Een food tour in Den Haag? Doe het! Food tours zijn hot. Niet alleen in het buitenland worden foodtours veel als excursie aangeboden, ook in Nederlandse steden zie je dit soort rondleidingen langs lekkere adresjes vol culinaire verwennerijen of wandelingen langs winkels met ambachtelijke producten steeds meer.
Food & The City van Bites & Stories is zo’n food tour waarbij je al proevend bijzondere plekken in de stad ontdekt. Ik ging mee op ontdekking in mijn eigen stad.
Een tour vol Haagse heerlijkheden en highlights!
Stadstour langs lekkere adresjes in Den Haag
Het is ook een ideale combinatie natuurlijk: wandelen en eten. Je komt iets over lokale producten en ambachten te weten èn je leert een stad beter kennen. Je hoort het verhaal achter bepaalde bedrijfjes, restaurants, koffie- of lunchadresjes en onderweg bewonder je nog enkele bezienswaardigheden ook. Leuk toch?
Food tours in Den Haag
En toch bestond het tot een paar jaar geleden in Den Haag nog niet, vertelt Bites & Stories oprichtster Kerensa. Tijdens een wandeling door het centrum van Den Haag en met name door het leuke Hofkwartier laat Kerensa, zelf een Haagse local, je de verborgen plekjes zien, vertelt dingen die je nog niet wist en proeft typisch Haagse ambachtelijke producten.
Food & The City
Eind september ging ik mee op een Food & The City tour van Bites & Stories om het zelf te ervaren. Samen met twee stellen die de tour geboekt hadden mocht ik mee op ontdekking in mijn eigen stad: Den Haag. Hieronder lees je erover. Leuk om alvast in de stemming te komen als je zelf ook een food tour wil gaan doen.
Ook als je niet van plan bent de tour te doen is het leuk om te lezen. Er staan interessante weetjes over Den Haag in!
Verzamelen bij Paleis Noordeinde
De tour start op een wel heel bekende plek in Den Haag: Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning. Aan de vlag kun je zien of hij er is of niet.
Zoals je ongetwijfeld wel weet is dit ook het paleis van Prinsjesdag, van de balkonscène, maar het wordt ook gebruikt voor trouwerijen van familieleden van het koninklijk huis en voor condoleances. En onlangs natuurlijk nog voor de beëdiging van het nieuwe kabinet en de bekende bordesfoto.
Willem van Oranje en de postzegelboom
Op het pleintje voor Paleis Noordeinde staat een grote boom. Deze mooie oude boom staat ook wel bekend als ‘de postzegelboom’. Vroeger was dit namelijk de plek in Den Haag waar postzegelverzamelaars samen kwamen.
Voor het paleis zie je een standbeeld van Willem van Oranje op een paard. Leuk weetje:
Wilhelmina gaf ooit opdracht het paard om te draaien omdat ze niet de hele tijd tegen de billen van het paard aan wilde kijken.
Het Haagse Hofkwartier
We wandelen door de kleinere straatjes van het Hofkwartier, een leuke buurt in het centrum van Den Haag. Omdat veel huizen vroeger op zand gebouwd werden zie je dat veel panden in de oude straten waar we doorheen lopen ietwat scheef staan.
Langs lokale ondernemers
Onderweg zien we leuke winkeltjes en komen we langs verschillende lokale ondernemers. Juist daar ligt de focus van deze tour op. Kerensa hoopt hiermee dat mensen vaker lokaal gaan shoppen in plaats van alleen maar bij de grote ketens. Het komt de kwaliteit vaak ten goede en stimuleert uiteraard de lokale economie.
’t Bakkertje
In de Oude Molstraat stoppen we bij ’t Bakkertje, op nr 38, op de hoek met de Juffrouw Idastraat. Deze kleine bakker is de oudste bakkerij van Den Haag.
Haagse poffâh
Het Bakkertje verkoopt o.a. de Haagse poffer, oftewel, op zijn Haags, de Haagse poffâh, een speciaal soort krentenbrood. Op de doos van zie je een tekening van ‘Haagse Harry’, de bekende stripheld van de in 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb.
De poffâh ontstond lang geleden al, in de tijd dat krenten duur waren. Gezegdes die met ‘krenterig’ en ‘een krent zijn’ te maken hebben stammen ook uit die tijd. Als je deze broodachtige cake met krenten erin kon kopen kon je daarmee laten zien dat je geld had of juist niet krenterig was. Het werd dus ook gebruikt om indruk te maken, bijvoorbeeld bij buren.
Haagse likeuâh en Den Hagelslag
Behalve de poffâh hebben ze ook Haagse likeur (likeuâh), groengele Haagse hagelslag (Den Hagelslag) en bijzondere cakes, van peer caramel tot Haagse hopjescake.
Dungelmann
De volgende stop is bij een andere heel bekende naam in Den Haag: slagerij Dungelmann. Deze beroemde kwaliteitsslager en cateraar in de Hoogstraat bestaat al sinds 1861 en verkoopt een aantal echte Haagse ‘culinaire’ klassiekers. Ze staan bekend om de kroketten en de gehaktballen, maar ook bitterballen verkopen ze veel. Vaak staat de rij tot buiten.
Klassieke en koninklijke kroketten
Het recept van de kroket is nog steeds onveranderd, omdat de structuur zo goed is. Ook hebben ze een Koninklijke kroket; deze smaakt iets romiger. Per dag verkopen ze zo’n 150 klassieke en 150 koninklijke kroketten. Ingevroren kroketten van Dungelmann kopen kan ook.
Gehaktballen van Dungelmann
De gehaktballen worden traditioneel nog steeds het meest op woensdag (gehaktdag) verkocht. Ze verkopen zo’n 600 kilo gehaktballen per week. Opvallend is dat de gehaktballen van Dungelmann heel groot zijn. Ze hebben 2 soorten: de gewone gehaktbal en een lekker pittige gehaktbal.
Dungelmann is hofleverancier.
Als hofleverancier levert Dungelmann dus aan het koninklijk huis. Om hofleverancier te mogen zijn moet je minimaal 100 jaar bestaan en word je regelmatig gekeurd. Aan het schild op de gevel kun je zien wanneer een winkel hofleverancier is. Verderop zit bijvoorbeeld Hofstede Brillen; ook zij zijn het.
BN’ers en politici
Ook BN’ers en politici komen graag bij Dungelmann.
‘Vanmorgen was Jesse Klaver hier nog, in zijn joggingpak.’
De schoenenzaak Dungelmann was vroeger familie van de slager. De huidige eigenaar van Dungelmann is Italiaans. Niet zo gek dus dat je er ook best veel Italiaanse producten zoals olijfolie ziet. De eigenaar haalt dit speciaal uit Italië.
Yoghurt Barn
We wandelen een stukje verder door Den Haag. Op de Plaats gaan we naar binnen bij de Yoghurt Barn. De Yoghurt Barn is niet typisch Haags, maar vind je ook in Amsterdam, Utrecht, Leiden, Rotterdam, Den Bosch, Eindhoven, Nijmegen en laatst zag ik ze ook tijdens een andere tour die ik deed in Haarlem (waarover binnenkort meer).
Het is echter toch een bezoek waard omdat er niet echt iets vergelijkbaars is. Wel zie je (met name ook in het buitenland) vaak frozen yoghurt, maar Yoghurt Barn wilde iets maken met minder suiker en zo authentiek mogelijk. Barn yoghurt bevat veel eiwit en weinig vet, en je kunt het nergens anders krijgen.
Wij mochten uit allerlei verschillende varianten kiezen.
Het smaakte niet alleen goed, het zag er ook nog eens prachtig uit. De hele entourage trouwens. Het oogt allemaal heel trendy. Ook boven!
Bij de Yoghurt Barn kun je overigens ook gewoon terecht voor goede koffie in Den Haag. Ze verkopen Bocca koffie die ze zelf gebrand hebben. Een high tea kan ook.
Hofvijver
Loop je de Yoghurt Barn uit dan zie je de vlaggen bij de Hofvijver al.
Leuk weetje:
De Hofvijver is een natuurlijke vijver.
Haringkraam Buitenhof
Tussen de Hofvijver en de boog waar je onderdoor naar het Binnenhof kunt lopen zie je een haringkraam. Het is geen mobiele haringkar, maar een permanente marktstal.
Vroeger stonden er hier meerdere om het hoekje, maar helaas moesten ze weg. Leuk om te weten is dat toen de toenmalige Minister van Volksgezondheid hoorde dat ze moesten verdwijnen hij er iets aan gedaan heeft. Hij wilde zijn favoriete haringkar niet kwijt en heeft ervoor gezorgd dat er eentje mocht blijven. Met succes.
Zowel toeristen en dagjesmensen als locals happen hier graag een harinkje of een ander lekker visje.
ProDemos
Voordat we daadwerkelijk het Binnenhof op lopen wijst Kerensa nog even in de verte, richting Dudok, aan de Hofweg: ‘Daar, net ervoor, daarboven, bij dat glazen afdakje bij het hotel, zit ProDemos. Daar vandaan worden vaak politieke uitzendingen opgenomen.’
Binnenhof
We wandelen over het Binnenhof. Als je in Den Haag woont ben je er ongetwijfeld vaak geweest; Hagenaars gebruiken het ook om van het Buitenhof snel richting Plein of station te lopen.
Op de foto’s hieronder zie je een stukje van de Ridderzaal.
Het torentje
Als we het Binnenhof uit lopen, onder het poortje door, zien we uiteraard ook het torentje.
Leuk weetje:
Vroeger was het torentje een wijnkelder!
Het Mauritshuis
Ook kom je vervolgens langs het Mauritshuis. Het Mauritshuis is iets van 2 jaar dicht geweest, maar nu al weer sinds 2014 open. Ik schaam me dan ook dat ik er sinds de renovatie nog steeds niet geweest ben.
Momenteel kun je naar de tentoonstelling Zuiderburen.
Het Plein
‘Dames aan het hof waren naar Parijs gegaan,’ vertelt Kerensa. ‘Daar zagen ze mooie open pleinen.’ Uiteindelijk hebben ze dat in Den Haag ook gedaan.
Vroeger stond hier een paardenstal, een ziekenhuis, een groentestal en was het een tijdje een parkeerplaats; pas daarna werd het een echt open plein met terrassen.
China Town en het Rabbijn Maarsenplein
Via het stadhuis (het IJspaleis) wandelen we via China Town naar het Rabbijn Maarsenplein waar je niet alleen het heerlijke Vietnamese restaurant Little V vindt, maar ook een Koreaan en een Japanner.
Het Joods Kindermonument
Vroeger was dit de Joodse buurt. Er woonden veel joden en er stond een school waar veel joodse kinderen op zaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel kinderen die hier op school zaten gedeporteerd. In totaal zijn toen ongeveer 2000 Joodse kinderen uit Den Haag omgekomen.
Op het plein zie je stoeltjes die als klimrek dienen.
In de stoeltjes op het Rabbijn Maarsenplein staan de namen van kinderen die tijdens de Holocaust zijn omgekomen.
Indische lekkernij: spekkoek
Na de oorlog kwamen veel Indische Nederlanders naar Nederland. Ze zijn goed geïntegreerd en hebben veel toko’s opgezet. Het Indische eten is nog altijd heel populair. Hier in Den Haag zijn dan ook veel Indische restaurants.
Qua zoetigheden is de spekkoek uiteraard het allerbekendst. En natuurlijk mogen we die proeven.
‘Spekkoek moet echt laagje voor laagje gebakken zijn’, vertelt Kerensa.
Hop & Stork
We blijven nog even in de zoete hoek, want het volgende adres is Hop & Stork. Bekend in Den Haag vanwege de goede koffie (zoals ik in Goede koffie adressen in Den Haag al eens schreef), maar zeker ook vanwege de chocola.
Als je binnenkomt zie je de heerlijke grote brokken breekchocolade al.
Twee bankiers die het bankwezen vaarwel zeiden en hun passie wilden najagen.
Het leuke verhaal achter Hop & Stork is dat het is opgezet door twee ex-bankiers. Ze wilden het bankwezen uit en eindelijk hun passie najagen. Voor de één was dat koffie, voor de ander chocola, en zo ontstond het chocolade en koffie concept. Hop komt van Haagse hopjes en Stork slaat op de ooievaar in het wapen van Den Haag.
Bij Hop & Stork vinden ze drie kernwaarden heel belangrijk: kwaliteit, gastvrijheid en transparantie. Wat die gastvrijheid zit het meteen goed. Terwijl het maanden geleden is dat ik er was word ik toch herkend. ‘Jij bent hier wel eens eerder geweest!’ Bijzonder. Hij weet zelfs nog dat ik ze in mijn blog over koffie in Den Haag genoemd heb.
Chocoladeproeverij
Een plankje met verschillende soorten chocola wordt voor ons neergezet. We proeven pralines van witte chocolade met groene thee, chocolade met mango, chocolade met appeltaartsmaak en ook nog nougat. Die met mango vind ik het lekkerst. De mango is geïmporteerd uit de Filippijnen.
De koffie komt overigens van fair trade bedrijf Single Estate die rechtstreeks van de koffieplantages van de boer koopt. Eerlijke koffie dus en altijd gemaakt van verse bonen van topkwaliteit.
Voor de chocolade werken ze met het chique Chocoladehuis BOON in Hasselt die alleen maar slaafvrije chocola heeft.
Als je het leuk vindt kun je bij Hop & Stork workshops volgen, zoals latte art, patisserie, kruidnoten, chocoladeletters en chocolade kerstballen maken. Ook in Utrecht zit inmiddels een filiaal. Dit is de Facebookpagina van Hop & Stork in Den Haag.
We wandelen door de Passage en een stukje door de stad.
Baladi
We wandelen de stad door, het plein bij Florencia over en gaan naar binnen bij Baladi. Mara en Ali van Baladi verkopen traditioneel Libanees streetfood. Hun lievelingssnack was manouche. Door middel van online crowdfunding hebben ze een zaak weten op te zetten. Inmiddels zijn ze ruim 2,5 jaar open en het loopt heel goed.
Je kunt dit typisch Libanese platte brood met verschillende toppings bestellen. Helaas is het op de dag dat wij er zijn zó hard gegaan dat alle manouches op zijn. We krijgen iets anders: ‘knefeh’. Ik zou het omschrijven als een mozzarella-achtige kaas maar dan zouter èn zoeter. Het is een soort witte kaas met griesmeel en boter erop en je eet ‘m warm. Machtig, maar heerlijk!
Wil je eens iets origineels proeven èn het betaalbaar houden? Ga hier dan zeker een keer langs.
Een verborgen klooster, midden in de stad
We duiken het Hofkwartier weer in en ineens staan we voor een klooster, tegenover La Bodeguita. Ook al ben ik al vaker door de Oude Molstraat gefietst, het was me nog nooit opgevallen. Het leuke is dat het niet alleen een klein klooster is, maar dat er ook ambachtelijke kloosterproducten verkocht worden een kloosterbrouwerij bij zit waar bier gebrouwen wordt.
Huppel The Pub
Uiteraard mogen we dit bier ook proeven; en dus zitten we even later een paar passen verder in de kroeg; en wel in het gezellige bruine café Huppel The Pup, in de volksmond bekend als ‘De Huppel’.
Leuk om te weten is dat café de Huppel (waar ik zelf eigenlijk zelden kom maar wat wel een begrip is in Den Haag) onlangs nog nummer 2 van heel Nederland in de verkiezing top 100 beste café van Nederland van Misset Horeca.
Op nummer 2 in de top 100 beste café’s van Nederland!
‘De kroeg van Eline en Jeroen voelt voor velen als een warm nest,’ vertelt Kerensa. ‘Iedereen is welkom en Jeroen weet alles van whisky en in de winter hebben ze ‘soep zondag’.’
Haagsche broeder
Even lekker zitten en napraten, natuurlijk mét een ‘Haagsche broeder’ voor ons neus, zoals dit speciale kloosterbier heet. Het heeft een aparte smaak; ik ben niet zo’n bierdrinker, maar het is wel lekker; het smaakt een beetje naar laurier.
Na ons bijzondere biertje zit de food tour erop.
Wat vond ik van de food tour?
Ik heb genoten. Het was leuk om langs bekende en zeker ook veel onbekende plekjes in de stad te lopen en er meer over te weten te komen. Heerlijk natuurlijk dat je overal steeds vanalles mocht proeven, ook dingen die je niet zo vaak of nooit eet. Kerensa was erg aardig en dat de zon lekker scheen was natuurlijk helemaal een cadeautje.
Wat vond ik het leukste adresje?
Het zijn allemaal heel verschillende adresjes. De meeste adresjes zijn er al sinds jaar en dag, en andere, zoals de Yoghurt Barn, zijn juist weer nieuw en trendy en meer een hotspot. Er zitten adresjes met typisch Hollandse en Haagse specialiteiten bij maar soms ook juist weer iets heel anders, zoals de Libanees. Persoonlijk vond ik die, Baladi, het leukst en meest verrassend, maar wellicht komt dat ook door mijn voorkeur voor alles wat mediterraan en buitenlands is.
Voor wie is zo’n foodtour leuk?
Je hoeft geen ultieme foodie te zijn om mee te gaan. Integendeel. Deze tour is juist heel leuk voor ‘gewone mensen’. Je proeft geen ingewikkelde culinaire hoogstandjes, maar gewoon kwalitatief goede lokale producten die bijna allemaal ambachtelijk bereid zijn. Daarnaast hoor je veel leuke weetjes over Den Haag. Met kinderen zou ik het niet zo snel doen; het is meer op volwassenen gericht.
Ook als je in Den Haag woont zul je nog verrast worden!
Is het een culinaire tour?
Het was geen echte culinaire tour met chique hapjes, maar meer een tour met ambachtelijke producten en zoete snacks. Liefhebbers van zoetigheden komen dus echt volop aan hun trekken! Ik zou het bijna een Sweets & The City tour willen noemen (of een Sweet City Tour) in plaats van Food & The City.
Wil je het net iets anders of ben je niet z’n zoetekauw? Dan is de Wine & Dine tour misschien een beter idee. Die vind ik zelf ook wel heel aantrekkelijk klinken!
Zeg nou eerlijk, dit klinkt toch al goed?
Wij zijn dol op wijn drinken! En het liefst in combinatie met voortreffelijk eten. Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met onze favoriete low-key wijnbars en restaurants.
Goed te weten over de food tours van Bites & Stories:
- tijdens de tour zijn alle hapjes en drankjes die je krijgt inbegrepen
- de tour die ik deed (Food & The City) is elke dinsdag t/m zondag, om 10:00u en om 14:00u)
- het minimum aantal deelnemers is 2
- je kunt het individueel boeken maar ook met een eigen groepje
- voor een verjaardagsfeestje kun je ook een x-aantal plekken reserveren (zeg er dan even bij dat het om een jarige gaat!)
- tours in het Engels zijn ook mogelijk
- doe niet mee als je net aan de lijn doet (het is zonde om niks te proeven)
- trek lekkere schoenen aan! (Ik liep hier lekker op, maar sneakers zijn aan te raden.)
Wie begeleidt de food tours?
Kerensa doet niet alle tours meer zelf maar heeft een paar enthousiaste tour guides in dienst die het af en toe van haar over nemen. Kerensa’s bedrijfje loopt goed; mensen vinden het leuk. Soms heeft ze wel 5 tours in de week en achter de schermen moet natuurlijk ook nog het een en ander gebeuren, dus inmiddels kan ze simpelweg niet meer alles zelf doen.
In totaal heeft Bites & Stories al meer dan 35 nationaliteiten rondgeleid!
Wat kost een food tour in Den Haag?
- De Food & The City Tour kost 50 euro.
- De Wine & Dine Tour kost 75 euro.
Cadeaubon
Het goede nieuws is dat je ook cadeaubonnen kunt kopen, al vanaf 10 euro! Vraag dus eens een tour als kadotip voor Sinterklaas, Kerst of een verjaardag of andere gelegenheid of doe zelf je vader, moeder, dochter, vriend, vriendin of wie dan ook een tour van Bites & Stories cadeau!
Tip voor de feestdagen: doe iemand een Bites & Stories cadeaubon cadeau!
Heb ik in m’n blog niet alles al verklapt?
Mocht je nu denken dat ik alles al verklapt heb; dat is niet zo. Tijdens de tour wordt uiteraard nog meer verteld dan wat ik hier geschreven heb. Bovendien worden niet elke keer exact dezelfde adressen aangedaan. De route kan per keer iets variëren; Kerensa heeft meerdere contacten die ze afwisselt. En…
Proeven moet je toch echt zelf doen!
Ik heb deze tour op uitnodiging van Bites & Stories gedaan. Desondanks heb ik mijn eerlijke mening gegeven. De foto’s zijn zoals altijd allemaal door mij gemaakt.
Heb jij wel eens ergens een foodtour of culinaire wandeling gedaan? Lijkt het je leuk om mee te gaan met zo’n food tour in Den Haag?
Wat een feest! Bij een volgend bezoek aan de hofstad hou ik deze tour van Kerensa zeker in gedachten #nevernoteating 😉
Super leuk! Ik heb een foodtour gedaan in Berlijn en vond het geweldig. Bieden ze toevallig ook vegetarisch aan want dat kon je in Berlijn wel aangeven.
Oh wat leuk dit concept van Bites & Stories, ik kende het nog niet. Hmm Yoghurt Barn is altijd een goed idee <3