De Malediven? Nee, dit is Chalkidiki!

De Malediven? Nee, dit is Chalkidiki!

Als je dit ziet waan je je misschien in de Malediven, maar nee hoor, dit is Chalkidiki, een Grieks schiereiland niet ver van Thessaloniki, in het noorden van Griekenland. Als je dit donderdag leest ben ik er naar onderweg, in het kader van de campagne I love Griekenland.

I love Griekenland

Dat ik van Griekenland hou is wel duidelijk. Hier lees je waar ik nog meer ben geweest in Griekenland. En in de blogpost Mooie verblijfsplekken in Griekenland noem ik waar ik op het vasteland en op de eilanden geweest ben. Heel Zuid-Europa vind ik fijn, en uiteraard bestemmingen ver weg, maar Griekenland heeft toch altijd iets unieks.

Het meest recent bezocht ik Zakynthos, maar ook Santorini zal ik niet snel vergeten. Klik op de link naar de blog over dit droomeiland en je snapt waarom.

Chalkidiki

Maar goed, nu is Chalkidiki dus aan de beurt. Een bestemming die al enige tijd op mijn lijstje stond, dus dat kwam mooi uit. Voor de blogtrip kon je kiezen uit 100 bestemmingen in Griekenland. De Cycladen spraken me het meest aan, maar ook de Sporaden en enkele andere minder voor de hand liggende eilanden trokken me. Het was nog best lastig kiezen!

Bucketlist Griekse eilanden

Folegandros, Koufonisia, Sikinos, Sifnos, Paros, Amorgos, Milos, Mykonos, Naxos, Ikaria, Thassos, Lefkas, Astypalaia, Skiathos, Skopelos, Skyros, Karpathos, Kastelorizo (vlakbij Kas), Chania (dan kon ik eindelijk naar Balos!) of Sithonia (Chalkidiki)… het leek me allemaal zo mooi!

Het waren stuk voor stuk Griekse bestemmingen die ik heel graag wilde promoten, maar het werd Chalkidiki! Na flink wat over en weer gemail was de trip geregeld.

Filmpje Chalkidiki

Droom maar even weg bij deze beelden van Orange Beach op Chalkidiki:

Drie landtongen

Chalkidiki lijkt een beetje op een hand met drie vingers. De drie landtongen heten Kassandra, Sithonia en Athos. Die laatste wordt ook wel Agion Oros genoemd. Beide namen verwijzen naar Mount Athos, de heilige berg. Een leuk weetje is dat de monnikenstaat Athos verboden is voor vrouwen. Mannen moeten er speciaal een vergunning voor aanvragen. Ik ga er dan ook niet naartoe, maar met een boottocht kom ik er wel vlak in de buurt.

Hotel op Sithonia

De landtong Kassandra is vrij druk (hoewel er ook wel plekken heerlijk uit zien op Kassandra), maar Sithonia, de middelste van de drie landtongen, is stukken rustiger. En daar verblijf ik! Het hotel is ook al geregeld: het Acrotel Athena Pallas Village. Niet verkeerd toch? Die ene ‘Nooit meer!’ review die lees ik dan maar even niet; bovendien, over reviewsites heb ik het in de column Paradijs! al eens gehad. Ik zie ook hele mooie reviews, dus ik maak me geen zorgen. Het ligt volgens mij schitterend!

Fietsen in de omgeving?

Het Athena Pallas resort ligt aan Elia Beach, tussen Nikiti en het wel wat toeristischer en bekender Neos Marmaras. Lekker relaxen zit er niet in, maar de omgeving ontdekken is zeker geen straf. Wie weet kan ik wel even een stukje fietsen, ik krijg op mijn verzoek namelijk een fiets tot mijn beschikking. Fijn! Sowieso leent Chalkidiki zich uitstekend voor mountainbiken, wandelen, zeilen en snorkelen zag ik al.

Mooie stranden

Dat ik tijd te kort kom weet ik dus nu al. Ik vrees daarom dat ik nog een keer terug moet, om òf heel veel te doen, òf om ultiem te relaxen, want al googelend bén ik me daar toch mooie stranden tegen gekomen… Zo mooi dat je ze allemaal wel wil zien. Onderstaande foto maakte ik ergens anders, maar kijk dan toch, de stranden van Sithonia, dat lijken toch gewoon de Malediven wel?

Boottocht

Zowel vrijdag als zaterdag ben ik de hele dag op pad. Vanuit Ormos Panagias, een plaatsje aan de andere kant van Sithonia, maak ik twee boottrips. Eéntje om de mooie stranden en wateren te ontdekken, en eentje richting het verboden Athos, met een stop op het eilandje Drenia (Donkey Island), bij Ammouliani, vlak voor de kust, en een stop in Ouranoupoli.

Tips verzamelen

Voor I love Griekenland moet ik daarnaast nog wat specifieke tips verzamelen; van dé highlight tot wat hip & happening is, maar ook een little secret, een relaxing point en the best place to eat. Naast fotograferen is het de bedoeling dat ik wat mooie shots voor een filmpje maak.

Hashtag

Ik heb 2 volle dagen, en op de dag van aankomst en de dag van vertrek nog een paar uurtjes, dus dat wordt nog haasten, maar mooi wordt het sowieso. Uiteraard zal ik op social media posten (volg de hashtags #ilovegriekenland #visitgreece #halkidiki #chalkidiki en #sithonia) en na terugkomst zal ik ook hier op Follow my footprints uitgebreid verslag doen.

Is het nou Chalkidiki of Halkidiki?

O ja, en is het nou Chalkidiki of Halkidiki of misschien zelf Chalcidice? Het kan allemaal. Ik kom Chalkidiki in het Nederlands het meest tegen. Maar Halkidiki wordt ook vaak gebruikt.

Ik ben erg benieuwd! Jij ook?

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt en wil je nu al meer weten? Kijk dan op de site van Visit Halkidiki. Je vindt hier tips voor verschillende categorieën reizigers: natuurliefhebbers, singles, families met kinderen, maar ook voor wie voor avontuur, lekker eten, kloosters, geschiedenis of romantiek komt. Ook zijn er wijnhuizen en gastronomische festivals op Chalkidiki. En verder? Verder vertel ik je meer als ik de foto’s erbij heb.

Blauwe hemel, helder water, wit zand

Duimen jullie voor mooi weer? Het ziet er al iets beter uit dan een paar dagen geleden (ja, op de een of andere manier heb ik bijna altijd regen op reis), maar die donkere wolken moeten nog even weg. Ik wil zon, zodat het ultraturkooizen water nog beter tot zijn recht komt en de stranden witter dan wit lijken. Want ja, het moet wel echt een droombestemming zijn.

Filmpje van de mooiste stranden

Over droombestemmingen gesproken… Hier nog een filmpje van Vourvourou, misschien wel het mooiste strand van Sithonia. Ik heb het filmpje niet zelf gemaakt.

Goed, mijn trolley stond alweer te verstoffen dus het was de hoogste tijd dat er weer een trip aan kwam. Snel naar bed (ik schreef woensdagavond laat nog), want de wekker gaat over 3 uurtjes al. Oeps.

Op naar Thessaloniki en Chalkidiki!

bootje-griekenland

De reis naar Sithonia op Chalkidiki wordt mogelijk gemaakt door Visit Greece (het Grieks Verkeersbureau) en TUI.

UPDATE: Ik ben terug en schreef er inmiddels deze blogpost over: De redenen waarom je naar Chalkidiki en vooral naar Sithonia moet. Foto’s en filmpjes zie je ook op instagram @denise_miltenburg, en op de Facebookpagina van Followmyfootprints.nl en twitter @eventjes.

Voor I love Griekenland schreef ik dit artikel over Sithonia.

14 gedachten over “De Malediven? Nee, dit is Chalkidiki!”

  1. Wat heerlijk, dat jij op de rustigere landtong verbleef. Ik zag in elk geval een aantal hele zonnige filmpjes langs komen, dus volgens mij is het met hert weer uiteindelijk goed gekomen?!

  2. Ik ben voor je aan het duimen voor mooi weer! Maar dat zal daar vast niet zo´n probleem zijn! Heel veel plezier daar! Ik ben heel benieuwd naar je verhalen!

  3. Wow, dat ziet er geweldig uit. Ik heb eerlijk gezegd alleen Rhodos gezien. Mijn ouders zoeken nog een bestemming voor het najaar en willen misschien naar Griekenland. Is er in oktober ook nog iets te doen? Ik zal het eens aan ze doorgeven 🙂 .

  4. Wat ziet het er prachtig uit, je zou inderdaad haast denken dat het ergens een tropisch oord in Azië of zo is. Griekenland heeft zo veel mooie plekjes, fijn dat je het naar je zin hebt gehad!

  5. Hoi mijn zus en ik willen graag in mei naar Sithonia. Deze reis willen we combineren met een familiebezoek in Larissa/Anatoli, recht tegenover het eerste schiereiland Kassandra. Weet iemand of we daar een boot kunnen pakken naar de overkant? Met de auto is het nogal een flinke trip van 4,5 uur…..ik hoor graag waar ik moet zoeken, via google niets gevonden! hartelijk dank alvast

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven