Oefenen met de WordPress Gutenberg block editor: met blokken werken in WordPress

Oefenen met de WordPress Gutenberg block editor: met blokken werken in WordPress

De WordPress Gutenberg block editor bestaat inmiddels alweer sinds 2019, maar ik werkte nog steeds met de klassieke editor. Jaren was ik gewend om mijn blogs op de oude manier in WordPress te zetten en met een plugin kon dat gewoon.  

Na recente problemen met mijn website waarbij niet duidelijk was waar nou precies het probleem zat moesten we dingen afstrepen. Eerst moesten de plugins eraf (of uitgezet worden) om te kijken wat de boosdoener was of wat er nou precies met elkaar conflicteerde. 

WordPress

Degene die dingen achter de schermen voor me doet heeft tijdelijk voor een standaard Wordpress-thema gekozen waardoor de website er net even ietsje anders uit ziet dan je gewend was. Een echte thema-verandering (’thema’ niet in de zin van ‘onderwerp’, maar van ‘ontwerp’ van de website) stond al op de planning en moet ook nog, maar eerst moesten we zorgen dat het weer werkte.  

WordPress Gutenberg

Om alles zo up to date mogelijk te laten werken hebben we besloten dat ik nu toch echt met de Wordpress Gutenberg blokken editor zou gaan werken. Aangezien ik niet zo’n ster ben in alles wat met computers, systemen en onbekende programma’s te maken heeft is dit best even een omschakeling.

De blokkeneditor werkt echt heel anders dan de traditionele editor waardoor ik niet meer zoals gewoonlijk m’n tekst erin kopieer en het doe zoals ik het altijd deed, maar alles door de blokkenstructuur anders werkt. In dit blog test ik dat uit.

Werken met WordPress blokken

Oefenen met de blokken editor

Dit blog laat ik voorlopig op een willekeurige datum online staan (een onopvallende datum, niet nu -februari 2022-, maar ergens in het verleden) zodat ik hier altijd het een en ander kan testen.

Mocht je dit blog dus tussen de reisblogs tegenkomen, dan weet je waarom het er staat. Ik wil graag weer gewoon snel meerdere blogs per week kunnen schrijven in plaats van zo lang niets. Het uitblijven van blogs heeft weliswaar ook andere oorzaken, maar tegen de blokkeneditor zat ik ook echt aan te hikken, dus ik moet maar gewoon oefenen.  

Tekst schrijven in WordPress Gutenberg

Hoe werkt de blokken editor?

Bovenstaande tekst schreef ik in Word en ga ik nu proberen te kopiëren naar de nieuwe editor (die ook een stukje klassieke editor in zich heeft). Als het goed is moet dat ook kunnen. Vervolgens ga ik er een beetje mee spelen om te ontdekken hoe het verder werkt.  

Foto’s erin zetten, kopjes, linkjes, alles is net even anders. Ik heb al wat YouTube tutorials en instructiefilmpjes bekeken, maar het beste leer je door te doen.  

Test

Zie je hieronder gekke dingen dan klopt dat dus. Ik test hier dingen uit.

Klassieke editor in Gutenberg

Oefenen met de klassieke editor in Gutenberg:

Testing testing one two… 
Cursief. Vet. 

Linkje invoegen: hier

Quote. 

Kopje H3

Maar dit kopje is kleiner dan het kopje in de blokken editor. Check! 
O nee, in de preview zien ze er wel hetzelfde uit. 

Oefenen met foto’s toevoegen

Foto toevoegen
Foto’s toevoegen via de blokken editor.

Alt tag invoeren, hoe?

Een foto invoegen snap ik nu, maar waar of hoe voer je de Alt tekst van de afbeelding in? Dat ga ik even uitzoeken.
Moet je dan per blok de foto aanklikken en dan via het tandradje bovenin van Blok naar Bericht gaan en het er dan in de rechterkolom bijschrijven? Dit moet handiger kunnen lijkt me. Misschien toch al direct via de Mediabibliotheek zoals ik het eerst deed? Even testen.
Ja, dat kan.

Galerij maken in WordPress

Nu ga ik kijken of ik meerdere foto’s naast elkaar kan plaatsen ipv onder elkaar. Een galerij maken.
Ja, qua idee lukt het, ook om vormen aan te passen, zoals dit.

Of gewoon zo:

Ik sla dit blog op. Ik ga er later mee verder.


Het is nu februari 2022, maar ik sla ‘m even op bij februari 2020, zodat hij niet ‘in de weg’ staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven