Het zuiden van Sri Lanka in het regenseizoen

Veel bestemmingen kun je gewoon in het regenseizoen bezoeken. Oké, het is niet altijd ideaal en ja, het kan wel eens langdurig regenen, maar meestal valt het mee. Ik deed het vaak, zowel in Midden-Amerika als in Zuidoost-Azië. Zo ook in Sri Lanka.

Het zuiden van Sri Lanka

Maar net als ik enthousiast aan een blog over Sri Lanka in het regenseizoen wil beginnen lees ik berichten over aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen in het zuiden van Sri Lanka. Het noodweer wordt veroorzaakt door een cycloon. Er zijn vele doden en tienduizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten. O nee, wat een drama voor Sri Lanka!

In het regenseizoen naar Sri Lanka

Eigenlijk wilde ik dus schrijven dat je prima in de regentijd naar Sri Lanka kunt gaan. En doorgaans is dat ook zo. Echt! Wie alleen in de zomervakantie langer op reis kan doet het (in juli en augustus zit je immers ook nog in het regenseizoen), en ik heb het zelf ook gedaan. Het is alweer geruime tijd geleden, maar ik was er precies in deze periode: eind mei, begin juni. Ondanks de vele regen heb ik daar zeker geen spijt van.

Yala, het regenseizoen in het zuidwesten

Hoe het precies met dat regenseizoen zit? Nou, Sri Lanka heeft twee regenseizoenen: de Yala in het zuidwesten, van mei t/m augustus, en de Maha in het noordoosten, van oktober t/m januari. De meeste reizigers en backpackers zullen vooral met de Yala te maken krijgen (waar het nu om gaat), omdat er nou eenmaal vaker naar het zuidwesten dan naar het noordoosten van Sri Lanka gereisd wordt.

Voordelen en nadelen van het regenseizoen

De regentijd (of moesson) is weliswaar niet de meest ideale reistijd (weinig blauwe luchten, veel tropische buien en een soms woeste zee waar je dan niet altijd in kunt zwemmen), maar reizen in het regenseizoen heeft ook voordelen: er zijn weinig andere toeristen en het is stukken goedkoper. Ja, soms zit je even een paar uur naar de regen te staren, maar vaak kun je na zo’n bui of tussen de buien door toch nog veel zien en doen. Dat is ook mijn ervaring.

Unawatuna-regentijd

Unawatuna in het zuiden van Sri Lanka

In 2006 (het laatste jaar voordat we kinderen kregen) reisde ik samen met mijn ex met het openbaar vervoer vanuit Negombo naar het zuiden: eerst met de trein naar Colombo, waar we overstapten, en daarna zo’n 3 a 4 uur verder met de trein naar Hikkaduwa. Vanuit Hikkaduwa namen we een klein (en vol!) lokaal busje verder naar Galle. Vanuit Galle namen we weer een andere bus, naar Unawatuna, wat ons doel was voor 2 nachten. Ik had gehoord dat Unawatuna nog echt een paradijsje was.

Tsunami

Het was alweer ruim een jaar nadat de tsunami had plaatsgevonden (wat overigens niet in het regenseizoen was, maar met kerst, in 2004, zoals je je vast nog wel herinnert), maar toch zag je zowel onderweg als in Unawatuna nog wel hier en daar de gevolgen van. Tegelijkertijd zag ik hoe snel de mensen -ondanks het missen van geliefden- hun leven weer op hadden gepakt en hele guesthouses weer opnieuw hadden opgebouwd, op precies dezelfde plek aan zee. Zo erg als die ramp is het gelukkig nooit meer geweest.

Hoe was het in het zuiden tijdens het regenseizoen?

Als reiziger kon je er al snel weer naartoe, ook in het regenseizoen. Ondanks de dreigende luchten en af en toe een flinke bui heb ik genoten van Unawatuna. Wat een heerlijk plaatsje was het! Voor zover ik heb kunnen achterhalen is het nog steeds zo’n fijne plek. Het is wel wat toeristischer geworden, maar het is nog steeds mooi.

Unawatuna was een nog vrij onontdekt backpackersplaatsje met een heerlijk sfeertje.

regenseizoen-unawatuna

De situatie NU in het zuidwesten van Sri Lanka

En inmiddels is het 2017. Na een lange periode van droogte is op Sri Lanka het regenseizoen losgebarsten en zijn er door aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen in bepaalde delen van het land veel doden gevallen; volgens lokale bronnen inmiddels meer dan 200. Het water staat in enkele gebieden meters hoog en het leger heeft boten en helikopters ingezet om mensen te redden. Ook andere landen bieden hulp. Gelukkig maar, want het drama in sommige gebieden is groot.

UPDATE 12 juni 2017: het reisadvies is aangepast. Er zijn geen oranje of rode gebieden meer. Je kunt weer naar alle delen van Sri Lanka reizen. Op de site van de Rijksoverheid staat:

‘Reizen naar het zuiden van Sri Lanka is na hevige regens weer mogelijk. Let op er zijn nog wel veiligheidsrisico’s. Volg het advies van de lokale autoriteiten.’

Up to date informatie

Zoveel regen als nu heeft Sri Lanka sinds 2003 niet meer gehad. Up to date informatie over de natuurramp staat op de site van het Disaster Management Center in Sri Lanka.

Weather alerts vind je op het twitter account van het Srilankaanse Rode Kruis.

Foto’s zie je oa op NRC.nl: de overstromingen in Sri Lanka vanuit de lucht gezien. Vooral de gebieden rond Ratnapura en Kalutara zijn getroffen.

Weersvoorspellingen Sri Lanka

Vanaf zondag gaat het volgens de voorspellingen de komende tijd gelukkig minder regenen. Laten we hopen dat dat inderdaad zo is en dat mensen terug kunnen naar hun huizen (als die er nog zijn), langzaamaan weer op kunnen bouwen wat verloren is gegaan en dat er niet nog meer doden en vermisten bij komen.

Reisadvies

Op de site met reisadviezen van buitenlandse zaken wordt momenteel code rood afgegeven voor het getroffen gebied. Het gaat om het gebied net onder Colombo tot net voorbij Galle, en niet alleen de kust maar ook een stuk landinwaarts. Je kunt het zien op het kaartje met rode, oranje, gele en groene gebieden. Let op: het is een tijdelijk(!) negatief reisadvies. Het kan de komende tijd weer aangepast worden.

UPDATE 12 juni 2017: ik zie dat het reisadvies inmiddels inderdaad weer is aangepast. Er zijn geen oranje en rode gebieden meer. Op de site van de Rijksoverheid staat:

‘Reizen naar het zuiden van Sri Lanka is na hevige regens weer mogelijk. Let op er zijn nog wel veiligheidsrisico’s. Volg het advies van de lokale autoriteiten.’

Kun je nog naar Sri Lanka nu?

Het is absoluut niet zo dat je helemaal niet naar Sri Lanka toe kunt nu. Het is weliswaar regenseizoen, maar je kunt gewoon gaan. In enkele gebieden zijn overstromingen. In veel andere gebieden niet. Je kunt gewoon naar andere voor reizigers interessante plaatsen gaan, zoals Kandy en omgeving of meer noordelijk naar Anuradhapura en Sigiriya. Vluchten naar Colombo International Airport gaan ook gewoon.

Alleen het getroffen gebied in het zuiden of zuidwesten moet je nu dus even mijden. Het gaat om de districten Kalutara, Galle, Matara en Ratnapura. Naar de kustprovincie Hambantota raden ze aan alleen te gaan als het nodig is. Maar door heel Sri Lanka te mijden help je de Srilankanen niet.

UPDATE!

Zie hierboven, cursief. 

Ben je er nu?

Ken jij iemand die onlangs in de buurt van Galle was of er is, of die een update over Kalutara, Hikkaduwa, Unawatuna, Koggala, Weligama of Mirissa kan geven, vraag ze te reageren als dat lukt. Op instagram zie ik –behalve uit Ratnapura en Kalutara- vooral vrolijke posts. Wellicht van mensen die er nu helemaal niet zijn, of, dat kan ook, van reizigers die er toch weinig van merken. Soms gebeurt iets vlakbij en merk je er niks van. Dat komt best vaak voor.

Hopelijk gaat het snel beter

Laten we hopen dat er snel hulp komt voor al die duizenden mensen die het hard nodig hebben, dat de situatie snel weer verbetert in de gebieden waar het nu het ergst is en dat het regenseizoen verder wat rustiger verloopt. Voor jou als reiziger uiteraard, maar vooral voor de mensen daar.

In de zomer, herfst of winter naar Sri Lanka

Ga je pas over een paar maanden op reis of durf je nu helemaal niet meer op reis in het regenseizoen? Laat je niet afschrikken. Kijk de situatie eerst even aan. Dit is echt een zeer uitzonderlijke situatie. In elk land met een regenseizoen kunnen overstromingen wel eens voorkomen of wegen door regenval worden afgesloten (ik heb het ook in meerdere landen meegemaakt, vooral in Nepal), maar zo erg als dit gebeurt gelukkig niet vaak.

Hier nog een foto van 2006. (Haha, wat ik áán had toen…)

sri-lanka-regenseizoen

Is het al droog?

 

Update:

Ik lees net op een forum dat mensen die nu in Unawatuna zijn er niets van merken.

Reis Sri Lanka boeken

Wil je graag met een kleinschalige reisorganisatie naar Sri Lanka? Kijk dan eens bij Footprint Travel.

Reisgids Sri Lanka

Koop eventueel alvast een mooie reisgids Sri Lanka voor nóg meer inspiratie:

Meer reisblogs over Azië

Meer blogs over Azië lees je hier: reisblogs Azië.
Lees ook: privé rondreis Sri LankaBezienswaardigheden Sri Lanka en Stranden Sri Lanka.

Leestip

Mooie bestemmingen waar het in de winter 30 graden is.

5 gedachten over “Het zuiden van Sri Lanka in het regenseizoen

 1. Gaby

  Wat een fijn blog, ondanks de trieste actualiteit. Wij vertrekken over 6 weken met onze kids. Starten vanuit Colombo en maken de ronde met de klok mee om drie weken later in het getroffen gebied te komen. Hopelijk gaat het hun dan weer een stuk beter! Thailand, Costa Rica ook in regenseizoen gedaan. En met alleen een dagelijkse forse regenbui was het inderdaad prima te doen. 

  1. Trudy

   Bedankt voor deze blogspot. Het heeft ons ff wat meer rust gebracht. Wij gaan in september…maar toch al bijna omgebouwd

 2. Niels

  Het zijn toch de dingen waar je eigenlijk geen vat op hebt. Het gebeurd of het gebeurd niet. De kans is in het regenseizoen natuurlijk groter maar het kan zomaar gebeuren. Zoals de tsunami met kerst. Het zou voor mij geen reden zijn om niet te gaan. Mooi weer is niet altijd zeker en soms kan een land ook heel mooi zijn met een dreigende lucht. Wel jammer dat het er nu zo’n puinzooi is en dat dit de ergste overstromingen zijn in jaren.

 3. Lizette

  Fijn dat je het ondanks de regenbuien die bij het seizoen horen toch goed naar je zin hebt gehad. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het een keer per ongeluk gedaan heb, Jamaica in het regen en tornado seizoen. Het was zo lekker goedkoop… en ik heb vooral de binnenkant van mijn huisje gezien, want het weer was echt dramatisch slecht. Sindsdien reis ik bewust buiten de regenseizoenen om, maar ook dan heb je het weer niet altijd in de hand.

 4. Sigrid | My Travel Secret

  Ik was ook ooit in het zuiden van Srilanka in het regenseizoen, maar was toen nog heel jong en kan me er weinig van herinneren, alleen dat het in Galle echt storm was. Het fijne van Srilanka is dat het eigenlijk het hele jaar door een goed seizoen is, is het niet in zuid-west, dan is het wel in noord-oost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *