Van grotten tot geesten: 7 weetjes over een Grieks eiland

Van grotten tot geesten: 7 weetjes over een Grieks eiland

In juni schreef ik 7 dingen die je nog niet wist over Zante. In deze blog lees je deel 2 van de in totaal 14 weetjes over het Griekse eiland Zakynthos. Leuke en praktische wetenswaardigheden als welke verborgen baaitjes er op je bucketlist moeten, waar de grotten te vinden zijn, waarom het eiland ook wel ‘Bloem van het Oosten’ genoemd wordt, welke maatregelen er genomen zijn ter voorkoming van bosbranden, hoe het met de Griekse bijgelovigheid zit en meer.

Leuke weetjes over Zakynthos

Een weetjes-blog dus: over baaien, buien, bloemen, het boze oog en bijgeloof. Wil jij alles weten, van grotten tot geesten? Lees dan snel verder.

grotten-zakynthos-griekenland

Wat zijn de mooiste verborgen baaitjes van Zakynthos?

Zakynthos heeft een aantal bekende zandstranden als Dafni en Banana Beach, en uiteraard de beroemde baai Navagio Bay, maar ook minder bekende en wat meer verborgen baaitjes. Mijn persoonlijke favoriet was ons eigen paradijselijke strandje.

Toen ik tijdens een tour over het eiland Zakynthos met de kinderen door het plaatsje Agios Leon reed, vertelde onze gids kort iets over de mooie baaitjes aan de westkust. Vanaf daar was er namelijk een route naar de prachtige baai Porto Roxa en het nog mooiere Porto Limnionas.

Wij hadden helaas geen tijd om daar te stoppen (op zo’n moment is een georganiseerde tour niet handig, maar als je veel wil zien wel), maar mocht ik ooit terug gaan, dan weet ik zeker dat ik daar naartoe wil. Ook de stranden aan de oostkust heb ik nog niet gezien. Xigia en Makris Gialos moeten schitterend zijn.

Als je een beetje gezocht hebt via Google ben je vast nog meer mooie stranden tegengekomen. Reisblogger Laura van What about her maakte ook al een lijstje met de allermooiste stranden van Zakynthos. Met een eigen auto kun je een aantal ervan goed bezoeken, maar ook tijdens een boottocht kun je er voor anker gaan.

verborgen-baai-zakynthos

Ook heel mooi vond ik een verborgen baaitje aan de zuidwestkust van Zakynthos. Je kunt er niet met een auto of lopend komen, alleen zwemmend of met een kano of klein bootje. Samen met mijn 8-jarige dochter zwom ik er naartoe.

verborgen-strandje-zakynthos

Grotten op Zakynthos

Wélke grotten moet je nou precies bezoeken?

Behalve baaitjes heeft Zakynthos ook grotten. In het begin kan het nogal onduidelijk zijn: overal zie je dat er tours worden aangeboden naar de grotten, maar welke grotten zijn dat nou? De Blauwe Grotten, de grotten van Keri, de grotten bij Marathonissi of de grotten bij Xigia? Of zijn er soms nog meer grotten, en zo ja, waar liggen die?

Het meest bekend zijn de Blue Caves, de blauwe grotten, die in het noordoosten liggen. Zit je echter in het zuiden van het eiland en wil je juist daar een boottocht maken, dan kun je ook naar de grotten van Keri. Vaar je vanaf de kant van Marathonissi dan kom je voor Keri eerst zelfs nóg meer grotten tegen. En ook de Marathonisi caves nog. In een aparte post over Marathonissi zal ik die een keer laten zien.

Aan welke kant je ook zit, rotsbogen of grotten met heel mooi water dat door de zon nog eens extra buitenaards lijkt zul je hoe dan ook zien.

grotten-grieks-eiland

grot-zakynthos

Een Grieks eiland; altijd mooi weer dus?

Uiteraard is een Grieks eiland het fijnst als het zonnetje lekker schijnt. In het voorjaar kan het er al heerlijk zijn, maar in de winter gaan er eigenlijk vrijwel geen toeristen naar Zakynthos. Er zijn dan geen charters en het is vaak regenachtig. Ook Lydia die al 16 jaar op het eiland woont vertelde dat Zakynthos weliswaar korte winters heeft, maar dat er wel enorm veel regen kan vallen. Ben je er in de zomer dan kun je het je misschien bijna niet voorstellen, maar het eiland is uiteraard niet voor niets zo mooi groen!

Soms komen weersvoorspellingen net een beetje ongelukkig uit. Je hoopt natuurlijk altijd dat als jij het eiland bezoekt dat het er dan gewoon heerlijk weer is. Dat het in mei een dagje, of 2 dagen misschien, een beetje kon regenen, wist ik, maar zó hard en veel als wij meemaakten… Wat hébben we een buien en donkere wolken gehad zeg.

Daar zit je dan bij je geweldig gave strandtentje. Bekijk hier het filmpje. Tussen de druppels door wandelden we naar een lunchadresje. Natuurlijk wil je liever zon, maar het is ook wel weer een gaaf gezicht. Bekijk het filmpje van een hoosbui boven zee. Vergeet niet je geluid aan te zetten…

Nou is dit eiland uiteraard geen uitzondering, je kunt overal pech hebben (ook in Zuid-Spanje en in Portugal was het op dat moment slecht), maar toen wij er waren is het af en toe wel echt heel heftig tekeer gegaan. Doorgaans is het er gelukkig echt niet zo erg.

Meestal wordt de wind uit het westen tegengehouden door het grote gebergte, waardoor het als het niet regent soms toch aangenaam is. Dat wij het wat kouder troffen was gewoon echt pech. Vanaf mei gaat het dan vaak snel de goeie kant op.

Bougainville zakynthos

Waarom wordt Zakynthos ook wel ‘Bloem van het oosten’ genoemd?

De Venetianen die van 1484 tot 1797 over Zakynthos heersten gaven het eiland de bijnaam: il fiore di Levante. Levante betekent oosten, fiore is Italiaans voor bloem. Bloem van het oosten dus, vanwege de 7.000 soorten bloemen die er op Zakynthos groeien.

Als je in het voorjaar naar Zakynthos gaat zul je dan ook net als ik versteld staan van de bloemenpracht. Het haalt het niet bij wat ik op de Azoren gezien heb, en ik ben geen echte kenner op het gebied van flora, maar mooi is het wel als alles in bloei staat, zeker in de lente.

Een leuk weetje is ook dat de vrouwen van Zakynthos die op het land werken altijd op 1 mei voor het eerst het veld weer op gaan. Als ze terugkomen hangen ze bosjes bloemen aan de deuren. Dit jaar viel 1 mei net tegelijk met het Griekse Pasen waar ik het in deel 1 al over had, dus zag je het niet zo veel, maar normaal schijnt dit een heel leuk gezicht te zijn.

Los van de vele olijfbomen, bamboestruiken en bananenbladeren die je ziet, zie je dus ook veel bloemen, van veldbloemen en klaprozen tot bougainville. Het meest bijzonder vond ik de rode lampenpoetsers. De Engelse naam, bottlebrush plant, vind ik logischer, het lijkt immers serieus op een flessenreiniger voor babyflesjes.

Er is overigens ook een ferry met de naam Fior di Levante, een nieuw en luxueuze veerboot tussen Kyllini op het vaste land van de Peloponnesos en Zakynthos.

lampenpoetsers-zakynthos

bloem-zakynthos

Welke maatregel heeft Zakynthos bedacht ter voorkoming van meer bosbranden op het eiland?

Ieder jaar komen er wel weer berichten over bosbranden in Griekenland in het nieuws. Ook elders in Zuid-Europa komt dat in de zomermaanden nou eenmaal voor. Soms door een achteloos weggegooide sigaret, soms bewust aangestoken.

Reisleidster Lydia vertelde tijdens de eilandtour wat er gebeurt als er brand is op het eiland. Eerst worden mensen en huizen gered, daarna dieren, olijfbomen en druiventakken.

Vroeger waren er vaker bosbranden. Vaak staken boeren hun land expres in brand zodat ze snel andere gewassen konden kweken, maar daar is een stokje voor gestoken: na een brand moet de aangetaste grond nu verplicht 7 jaar met rust gelaten worden. Geen boer meer dus die dat risico neemt. Zoveel jaar niets op je grond kunnen verbouwen wil niemand.

Wat zijn de Griekse manieren om geesten te verdrijven en het kwaad op afstand te houden?

Grieken zijn best wel bijgelovig. Als je goed kijkt valt het je misschien op dat op de daken van sommige huizen op Zakynthos, op het hoekje bij de dakpannen, een hoofdje zit. Dit is om de kwade geesten te verdrijven. Ouders stoppen ook wel een knoflookteentje in de broekzak van kinderen om kwade geesten  en demonen af te wenden.

Ook het Griekse boze oog, in de vorm van een blauw steentje, heb je vast wel eens gezien. Is het niet in Griekenland dan is het wel in Turkije (waar het het Turkse boze oog heet) of Egypte. Met de kleur blauw kan het boze oog op afstand gehouden worden. Dat is ook de reden dat veel ramen en deuren in Griekenland blauw geschilderd zijn! Op Santorini zag ik dat nog meer trouwens. Het beschermt je tegen ongeluk en kwaad.

Hoe zit het met het getal 13, brengt dat in Griekenland ook ongeluk?

Ik wilde de oorspronkelijke blogpost eigenlijk ‘13 dingen die je nog niet wist over Zakynthos’ noemen, gewoon omdat het lekker allitereerde en ik precies 13 dingen wilde vertellen, maar voor de zekerheid checkte ik even of 13 niet ook een ongeluksgetal is in Griekenland. En ja, dat is het, dus dat leek me niet zo handig.

Vrijdag de dertiende kennen ze overigens niet. Dat is voor Grieken dinsdag de dertiende. Gelukkig hebben we die datum net weer achter de rug.

Een leuk weetje tot slot dan nog: ik las dat angst en bijgeloof omtrent het getal 13 niet alleen in Griekenland maar ook bij ons triskaidekafobie wordt genoemd. Dat heb ik nooit geweten! Maar het grappige is: dit komt dus van het Griekse woord voor dertien: triskaideka.

Laten we het lot maar niet tarten en er gewoon 14 weetjes van maken, of, gezien de lengte van de blog, uiteindelijk 2×7 weetjes dus.

baaitje-zakynthos

Wist jij deze dingen over Zakynthos al? 

9 gedachten over “Van grotten tot geesten: 7 weetjes over een Grieks eiland”

 1. Prachtig die stranden van Zakynthos en de grotten. Ga je dan met een kano naar die grotten, of in een grotere boot met meer mensen? Lijkt me echt leuk om een keer zo’n kano-tocht te maken.

  1. De boottocht die ik met de kinderen deed ging langs de kust. Het was op een bootje met een man of twintig denk ik. Max dertig misschien. Onderweg werd een paar keer het anker uitgegooid. De kano’s die je zag waren niet van onze boot. Maar met kano’s langs de kust kan dus ook. Mijn kinderen hadden in mei allebei nog geen zwemdiploma (Bo nu wel), dus dan is in je eentje kanoën met 2 kinderen niet zo slim. 😉

   1. Uhm.. ja dat snap ik Denise, goed dat er dan de optie is om met een boot mee te varen. Dat kanoën kan dan altijd nog een keer als ze allebei een zwemdiploma hebben!

 2. Als je kinder groot genoeg zijn, en je wilt de groten van Keri bezoeken huur dan een bootje vanaf de haven van Agios Sostis. (rond de 100-120 euro per dag! ,maar dat ben je met 4 personen ook kwijt tijdens een 3 uur durende georganiseerde boottrip)
  Op deze manier kan je in je eigen tempo de groten bezoeken, en zwemmen en aanleggen waar je wilt.
  Vergeet niet om ook even naar de overkant te varen, want ook op het “schilpaddeneiland” Marathonisi zijn mooie groten!

  De baai bij Porto Limnionas wat Denise noemde is zeker ook de moeite waard. De zee is daar soms ruig met harde golven, maar juist in de baai kun je geweldig zwemmen.

 3. Weer een geweldige post over Griekenland en natuurlijk prachtige foto’s! ik heb alleen nog maar Kos bezocht maar als ik even ronddwaal op jouw site dan staan er zo weer een paar Griekse plekken op mijn bucketlist! Zo nu dus ook Zakynthos 😉

 4. Heerlijk om weer even iets te lezen over Zakynthos! Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze feitjes al wist, haha. Maar het is heerlijk om weer even terug te kijken naar dit mooie eiland!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven