aub aub…..spreek iets uit met Catalonie, want jullie kunnen die schuld niet betalen! .

    En dan….zullen wij zeggen…ok…wij nemen een percentage van die schuld (terwijl het niet van ons is….-zal ons prijs zijn voor onze vrijheid-), maar ALLEEN als wij meteen in de UE intreden. (Van de een op de andere dag konden bijna 40 miljoen oostduitsers zich ansluiten op de UE, en gebeurde niets).

    Ons wapen is zijn schuld ten opzichte v de UE banken.

    Terwijl Catalonie zou een netto draagbare land voor de UE zijn….Spanje leeft alleen op subsidies van de UE. 

    Wie van jullie zal dan denken dat Catalunya blijft d’r buiten? 

    Echt niet. 

    1. goed gezegd! Ik als Nederlandse getrouwd met een Catalaanse man weet en voelt wat Catalunya voelt! En ik vind dat heel veel nieuws verdraaid en positief voor Spanje uit laat komen! Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Het hele gedoe komt Spanje verdomd goed uit om hun tekortkomingen te camoufleren! Ze willen uberhaupt niet onderhandelen, dat hadden ze al jaren geleden kunnen doen, maar hun antwoord op alles is NO. Democratie , dat woord gebruiken ze maar het lijkt helemaal nergen op!
      Bankschuld van 40 miljard , ach dat is verloren beschouwd, grootste corrupte partij PP , met zeker 800 aanklachten, ach loopt niet zón vaart. alles is de schuld van Catalanen, Wij Catalanen willen geen stierenvechten, maar MOETEN het doen van Madrid, dodelijke dierenspelletjes, geiten van een kerktoren gooien, ganzen de hals aftrekken etc dat is ook Spanje , dat valt allemaal onder CULTUREEL ERFGOED!. en ondertussen betalen wij met zn allen in Europa hiervoor en geven we de Spanjaarden nog gelijk ook! Kom op wordt eens wakker!
      Wat Jeroen Dijsselbloem over de zuidelijke landen zei, is zo waar maar iedereen tuimelde over hem heen! En ondertussen Catalunya en hun gevoel afzeiken, sorry voor de uitdrukking!
      Catalanen is een hard werkend volk spaarzaam en netjes, ik heb het zelf ervaren en ben trots op Catalunya en haar vastberadenheid. Ik hoop dat het er nu eens van gaat komen, het is tijd. En volgens de Europese wet regeling heeft ieder volk recht op referendum en stemrecht, maar dat recht wordt door Spanje met de voeten betreden en EUROPA KIJKT TOE EN DOET NIETS!!!!! Zo wil ik geen Europa, die weg kijkt als er problemen zijn!! Ah en al gehoord van de duizenden politie agenten die afgesrtuurd zijn naar Catalunya om de zaak op hardhandige manier op te lossen!
      Want dat is Spanje , Wie niet horen wil moet maar voelen, DAT IS SPANJE! Sorry hoor!
      Vriendelijk groet! Erny Goossens

      1. Beste Erny, ik voel de woede (en onmacht) in je reactie, maar je hebt duidelijk een paar punten gemaakt. Het valt mij inderdaad op dat er vanuit Europa weinig gedaan wordt. Misschien is het de angst dat de situatie dan uit de hand loopt. Sterkte ermee! En geniet verder van het mooie Catalonië!

      2. Oh ja
        Vast wel die spannende boot gezien in de haven vol met agenten, wachtend op het moment dat ze in actie kunnen komen, om het volk de mond te snoeren.
        Wel eens gehoord dat in de tijd van Franco de Ramblas vol stond met bussen gevuld met politieagenten, Els grisos genoemd? Die mochten de hele dag in die hete bus zitten zodat ze goed opgefokt waren en ze heftig in konden slaan op het publiek in geval er een demonstratie ontstond! Dat heeft mijn man in levende lijve meegemaakt.
        Dit van nu lijkt dezelfde kant op gaan, ze zitten op veel te kleine boten, 4 man in een hut, krijgen slecht eten en bovendien in een boot van Tweety, iedereen heeft het er over, bijzonder lachwekkend, die agenten zitten vast en zijn straks net zo opgefokt, zodat ze er lekker op los kunnen slaan!
        cheque it out!

    2. De gewone leugens van de Catalanen. Ze verdraaien, indoctrineren en manipuleren de historie ook in de scholen. De eerste parlement van de wereld was in Leon 1188 en dit is herkend door de UNESCO niet de eerste de beste (UNESCO => Cortes de Leon). Niet alleen de Catalanen hebben geleden onder Franco. Veel Spanjaarden hebben geleden onder Franco, Ik heb mijn opa en oma niet gekend, ze werden gefusilleerd door Franco voor hun ideeën. Het populisme heeft ook duidelijk veel aanhangers in Catalonië. Als je het volk vertelt dat alles de schuld is van “de Spanjaarden” dan is alles opgelost. Hun eigen leiders hebben jaren lang 3% structureel GESTOLEN maar dat vinden ze niet zo erg omdat het “eigen volk” is. Je ziet door de geschiedenis heen dat de Catalanen in opstand komen als de regering in Madrid zwak is en een financiële crisis is geweest. Er zijn ca. 50% stille Catalanen die bij Spanje willen blijven maar ze worden geterroriseerd als ze laten merken dat ze niet mee eens zijn. Spanje zou moeten doen zoals Frankrijk, daar hebben de Catalanen en de Basken geen eigen parlement en alles is centraal geregeld. Er is ook een mooie gesprek in Youtube tussen Borell en Junqueras over de leugens die worden verteld door de Catalaanse politici => https://www.youtube.com/watch?v=VHYsrhT2ggQ

      1. Algú ha escrit:
        “Cataluña es un país donde su Parlamento aprueba cobrar un impuesto a los bancos para grandes fortunas y el TC lo tumba.
        Cataluña es un país donde su Parlamento aprueba proteger a los ciudadanos que han sido estafados por hipotecas o preferentes y el TC lo tumba.
        Cataluña es un país donde su Parlamento aprueba garantizar que las familias pobres tengan luz, agua y gas en los meses de invierno y el TC lo tumba.
        Cataluña es un país donde su Parlamento aprueba cobrar un impuesto por cada piso vacío y dedicarlo a alquiler social y el TC lo tumba.
        Cataluña es un país donde su Parlamento aprueba hacer políticas de igualdad entre hombres y mujeres y el TC lo tumba.
        Cataluña es un país donde su Parlamento aprueba que el catalán es la lengua vehicular en la escuela y el TC lo tumba.
        Cataluña es un país donde su Parlamento aprueba cobrar un impuesto a las centrales nucleares y destinar su importe a la protección ambiental y el TC lo tumba.
        Cataluña es un país donde su Parlamento aprueba prohibir el fracking y el TC lo tumba.
        Cataluña es un país donde su Parlamento aprueba cobrar una tasa a las operadoras de Internet para dedicarlo a la cultura y el TC lo tumba.
        Cataluña es un país donde su Parlamento aprueba prohibir las corridas de toros y el TC lo tumba.
        Este resumen se lee en dos minutos, pero la lista -que podría ser el triple de larga- se ha ido gestando con años. Faltan las becas universitarias, las infraestructuras ferroviarias, las matrículas a los coches, los horarios comerciales, y un centenar de competencias más en las que se le ha dejado claro que, por más mayorías que haya en el Parlamento, a la hora de la verdad quedarán en papel mojado porque la última palabra la tiene siempre Madrid.
        Después de 38 años de Constitución y de inicio de la presunta descentralización, el legado jurídico nos deja bien claro el modus operandi: se traspasa la competencia a la Comunidad Autónoma, se ejerce, pero si la ley no gusta a la administración estatal, una de dos: o el Tribunal Constitucional la tumba o se redacta una ley española que, tal como dice la Constitución, tiene un rango superior a la autonómica que, en la práctica, queda anulada.
        Y cuando te preguntas si vale la pena continuar con un estado así, resulta que preguntártelo también está prohibido. Como también está prohibido -y con riesgo de prisión- permitir hacer un debate en el Parlamento sobre cómo podría ser un estado que no prohibiera tanto. Esto también está prohibido. Y así, de prohibición en prohibición, cada vez hay más personas que en lugar de hacerse la pregunta prohibida empiezan a tener ya la respuesta.
        Sin que nadie se lo haya preguntado porque está prohibido. Y cuando después de una pregunta prohibida tienes una respuesta convencida?
        Entonces ya no hay tribunal que lo tumbe.”

        Per aixo! Per lo menys que tinguin una oportunitat per ensenyar, que si es pot fer les coses diferent.
        Com deie en Rajoy: en Catalunya hacen cosas!

    3. Vergelijking Nederland-Duitsland Catalonië-Spanje gaat enigszins mank en dan druk ik mij erg voorzichtig uit. En naar mijn mening zijn de ‘feiten’ die door G.B. uit Barcelona worden opgesomd niet conform of volledig de echte geschiedenis van dat deel vh Iberisch schiereiland, die tegenwoording Spanje heet, is. Gedurende de lange geschiedenis van Spanje zijn onnoemelijk aantal bestuurders en militairen uit de regio Catalonië belangrijke personen geweest in dienst van hun land (Spanje). Dit geldt onverkort ook voor grote figuren in de spaanse geschiedenis die in Valencia, Galicia. Baskenland, Asturias etc. geboren zijn. Een land bestaat uit de som van haar bevolking en Catalonië is daar ook eeuwenlang een onderdeel van. Al vóórdat ze, als graafschap, deel uitmaakte van het koninkrijk Aragon, onderdanig aan de koning/koningin van Aragon, zoals het toen in heel Europa gebruikelijk was (overigens de catalaanse vlag, de senyera, is oorspronkelijk de koningsvlag van Aragon, net zoals de regiovlaggen van Valencia en de Balearen, die beiden óók onderdeel waren van het koninkrijk Aragon). In de tijd van Karel de Grote stond het gebied wat o.a. tegenwoordig Catalonië is, bekend als ‘Marca Hispánica’ (Spaanse Mark). What’s in a name zou je zeggen 😉 . Ga je verder terug in de tijd, b.v. vanaf de Feniciërs, Grieken, Romeinen, Gothen enz. er is nooit sprake geweest van een staat/land Catalonië. Ergens in de 12de eeuw word er pas melding gemaakt van Catalonië als gewest niet als staat/land, voorheen was de streek als Barcelona bekend omdat de graaf de titel had van de Graaf van Barcelona, zoals de Graaf van de regio Lerida de titel Graaf van Urgell had. Grappig is (?) dat de huidige koning van Spanje Felipe VI óók de titel draagt van Graaf van Barcelona. Resumerend, Catalonië is altijd een onderdeel van Spanje, in welke vorm dan ook, geweest en zal naar ik meen ook altijd blijven.

    4. Sorry maar het is allemaal niet waar.
      Catalonie is nooit een land geweest. Er was geen spaanse bezetting, de koning van Aragon, waar Catalonie was een deel van, trouwde de koninging van Castillie. Taal was niet verboden, mensen werden niet vermoord.
      Ik heb in de tijd van Franco catalan op school geleerd. Les was in spaans, maar buiten de les iedereen sprak catalan. Het was absoluut geen probleem.
      Tegenwoordig alles wordt geleerd in het catalaans op school, kinderen krijgen geen les in het spaans, behalve een paar uur Spaans per week.
      En…..er zijn meer catalanen die willen in Spanje blijven dat catalanen die willen onafhankelijk zijn, of stemmen voor onafhanhelijk partijen.

  5. G.B. uit Barcelona

    Ik ben vergeten om te zeggen dat Manuel Valls , premier minister van Frankreich (geboren in Barcelona, pro-indy catalonie en Barça-fan), heeft onlangs gezegd dat bij een onafhankelijkheid van Catalonie, zou Barça en andere catalaanse clubs, in franse liga
     Mochen spelen (zoals Monaco doet). 

    Wat de munt betreft, alleen jij even iets uitleggen: de munt van een land wordt door het landzelf gekozen. In Catalunya blijft de Euro. Zoals in Andorra (en het is niet eens UE lid). 

    En…..in het ergste geval dat wij geen lid zouden worden van de UE (en Spanje zich failliet verklaart dan), zijn er andere uitkomsten: EFTA in Europa (waar landen die geen UE lid zijn zoals Switzerland, Norwegen, Ijsland, Liechtenstein enz), ook kunnen import/export binnen Europa zonder grenzen of taxes. Dus geen probleem.

    De andere uitkomst zou wel een probleem voor Europa zijn….en binnen no time zou de UE zeggen, laten wij d’r over praten……

    Catalunya buiten UE? 
    Ok. Dan maar belastings paradijs! 
    Ik zie al de rijen rijke spanjaarden , franse enz om zijn geld en bedrijven om in ons belasting paradijs zich te plaatsen.
    Daar sta Europa ook niet op te wachten…..

  6.  The EU membership red herring was used against Scotland too. The EU is an inherently expansionist organisation. IT would have absolutely zero interest in excluding either Catalonia or Scotland, which would both be net contributors. Of course the EU now refuses to take any position (either pro or anti) but it would quickly ensure membership for both new states because it would be overwhelmingly in its interests to do so.
    ——————————————–

    Spain’s $1.1tn outstanding sovereign debt is equal to 100% of its GDP. If Catalonia leaves, that percentage will go even much higher. So…..Merkel and the UE will force Spain for catalan’s admission. No doubt on it.

    ——————————————–

    It is unanimous. You only have to see the highly developed Catalan seaboard and compare it to the spanish Interior to realise that the Catalans are keeping Spain on Life Support.
    ———————————————

    http://www.youtube.com/watch?v=iJ_cAQ8j1O8

    ————————————————————————–

    http://m.youtube.com/watch?v=8U-gVOtLxTQ

    —————————————————————————-

    1. Deze bekijk ik een andere keer; die zijn een beetje te lang voor even tussendoor. Wie meer wil weten over de Catalaanse kwestie is in elk geval goed op de hoogte nu. 😉

      1. Ik ken G.B. uit Barcelona niet persoonlijk en geef hier bijgevolg een waardeoordeel af die niet geheel objectief is, maar hij/zij lijkt mij een een opgewonden standje die vanuit zijn/haar emotie praat en niet vanuit een rationeel en realistisch oogpunt. Ik respecteer uiteraard ieders mening, maar soms moet ik mij hierover uiten. Sorry als ik hiermee de norm van het blog overtreed.

  7. Interessante blogpost over de situatie in Catalonië. Ik was vorige week in Barcelona met mijn dochter toen de Catalaanse onafhankelijkheid (eenzijdig) werd uitgeroepen. In de dagen dat wij er waren was er zowel een grote demonstratie voor als tegen de onafhankelijkheid. In mijn blog kun je lezen wat wij van de politieke onrust hebben gemerkt tijdens ons stedentripje: https://www.ishetnogver.nl/europa/stedentrip-barcelona-demonstraties-en-catalaanse-onafhankelijkheid/

    Ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat met Spanje en Catalonië…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven