Paasconcert op de Canarische eilanden

Paasconcert op de Canarische eilanden

Je ziet als het ware de golven van de oceaan terwijl je naar een concert staat te luisteren.’ Getriggerd door die woorden keek ik op van mijn telefoon naar de tv. Hoorde ik nou Gran Canaria? Ja! Ik zag het al: auditorium Alfredo Kraus in Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. De Matthäus Passion van Bach werd er uitgevoerd, met Nederlandse musici.

Ik luisterde nog even verder naar de artistiek directeur. Vanaf Gran Canaria was hij te horen bij WNL. De dirigent zelf en de jonge Nederlandse zangers die speciaal voor het concert naar Gran Canaria waren afgereisd, hadden na de uitvoering van de Passion een staande ovatie gekregen.

Update: de Mattheus Passion wordt nog jaarlijks in het Alfredo Kraus ten gehore gebracht, ook in 2024 nog, en ook weer met Nederlandse musici zag ik op de website OperaBase.

Las-Palmas-auditorio

Auditorio Alfredo Kraus

Het Auditorio Alfredo Kraus is een opvallend gebouw in Las Palmas. Wandelend over de boulevard langs Playa de las Canteras zie je het al van grote afstand liggen. Ook ik zag het, in december, toen ik op Gran Canaria was. Als je de foto’s ziet, zul je het beamen: het gebouw is niet alleen bijzonder qua ligging maar ook qua architectuur.

Het auditorium is een hypermodern gebouw waar je van moet houden (ik moet eerlijk toegeven dat ik toen ik ‘m zag eerst even dacht dat het een crematorium was), maar bijzonder is het wel. Het Alfredo Kraus ligt mooi, met de oceaan en de golven in de branding ervoor, en de bergen erachter. In het donker was het ook nog eens mooi verlicht. Het deed mij een beetje denken aan een adelaar met opengespreide vleugels.

gran-canaria-auditorium

Matthäus Passion

Het is vandaag Goede Vrijdag, traditioneel de dag van de Matthäus Passion. Op verschillende plekken, ook in Nederland, is de Passion te beluisteren. Het verhaalt de laatste uren van Christus en zijn lijdensweg naar het kruis.

De Matthäus Passion die op Gran Canaria werd uitgevoerd is (was) 1e Paasdag op de Nederlandse tv te zien. In het kader van het International Bach Festival op de Canarische Eilanden is vandaag, 3 april, op Gran Canaria ook nog ‘the best of Bach’ te beluisteren.

Ik luister zelf eigenlijk zelden naar klassieke muziek (in plaats van dat ik er rustig van word word ik er juist heel zenuwachtig van, ik weet niet wat dat is, sorry), maar het schijnt dat de Matthäus Passion, juist als je het live meemaakt, echt wat met je doet.

Heb jij dat wel eens ervaren en kun je vertellen wat de Mattheus Passion voor jou zo bijzonder maakt?

2 gedachten over “Paasconcert op de Canarische eilanden”

  1. Ik heb de Mattheus nu meerdere keren gehoord (live en op tv) en 1 keer gezongen. Ik houd wel veel van  klassieke muziek, maar werd voorheen altijd een beetje nerveus van Bach, met al die loopjes.

    De eerste keer Mattheus vond ik vooral een lange zit, maar toen was ik ook pas 12 jaar. Met de jaren ben ik er van gaan houden, al zitten er best stukjes in die ik saai vind. Zelf zingen was wel de beste manier om de muziek echt te gaan voelen en beleven. Je hoeft geen Christen te zijn om de gevoelens van lijden en verdriet in het verhaal en de muziek te volgen en voelen.

    Ik zou zeggen, waag je er eens aan, bijvoorbeeld op Allofbach.com, daar kun je ook nog eens saaie stukjes overslaan 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven