De 5 kleurrijke dorpen van de Cinque Terre

De 5 kleurrijke dorpen van de Cinque Terre

De Cinque Terre in Italië zijn vijf lieflijke dorpjes langs een grillige kust. De 5 dorpen van de Cinque Terre zijn Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Kleurrijk, feeëriek en uitzonderlijk mooi gelegen dorpen langs een woeste en toch schilderachtige kuststrook in Ligurië, in Noord-Italië. Pittoresker krijg je het niet.

Cinque Terre

Misschien zegt de Cinque Terre (spreek uit: tsjinkwe terre) je nog niks. Ik verbaasde me erover hoeveel best wel bereisde mensen in mijn omgeving de ‘Cinque Terre’-streek niet van naam kenden. En toch, de foto’s ken je wel: van die dorpjes met gekleurde huizen die tegen de rotswand aangeplakt lijken te zitten, hoog boven zee. Kleine baaitjes met bootjes, en een overweldigende natuur eromheen. De Cinque Terre regio (ook wel kortweg geschreven als 5 terre) spreekt ultiem tot de verbeelding.

Cinque Terre: kleurrijke dorpjes in Italië

Het is heerlijk om door de kleurrijke Cinque Terre dorpjes te wandelen en door kleine caruggi, steegjes, te dwalen. Waar je ook uitkomt, steeds weer geniet je van de gekleurde huizen, de vergezichten en de zee. De Cinque Terre dorpen zijn alle vijf net even anders, maar stuk voor stuk liggen ze mooi. Zo uniek! Niet voor niets staat Cinque Terre op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Nationaal Park Cinque Terre

Niet alleen de dorpjes zelf zijn bijzonder, de omgeving is dat ook. Cinque Terre is een National Park: het Parco Nazionale delle Cinque Terre. Vrij ruig en bergachtig, met rotsen en steile kliffen die in zee steken, citrusbomen, olijfbomen en cacti, en heuvels en terrassen vol wijngaarden.

Tussen de dorpen lopen wandelroutes, zowel langs de kust als door de bergen. Niet zo gek dus dat vooral wandelaars en natuurliefhebbers deze streek weten te vinden. Je kunt er zelfs meerdaagse trektochten doen.

Cinque Terre: 5 sprookjesachtige dorpen in Italië

Sprookjesachtig en tot de verbeelding sprekend. Dat is wat ik me bij de Cinque Terre-dorpjes had voorgesteld en zo was het ook. Ook al was niet alles af en zag je duidelijk dat het echte seizoen nog niet begonnen was, toch ontdekten ook nu toeristen en dagjesmensen de schattige dorpjes al.

Het was begin maart en nog redelijk rustig. Terrasjes waren er nog niet veel, pleinen werden nog opnieuw geplaveid en bootjes werden nog even in de verf gezet. Maar eigenlijk was dit een ideale tijd voor een bezoek aan de Cinque Terre!

Dorpen tussen Levanto en La Spezia

Ik bezocht de Cinque Terre vanuit La Spezia, van zuid naar noord. De dorpen van boven naar beneden ontdekken, vanaf de kant van het stadje Levanto, kan natuurlijk ook. Met de trein is dat heel makkelijk te doen. Stap lekker uit waar je wil. Omdat de afstanden zo kort zijn en de trein frequent gaat is dat ideaal.

Mooiste dorpje van de Cinque Terre

En wat is nou het mooiste dorpje van de Cinque Terre? Dat is persoonlijk. Sommigen vinden Corniglia, ik vond juist van niet. Mijn favoriet was echt Vernazza (op de foto hieronder). Maar Manarola vond ik ook heel mooi. Net als Riomaggiore. Superpittoresk. Monterosso vond ik minder uniek, maar dat heeft dan weer het voordeel dat het een strand heeft. Eigenlijk kan ik gewoon niet kiezen! Kijk en oordeel zelf maar.

De 5 dorpen van de Cinque Terre: welke is het mooist?

Vernazza gekleurde huizen

Riomaggiore

Het meest zuidoostelijk gelegen dorp van de vijf Cinque Terre dorpen. Het leukste stukje van dit schattige vissersdorpje is het kleine haventje; er liggen bootjes op het droge, er hangen reddingsboeien en visnetten aan de rotswand en de sfeer is relaxt. Om je heen rijzen de kleurrijke huizen de hoogte in en er zijn een aantal restaurantjes.

Je komt er vanzelf als je vanaf het station het tunneltje neemt. Vanaf het haventje kun je ook weer allerlei trappetjes nemen en genieten van het uitzicht. Ook kun je bij aankomst eerst een lift omhoog nemen, een pad met steegjes en trappetjes volgen en het dorpje van een wat hoger punt bekijken.

Denk je: o, wat mooi, hier wil ik blijven? Boek dan meteen je hotelletje of appartement in Riomaggiore.

Riomaggiore-dorp-Cinque-Terre Riomaggiore-gekleurde-huizen cinque-terre-riomaggiore cinque-terre-riomaggiore Riomaggiore-dorpje-cinque-terre

Manarola

Tussen Riomaggiore en Manarola ligt de Via dell’Amore. De leuke Italiaan die naast me zat in het vliegtuig (bofte ik even!) tipte me die. Ik had al over deze kustroute gelezen. Een liefdespad! Het leek me inderdaad een mooie wandeling, zo pal langs de kust, maar helaas bleek de wandelroute al 3 jaar gesloten. Online en in reisgidsen wordt deze lovetrail nog wel steeds genoemd.

Update: Soms lees ik dat het pad weer open is, maar dat is slechts een stukje. Op andere sites lees ik weer dat het toch weer dicht is. 

Toch is het dorpje absoluut een bezoek waard. Het is een mooi en relatief rustig dorpje, gelegen op een klif. Ik wandel via een pleintje naar de Via di Mezzo, de hoofdstraat met zijn gekleurde huizen en kom uit bij zee. Ik tuur over het turkooizen water van de Ligurische zee dat tegen de rotsen aanspoelt. Lijkt jou dit ook wel wat? Regel dan meteen je verblijf in Manarola.

Manarola-dorpje-cinque-terre

Manarola-uitzicht-Ligurische-zee

Terrassen zijn er nog niet, maar in de zomer denk ik wel. Überhaupt was het nog rustig. Ik zag alleen wat Italianen en Aziaten. Omdat ik met bagage was heb ik van dit dorpje niet veel gezien, maar de lunch was voortreffelijk.

Bij het mooi gelegen restaurantje Marina Piccola (‘het kleine haventje’) at ik tartara di tonno, een tartaar van rauwe tonijn. Met daarbij vino bianco di tavola.

Restaurant-in-manarola

Corniglia

Corniglia is het enige dorp van de Cinque Terre waar je niet meteen midden in het dorp staat als je de trein uitkomt. Nee, hier moet je eerst de Lardarina beklimmen, een grote stenen trap die uit 33 etappes bestaat, die op hun beurt weer in totaal 377 treden hebben. Het kost dus even wat inspanning voordat je er bent. Op zich goed te doen hoor en tijdens de klim zie je de vele wijngaarden die het gebied rijk is.

Ik kan me zo voorstellen dat het met 30 graden minder is. Ik zag zelfs een dapper stel een kinderwagen helemaal omhoog tillen. Het busje nemen dat tussen het station en het dorpje op en neer rijdt kan echter ook, mits die niet net weg is of vol zit.

Corniglia is het hoogstgelegen dorpje van de 5

Corniglia ligt dus hoog, op een klif. De huizen liggen allemaal tegen de rotsige bergkam aan. Als je in het plaatsje zelf rondloopt zie je dit niet zo goed, daarom was ik er denk ik net wat minder van gecharmeerd. Kom je vanaf de zee aan dan is het denk ik wel heel mooi. Maar misschien vind jij dit plaatsje juist wel het mooist. Boek dan meteen hier je hotel in Corniglia.

Er is een strand, Guvano, in een baai net buiten het plaatsje. Vroeger stond dat bekend als de plek waar de hippies kwamen. Het was een naaktstrand. Er gaat geen gewone weg naartoe. Je kunt er in een kleine anderhalf uur heen wandelen, over het blauwe wandelpad (Sentiero Azzuro), of, korter, door de oude treintunnel. Neem dan wel je zaklantaarn mee. Als je geen Cinque Terre Card hebt moet je een paar euro betalen om door dit gebied te mogen wandelen. Het is namelijk allemaal onderdeel van het National Park. Ik heb het zelf niet gedaan, dus check –afhankelijk van oa weerscondities- eerst of het überhaupt (nog) kan!

Corniglia-dorp-cinque-terreCorniglia terrassen Corniglia zeekant Corniglia zijstraat

Vernazza

Vernazza was meteen mijn favoriet. Een dorpje dat al sinds 1000 voor Christus bestaat! Vanaf het station loop je zo de sfeervolle hoofdstraat van het dorp in, met aan beide kanten de gekleurde huizen waartussen hier en daar nog meer steegjes en straatjes te vinden zijn.

Vernazza wandelaars in dorpje

Vernazza straatbeeld

Meteen in het begin van het dorp word je bewust gemaakt van de overstroming, of beter gezegd een tsunami van modder, die de dorpjes in 2011 trof. Heftige beelden. Er is zelfs een hele expositie aan gewijd.

cinqueterre-overstroming

Vernazza toeristen in het haventje

Vernazza zicht op de bergflank

Als je verder wandelt kom je bij een pleintje en een baaitje met een piepklein strandje met bootjes. Er is een kleine haven die al eeuwen bestaat. Je kunt naar de havenhoofden lopen, de zee bewonderen, de gekleurde huizen, en als je verder omhoog kijkt zie je een kerkje aan de ene kant en een kasteeltje aan de andere kant. Er zijn wat restaurantjes rond het plein en in de hoofdstraat en ook als je links van de inham wat verder loopt kom je er nog een paar tegen.

Vernazza Cinque Terre

Overnachten in Vernazzza? Doe het hier. Dit was het uitzicht vanaf m’n balkon!

cinque-terre-vernazza

Vernazza voor zonsondergang

Ik heb geluk. Ik ben er op een mooi moment. Dagjestoeristen verzamelen zich bij het haventje.

De zon gaat onder. De lucht kleurt oranje.

Vernazza zicht op zee en zonsondergang

Als de zon onder is is het meteen fris. Hoe heerlijk zal het hier dan in de zomer nog zijn! Op zwoele zomeravonden, als de terrassen vol zitten… Nu is het dorp ’s avonds uitgestorven. De meeste toeristen zijn verdwenen. Ik zie alleen wat mensen in de restaurants.

cinque-terre-vernazza-by-night

Wandelen van Vernazza naar Monterosso

Vanuit Vernazza kun je naar Monterosso wandelen, en omgekeerd. Vanaf het pleintje bij zee loop je een smal trapje op. Als je linksaf slaat, iets omhoog, achter het kerkje, begint het wandelpad. Meer over die wandeling lees je in mijn aparte blog over Wandelen in de Cinque Terre.

Cinque-terre-uitzicht-vernazza

Overnachten in Vernazza

Ik verbleef één nacht in Vernazza. In Camere Nicolina. Het was zó’n mooi en bijzonder plekje dat ik daar nog een apart blog over wil schrijven, met foto’s. Hier vind je meer verblijfsmogelijkheden in Vernazza.

B&B-Nicolina-Vernazza

Monterosso

Monterosso al Mare is het meest noordwestelijk gelegen dorp. Op zich ook een leuk plaatsje, maar het ligt wat minder sprookjesachtig. Het ziet er niet uit als een typisch Cinque Terre-dorp. Wel heeft het een strand, twee zelfs. Eén aan de ene kant van de tunnel; het strandje waar je uitkomt als je de wandeling vanuit Vernazza hebt gedaan, en eentje bij het treinstation, het grootste strand, aan de andere kant van de tunnel. Dit strand heet Fegina. Te herkennen aan de rots op het strand: de scoglio di Monterosso.

Monterosso-strand

Monterosso-cinque-terre

Verwacht overigens geen supermooi droomstrand, want dat is het niet. Het is een beetje donkergrijs zand, kiezelig. Maar omdat er weinig stranden in de buurt zijn en dit los van een strookje in Corniglia de enige echte in de Cinque Terre streek is, is het er toch fijn toeven, mits het in het hoogseizoen niet te druk is natuurlijk. En het water is wél helder! Kijk maar op de foto’s hoe mooi turkooizen gekleurd.

Vanwege het strand is het een gewilde plaats in de Cinque Terre, dus wacht niet te lang met het boeken van een hotel of ander verblijf. Je kunt meteen hier je accommodatie in Monterosso al Mare boeken.

Strand-Monterosso

Uitzicht op Monterosso

Monterosso-al-Mare

Het dorpje heeft wat winkels, een oud kasteel, een klooster en drie wachttorens uit de 16e eeuw; ooit gebouwd om de inwoners tegen piraten te beschermen. Heb je (net als ik) de wandeling vanuit Vernazza naar Monterosso gedaan dan kom je meteen in de eerste straat die je inloopt, nog langs het strand, een restaurantje tegen, met terras! Restaurant Belvedère.

Lunchen in het zonnetje, met zicht op zee, wie wil dat nou niet?

Restaurant-Belvedere

Brocca Piccola (kannetje wijn) voor 3 euro. Insalata di mare 9 euro.

Wil je vanaf Monterosso de trein weer hebben, zorg dan wel dat je het ruim neemt. Het plaatsje bestaat namelijk uit twee delen en daar verkeek ik me even op. De trein gaat in het andere gedeelte. Maar ach, wie klaagt daarover als je heerlijk met je koffie to go (per portare via) op een bankje in de zon zit, met uitzicht op zee en het geluid van golfjes in de branding?

Koffie-Monterosso

Ontdek zelf de Cinque Terre!

Kortom, wat je ook doet, in de Cinque Terre is het heerlijk. Heb je genoten van de foto’s die ik gemaakt heb? Of stiekem gegoogeld en nóg mooiere gezien? Vast wel! Als je dat ziet wil je toch alleen maar óók gaan?

Verdwaal in de kleine steegjes van de dorpen, geniet van de vergezichten en van een heerlijke lunch op een zonnig terras. Proef de streekwijnen (de Cinque Terre DOC en de dessertwijn Sciacchetrà) en de streekgerechten: van ansjovis (acciughe salate) tot gevulde mosselen, en van trofie tot trenette (de speciale pastasoorten). En natuurlijk de pesto genovese.

Overnachten in de Cinque Terre: hotels, B&B’s en appartementen

Boek meteen je hotel, appartement of B&B in de Cinque Terre.

Een vakantie boeken naar de Cinque Terre

Boeken via een reisorganisatie kan ook, maar let wel op: soms bieden ze een verblijf aan in dorpjes die wel in de buurt liggen, maar wat niet de 5 bekende dorpen zijn, terwijl die foto’s er wel bij staan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je met TUI naar de Cinque Terre gaat. Het gaat dan om plaatsjes als Sarzana, Brugnato en Corvara.

Gaat het je echt om het wandelen? Bekijk dan deze wandelvakantie van SNP naar de Cinque Terre. Je begint bij mooie plaatsjes aan de Bloemenrivièra en zakt af langs de 5 dorpen van de Cinque Terre. Met een groep wandelen in de Cinque Terre kan ook. Boek bijvoorbeeld een wandelreis Cinque Terre met Djoser.

Excursie Cinque Terre boeken?

Book tours, attractions, and activities online (click!)

Dingen die je je misschien nog afvraagt…

Is de Cinque Terre nou écht zo mooi?

Ja. De dorpjes liggen echt heel mooi. De gekeurde huisjes, de zee, en steeds weer dat mooie uitzicht. Oké, sommige huizen hebben een verfje nodig, aan sommige pleinen werd gewerkt, de bootjes waren nog niet allemaal te water en de terrasjes waren nog amper open, maar toch was het nu al sfeervol. Als je er straks echt in het seizoen bent ziet het er vast allemaal nog mooier uit.

Vernazza-in-het-voorjaar

Wanneer kun je het beste naar de Cinque Terre gaan?

Ik was er begin maart. En trof het met het weer. Het was uitzonderlijk zonnig. Als je dat in april of mei hebt bof je ook. Sowieso moeten mei en juni mooie maanden zijn, zeker als je wil wandelen. Net als september. Juli en augustus kunnen ook, mits je tegen de drukte (en warmte) kunt. Ik zou het er niet om laten, maar ik denk wel dat het iets eerder net wat prettiger is. Om te zwemmen was het nu overigens nog te koud. Deze meiden hieronder deden het desondanks toch.

Update 2018: ik zag dat ook best wat mensen deze winter een bezoek brachten aan de Cinque Terre. Doe dat eens. Het is net even anders, maar het is er dan heerlijk rustig!

Strand-Monterosso-Cinque-Terre

Waar ligt de Cinque Terre streek precies?

De Cinque Terre is een kort stukje kuststreek in Ligurië, Noord-Italië. Tussen Genua en Pisa, ten noordwesten van Toscane. Het maakt onderdeel uit van de Riviera di Levante. Reis je vanuit Frankrijk langs de kust, dan kom je waarschijnlijk vanaf de Riviera di Ponente, en die bestaat dan weer uit de Palmenriviera en de Bloemenrivièra.

Je kunt de Cinque Terre ook mooi combineren met een vakantie in Toscane. Ook met kinderen. Pisa en Lucca zijn niet ver weg, Parma ook niet. Denk niet dat het in de Cinque Terre om mega-afstanden gaat, het stuk kust waar het om gaat is in totaal maar 15 km, maar wel vrij bergachtig.

Vliegen naar de Cinque Terre

Voor een bezoek aan de Cinque Terre kun je naar Genua of naar Pisa vliegen. Pisa is vaak goedkoper. Boeken kan bij Transavia.
Via de banners aan de zijkant van m’n blog kun je nog meer ticketprijzen vergelijken. Tip: je kunt ook heen naar Genua vliegen en terug vanaf Pisa of omgekeerd. Kies dan voor ‘uitgebreide zoekopties’. Boek er een auto bij via Sunnycars en ga lekker roadtrippen!

Kan ik er met de auto komen? Is dat handig?

Stel je wil een roadtrip langs de Cinque Terre maken. Maar een roadtrip Cinque, is dat wel zo handig? Ja en nee. Of eigenlijk nee. De dorpen zelf zijn grotendeels autovrij. Zeker in de zomer is een auto niet handig. Wat ik gehoord heb van de Italianen zelf en van anderen die er in de zomer zijn geweest is dat het dan echt file rijden. Vaak kun je dan nog niet eens uitstappen omdat je je auto er niet mag parkeren of omdat er simpelweg geen parkeerplek is. Als die er al is, is het extreem duur. Een auto met caravan lijkt me helemaal een crime.

Een roadtrip Cinque Terre?

Dus mocht je met de auto naar Italië zijn gekomen of een auto gehuurd hebben laat die dan een stuk buiten de Cinque Terre regio staan (bijvoorbeeld in La Spezia) en pak verder de trein. Dat is echt 1000x fijner.

Is de trein handig en hoe vaak gaat de trein?

Vanaf La Spezia of Levanto reis je supergoedkoop naar Cinque Terre. Tussen de dorpen gaan heel frequent treinen. Ze liggen vlak bij elkaar dus met de trein ben je steeds in een paar minuten in het volgende plaatsje. Zonder Cinque Terre Card kost elk traject ongeveer 2 euro (prijs in 2015). Echt ideaal! Meer hierover lees je in mijn aparte blog over Reizen met de trein in de Cinque Terre. (Volgt.)

Met de boot langs de dorpjes van de Cinque Terre

Je kunt ook met de boot langs de dorpjes van de Cinque Terre. Het tijdschema vind je hier: boottijden Cinque Terre.

Moet ik van te voren een kamer of appartementje reserveren?

Ja, dat raad ik wel aan. De Cinque Terre is een hele populaire streek. De dorpjes zijn klein en er komen veel toeristen op af. Regel je verblijf bijvoorbeeld via Booking.com. Of check de reizen van de reisorganisaties die ik net al noemde.

Kun je het hele traject langs de dorpen lopend doen?

Voorheen kon dat, maar niet alle trajecten zijn meer open. Welke wel open zijn kun je hier checken. Of beter nog ter plekke. Lees ook mijn aparte blog over Wandelen in de Cinque Terre.

Hoe zijn de Cinque Terre voor mensen die slecht ter been zijn?

Niet ideaal. Af te raden zelfs. Tenzij je echt weinig gaat lopen. Maar ook de dorpjes hebben allemaal hoogteverschillen, dus het is veel klimmen en dalen. Het minst steil is Monterosso al Mare.

Is de Cinque Terre streek ook geschikt om met kinderen te bezoeken?

Dat kan. Mits je een paar dingen weet. Ik wil daar nog eens een aparte blog over schrijven.

Kun je er met Engels terecht?

Sommige Italianen spraken opvallend goed Engels vond ik, andere helemaal niet. Een beetje Italiaans is niet noodzakelijk, maar soms wel heel handig. En ook gewoon leuk natuurlijk.

Is het duur?

Dat valt wel mee. De trein is goedkoop. Overnachten wat duurder. Eten valt mee. Drankjes ook. Een ¼ liter wijn voor 3 euro vind ik niet duur. Een pastamaaltijd (wat de Italianen vaak als primo eten, maar voor jou als lunch misschien genoeg is) kan al voor weinig. Evenals een maaltijd voor 15 euro; hoewel een driegangenmenu wel duurder is. Het is hoe duur je het zelf maakt. Wel betaal je altijd voor pane e coperto, meestal tussen de 2,50 en de 3 euro. Plaatsen als Portovenere zijn duurder. Wellicht liggen de prijzen in de zomer wel hoger dan nu. In maart was het goed betaalbaar.

Zijn er stranden en zo ja, hoe zijn die?

Vernazza heeft een piepklein standje, maar het enige echte grote strand vind je bij Monterosso. Zie het stukje daarover. De andere dorpen hebben ofwel geen strand of gewoon rotsen waar je op kunt liggen of picknicken. Om bij het strandje van Corniglia te komen moet je eerst een flinke wandeling maken. Check wel of dat op het moment dat jij er bent ook daadwerkelijk kan. Hieronder zie je het strand van Monterosso.

Zee-en-strand-Monterosso

Kan ik de 5 dorpen van de Cinque Terre ook in 1 dag doen?

Ja, op zich kan dat makkelijk. Als je met de trein van dorpje naar dorpje gaat kun je overal ongeveer een uurtje blijven. En waar je luncht iets langer. Maar wil je ook nog een wandeling van 2 uur doen, naar het strand gaan en wat cultureels doen, dan wordt het wel krap. Eigenlijk is het zo mooi dat je er waarschijnlijk wel 2 of 3 dagen wil blijven, of langer. En anders moet je keuzes maken.

Zijn La Spezia en Levanto ook de moeite waard?

La Spezia en Levanto zijn allebei wat groter. Vooral La Spezia is echt een stad. Als je tijd genoeg hebt zou ik die ook bezoeken; ik was in beide plaatsen maar kort. In La Spezia was ik vooral om de bus naar het eveneens mooie plaatsje Portovenere te nemen, en in Levanto voor een workshop pesto maken samen met de groep bloggers met wie ik in de buurt van Bonassola verbleef.

Als uitvalsbasis is Levanto ook zo gek nog niet. In La Spezia zijn ook mogelijkheden zat.

La-Spezia-Italie

Is een Cinque Terre Card echt nodig, nuttig, zinvol, aantrekkelijk?

Om te mogen wandelen in de Cinque Terre moet je betalen of heb je een Cinque Terre Card nodig. In het laagseizoen lukt het wel eens zonder, maar doe dat maar niet. Met jouw bijdrage steun je het National Park en kunnen de paden weer onderhouden worden. Het mooie is: met die kaart heb je gratis wifi hotspots! En kun je gratis naar de betaalde toiletten. En, nog mooier: als je de combi-kaart koopt (waar Cinque Terre treno op staat) kun je er ook nog onbeperkt met de trein mee, wat echt ideaal is. Maak je maar een paar ritjes met de trein en ga je niet wandelen, dan haal je het er niet uit. Losse treinkaartjes zijn goedkoop (ongeveer 2 euro per ritje.)

Parco-Nazionale-Italia

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Ter plekke vind je bij elk treinstation een groen kantoortje van het Parco Nazionale delle Cinque Terre. Niet alleen in Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso, maar ook in La Spezia en Levanto. Daar kun je informatie of een plattegrondje krijgen, een printje met de timetable (handig!) en daar wordt de Cinque Terre Card verkocht. Kijk eventueel alvast op parconazionale5terre.it. Welke paden (sentieri) begaanbaar zijn check je hier.

Welke reisgids kun je aanraden voor de Cinque Terre?

Toen ik ging was er puur van de Cinque Terre streek nog geen Nederlandstalige reisgids te vinden. Het was ofwel Ligurië ofwel de hele Italiaanse Riviera, of zelfs heel Noord-Italië. De meeste informatie over Cinque Terre die je kon vinden vond je hier op mijn blog. Inmiddels (update 2020) zijn er wel extra reisgidsen voor de Cinque Terre en Ligurië bijgekomen:

Reisgids Cinque Terre of Ligurië

Blogs lezen kan handig zijn, maar een reisgids meenemen is vaak ook nog fijn. Hier wat recente reisgidsen van de Cinque Terre:

Wandelkaart Cinque Terre

Ben je van plan veel te gaan wandelen in de Cinque Terre lees dan ook mijn blog over de wandeling die ik deed. Ook een wandelkaart van de Cinque Terre is dan natuurlijk onmisbaar:

Reisgids-Cinque Terre-Italie

Reisgids Italiaanse Rivièra

Zelf had ik een paar jaar geleden de Capitool-reisgids Italiaanse Rivièra bij me. Leuk voor wat achtergrondinformatie, maar als het je puur om de Cinque Terre gaat, dan is het niet zo heel uitgebreid. Folders en plattegronden die je ter plekke vindt zijn soms net zo handig. Ga je behalve naar de Riviera di Levante ook naar de Riviera di Ponente (Bloemenrivièra en Palmenrivièra) en wellicht naar nog een paar andere stukken van de Ligurische kust dan is het wel een aanrader.

En juist omdat er meer in staat dan wat je eigenlijk wil zien kom je wel weer op ideeën voor een eventuele toekomstige trip; want je ontdekt zo wel steeds meer moois.

Plaatsjes Italiaanse Rivièra

Wil je –net als ik- graag precies weten waar elk plaatsje ligt langs de Italiaanse Riviera, check dan dit handige kaartje op RivieradellaLiguria.com.

Wat kun je nog meer doen in de Cinque Terre?

Wat ik niet deed, maar wat jij wel kunt doen in de Cinque Terre:

Een boottocht maken

In plaats van met de trein kun je de dorpjes ook met de boot bezoeken (alleen Corniglia niet). Ook leuk: ga heen met de boot en terug met de trein. Informeer ter plekke naar de mogelijkheden. Dit verschilt per seizoen. Er zijn ook verschillende soorten boten, kleine en grotere. En dus niet (alleen) zoals je hieronder ziet, maar wel een stuk comfortabeler.

boottrip-Cinque-Terre

Dolfijnen spotten

Ik heb ze niet gezien, maar het schijnt dat er regelmatig dolfijnen voor de kust van de Cinque Terre zwemmen. Op YouTube heb ik daar inderdaad filmpjes van gezien.

Duiken en snorkelen

In Riomaggiore zit een duikschool. Ook voor de verhuur van snorkelmateriaal kun je daar terecht.

Duiken-Italie

Naar Volastra

Behalve de 5 genoemde dorpen schijnt Volastra ook nog een aanrader te zijn. Ik las er helaas pas later over, maar het moet heel mooi zijn. Het ligt grofweg tussen Manarola en Corniglia in, op een heuvel, 300 meter hoog, vanaf waar je schijnbaar heel mooi over de 5 dorpen van de Cinque Terre uit kunt kijken. Ja, ik baal dat ik dat gemist heb. Vanaf Manarola kun je trappen beklimmen om er te komen. Ook gaat er een bus. Bekijk hier de accommodatie in Volastra.

Wijnproeverij

Behalve lekker eten en streekproducten uitproberen kun je er ook een wijntour doen. Daar staat dit gebied immers ook bekend om. Van de Cinque Terre wijn tot de dessertwijn Sciacchetrà. In alle plaatsjes zijn wijnproeverijen mogelijk. Check de Italiaanse enotecas en vinerias ter plekke, bijvoorbeeld in Vernazza en Monterosso. Of ga op zoek naar een kookworkshop. Ook leuk.

Nog meer leuke dingen om te doen en excursies om te boeken? (Klik hieronder)
Book tours, attractions, and activities online

Cinque-Terre-Vernazza

Samenwerking

Ik was in de Cinque Terre op uitnodiging van Resort La Francesca. De overnachtingen daar, het eten en drinken, en een Cinque Terre Card, werden voor mij vergoed. In mijn blogs vertel ik eerlijk wat ik van de Cinque Terre vond. Het is mijn persoonlijke mening.

Net als altijd zijn alle foto’s door mij gemaakt. Deze mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Heb je nog tips?

Inmiddels had ik net zo goed een reisgids kunnen schrijven geloof ik. Samen met de blogs die nog volgen vind je hier straks gewoon alles wat je wilt weten over de Cinque Terre. Toch? Maar goed, tot slot: heb je zelf nog een leuke tip voor deze streek, laat het hieronder weten. Voor wie plannen heeft te gaan is dat alleen maar extra leuk.

Cinque Terre op social media

Twitter: @parco5terre #parco5terre #cinqueterre (en volg dan meteen ook mijn account: @eventjes). Instagram: @parcocinqueterre #parcocinqueterre (en volg dan meteen ook @denise_miltenburg). Facebook: Parco Cinque Terre (en volg dan meteen ook Followmyfootprints.nl op Facebook).

Vernazza-Cinque-Terre

Ligurië met andere delen van Italië combineren

Zou jij deze geweldig mooie kuststrook ook wel willen ontdekken? Doe het! Ben je er al eens geweest? Ik hoor graag je ervaringen. Wat dacht je van een mooie roadtrip? Vlieg naar Italië, huur een auto en bezoek nog veel meer mooie plekken in Noord-Italië!

Combineer de Cinque Terre in Ligurië bijvoorbeeld met de Etruskische kust in Toscane. Hier vind je verschillende soorten accommodatie aan de Costa Toscana, bijvoorbeeld vlakbij wijndorp Bolgheri! Deze luxe agriturismo is ook erg mooi. En ook als je een accommodatie boekt van Eliza was here in Toscane kun je een dagje richting de Cinque Terre. Tip: rij tot aan La Spezia en neem vanaf daar de trein.

Ga je nog richting Noord-Italië? Sla het mooie Venetië dan niet over. Wil je juist nog verder naar het zuiden? Ga naar Rome of ontdek mooie gebieden in het midden en zuiden van Italië, zoals Umbrië, Puglia, Basilicata (met het mooie Matera!) en Campanië. En wil je behalve het vasteland ook graag een eiland ontdekken? Sardinië is ook geweldig mooi!

Andere mooie wandelgebieden

Gaat het je niet speciaal om Italië maar zoek je gewoon naar een mooie kust waar je prachtig kunt wandelen? Overweeg dan ook Catalonië eens. Langs de Costa Brava loopt een schitterend langeafstandwandelpand waar je uiteraard ook losse trajecten van kunt doen. Het is minder zwaar wandelen dan in de Cinque Terre, maar ook zeker mooi! En ook op Gran Canaria kun je geweldig mooi wandelen!

Reisperiode en alternatief

Wil je na oktober of in de winter nog naar de Cinque Terre streek? Dat kan. Het is er dan veel rustiger. Wel is in deze regio de kans op regen dan groter. Wil je echt zon dan kun je een bezoek beter uitstellen tot het voorjaar en voor nu één van deze bestemmingen uitkiezen: Geschikte vakantiebestemmingen in oktober.

Lees ook: Vakantie op 2 a 3 uur vliegen.

Deze blogpost bevat affiliate links.

64 gedachten over “De 5 kleurrijke dorpen van de Cinque Terre”

 1. Blogs over de Cinque Terre (en de omgeving) die nog op de planning staan:
  – Reizen met de trein in de Cinque Terre streek
  – Wandelen in de Cinque Terre
  – Lekkere adresjes en vinotecas in de Cinque Terre
  – Een bijzonder plekje in Vernazza
  – Streekproducten en zelf pesto maken in Levanto
  – Lunchen in Portovenere
  – Pisa in 1 dag

 2. Mooie post! Ben zelf in Toscane geweest o.a. in Pisa, Lucca en Florence, maar had nog niet eerder van de Cinque Terre streek gehoord. Je foto’s zijn prachtig en zo te lezen is er genoeg leuks om te ondernemen. Een mooi gebied voor op mijn wishlist! 🙂

  1. Ja, zie je? Ik vind het zo bizar dat het nog zo onbekend is. Terwijl het dus echt niet ver van Pisa vandaan ligt. Dank je wel in elk geval voor het compliment en ja, gáán!

 3. Leuke post. Vernazza was ook mijn favoriet, maar de andere dorpjes zijn bijna net zo prachtig (en fotogeniek) Ik wist helemaal niet dat de Via Dell’amore gesloten is. Ik ben er in oktober 2011 geweest en toen heb ik er nog overheen gewandeld. Was ik dus blijkbaar net op tijd. 

 4. Wow wat een enorm uitgebreide post. Ik ben wel een beetje verbaast dat sommige stukjes er toch wat vervallen uitzien. Dat is ook wel weer de charme van buiten het seizoen gaan dat je het ziet zoals de bewoners. 

  1. Ja, mooi toch? Dan kunnen mensen die er naartoe willen hier tenminste alles vinden.
   Ja, dat klopt, op sommige plekken was dat inderdaad zo. Maar wellicht geven ze het voor de zomer nog en verfje. En inderdaad, dat heeft zeker ook zijn charme.

 5. Wow wat een uitgebreide post, leuk! En handig- ik wilde in juni naar de cinque terre streek rijden maar vraag me af of het niet beter is de auto thuis te laten en te vliegen. Op welke luchthaven is dan het handigst denk je?
  take care,
  Chantal

  1. Ik vond Pisa heel handig. Genua kan ook, maar is vaak duurder. Qua verbinding heb ik dat zelf niet getest. Vanuit Pisa kun je heel makkelijk met de trein naar La Spezia, dan ben je al vlakbij de Cinque Terre. De treinen zijn er heel goed. Of een auto huren. Maar zelfs dat is niet nodig (en soms niet eens handig), want de trein tussen de dorpjes is perfect.

 6. Mooie foto’s en goede tips. Ik heb al zo vaak iets gezien en gelezen maar nog nooit zijn we in deze dorpen geweest. Het wordt nu toch wel een keer tijd…. Twee jaar terug wel de andere beroemde plekken in Toscane bezocht (Luca, San Gimigano en Florence), maar de volgende keer wordt het Cinque Terre! 

 7. Je was er net te vroeg, de Via dell’Amore is net na je bezoek weer geopend. 🙂 Maar er zijn nog veel meer – en waarschijnlijk nog veel mooiere- wandelroutes tussen de Cinque Terre! 

  1. Ja, dat schreef ik hierboven bij de reacties al. Ik had het zelf begin april al gelezen en meteen op social gedeeld. Ik zal het in de tekst zelf ook nog even aanpassen. Jammer voor mij maar fijn voor wie nog gaat. En inderdaad, er zijn meerdere mooie routes. Ik moet (wil) over eentje die ik gedaan heb nog posten.

 8. Wiëna van den Berg

  Hi, ik vertrek vrijdag naar Cinque Terre en ben erg benieuwd naar de culinaire aanraders (restaurantjes, enecota’s). Ik zie dat je nog van plan bent om een blog daaraan te wijden, maar wellicht kan je alvast een tipje van de sluier oplichten? Ben in ieder geval al enorm enthousiast geraakt door bovenstaand blog, heel veel zin in! Ciao!

  1. Ha Wiëna, zoals zo vaak wil ik weer veel meer blogs schrijven dan ik tijd heb, dus het was er destijds niet meer van gekomen. Heb je het leuk gehad? Heb je zelf nog tips waar mensen echt moeten gaan eten? De komende tijd (en de afgelopen weken al) gaan er weer veel mensen die kant op, dus wellicht zijn ze blij met je tips. 😉

 9. Bedankt voor al je leuke tips. Wij maken in september een cruise en de excursie naar Cinque Terre sprak ons gelijk aan. Wij zijn eigenlijk van plan het via de cruise maatschappij te boeken, maar ik denk dat het best zelf te doen is met de boot en/of trein. Krijg er zin in, bedankt.

 10. Handige blog! Mijn vriend en ik gaan eind september naar de cinque terre (in combinatie met Pisa/Florence). Krijg er zo al helemaal zin in!

  Ben ook benieuwd naar de blog wandelen/reizen in de Cinque Terre, maar die heb ik nog niet gevonden?

  1. De blogs moet/wil ik nog steeds schrijven, ha ha. Er zijn altijd weer teveel andere blogs die ik ook nog moet of wil schrijven. Hebben jullie het leuk gehad? En al plannen voor dit jaar?

 11. Hallo Denise,
  dit jaar op vakantie geweest naar Italië, Umbrië en Toscane.
  Door jouw blog zijn we op de heenreis drie dagen neergestreken in Cinq Terre (overnacht in La Spezia). Had er wel eens wat over gelezen maar jouw blog gaf de doorslag daar naar toe te gaan. Ik vond de dorpen allemaal mooi op hun eigen manier, Vernazza is inderdaad erg idyllisch maar in juni erg toeristisch (kanoverhuur e.d.), eigenlijk te. Corniglia sprak mij erg aan, wellicht omdat het door de wat moeilijkere ligging het rustigst was en het nog erg authentiek overkwam.
  Succes met al je activiteiten, lees je al jaren (op VOL begonnen) en volg je nog steeds. Hoop dat je privéleven in rustiger vaarwater komt en dat je je leuke activiteiten kunt voortzetten. Groet, Inge

  1. Ha Inge, ik meende hier ooit op gereageerd te hebben maar ik ze de reactie niet. Wat leuk dat je me al zo lang volgt en wat fijn dat je het leuk hebt gehad en door mijn blog die kant op bent gegaan! Waar was je in Toscane? Daar heb ik nu pas over gepost. Meer volgt nog! En ik schrijf trouwens ook nog steeds andere blogs, voor Flair nu alweer en tijdje, maar dat weet je misschien wel.

 12. Ik ben hier afgelopen zomer geweest, het pas tussen manarola en Riomaggiore is helaas nog steeds dicht. Vernazza en Riomaggiore waren mijn favoriet, hier had je de meeste terrasjes en restaurantjes. En ik vond ze gewoon het mooiste. We hebben 1 wandeling gedaan, van Monterosso naar Vernazza, daarna hebben we corniglia overgeslagen omdat we helemaal kapot waren van de wandeling. Andersom is ie een stuk makkelijker, want dan heb je veel minder trappen omhoog, wisten wij veel :p Maar wat een top bestemming zeg! 

  1. Oja, het viel mij heel erg mee met de drukte! Niet met de hitte overigens.. Een dag hebben we wel regen gehad, toen zijn we naar Portovenere gegaan, ook zeker de moeite waard en heel mooi! (daar was het wel droog) 

  2. Ik heb hier niet meer op gereageerd zie ik,maar het klopt inderdaad dat je als je de wandeling andersom doet die trappen niet op hoeft. Maar eráf vond ik ook best een zware belasting voor je knieën. En inderdaad, het is sowieso best een pittige wandeling.
   Jammer dat het liefdespad nog steeds dicht is. Ik had gehoord dat hij een stukje open was.

 13. Prachtig verhaal, goede info. Na een week Alpen gaan we half juni en nemen de mountainbikes mee. Maar ook een paar wandelschoenen zijn handig lees ik. Neem ik dus ook mee. Ik ben benieuwd! Succes..!

 14. Hoi Denise,
  Wij hadden al ons weekje naar 5 Terre geboekt (we gaan volgende week) en ik las net je blog. Hoera, nu heb ik nog meer zin! Ik was op zoek naar je blog “5 terre met kinderen”… Heb je die uiteindelijk nog geschreven of komt die nog?
  Groet, Roos

  1. Sorry dat ik niet meer gereageerd had. Leuk dat je zo enthousiast reageerde! Die blog is uiteindelijk nooit afgekomen. Hoe hebben jullie het gehad? Als je nog specifieke tips hebt (‘dit moet je wél doen met kinderen’ of ‘dit moet je níet doen met kinderen’), laat het weten!
   Misschien is de bestemming waar ik nu pas over geschreven heb iets voor een volgende keer?

 15. Met dank voor leuke reis verslagen ,we hebben wat vragen we gaan over een paar dagen een week naar Pisa. Vandaar uit willen we ook cinque terre bezoeken, niet wandelen want we zijn 
  Ouder echtpaar, Maar we de dorpen alle 5 in Een dag met de trein, van uit Pisa. Mijn vraag is Wie kan ONS antwoord geven, op de volgende vragen. Als je met de trein aankomst is Dan erg klimmen om de dorpen in te komen? Of Is er busje dat op en ne’er rijd,? Is er taxi te krijgen?
  Lopen voor ons500 m en Dan even pause graag aub een antwoord. Van uit Pisa willen we ook Lucca Frorence en Siena san gimignano bezoeken, alles per trein alleen van uit poggibonsi  moet je met de bus naar san gimignano en terug is een volte verbinding? Of niet biet taxi uit komst??  
  Trein kaarten heb ik al gekocht, Zit In Pisa 3 min van station centraal hou mij aanbovolen voor sugesties hartelijk dank en mvg Joseph.

  1. Beste Joseph, wat leuk dat jullie naar Pisa en omgeving gaan. Wat de Cinque Terre betreft verschilt het per plaatsje. Het lastigst te bereiken is Corniglia. Daar moet je veel trappen op om er te komen, omdat het zo hoog ligt. Wel gaat daar een busje, om de zoveel tijd. De precieze tijden heb ik helaas niet zo gauw paraat. Manarola en Vernazza zijn iets glooiend, en in 1 van de 2 dorpen een paar trappen (naar beneden), maar niet hoog en goed te doen. Dit vond ik de mooiste 2 dorpjes. Riomaggiore is weer lastiger. Monterosso is het meest vlak van alle dorpjes. In mijn herinnering was dat de enige plek waar taxi’s reden, de rest is maar klein. 
   Ik wens jullie heel veel plezier! 

 16. Kan jij mij vertellen of je met honden op de boot mag ? Kunnen we met de boot vertrekken vanaf Levanto ? Dank u.  

  1. Excuus, ik had deze reactie niet meer gezien. Uit mijn hoofd weet ik dat niet helaas, dus dan zou ik net als u/jou ook via Google moeten zoeken. Hopelijk ben je er inmiddels achter gekomen of misschien zelfs al terug. Zo ja, dan hoor ik graag hoe het zit. Daar help je anderen ook weer mee.

   1. Hoi, ja we zijn terug. Honden mogen mee op de boot maar we hadden pech. Te ruwe zee en de boot vaarde niet. Dan maar met de trein , honden betalen kindertarief dus 10 euro per hond. Tikte aardig Door. Plus je moet hun dierenpaspoorten laten zien . Hadden we niet bij dus terug naar de camping om ze op te halen. Dus eer wij op de trien zaten …… en het is prachtig om zien maar wat een drukte .

 17. Welk dorpje is het best aan te raden als je toch met de auto wilt komen? We kunnen dan vanuit daar per trein de andere dorpen bezoeken. We willen een accommodatie zoeken via airbnb

  1. Beste Stefan, dan zou ik het als ik jou was in Levanto zoeken. Dat ligt er net buiten (net erboven), is iets groter en ik denk dat je daar met de auto het makkelijkst kunt komen. Het is minder mooi dan de dorpjes zelf, maar ook wel leuk. Met de trein ben je vanaf daar zo bij de dorpjes. Of La Spezia, ten zuiden, maar dat is wel echt een stad. Ik weet niet hoe het daar qua parkeren zit.

   1. Hoi Denise,

    Levanto was ik net aan het bekijken inderdaad. Het is denk ik de beste keuzen.

    We willen graag Vernazza bezoeken per trein. Heb je enig idee hoe het zit met treintijden? Rijden ze ook savonds etc? Qua kosten valt het denk ik wel mee, toch?

    1. Ik heb de tijden van vorig jaar er een bijgepakt. Het verschilt een beetje per dag (en wellicht ook per seizoen), maar in maart ging de trein gemiddeld 2 x per uur. Ook ’s avonds nog, tot ongeveer half 12. Naar Monterosso is het maar 5 minuutjes, de dorpen erna ook steeds maar een paar minuten. Naar La Spezia is het zelfs maar 20 minuten. Let wel op, sommige treinen stoppen niet bij élk station.Ik wil hier nog steeds eens een aparte blogpost over schrijven, maar ik ben altijd te druk met posts die ook nog moeten of die ik zelf gewoon graag wil plaatsen. Hopelijk heb ik je zo toch een beetje verder geholpen. Mocht je uiteindelijk via Booking.com iets gaan zoeken doe het dan via de banner aan de rechterkant/rechtsonder op mijn blog, dan verdien ik er ook nog een héél klein beetje aan (en het kost ju niets extra). Succes met zoeken!

     1. Thanks!

      Het heeft me zeker geholpen.

      Is goed ik zal hier rekening mee houden mochten we wat gaan boeken via booking.com

 18. Grootste flop ooit. Gezin met 2 kinderen dus ook de trein willen nemen omdat het overal aangeraden wordt. Op camping geen tips. Niemand in station Riva enkel automaat. Resultaat : ticket enkel 5,8 per persoon (ook tieners), zodat 1 stom dorpje al bijna 50 Euro kostte. En ter plaatse blijkt dat we voor de rest nog eens 64 Euro moeten betalen er bovenop. Zal voor een andere gek zijn. Een daguitstap van meer dan 100 euro zonder eten.

  1. Beste Geert, wat jammer/balen dat het zo liep. Ik ken de camping niet, noch station Riva. Wellicht was het camping Mare Monti? Of een andere camping? Dat ligt inderdaad wat verder van de Cinque Terre vandaan zie ik, dus zal het ook wat duurder zijn. Op zich vind ik 5,80 per persoon niet zo veel. En een stom dorpje is het niet (bij welke ben je eruit gegaan?). En dan nog 64 euro erbij? Voor wat moest je dat betalen dan? Daar ben ik wel benieuwd naar eigenlijk. Wel raar dat ze op jullie camping geen verdere informatie hebben kunnen geven.

 19. Een aantal maanden geleden hoorde ik berichten dat ze het aantal toeristen sinds dit jaar willen proberen te beperken, omdat het er te veel worden, maar hoe dat er in de praktijk uitziet is me nog niet duidelijk.
  Iemand die daar iets van gemerkt heeft?

 20. Hi Denise.

  is er een plek die je zeker aan zou raden voor een huwelijksaanzoek? wij gaan half september. Hoor graag van je!

  gr Marco

 21. Mario Brackeva

  Deze week hebben mijn vrouw en ik Vernazza bezocht. Ik heb niks gemerkt dat ze het aantal toeristen zouden proberen te beperken, maar dat is zichzelf blijkbaar aan het oplossen.
  We zijn op zondag 30 april 2017 met de trein afgereisd vanuit La Spezia Migliarina omdat het letterlijk onmogelijk was om in de buurt van het La Spezia centraal station te parkeren. De treinrit naar Vernazza verliep goed. Daar aangekomen begon de hel! Het was onmogelijk om het perron te verlaten vanwege de enorme mensenmassa die probeerde op en weg van het perron te komen. Het heeft minstens een uur geduurd vooraleer we eindelijk het stadje in waren. Nog nooit zoiets meegemaakt! Ik heb mensen zien wenen…
  In het stadje zelf kon je over de koppen lopen. Het was gewoonweg onaangenaam. Toen we besloten iets te gaan eten, of op z’n minstens iets te drinken om naar het toilet te kunnen bleek dat zo goed als uitgesloten. Nog eens lang rondlopen en aanschuiven tot we uiteindelijk een pizzeria vonden die ons nog wou binnen laten. Na een povere maaltijd, vocht en toilet zijn we terug richting station gegaan omdat het totaal niet te doen was van het volk. Daar bleek dat alle treinen richting La Spezia én zo goed als vol zaten én veel vertraging hadden. Het heeft ons nog meer dan twee uur gekost om terug aan de wagen te geraken…

  Een ervaring om heel snel te vergeten! Ik durf er niet aan denken wat dat moet zijn tijdens het drukke seizoen.

  Tip, wil je naar de Cinque Terre, gan dan op een werkdag, hartje winter, wanneer het snertregent en nog liefst midden in de nacht. Enfin, dat is overdreven maar van zo een ervaring word je wat cynisch.

 22. Cinque Terre stond al geruime tijd op onze bucketlist; uiteindelijk zijn we er in september jl. geweest. Wat een geweldige ervaring! Wij boekten via Travelbird een Fly & Drive naar Pisa en hadden een hotel in Ameglia (tussen Pisa en La Spezia)
  De eerste dag vanuit La Spezia, met de trein, alle dorpen bezocht. Was goed te doen, lekker veel gewandeld.
  De tweede dag een bezoekje aan Pisa (daar moet je dan ook even naartoe) en Lucca (waar toevallig de Rolling Stones die avond optraden, was uitverkocht 😉 ).
  De derde dag wat in de omgeving rondgetoerd in de Fiat 500, en de vierde dag de Cinque Terre nogmaals gedaan met de boot vanuit Lerici; dan krijg je een mooi beeld van de dorpen vanaf zee gezien.
  De boot gaat ook heel frequent en doet alle dorpen aan; uiteraard zijn we nog een paar keer van de boot gegaan voor een wandeling, Latte Macchiato, lunch, etc.
  Absoluut een aanrader voor een korte vakantie. La Dolce Vita!!

 23. Maarten van den Berg

  Wat een mooie en informatieve blog. Eind mei 2018 ga ik met Djoser wandelen in Cinque Terre. Na het lezen van je blog kijk ik er nog meer naar uit. Welbedankt.

  1. Wat leuk en dank je wel voor je compliment. Ik wist niet dat Djoser het aanbied, maar ik zie het nu en heb het er ook meteen bij gezet. Dank je wel en veel plezier!

 24. Informatieve post en prachtige plaatjes! Helaas viel mijn bezoek aan Cinque Terre nogal tegen. Eind juli was het zo druk dat je bijna niet normaal kon lopen door de smalle straatjes.

  De strandjes lagen helemaal volgepakt en badgasten liepen ongegeneerd in zwembroek of bikini door de straten. Parkeren in La Spezia lukte overigens prima (gratis op Piazza d’Armi op loopafstand van station), maar vervolgens stond er een ellenlange lange rij voor het loket en zat je in de trein als haringen in een ton. Eénmaal hebben we zelfs een trein gemist doordat er niemand meer bijpaste. Door de hitte was wandelen tussen de dorpjes ook niet aan te raden. Achteraf had ik liever een boottochtje gemaakt langs de kust en de plaatsjes vanaf het water bekeken. Als ik nog eens terugga, dan zeker buiten het seizoen.

 25. WoW ! Alleen nog maar je artikel gelezen over cinque terra en al zoveel bruikbare info! Erg blij mee! Ik ga met mijn man dit jaar een kleine rondreis maken door Emilio romagna maar wil ook graag paar dagen naar cinque terra ! Naast de leuke schrijfstijl en je enthousiasme vind ik je foto’s prachtig ! Ik hoop net als jij dan ook mooie kiekjes te kunnen maken. Succes met al je blogs maken ! Bedankt ! Ciao Nancy 

 26. Uitgebreid verslag – al vele malen Italië verkocht, maar de CT nog niet bezocht, helaas! Bucketlist-materiaal!

 27. Even een reactie van mezelf: ik ben vandaag (4 januari 2024) voor de 2e keer in de Cinque Terre geweest en zal dit blog binnenkort updaten!
  Ik was er samen met mijn dochter. Vanuit Pisa.
  Na een paar overwegend grijze dagen hadden we hier schitterend weer (dat is zeker niet altijd zo in de winter), dus dat was erg genieten, zelfs in januari dus!
  Wij deden het vanuit Pisa en zijn nu nog op de terugweg (in de trein) na een supermooie dag. Hoe je het het handigst doet zal ik ook nog een keer opnieuw vertellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven