Routes, verslag en foto’s Mallorca Walking Event

Routes, verslag en foto’s Mallorca Walking Event

Van 2 tot 5 april 2020 is het Mallorca Walking Event weer! Dit jaar zijn de wandelingen in de omgeving van Capdepera (Oost-Mallorca!) en niet meer bij Paguera waar het voorgaande jaren was! Meer informatie lees je op de website van het Mallorca Walking Event.

Update 2021: het Mallorca Walking Event 2021 moest ivm coronavirus helaas gecanceld worden, maar er staat een nieuwe datum voor het Mallorca Walking Event 2022: 14-17 April 2022!

Mallorca Walking Event

In 2017 mocht ik als reisblogger meelopen. Vanuit Paguera liepen wandelaars dagelijks routes van 30, 20 of 12,5 km. De wandelingen waren uitgezet in de provincie Calvià in het zuidwesten van Mallorca. De foto’s in dit blog heb ik daar gemaakt en dus niet in Oost-Mallorca.

De informatie over de routes geldt dus niet voor 2020, maar voor een indruk van de sfeer kun je de foto’s zeker even bekijken!

Mallorca-walking-event-paguera-strand

Mijn ervaring met het Mallorca Walking Event

Twijfel je nog of je mee wil doen? In dit blog vertel ik eerst iets over het wandelevent op Mallorca en het ontstaan ervan. Vervolgens lees je kort over mijn ervaring met de wandelingen en de routes.

Tip: lees je dit in april pas en ben je net te laat? In het najaar kun je ook wandelen in het achterland van Marbella, aan de Costa del Sol: Wandel 4-daagse Marbella.

Foto’s Mallorca Walking Event

Ook laat ik natuurlijk foto’s zien zodat je een goede indruk krijgt van de sfeer, de omgeving en wat voor mensen er aan het Mallorca Walking Event mee doen. Je ziet de Walking Village in Paguera, de start, een gedeelte van één van de wandeligen, de checkpoints, etc.

Bekijk de zonnige foto’s en je krijgt meteen zin om te gaan!

start-mallorca-walking-event

Mallorca Walking Event La Primavera

‘Het Mallorca Walking Event is eigenlijk bedacht om de hotelbedden op Mallorca ook eens in andere seizoenen op te vullen’, vertelt één van de organisatoren. Veel mensen gaan in de zomermaanden naar Mallorca, maar juist in het voorjaar is het er ook heerlijk (vandaar ook de naam Primavera), zeker als je een beetje actieve dingen wil doen op het eiland. Het einde van het winterseizoen en het begin van de lente zijn ideaal als je wil wandelen of fietsen op Mallorca.

Het idee was om de bedden in de stillere periodes te vullen, maar inmiddels gaat het al heel goed met het toerisme naar Spanje!

Een aantal jaar geleden was het echt nodig om Mallorca te promoten. Vorig jaar eigenlijk al niet meer, omdat het al stukken beter ging met Spanje, met name ook omdat veel mensen die pakweg 5 jaar geleden naar Turkije, Egypte of Tunesië gingen de afgelopen jaren vaker voor Spanje kozen.

mallorca-vanuit-de-lucht

wandelen-mallorca-walking-event

mallorca-walking-event

Mallorca is klaar met het zuiptoerisme

Wat daarnaast vooral meespeelde is dat Mallorca het zuiptoerisme zat is. Toeristen die alleen maar in goedkope hotels verblijven en veel drinken. Dat soort mensen, inclusief de zich comazuipende jongeren, zien ze op Mallorca liever gaan dan komen. Dat soort lui geeft naast drank weinig uit en de schoonmaakkosten zijn hoog.

Mallorca is het zuiptoerisme zat!

paguera-vierdaagse

sports-mallorca

Mallorca voor wandelaars

Waar Mallorca wél blij mee is zijn de sportieve toeristen. Gelukkig neemt dit aantal steeds meer toe. Steeds meer wandelaars hebben Mallorca ontdekt. Het is echt flink in opkomst. En dat is niet zo gek; Mallorca is een schitterend wandeleiland.

wandelaars

Mallorca Walking Event

Om het wandelen nog meer te stimuleren is een paar jaar geleden het Mallorca Walking Event bedacht. Een groep vrijwilligers heeft het voorelkaar gekregen een wandelvierdaagse op Mallorca te organiseren, in de regio Calvià. Dit jaar is het alweer voor de derde keer!

Mallorca-walking-event-wandelaars

mallorca-walking-event

mallorca-walking-event

Kleinschalig wandelevenement

Vergeleken bij de Vierdaagse in Nijmegen is de Vierdaagse op Mallorca maar een kleinschalig evenement. Maar het vergt wel veel organisatie! In 2017 deden zo’n 700 tot 1000 wandelaars mee. Het dubbele aantal van het jaar ervoor. Vooral veel Nederlanders doen mee, maar daarnaast ook andere nationaliteiten.

Mallorca-walking-event-shirt

Routes 30km, 20km en 12,5km

Dagelijks om 9:00u vertrekken zowel de mensen die de 30km en de 20 km doen als de mensen die de 12,5 km lopen. De routes vind je hier: routes Mallorca Walking Event. Iets naar beneden scrollen.

walking-village-mallorca-walking-event

Mallorca-walking-event

Walking Village in Paguera

De start en finish van de wandelingen zijn in The Walking Village. Je vindt hier kraampjes, tafels en stoelen en vaak muziek. Het Walking Village is naast het kleine VVV kantoor bij het strand.

mallorca-lente

De eerste wandeldag

Zelf kwam ik met een groepje journalisten en 1 andere blogger op 7 april 2017 aan op Mallorca. Vanuit het vliegtuig werden we rechtstreeks naar de Walking Village gebracht waar op dat moment de eerste wandeldag al van start was gegaan. Tijd om naar het hotel te gaan was er niet; nee, hup, we moesten omkleden in het transferbusje, want ook wij gingen meteen aan de wandel.

Hoeveel kilometer liep ik?

Er zijn verschillende afstanden mogelijk: 12,5 km, 20 km en 30 km. Afhankelijk van de afstand die je kiest word je al dan niet een stukje met de bus gebracht. Dat zijn speciale bussen van het event en is allemaal prima geregeld. Op zaterdag waren er zelfs 12 bussen!

Is het zwaar?

De wandelingen zijn niet zwaar. Sommige delen zijn vlak, andere niet, maar het is nooit heel steil. De routes zijn goed begaanbaar. Je moet voor jezelf natuurlijk inschatten hoeveel kilometer je denkt te kunnen lopen.

Onderweg bij de checkpoints zijn wc’s en krijg je water en fruit, en ook zijn er verkeersregelaars en voor noodgevallen een ambulance.

mallorca-walking-event-water

Wat is de temperatuur op Mallorca in april?

In april kan het al heel aangenaam zijn op Mallorca. Dat heb ik vorig jaar gemerkt. Het was heerlijk! Wat het weer echter gaat doen als jij er bent is altijd de vraag. Precies weet je het pas als je er bent en dan nog kan het verschillen per dag en zeker ook verschillen per momént van de dag.

Bij de start vond ik het één keer echt nog fris en was ik blij met een lange loopbroek en lange mouwen, maar anderhalf uur later heb ik ‘m alsnog verwisseld voor een korte broek.

Met het zonnetje erbij kan het soms namelijk tóch best een beetje warm zijn, als gewone wandelaar, maar ook als je -zoals ik deed- met je camera tussen de wandelaars door sprint om niet steeds dezelfde mensen in beeld te hebben. Maar over het algemeen was het een toptemperatuur!

mallorca-walking-event-zon

Zijn de routes mooi?

Elke dag worden er verschillende routes gewandeld. Nou zou het natuurlijk geweldig zijn om hele gave wandelingen in de Serra de Tramuntana of in het noorden van Mallorca te maken, maar organiseer je een evenement voor zoveel mensen dan moet het natuurlijk wel allemaal haalbaar zijn.

Tijdens het wandelen vond ik één van de vier routes eerlijk gezegd niet zo mooi en vroeg ik me af waarom ze niet voor een ander traject hadden gekozen. Pas toen mij daar meer over verteld werd snapte ik de keuze. Bij het organiseren van een dergelijk event heb je namelijk met veel meer te maken dan waar jij als wandelaar wellicht aan denkt. Jij wil natuurlijk het mooiste van het mooiste! Toch?

mallorca-walking-event-zee

Vergunningen

Je moet echter vergunningen hebben om op bepaalde wegen of paden te mogen lopen. Een evenement als dit mag niet zomaar over een pad van een boer gaan en dus moet je soms een stukje langs de weg of over asfalt. Dat is dan even niet anders.

Hieronder zie je een reeks foto’s van deze minst mooie dag. Wij liepen toen mee tot aan het rustpunt. Daarna stond er voor ons namelijk nog een fietstocht van 50km op het programma! Als ik zo de routes van dit jaar bekijk heb ik het idee dat deze route er niet meer in zit, maar dat weet ik niet zeker.

Mallorca-april

De mooiere routes volgen nog!

In aparte blogs volgen in elk geval ook de foto’s van de mooiere wandelroutes nog: de wandeling bij Finca Galatzó en die naar Es Capdellà, beide een stukje landinwaarts. Zorg dus dat je Follow my Footprints op Facebook volgt, zodat je die blogs boordevol foto’s (van de omgeving en nóg meer wandelaars!) straks niet mist. Maar nu eerst de foto’s van zaterdag 8 april 2017.

mallorca-walking-event-strand-paguera

mallorca-walking-event-vierdaagse-mallorca

wandelen-op-mallorca

vierdaagse mallorca

mallorca-walking-event-route

mallorca-walking-event-wandelaars

mallorca-walking-event

mallorca-walking-event-natuur

mallorca-walking-event

mallorca-walking-event-route

walking-event-spanje

palmboom

mallorca-walking-event-toiletten

mallorca-walking-event-rustpunt

walking-event-stopplek

spanje-walking-event-fruit

mallorca-walking-event-pauze

mallorca-walking-event-vierdaagse

mallorca-walking-event

mallorca-walking-event

even-uitrusten

mallorca-walking-event-voorjaar-mallorca-wandelen

walking-event-route-6-7-april-2017

Meedoen aan het Mallorca Walking Event

Lijkt het je wel wat om een keer mee te doen? Via Oad.nl zijn de reizen naar de Wandel 4 daagse inmiddels uitverkocht, maar via de site van het Mallorca Walking Event zelf kun je nog wel je accommodatie en inschrijving regelen. Ik weet niet hoe lang nog, dus wees er snel bij. Je bent al laat!

Overigens kun je ook slechts 1 of 2 dagen meedoen!

Walking-event-la-primavera

Kosten inschrijving Mallorca Walking Event

Het Mallorca Walking Event kost 45 euro voor 4 dagen als je heel vroeg had geboekt. Inmiddels kost het 59 euro. Wil je je maar voor 1, 2 of 3 dagen inschrijven dan kost het 19 euro per persoon per dag.

Wil je meedoen check dan meteen de site van het wandel event zelf. Daar staat hoe alles in zijn werk gaat. Het inschrijven, de kosten en de speciale hotels die bij het event horen. Hieronder zie je welke hotels dat zijn en hoe ver die van de walking village en startplaats/finish in Paguera af liggen.

Mallorca-walking-event

Hotels Mallorca Walking Event

Hotel Bahía ligt het dichtstbij, echt meteen aan de baai bij de start/finish. Ook Hotel Beverly Playa is dichtbij. Universal Hotel Lido Park ligt op ongeveer 10 minuutjes lopen. Flor Los Almendros Hotel & Apartamentos ook zo’n 10 minuten. Marítim Hotel Galatzó ligt het verst weg (half uurtje lopen), maar is wel echt heel erg mooi! In de blog Mallorca Actief & Anders postte ik daar al wat foto’s van.

mallorca-april

Inschrijven tijdens het Mallorca Walking Event

Ben je al op Mallorca of kom je er pas later achter dan kun je je ook nog tijdens het event zelf inschrijven. Dit kan in de Walking Village, het speciaal ingerichte plek van het evenement, met enkele kraampjes, tafels, stoelen, etc. Het adres is: Carrer del Ratolí, Paguera. Het is naast de VVV, bij het strand.

primavera-mallorca

Wat krijg je allemaal?

De inschrijving omvat deelname aan het wandelevenement, twee plekken op de route waar je water en stuk fruit krijgt, toiletten bij de stop, medische hulp, muziek en gezelligheid in de Walking Village, vrijwilligers om de veiligheid van iedereen te garanderen tijdens de routes en een welkomstpakket met alle informatie over het evenement.

batucada-puntazo

Foto’s Walking Village Paguera

Twijfel je nog of je mee wil doen of ga je voor het eerst meedoen aan het Mallorca Walking Event dan is het leuk om hieronder nog meer foto’s te bekijken. Je ziet wat voor soort mensen er mee doen, hoe de stopplekken zijn, wat je nog krijgt onderweg en je kunt bestuderen wat mensen zoal dragen, zowel qua schoenen als qua kleding en rugtassen. Je ziet van alles. Allerlei soorten mensen en allerlei soorten uitrustingen.

Je ziet foto’s van de Walking Village in Paguera en foto’s van de start op verschillende dagen.

walking-village-mallorca-walking-event

Mallorca-walking-event

walking-village-spanje

mallorca-walking-event-walking-village

Mallorca-walking-event-calvia

paguera-sports-region

Mallorca-walking-event-OAD

Mallorca-walking-event

walking-event-spanje

walking-event-paguera

Mallorca-walking-event-strand

start-wandelvierdaagse-mallorca

wandelvierdaagse-mallorca

mallorca-walking-event-start

check point-mallorca-walking-event

Spot jij jezelf op de foto’s van het Mallorca Walking Event?

Heb je al een keer meegedaan dan is het natuurlijk leuk om te kijken of je jezelf kunt spotten of misschien wel andere mensen die je kent. Zie je iemand of wil je anderen laten zien dat je mee hebt gedaan? Tag ze onder het bericht over het Mallorca Walking Event op Facebook of deel dit blog op je eigen Facebook. Heb je geen idee hoe je dat doet? Het staat hieronder:

Klik 1 keer (met de linker muisknop) op de link bovenaan dit blog, klik 1 keer op de rechtermuisknop, kies kopieer, ga naar je Facebookpagina, ga in een nieuw bericht staan (bij de vraag ‘Wat ben je aan het doen?’), klik op de rechtermuisknop, kies Plakken en de link staat in je bericht. Je kunt er nog iets bij schrijven natuurlijk. De blog rechtstreeks delen via de icoontjes onderaan dit blog kan ook.

Mocht je ergens een foto delen waar je op staat, zet er dan s.v.p. ‘Foto www.followmyfootprints.nl’ bij.

mallorca-walking-event

mallorca-walking-village

mallorca-walking-event-kleding

4-daagse-mallorca

wandelaars-mallorca-walking-event

Mallorca-wandelvierdaagse

bus-mallorca-walking-event

Mallorca-walking-event

mallorca-walking-event-wandelvakantie

mallorca-walking-event

mallorca-walking-event-2017

samen-wandelen

fanfare-mallorca-walking-event

Hoe was de sfeer?

De sfeer in de Walking Village was de ene keer rustig, de andere keer wat meer uitgelaten. Je ziet serieuze wandelaars en wandelaars die vooral voor de gezelligheid komen. Voor de een is het meer een persoonlijke overwinning, voor de ander vooral een ‘samen zijn’. Eigenlijk van alles wat. Ik heb de indruk dat veel mensen er echt naartoe leven, ook dit jaar weer.

gezellig-wandelen-mallorca

Was het te doen?

Vond ik het zelf te doen? Ja, het viel me mee. Ik kreeg er echt energie van. Ik moet wel bekennen dat ik als blogger niet alle dagen het volledige aantal kilometers heb hoeven lopen, maar we hebben wel veel meer gedaan dan ik gewend ben. Ik wandel eigenlijk vooral op reis, maar in Nederland haast nooit.

Wel ben ik vrij sportief. Nou ja, zonder echt te sporten, ha ha, maar ik heb geen auto en doe alles altijd op de fiets, dus dat heeft zeker in mijn voordeel gewerkt. Toch raad ik je aan wél te trainen en te zorgen voor een goede voorbereiding.

En ja, ’s avonds dronk ik ook gewoon een wijntje. Daar loop ik prima op. 😉

perskindol

La-primavera-mallorca

walking-event-oad

vierdaagse-spanje-oad

Wandelreis boeken

Lukt het niet meer om de speciale wandelreis van Oad te boeken, koop dan zelf een ticket naar Mallorca via Skyscanner of http://tix.nl. En regel eventuele accommodatie via de site van het Mallorca Walking Event. De organisatie heeft liever dat je dat doet dan dat je zelf een hotel of appartement op Mallorca boekt.

Hieronder zie je het strand van Paguera. Ik nam de foto vanuit het vliegtuig.

mallorca-walking-event-paguera-blog

Mallorca-walking-event-organisatie

Vierdaagse in Marbella

Behalve op Mallorca wordt er ook elk jaar in Marbella (in Zuid-Spanje) een wandelevenement georganiseerd, maar dan in oktober. Lukt Mallorca niet meer, kijk dan snel bij Marbella, want daar is ook al een deel van uitverkocht. Oad heeft speciale reizen naar de wandelvierdaagse in Marbella. Er zullen vast veel mensen zijn die aan beide evenementen meedoen!

Tip: zet het Mallorca Walking Event alvast voor april 2019 in je agenda!

santa-ponca-peguera-calvia

Meer informatie over het event en meer Mallorca-tips

Meer mooie wandelbestemmingen

Ik bezocht Mallorca op uitnodiging Maritim Hotels en Galben Tours. Alle foto’s zijn door mij gemaakt. De kopfoto (die je hier ook ziet) nam ik vanuit het vliegtuig. Foto’s van de andere routes volgen in nog 2 aparte blogs. Lees ook: Mallorca in de lente

5 gedachten over “Routes, verslag en foto’s Mallorca Walking Event”

  1. schitterend zou het zo graag eens willen mee maken.eerst dit jaar aan me gezondheid werken en weer oefenen met lopen hier door het bos en als het goed gaat kom ik zeker daar een keer heen om dit evenement mee te maken neem wel andere vriendinnen mee.succes met de wandelstoet

  2. Een hele leuke weergave en verslag van het MWE. Je foto’s zijn erg mooi. Ikzelf heb in 2016  samen met een collega de eerste editie meegelopen en dit jaar ga ik alleen. Ik kijk er weer erg naar uit. Mooi eiland.

  3. Ik vond Mallorca ook super leuk buiten het seizoen! Wij waren er in november en hebben er heerlijk kunnen wandelen in de Serra de Tramuntana en ook meer in het noorden van het eiland. Prachtig en zo lekker rustig! Jammer dat ze met dit event juist niet in die regio komen. Enig minpuntje van buiten het seizoen naar Mallorca gaan (vond ik) is dat er op sommige plekken veel dicht is en dat zelfs sommige dorpjes helemaal verlaten zijn. Maar daar heb je misschien minder last van als je meedoet aan dit event 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven