Het Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival

Vanavond is het eerste deel van het Eurovisie Songfestival. De halve finale, vanuit de Stadthalle in Wenen. Grote kans dat jij ook gaat kijken, of je er nou van houdt of niet. Vorig jaar schakelden immers ook een paar miljoen mensen in. Ik ben geen superfan, maar ik ben toch altijd wel nieuwsgierig.

Update februari 2024: Dit is een blog van 9 jaar geleden. Diverse verouderde blogs zullen nog geüpdatet of verwijderd worden. Wil je songfestivalsfeer dan raad ik je m’n gloednieuwe blog over ABBA aan!

Eigenlijk is het songfestival gewoon jeugdsentiment. Sommige nummers vergeet je nooit meer. What’s another year en Hold me now bijvoorbeeld. Van Johnny Logan natuurlijk! Wat heb ik die nummers vaak gedraaid op mijn kleine cassetterecorder in mijn turkooizen kamertje.

Ik weet niet hoe oud jij bent maar ook Ding-a-dong en zelfs Waterloo van ABBA herinner ik me nog. Mijn ouders hebben dat vroeger jaren gedraaid. Als ik aan mijn jeugd denk denk ik namelijk aan ABBA. En deze nummers dan? Ein Bischen Frieden. Love shine a light. Rechtop in de wind. Het zijn van die nummers die zo irritant in je hoofd blijven zitten. Net als J’aime j’aime la vie, van Sandra Kim. Ken je die nog? Vast wel!

Dat Frizzle Sizzle meedeed herinner je je dan vast ook nog wel. Maar dat Gerard Joling nog eens heeft meegedaan was ik compleet vergeten. Kennelijk zit er toch ergens een deuk in mijn geheugen, want als ik de lijst met winnaars van de afgelopen 10 jaar op Wikipedia bekijk gaat er bij sommige echt geen belletje rinkelen.

Het songfestival van het jaar 2000 zal iedereen die die avond keek zich nog wél goed herinneren. Het was een warme dag. Ik keek bij een vriendin. Het was de dag van de vuurwerkramp in Enschede. Tijdens de uitzending werd duidelijk hoe erg het eigenlijk was. Heel erg! Jeetje, dat dat alweer 15 jaar geleden is!

Anouk en Ilse de Lange hebben de afgelopen jaren natuurlijk meegedaan. En dit jaar Trijntje Oosterhuis! Ik hoop echt dat ze hoog eindigt. Ik heb het allemaal niet zo gevolgd, maar die jurk, die kon je niet missen. En vervolgens dat broekpak. Hot item überhaupt natuurlijk altijd: hoe zien de artiesten eruit? Los van de zang maakt hun hele voorkomen en performance het vaak toch een beetje bijzonder. Of spraakmakend dus zelfs.

Zelf vind ik het altijd vooral interessant om te zien welke ‘vreemde’ landen er mee doen. Dit jaar varieert het van Armenië tot Azerbeidzjan en van Australië tot San Marino. Hou je niet van songfestivals en kijk je komende week ‘verplicht’ mee? Dan kun je dus altijd nog je topografie testen. Want weet jij alle landen exact aan te wijzen? Of hoe de vlaggen van Albanië, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Slovenië en Roemenië eruit zien?

Van veel Zuid-Europese landen vind ik het leuk dat ze in hun eigen taal zingen. Spanje en Italië bijvoorbeeld. Maar ook Frankrijk en Portugal. Há um mar que nos separa. Een tikkeltje melodramatisch, maar zo’n songtitel klinkt toch gewoon al mooi?

Sommige titels werken natuurlijk sowieso goed. Grande amore. I want your love. I’m yours. I’m alive. One thing I should have done. Goodbye to yesterday. Unbroken. Wars for nothing. Hope never dies. Heroes. Tonight again. This time. Time to shine. Welke spreekt jou het meest aan?

Weet je wat trouwens ook een aanrader is? Naar het songfestival kijken als je op zoek bent naar een originele buitenlandse babynaam. Als ik nu zwanger zou zijn zou ik voor Loïc kunnen gaan. (Het lijkt op Loïs dat bijna bovenaan mijn lijstje stond). Maar ook voor Nina of Amber. Of Maimuna… Mooi!

Ann zit er ook tussen en is net weer wat origineler dan Anne. Van Vidas en Václav had ik ook nog nooit gehoord. Net als Nenad, Knez of Bojana. En als je het echt moeilijk wil maken (en je kind zijn/haar naam overal wil laten spellen) dan kies je voor Elhaida, Maraaya of Pertti. Giannis (de componist van het Cypriotische nummer) kan ook. En Stig vind ik ook helemaal van deze tijd. Opvallend is verder de Deense bandnaam Anti Social Media. Maar zo noem je je kind dan weer niet. 😉

Wist je trouwens dat Molly uit Ierland en Nadav, die Israel vertegenwoordigt, allebei pas 16 zijn? Net als Anita en Michele uit San Marino. Ook een leuk weetje (nou ja, lekker belangrijk, en misschien wist jij het al lang): Edurne (van Spanje) heeft iets met de keeper van Manchester United. Nou ja, mocht je smullen van info over sterren, meer over de deelnemers lees je hier.

Misschien kijk ik een stukje met de kinderen als die nog wakker zijn. En anders gewoon alleen. Met meer mensen kijken is vaak wel gezellig, net als met een EK of WK. Je kunt een poule maken; of afspreken dat iedereen een gerechtje uit één van de deelnemende landen maakt. Dat lijkt mij dan weer leuk.

Nou ja, het blijft altijd weer een verrassing hoe het gaat lopen. Als we maar niet onderaan eindigen. Dat is vijf keer gebeurd. Toen ik het opzocht schrok ik wel: je kunt kennelijk het ene jaar winnen en het jaar daarna hélemaal onderaan eindigen. Niet eens als land, maar als artiest. Het is serieus wel eens gebeurd. Dat is best wel sneu natuurlijk.

Hopelijk verrast Trijntje ons! Stiekem ben ik toch wel benieuwd. Over verrassen gesproken: wist je trouwens dat Wenen een verrassend leuke stad is? We zien er ongetwijfeld beelden van. Maakt het je nieuwsgierig? Meer leuks over Wenen lees je hier.

Wenen Follow my footprints

Wenen

Ook de foto’s bij deze blog maakte ik in Wenen.

Goed. Vanavond en donderdag de halve finales dus. En zaterdag de finale.

N’oubliez pas!

Tip: het songfestival volgen via twitter is ook altijd leuk. Dat ga ik zelf denk ik ook @eventjes doen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven