Wandelen in de Cinque Terre: van Vernazza naar Monterosso

Wandelen in de Cinque Terre: van Vernazza naar Monterosso

Wandelen in de Cinque Terre, zet dat maar op je bucketlist! De Cinque Terre streek, aan de kust van Ligurië, is namelijk een paradijs voor wandelaars! Eén van de wandelingen die je in deze mooie regio kunt maken is het traject tussen de plaatsjes Vernazza en Monterosso al Mare. Een licht pittige maar prachtige wandelroute!

Heb jij ook plannen om te gaan wandelen in de Cinque Terre en wil je tips, lees dan zeker verder.

kust-cinque-terre

Wandelen in de Cinque Terre

De route tussen Monterosso al Mare en Vernazza maakt onderdeel uit van de sentiero azzurro, het blauwe kustpad (de SVA 592) dat langs alle dorpjes van de Cinque Terre loopt. Dit wandeltraject langs de Ligurische kust (tussen Genua en La Spezia, niet ver van Pisa) is één van de mooiste wandelgebieden van Italië.

Het Sentiero Azzurro is populair bij zowel Italiaanse hikers als toeristen die een dagje of een paar dagen naar de Cinque Terre willen tijdens een vakantie in Italië, maar zeker ook bij mensen die van een wandelvakantie houden.

Niet zo zeer de natuur is heel uitzonderlijk, maar wat het zo leuk maakt is dat je van dorp naar dorp kunt wandelen. Ik deed het ook! Neem een kaart mee en ga op pad!

Wandelvakantie Cinque Terre

Je kunt het op eigen gelegenheid doen of een speciale wandelvakantie boeken. Ga bijvoorbeeld met SNP Natuurreizen naar de Cinque Terre en de Bloemenriviera. Dat is ideaal als je echt meerdere wandelingen wil maken. Of ga met een groep -ook leuk!- en boek een wandelreis Cinque Terre met Djoser. Zelf deed ik het gewoon op eigen houtje, maar georganiseerd heeft ook voordelen.

Wandelen in de Cinque Terre betekent wandelen in één van de meest bijzondere wandelgebieden van Italië.

Mooie wandeling van dorp naar dorp, langs de kust van Ligurië.

monterosso-al-mare

Veelgestelde vragen en foto’s van de wandelroute tussen Vernazza en Monterosso al Mare

Hieronder lees je over mijn wandeling langs de kust, zie je foto’s van de kustroute (de coastal trail tussen Vernazza en Monterosso), geef ik tips (naast dit vakantiepark waar ik was uitgenodigd en eerder al over schreef, kwam ik namelijk ook nog een andere paradijselijke logeertip tegen!) en krijg je antwoord op alle mogelijke praktische vragen over de route.

wandelen-naar-Monterosso

Daar gaan we!

Nou ja, ‘we’? Ik wandel alleen. Ook al wordt in je eentje wandelen vaak afgeraden voor het geval je in de problemen komt, in principe kan het prima, ook als vrouw alleen. De route start pal achter mijn bed & breakfast met geweldig uitzicht.

startpunt-wandeling-vernazza

Nationaal Park Cinque Terre

Vanaf het pleintje van Vernazza kom je via een smal trappetje tussen de huizen door op het paadje terecht dat links omhoog, achter het kerkje langs (de chiesa di Santa Margherita d’Antiochia) naar het startpunt leidt. Er staat een houten keetje waar je in de zomermaanden (april t/m oktober) gecontroleerd wordt (officieel moet je namelijk betalen om de wandelingen in het Nationale Park te kunnen maken), maar ik kan gewoon doorlopen. Het is pas maart en er is niemand.

wandeling-Vernazza

Uitzicht op Vernazza

Slechts luttele minuten voorbij het startpunt ben ik al vrij hoog en zie ik links van me Vernazza liggen.

Wauw, wat ligt Vernazza daar mooi!

Het pad loopt verder omhoog, langs de kust. Het is steiler dan ik dacht. Even verderop ga ik de bocht om. Ik ben benieuwd wat ik zal zien.

wandelen-cinque-terre

Waar ik ook loop, steeds weer zie ik de zee.

wandelen-kust-cinque-terre

Soms moet je een trapje op, daarna gaat het pad weer gewoon verder.

wandelpad-vernazza-monterosso

Wel moet ik blijven opletten. Niet alleen stenen steken uit, ook boomwortels komen uit de grond.

wandelpad-Cinque-Terre

Even verderop kijk ik nog een keer achterom. Inmiddels ligt Vernazza ver achter me. Het blijft een plaatje!

wandelen-ligurie

Zo mooi, die gekleurde huisjes daar onderaan de berg, meteen aan zee…

vernazza-wandeling

Nog één keer kijken en dan wandel ik verder.

cinque-terre-wandelen

De lichtblauwe zee diep onder me.

wandelen-kust-italie

Salve!

Een kwieke Italiaan op leeftijd komt me tegemoet. Het pad is smal, ik hou even stil als hij passeert. ‘Salve!’ zegt hij. ‘Salve!’ zeg ik terug.

Ik ken het woord nog van Sardinië. Toen ik daar wandelde werd het ook veel gezegd. Het is een manier van begroeten of welkom heten. Een soort hallo. Meerdere Italiaanse wandelaars die ik tegemoet kwam zeiden het.

Een rustige tijd in de Cinque Terre

Niet alleen sportievelingen doen de route, ook kom ik een Italiaans gezin met kinderen tegen; de kinderen wandelen actief mee. Soms zie ik een tijdje niemand, wat heerlijk is. Er zijn maanden waarin je bijna in de rij schijnt te lopen, maar nu is het nog absoluut niet druk.

Mooi weer, begin maart

Het is pas begin maart, met een heerlijk zonnetje. Überhaupt heb ik het getroffen, want zo vroeg in het jaar kan het ook nog wel eens flink regenen.

sentiero-monterosso-vernazza

Af en toe kom ik een bord tegen. Er staan coördinaten, noodnummers en gebaren op voor als je hulp nodig hebt.

ligurische-zee

Hé, daar in de verte ligt Monterosso al!

natuur-italie

De natuur onderweg blijft onverminderd mooi. Ik zie cactussen tegen de bergwand.

wandelen-natuur-ligurie

Als ik een klein half uurtje onderweg ben besluit ik even op een steen te gaan zitten. Even genieten van de stilte, de zon en het uitzicht op zee.

ligurische-kust

Daarna wandel ik fit weer door. Ondertussen prijs ik mezelf maar weer eens gelukkig dat ik hier nu ben en niet in het hoogseizoen.

natuur-cinque-terre

Steile kliffen langs de Ligurische kust. Prachtig toch?

wandelen-kust-cinque-terre

Er zijn ook mensen die met bepakking lopen. Je ziet ze nog net op de foto.

wandelen-cinque-terre

Het blijft wel opletten geblazen.

Monterosso-al-mare

Als ik nog iets verder ben gewandeld zie ik een doorkijkje. Gekleurde huisjes in de verte, de turkooizen zee en een strand, tussen de bomen door. Monterosso al Mare is het. Daar moet ik naartoe.

hiken-cinque-terre

Hoe ver zal het nog zijn?

wandelvakantie-cinque-terre

Ik heb inmiddels best zin gekregen in een duik in zee…

wandelen-kust-cinque-terre

De pijnbomen even verderop zorgen voor verkoeling, ook al heb ik het nog steeds niet echt te warm.

pijnbomen-italie

Als ik al even niemand meer tegen ben gekomen zie ik langs het pad ineens een man met een grijze baard en een mand met citroenen en limoncello.

 zelf-maken-limoncello

Hij verkoopt zelfgemaakte limoncello, de beroemde citroenlikeur die je ongetwijfeld kent, en ook zelfgemaakte mandarijnenlikeur. Niet zo gek, want de citrusbomen zag je ook onderweg al.

boer-limoncello

In eerste instantie is hij een beetje nors, maar als ik een klein flesje limoncello gekocht heb zwaait hij me enthousiast gedag.

gezin-wandelen-cinque-terre

Ik kom een gezin met oudere kinderen tegen. Ze lopen de route in tegengestelde richting en moeten nog een flink eind.

wandelen-monterosso-al-mare

Voor mij is het nu vast niet ver meer, denk ik. Maar daar vergis ik me in. Ik moet nog een flink stuk dalen.

monterosso-cinque-terre

Ineens zie ik trappen. Niet een paar treden, maar heel veel trappen.

paden-cinque-terre

Juist dat dalen maakt het zwaar. Het is een behoorlijke belasting voor je knieën.

sva-monterosso

De zee!

van-dorp-naar-dorp-wandelen

En de twee delen van Monterosso in beeld.

wandelreis-cinque-terre

Nog een paar treden…

vakantie-monterosso

Steeds lager… Hoe dichterbij ik kom, hoe opgetogener ik raak. Hoe zou dit plaatsje zijn?

ligurische-zee

Vooruit, nóg maar een foto…

strand-monterosso

Langs Porto Roca in Monterosso al Mare

Het pad is veranderd in een geasfalteerd pad met een balustrade met zicht op de zee en het strand. Als ik omkijk zie ik dat ik langs hotel Porto Roca ben gekomen. Een prachtig gelegen hotel, tegen de bergwand aan. Het is ook een restaurant zie ik. Als ik Google zie ik dat er ook een zwembad bij zit. Ik heb er zelf niet geslapen, maar het lijkt mij een absolute aanrader. ‘Un paradiso sulla scogliera’ schrijft het hotel zelf.

Een paradijs op de kliffen…

hotel-porto-roca-cinque-terre

Tijd om op een terrasje neer te strijken

Aan het eind van het pad, nog voordat ik het centrum van het plaatsje ingelopen ben zie ik al een restaurantje met een klein terrasje: ristorante Belvedere. Ik heb trek gekregen en zoek niet verder. Ik bestel een seafood salade. Een wit wijntje erbij smaakt ook wel.

lekker-eten-monterosso

Pas als ik zit merk ik hoe moe ik eigenlijk ben.

ligurie

monterosso-ligurie

zandstrand-cinque-terre

monterosso-cinque-terre

Terug met de trein

Nadat ik nog even in Monterosso al Mare heb rondgelopen neem ik uiteindelijk de trein weer terug naar Vernazza. Verblijf je in Vernazza, dan kun jij dat ook doen. Of pak de trein terug naar waar jij vandaan kwam.

Het treinstation van Monterosso ligt overigens wel nog een stukje verder, eigenlijk in het tweede deel van het plaatsje, aan de andere kant van het tunneltje.

trein-monterosso

Facile? Makkelijk?

‘Facile,’ had de bed & breakfast eigenaar vanmorgen gezegd. Hij wuifde met zijn hand alsof het een wandelingetje van niks was. Om eerlijk te zijn vond ik het helemaal niet zo makkelijk.

Was het een zware wandeling dan?

Het was niet extreem zwaar of zo, maar door de hoogteverschillen toch best pittig. Niet zo zeer conditioneel, maar qua belasting voor je knieën, met name het laatste steilere stuk bij Monterosso waar je bergafwaarts gaat en veel trappen af moet. Je moet –afhankelijk van welke kant je komt-  behoorlijk klimmen of dalen (een paar honderd meter), of zelfs tientallen traptredes af (als je bijna in Monterosso bent) of meteen al op (als je de route vanuit Monterosso naar Vernazza loopt).

Mooie wandeling die je zeker moet doen

Toch had ik de wandeling niet willen missen. Het is een mooie route. Ben je in de Cinque Terre dan moet je zeker een van de wandelingen tussen de dorpen doen en liefst juist deze. Deze tussen Vernazza en Monterosso al Mare is de zwaarste. Eén voordeel: als je in Monterosso aankomt, kun je lekker afkoelen in zee. Monterosso heeft namelijk als enige van de 5 dorpen van de Cinque Terre een echt strand.

strand-cinque-terre

Hoeveel kilometer lopen is het en hoe lang doe je erover?

Ik had gelezen dat het 3,7 kilometer was, maar op een bord dat ik tegenkwam stond 3.230 meter. Laten we het op ruim 3 kilometer houden. Dat klinkt als een korte afstand, maar vergis je niet, het lijkt verder en je loopt het echt niet in een uurtje. Er staat gemiddeld 120 minuten voor. Aan het begin van de wandeling staat 90 minuten, maar ik heb er (met fotostops) toch 2 uur over gedaan.

sentiero-vernazza-monterosso

Waar in Vernazza begint de wandeling?

Het beginpunt van de wandelroute van Vernazza naar Monterosso is even zoeken, maar als je het vraagt weet elke inwoner het. Je moet het steegje hieronder hebben. Zie het begin van mijn verhaal.

Vernazza-startpunt-wandeling

Heb je mooi uitzicht onderweg?

Ja, je ziet continue de zee, wat het natuurlijk een heerlijke wandeling maakt. Helemaal in het begin zie je als je omkijkt heel mooi Vernazza liggen en als je bijna bij het eind bent (maar vergis je niet, de trappen komen dan nog) zie je tussen de bomen door Monterosso al Mare en het strand.

Wat zie je nog meer onderweg?

Je wandelt vrij hoog langs de kust, maar niet eng of gevaarlijk of zo hoor. Je kunt zelfs nog hoger, maar dat is een andere route, dat is niet de sentiero azzurro. Behalve de zee zie je de bergen van het nationale park Cinque Terre, de wijngaarden en olijfgaarden, en vooral aan het eind veel citrusbomen. Huizen of winkels kom je niet tegen. Vlakbij Vernazza zie je het spoor van de trein die tussen de dorpjes gaat. En… liefdesslotjes.

liefdesslotjes-cinque-terre

Is het pad geasfalteerd?

Nee, het pas is niet geasfalteerd. Je wandelt over aarde, stenen en soms trappen.

wandel-traject-vernazza-monterosso

Is de wandelroute ook geschikt voor mensen die slecht ter been zijn?

Nee, deze wandelroute in de Cinque Terre is absoluut niet geschikt voor wie slecht ter been is. Je moet veel klimmen en dalen. Het terrein is oneffen.

pad-kust-cinque-terre

Is de wandeling tussen Vernazza en Monterosso ook geschikt om met kinderen te doen?

Kinderen die gewend zijn wandelingen te maken kunnen het wel doen, maar zorg wel voor goede schoenen. Ben je zelf sportief dan kun je een baby of peuter in de drager meenemen. Met een kinderwagen of buggy wandelen kan absoluut niet. Of je een kind nou zelf laat lopen of een kind op je rug draagt, let goed op waar je loopt. Niet overal staan hekken.

pad-monterosso-vernazza

Wandelschoenen of sandalen?

Er zijn altijd mensen die op slippers gaan wandelen, maar deze route is daar niet geschikt voor. Trek op zijn minst stevige sandalen aan en liefst echte wandelschoenen of bergschoenen. Je kunt namelijk snel je teen stoten en dat is niet fijn. Ik deed het op mijn oude wandelschoenen, maar betere zijn geen overbodige luxe. Vooral met regenachtig weer is goed profiel eronder belangrijk.

wandelvakantie-cinque-terre

Kun je ergens iets eten onderweg?

Er zijn geen restaurants of winkels op de route. Als je iets wil eten onderweg moet je dat zelf meenemen. Onderweg kom je een enkele picknicktafel tegen. Echt veel handige plekken om te zitten zijn er niet.

Is er een toilet onderweg?

Er zijn geen toiletten onderweg. Moet je echt, ga dan achter een struikje. Hoewel dit in het hoogseizoen als je bijna in file loopt wellicht een uitdaging kan zijn.

Welke richting is het meest aan te raden?

Ik liep van Vernazza naar Monterosso, van zuid(oost) naar noord(west)dus, maar je kunt de route ook andersom lopen. Vernazza is mooier en ligt iets sprookjesachtiger, dus wat dat betreft is het mooier om van Monterosso al Mare naar Vernazza te lopen, maar andersom, zoals ik het deed, kan uiteraard ook.

sentiero-azzurro

Waar staat de zon tijdens de wandeling?

In maart had ik de zon eerst kort in mijn rug (wat fijn was) en daarna van links opzij. Ik liep de wandeling tussen 11 en 13:00u. Houd er rekening mee dat de zon in het hoogseizoen hoger staat. Ga je dan wandelen in de Cinque Terre dan kan het er best warm zijn!

Ga je s ochtends of net voor de middag weg dan heb je vanaf Vernazza de zon in je rug en verderop van de zijkant (van zee); in omgekeerde richting, vanaf Monterosso heb je de zon in je gezicht (en daarna ook vanaf de kant van de zee).

Wil je echt mooie foto’s maken dan is het tijdstip waarop ik ging niet het beste. Mocht ik er nog eens zijn dan zou ik deze foto zeker eens tijdens of na zonsondergang willen maken. Vanuit Vernazza hoef je daarvoor niet zo gek ver te lopen. In 10 minuten a een kwartiertje ben je er.

vernazza

Is het druk?

Ik kwam in maart hooguit 20 mensen tegen. Ga je tussen mei en september wandelen in de Cinque Terre, dan is het er denk ik veel drukker. In de zomer ook. Het kan dan ook erg warm zijn om te lopen, maar met een beetje voorbereiding (genoeg water, petjes, zonnebrandcrème) komt dat vast wel goed.

Hoe laat kun je het beste lopen?

Ik liep de wandeling tussen 11:00u en 13:00u. Ga je in de warmere maanden dan zou ik absoluut eerder op pad gaan. Of juist wat later, maar zorg dat je niet in het donker hoeft te lopen, want dat is echt af te raden. Voor mooie foto’s is het ook aan te raden juist vroeg of laat te gaan.

Kun je de wandeling het hele jaar door doen?

In principe kun je de wandeling in de Cinque Terre het hele jaar door doen, maar dit is wel weersafhankelijk. Als het veel regent worden sommige paden afgesloten. Toen ik er was was alleen dit pad toegankelijk. Check het dus altijd goed als je echt speciaal komt vanwege het wandelen in de Cinque Terre. Wel zijn er soms alternatieve routes. Deze hele regio in Ligurië heeft enorm veel wandelpaden.

Meer informatie over de route van Vernazza naar Monterosso al Mare

Op de site Parco Nazionale 5Terre vind je nog wat informatie over het traject. Het is een onderdeel van de sentiero azzurro, het blauwe pad langs de kust, de SVA 592. Eigenlijk is dit weer een onderdeel van nog iets langere sentiero verdeazzurro.

Moet je ervoor betalen? En zo ja, wat kost het?

De wandeling maakt onderdeel uit van een nationaal park: Parco Nazionale delle Cinque Terre. Om dit park te onderhouden wordt een fee gevraagd. Ga je net als ik nog net in de winterperiode dan zit er nog niemand in het hokje en kun je gratis gaan. Ga je in het voorjaar, de zomer of de herfst dan moet je wel betalen.

Heb je een Cinque Terre Card nodig?

Als je gaat wandelen in de Cinque Terre is een Cinque Terre Card niet verplicht, maar ben je van plan meerdere routes te lopen dan kan het interessant zijn. Het is ook gewoon makkelijk en biedt meerdere voordelen. Er is ook een kaart in combinatie met de trein, wat ook erg handig kan zijn.

Een Cinque Terre Card met of zónder trein

Wil je puur een Carte Parco (een trekking card voor wandelingen in de Cinque Terre), zonder de trein? Voor 1 of 2 dagen betaal je (prijs vanaf 2016):

 • Volwassenen: 7,50 per dag / 14,50 voor 2 dagen
 • Kinderen (4-12 jaar): 4,50 per dag / 7,20 voor 2 dagen
 • Senioren (70+): 6 euro per dag / 10 euro voor 2 dagen
 • Gezinsprijs (max 2 volw en 2 kinderen tot 12 jaar): 19,60 per dag / 31,50 voor 2 dagen

Kies je voor een Carte Treno dan kun je behalve wandelen ook onbeperkt met de trein. Dit kan zelfs als je niet gaat wandelen, maar wel meerdere keren met de trein gaat al interessant zijn. De prijs daarvan is van 1 april 2017 t/m 31 oktober 2017:

 • Volwassenen: 16 euro (1d) / 29 euro (2d) / 41 euro (3d)
 • Kinderen (4-12 jaar): 10 euro per dag
 • Gezinsprijs (max 2 volw en 2 kinderen tot 12 jaar): 42 euro per dag

In november en december is het een paar euro per persoon goedkoper.

Lees hier meer over de Cinque Terre Card.

trein-Cinque-Terre

Cinque Terre Express trein

Vorig jaar is de 5 Terre Express trein geïntroduceerd, tussen Levanto en La Spezia. De prijzen van de trein tussen de verschillende plaatsjes zijn daarmee verhoogd naar een vast bedrag van 4 euro per traject (kinderen tot 4 jaar gratis, van 4 tot 12 jaar 2 euro), tussen welk van de 5 dorpjes het ook is, inclusief de stad La Spezia (aan de zuidkant) en het stadje Levanto (aan de noordkant). Het is dus helaas behoorlijk duurder geworden. Toch blijft het reizen met de trein in Ligurië mooi èn handig.

Timetable met treintijden 2017 uitprinten of opslaan

Tip: print deze timetable van de treinen tussen de dorpjes in de Cinque Terre alvast uit of mail de link met de treintijden naar jezelf en zet ‘m in je favorieten op je telefoon. Toen ik er was kon ik op elk station een printje met de treintijden ophalen.

Hoe zit het verder met de treinen in de Cinque Terre?

Over de treinen lees je een keer meer in een aparte post. Kun je daar niet op wachten en wil je nog meer treinen uitzoeken dan vind je op de site van Trenitalia de treintijden alvast. Je kunt zelf verschillende steden, dorpjes, datum en tijd invullen.

vernazza-tegenlicht

Waar ligt de Cinque Terre?

Veel mensen denken dat de dorpjes van de Cinque Terre bij Toscane horen, maar dit is niet zo. Ze horen bij Ligurië, in Noord-Italië. De Italiaanse regio Liguria loopt van de kust van Zuid-Frankrijk tot aan de kust van Toscane. La Spezia is nog Ligurië en de bekende plaatsen eronder, zoals Carrara en Viareggio horen bij Toscane. Heb je tijd genoeg dan is een combinatie van Ligurië en Toscane natuurlijk helemaal mooi.

Hotel, B&B, kamer of andere accommodatie boeken in de Cinque Terre

Wil jij volgend jaar ook gaan wandelen in de Cinque Terre en nog ruim de keuze hebben? Boek dan nu alvast je accommodatie in Vernazza. Aan sommige zit je vast, maar voor sommige tarieven kun je ook weer gratis annuleren. Wil je dit jaar nog gaan, dan zou ik opschieten. Het is een hele populaire regio!Booking.com

Wandelvakantie Cinque Terre boeken

Uiteraard kun je zelf losse hotels in verschillende plaatsjes in de Cinque Terre boeken, maar wil je niet alles zelf regelen en vind je het fijn in één keer een complete wandelvakantie te boeken? Boek dan een wandelreis met SNP Natuurreizen naar de Cinque Terre en de Bloemenriviera. SNP bestaat al heel lang en is een betrouwbare en gespecialiseerde reisorganisatie. Behalve een reis naar Ligurië hebben ze ook wandelreizen, fietsreizen, rondreizen en gezinsvakanties naar Toscane.

In een aparte blog volgt nog wat extra praktische informatie voor wie meerdere trajecten wil wandelen in de Cinque Terre.

Reisgids Cinque Terre of Ligurië

Blogs lezen kan handig zijn (lees ook zeker dit blog over Noord-Italië!), maar een reisgids meenemen is vaak ook nog fijn. Hier wat recente reisgidsen van de Cinque Terre:

Wandelkaart Cinque Terre

Ook een wandelkaart van de Cinque Terre is natuurlijk onmisbaar:

Wandelen in de Cinque Terre

En dan nu een vraag aan jou: Ga jij komende zomer wandelen in de Cinque Terre? Laat me weten hoe het was, ook qua drukte. Ik ben heel benieuwd hoe het er in het hoogseizoen is. Was het inderdaad ‘file lopen’ of viel het mee? Waren alle trajecten begaanbaar? Behalve hieronder kun je eventuele foto’s of comments ook op Facebook achterlaten.

SVA-592-cinque terre

Meer wandelblogs

Meer mooie kusten en mooie natuur

21 gedachten over “Wandelen in de Cinque Terre: van Vernazza naar Monterosso”

 1. Oh wauw Denise, de Cinque Terre staan ook echt heel hoog op mijn verlanglijstje! Wat ziet het er heerlijk uit! Ik krijg meteen zin om ook op stap te gaan. En bedankt trouwens voor alle praktische info, ik sla dit zeker ergens op zodat ik het nog eens kan raadplegen als ik zelf beslis om naar de Cinque Terre te gaan!

 2. Wow, mooie wandeling! Ik heb jaren geleden de dorpjes van de Cinque Terre bezocht, maar heb er geen wandeling gemaakt. Deze ga ik zeker onthouden… Ik ben trouwens heel benieuwd of de limoncello heeft gesmaakt? 😉

 3. Wat een prachtige omgeving. Deze wandeling komt op mijn bucketlist. Vakantie voor dit jaar is al geboekt maar wie weet volgend jaar….

 4. Heel leuk om te lezen, Denise. Ik liep hem vorige week inderdaad andersom. Eerst met de trein in een keer naar het laatste dorp Monterosso en toen wandelend naar Vernazza. Die trappen die jij af moest aan het eind… die moest ik dus op. Direct in het begin al. Daarna viel het alleen nog maar mee 😉

  Ik vond hem ook best pittig, maar zeker wel te doen. Zelfs voor iemand met ‘zitbenen’, zoals ik, haha!

 5. Wat een heerlijk uitgebreid artikel weer. Ik ben niet erg bekend in deze streek, maar het ziet er geweldig uit. Sla het meteen even op. Ziet er heerlijk authentiek uit!

 6. Wat een mooie wandeling heb je gemaakt. Ondanks dat het maar 3 kilometer was lijkt het me toch een lange wandeling. Zeker met al die hoogteverschillen die ik zo op de foto’s voorbij zie komen. Ik snap dat je vaak moest stoppen of foto’s te nemen. Daar leent de wandeling zich enorm goed voor. Veel handig informatie trouwens in de uitgebreide artikel!

 7. Check…staat op de bucketlist. Lijkt me zo ontzettend mooi daar. Goed dat je aangeeft dat wandelschoenen een must zijn. Deze neem ik namelijk binnen Europa nooit mee. Ik zal het onthouden want hier wil ik zeker naar toe.

 8. Wandelen tussen de Cinque Terre is heerlijk. Je ontloopt de meeste toeristen en de uitzichten zijn adembenemend. Midden zomer kan het behoorlijk heet zijn, maar zeker in het voorjaar is het een mooie wandeltocht.

 9. Wauw wat een uitgebreid verhaal Denise, het voelde haast alsof ik met je mee aan het wandelen was. Wat schattig ook dat limoncello-mannetje. 🙂 Heel handig artikel!

 10. Deze plek staat echt hoog op mijn lijstje. Misschien zo hoog dat ik er dit jaar en anders zeker volgend jaar naar toe wil. Deze wandeling wil ik dan zeker ook doen. Zou het idd ook andersom doen zodat je richting het gekleurde stadje loopt. Veel handige tips geef je ook waar we echt wat aan hebben. 

 11. Begin juni 2017 gelopen. Van Monterosse naar Vernazza en direct aansluitend naar Corneglia.
  Later van Corneglia naar Manarola en nog een dag later van Riomaggiore naar Manarola gelopen.
  Het was prachtig, maar heeel druk en ik vond het als geoefende wandelaar ook best pittig door het trappenlopen. De trein die je kunt pakken is ideaal!
  Wij stonden op een camping in Deiva Marina en vanuit dat dorpje kon je ook prachtige wandelingen naar andere dorpjes maken en kwam je de hele dag geen kip tegen. Voor wie meer van rust houdt.

 12. Geke van der Goot

  Wij hebben gisteren het gedeelte van Monterosso naar Vernassa gelopen. Het was 30 graden. We zijn gestart om 13.00 uur, midden in het hoogseizoen. De bedoeling was om vanuit Riomaggiore te starten, maar daar bleek het eerste gedeelte al vijf jaar afgesloten te zijn. Een alternatief pad door de bergen was erg steil, recht omhoog, dus zijn we met de trein naar Monterosso gegaan en daar gestart. Ook daar is het eerste gedeelt omgeleidt. Start is nu op het oude pad, achter het gemeentehuis, het grote oranje gebouw. Prachtige wandeling. Iets minder zeezicht dan andere trails die wij in Europa hebben gelopen, maar erg leuk om te doen. Inderdaad pittig, vanuit Monterosso een forse klim. De man met baard en verfrissende drankjes staat nog steeds goede handel te doen. Zwijgend perst hij de verse sinaasappels en citroenen en verkoopt hij de limoncello. Het was erg druk op het wandelpad. In beide richtingen. Een sterke aanrader om het pad buiten het seizoen te lopen en te informeren of er omleidingen/afzettingen zijn  voordat je start. 

 13. Geke van der Goot

  Nog een toevoeging aan onze ervaring: wij hebben de veerboot terug genomen naar Riomaggiore, vanuit Vernassa. Het maakte voor ons de ervaring compleet. Pas vanaf het water zie je de schoonheid van de Cinque Terre. De uniciteit van dit stukje aarde. De haventjes die je binnen vaart zijn uitzonderlijk. Als je de kans krijgt om de combinatie trein, wandeling en boot ( 10 euro per persoon vanuit Vernassa naar Riomaggiore ) dan moet je dat zeker doen. Ook wij vonden Vernassa, maar ook Riomaggiore, sfeervolle en mooie dorpen.

 14. Nog een toevoeging aan onze ervaring: wij hebben de veerboot terug genomen naar Riomaggiore, vanuit Vernassa. Het maakte voor ons de ervaring compleet. Pas vanaf het water zie je de schoonheid van de Cinque Terre. De uniciteit van dit stukje aarde. De haventjes die je binnen vaart zijn uitzonderlijk. Als je de kans krijgt om de combinatie trein, wandeling en boot ( 10 euro per persoon vanuit Vernassa naar Riomaggiore ) dan moet je dat zeker doen. Ook wij vonden Vernassa, maar ook Riomaggiore, sfeervolle en mooie dorpen.

 15. Wij willen dit jaar augustus naar de Chinque Terre .
  Aan deze informatie hebben we heel veel!.
  Weet er trouwens nog een leuk appartement vlakbij of in de nabijheid?

 16. Eerst jouw ervaringen gelezen en daarna zelf op pad. We waren erg benieuwd. We hebben gisteren (in het hoogseizoen en warm) de wandelroute van Vernazza naar Monterossa gelopen en het eerste stuk was het veel omhoog lopen met de trappen, maar daarna was het prima te doen. Smal op sommige stukken, maar ook onze kinderen (13, 16 en 19) vonden deze route beter te doen dan van Corniglia naar Vernazza (die was pittig). Waarschijnlijk heeft Corona ervoor gezorgd dat een deel van de toeristen (Amerikanen en Chinezen) er nog niet waren daardoor was het wel druk maar niet megadruk. We liepen niet in een rij op het wandelpad. De man met de limoncello was er niet, maar wel een man met ?. Wegebben de route gelopen vanaf 12:30 uur. Dus onze tip is Neem voldoende water mee en doe goede ? aan en geniet!

  1. De wandelschoenen was een banner denk ik. Die deed het inderdaad niet meer zag ik, dus die heb ik verwijderd. De man met de accordeon zegt me niks en zie ik gekgenoeg niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven