40x doen in Fréjus en Saint-Raphaël

40x doen in Fréjus en Saint-Raphaël

Jaarlijks gaan veel Nederlanders op vakantie naar Fréjus, Saint-Aygulf en Saint-Raphaël. Maar wat is er eigenlijk allemaal te zien en te doen in Fréjus en Saint-Raphaël? Wat zijn leuke strandtenten of terrasjes? Waar vind je van die typische Franse marktjes of wijnhuizen? Wat kan er op sportief en actief gebied? Welke evenementen zijn er? Welke activiteiten zijn leuk om met kinderen te ondernemen? En wat kan er allemaal in de omgeving?

jachthaven-saint-raphael

Leuke dingen doen in Fréjus en Saint-Raphaël

Ga jij ook richting de Côte d’Azur of de Var, zit je momenteel in Fréjus of het ernaast gelegen Saint-Raphaël, of ben je je vakantie in Zuid-Frankrijk nog aan het uitzoeken, dan kun je vast wel wat tips gebruiken. De beste tips in Fréjus, Saint-Raphaël en elders aan de Côte d’Azur vind je in dit reisblog. Van reuzenrad tot boottocht, de stadjes of juist de natuur in, alles komt aan bod. Met tussendoor en vooral onderaan gratis gidsjes om te downloaden!

st-raphael

zonsondergang-saint-raphael

Zijn Fréjus en Saint-Raphaël leuke plaatsjes?

Fréjus is een historisch stadje met een leuke en kleurrijke oude kern, maar ook met een jachthaven en een strand met een lange boulevard die doorloopt tot aan het charmante Saint Raphaël. Veel vakantiegangers zullen hier vooral voor zon, strand en zee komen, maar er is nog veel meer te zien en te doen, ook in de omgeving, of je nou met je gezin, als stel, in je eentje of met een groep vrienden of vriendinnen bent.

frejus-strand

De oude stad, de haven en het strand tot aan St. Raphaël

Het stadje Fréjus bestaat eigenlijk uit twee delen: enerzijds het kleine oude centrum, het centre historique (dat een stukje landinwaarts ligt) en aan de andere kant de haven en het strand (aan de Middellandse Zee). Daartussen heet het ook Fréjus, maar toeristen komen het meest in het oude stadje of aan het strand. Het centrum van Saint-Raphaël, waar je vanaf het strand van Fréjus makkelijk via de jachthaven van St Raphaël naartoe kunt, ligt wel direct aan het strand.

Zoek je een camping of vakantiepark in deze omgeving? Dan kan ik je Yelloh! Village Domaine de Colombier alvast tippen. Toch liever een hotel? Hier vind je hotels in Fréjus en hier hotels in Saint-Raphaël

Hieronder lees je wat je in deze heerlijke (aan elkaar grenzende) vakantieplaatsjes allemaal voor leuks kunt zien en doen.

kaart-frankrijk

40x leuk om te doen in Fréjus en Saint-Raphaël

1. Een kijkje nemen in het oude centrum van Fréjus

Ondanks de vele toeristen die jaarlijks naar Fréjus gaan, is de oude kern van Fréjus nog vrij authentiek. Het is klein, dus je hebt het vrij snel gezien, maar het is zeker leuk om er even rond te lopen.

leuk-frans-plaatsje

2. Enkele bezienswaardigheden bezoeken

In de oude stad vind je een aantal culturele en historische bezienswaardigheden vlakbij elkaar, maar ook buiten het centrum tref je een aantal bezienswaardigheden heeft die je er echt niet zou verwachten. Welke dat zijn lees je hier.

klooster-frejus

3. Slenteren door Rue des Artistes

Ben je niet zo van de musea en de traditionele bezienswaardigheden maar wandel je liever gewoon een beetje rond? Slenter dan even door de Rue des Artistes, een kunstenaarsstraatje. In dit steegje vind je allemaal kleine kunstgalerietjes.

rue-des-artistes

4. Het lokale leven in de zijstraatjes gadeslaan

Dwaal ook gewoon een beetje rond en loop eens een zijstraatje in, weg van de andere toeristen. Juist hier kom je vaak de leukste tafereeltjes tegen. En de gekleurde huizen zijn natuurlijk altijd leuk om naar te kijken.

leuk-frans-stadje

5. Koffie drinken op een terrasje

Even lekker op een terrasje neerstrijken kan ook. Het oude centrum heeft een autovrij gedeelte, dus dat is ook fijn met kinderen. En wat mij opviel: voor Franse begrippen is het er niet duur, zeker vergeleken bij Saint-Tropez is het in Fréjus allemaal nog relatief goedkoop.

terrasje-frejus

Ik strijk neer op een terras, op Place de la Mairie, zo’n typisch Frans ogend pleintje. Koffie wordt voor me neergezet:

‘Passez vous un bon moment.’

prijs-koffie-fréjus

6. Lunchen op Place Février

Ga tussen de middag lekker lunchen in de schaduw op Place Février, het pleintje bij de kerktoren en het museum. Dit kan bijvoorbeeld bij Le Jardin de Jules, maar uiteraard ook bij één van de andere restaurantjes. Er hangt een heerlijk rustig sfeertje, zeker in juni.

pleintje-frejus

lunchen-in-frejus

lekker-adresje-frejus

7. Een wijnhuis of chateau bezoeken

Een wijnhuis bezoeken? Ook dat kan in Fréjus. Tussen het amfitheater en het oude centrum ligt in de Rue Henri Vadon wijnhuis Les Celliers du Sud. Dit wijnhuis hoort bij die van Ramatuelle. Je kunt er even rondkijken en proeven.

Andere wijnhuizen in en om Fréjus zijn o.a. Château de Paquette, La Cave des Cariatides en Clos de Roses. Bij dit laatste wijndomein kun je niet alleen terecht voor visités guidées (rondleidingen met uitleg van een gids) en een dégustation de vin (wijn proeven), maar het heeft zelfs een wijnhotel.

Vlakbij Fréjus, in Roquebrune-sur-argens, zit ook Domaine des Planes nog. Je kunt hier wijnkelders bezoeken. In Fréjus zelf zit ook nog gewoon een klein wijnwinkeltje: La Cave des Cariatides.

vins frejus

8. Leuke marktjes bezoeken in Fréjus of in de omgeving

Naar een Franse markt gaan is natuurlijk ook altijd leuk. Er zijn verschillende leuke marktjes die je kunt bezoeken, zowel in als om Fréjus. Meestal zijn ze alleen in de ochtend. De markt in de oude stad is op woensdagochtend een zaterdagochtend, die op de boulevard op zondagochtend, bij Place de la République (bij het strand) op dinsdagochtend en vrijdagochtend.

In Saint-Raphaël is iedere ochtend markt, behalve op maandag. In Saint-Aygulf is op dinsdagochtend en vrijdagochtend markt op het Place de la Poste. In Puget-sur-Argens is de markt op woensdag, in Fayence op dinsdag, donderdag en zaterdag, in Les Adrets-de-l’Esterel op woensdag en zondag. in Ramatuelle op donderdag, in Roquebrune op vrijdag, in Seillans op woesndag, in Saint-Maxime op donderdag en in Port-Grimaud op donderdag en zondag. Ook veel leuke andere dorpjes in de Var hebben allemaal een marktdag. Vrijwel al deze markten zijn alleen ’s ochtends.

Erg leuk is ook de markt in Saint-Tropez, op dinsdag en zaterdag. Ik zal over Saint-Tropez nog apart posten.

regionale-producten

9. Naar de avondmarkt

In de zomermaanden (juli en augustus) is er ook dagelijks een avondmarkt bij Fréjus Plage, op de boulevard, van 20:00u tot 23:00u. En ook in de haven, Port-Fréjus, is elke avond markt; ook van 20:00u tot 23:00u, behalve op vrijdag.

vakantie-st-raphael

10. Inkopen doen op de vismarkt

In Saint-Raphaël kun je elke dag van 8:00u tot 12:00u naar de vismarkt.

vismarkt-st-raphael

11. Winkelen in Fréjus

Fréjus is niet zo heel groot. Het is dus niet een plek waar je uuurenlang kunt winkelen, maar op de boulevard zijn vaak kraampjes en in de oude stad zijn wel een aantal boetiekjes en aparte zaakjes als je toch even wil shoppen.

chocolaterie-frejus

franse-kruiden

glace-frejus

schoenenwinkel-frejus

shoppen-frejus

winkelen-frejus

fruit-en-groentenwinkel-frejus

boucherie-frejus

fromagerie-frejus

12. Een ritje met het toeristentreintje: Le Petit Train Touristique

Tussen de oud-Fréjus en de haven en langs de verschillende bezienswaardigheden rijdt in de zomermaanden een toeristentreintje. Zeker met kinderen is dit leuk om te doen. Ik heb het treintje niet gezien, maar als het goed is rijdt hij tussen juni en half oktober en in december. Er zijn drie startplekken en verschillende vertrektijden. Op zondag is er een ander beginpunt.

Voor volwassenen kost het 6,50 euro, voor kinderen 4,50 euro. Je krijgt een koptelefoontje om iets over de omgeving en bezienswaardigheden te horen (ook in het Nederlands). Meer informatie vind je op de site van deze Petit Train de Fréjus.

haven-frejus

13. Port-Fréjus, de haven bekijken

Fréjus heeft een kleine jachthaven waar boten liggen en waar je wat terrasjes vindt. Vanaf hier kun je naar de boulevard en het strand wandelen. Of ga met de boot naar Saint Tropez! Op de site Port Fréjus vind je meer informatie. Over de boottocht die ik bedoel lees je verderop in deze blog meer.

bruggetje-frejus

14. Lekker naar het strand: Fréjus Plage

Lekker zwemmen, zonnen en niksen kan natuurlijk ook. Het strand van Fréjus is in de zomer vrij druk, maar wel lang, dus je vindt vast wel een plekje. Ik wandelde vanaf de haven van Fréjus in noordelijke richting langs het strand, maar de andere kant op kan ook.

Ten zuiden van de haven ligt een strand dat dankzij HandiPlage helemaal geschikt voor mensen in een rolstoel. Tussen de haven van Fréjus en de haven van Saint Raphaël vind je het langste stuk strand. Naar het zuiden toe vind je nog de stranden van Saint-Aygulf. Vooral als je van watersporten houdt kun je daar veel.

kampeervakantie-frejus

15. Iets drinken bij een leuke strandtent

Uiteraard is het heerlijk om even lekker een drankje te drinken bij een van de strandtenten van Fréjus. Aan de boulevard liggen verschillende beach clubs zoals Cuba Plage en Kazaar Klub.

la-plage-frejus

beachclub-frejus

strandtent-saint-raphael

sandy-plage

16. Wandelen van Fréjus naar Saint-Raphael

Wandel vanaf de jachthaven van Fréjus (Fréjus Port) over de lange boulevard (de Boulevard d’Alger en de Boulevard da la Libération) langs het strand naar Saint Raphaël. Saint Raphaël is een erg leuk plaatsje.

zandstrand-saint-raphael

luxe-boot-st-raphael

17. Flaneren bij de jachthaven van Saint-Raphaël

Wandelend over de boulevard kom je op gegeven moment bij de jachthaven van Saint-Rapahël. Zeker tijdens zonsondergang levert dit een mooi plaatje op. Maak er foto’s of flaneer er in je zomerjurkje met je bruine benen of schouders.

st-raphael-port

18. Een paar rondjes in het reuzenrad

Net voorbij de jachthaven van Saint-Raphaël vind je een reuzenrad aan zee. Je ziet ‘m al van verre.

reuzenrad-frejus

19. Jardin Bonaparte

Zoek je wat rust? Wandel dan even door Jardin Bonaparte, een modern ‘park’ aan zee. Een echt park is het niet, maar toch is het wel aardig. Je vindt het net voordat je bij het reuzenrad bent (als je met je gezicht naar het reuzenrad en de zee staat is het rechts). Wandel de trappen op en je bent er.

jardin-bonaparte

20. Een terrasje pakken in Saint Raphaël

Aan de promenade Commandant Guilbaud in Saint Raphael vind je meerdere terrasjes. Sommige zijn behoorlijk toeristisch of gewoon simpel fastfood en brasserie-achtig, dus niet allemaal even gezellig vond ik persoonlijk, maar wel is het een leuke plek om even mensen te kijken.

terrasjes-saint-raphael

21. Een drankje drinken bij MUGS

Een adresje dat er wat mij betreft echt uitspringt is het originele MUGS. Creatief, hip en totaal anders dan de rest. Ik ontdekte het per toeval en werd er helemaal blij van. Kijk zeker ook even binnen!

MUGS-st-Raphael

22. Naar het casino van Saint-Raphaël

Als je vanaf de jachthaven de boulevard blijft volgen kom je om de hoek het casino tegen. Ik ehb er niks mee, maar mocht je graag een gokje wagen…

casino-st-raphael

23. Slenteren door St. Raphaël

Wandel ook even door de sfeervolle ‘binnenstad’ van het charmante St. Raphaël.

saint-raphael

saint-rafael-vakantie

24. De basiliek van Saint-Raphaël bezoeken

Van een afstandje zag je ‘m al, maar bekijk ‘m ook even van dichtbij: de prachtige basiliek van Saint-Raphaël. Deze basiliek heet de Notre Dame de la Victoire.

notre-dame-saint-raphael

25. Base Nature

Helemaal aan de andere kant van Fréjus ligt Base Nature, een ‘sportpark’ aan zee. Niet te verwarren met het park dat ik net noemde. Een voormalige militaire basis is omgetoverd tot groot recreatiegebied: Base Nature François Léotard. Het is een groot terrein met een zwembad en veel ruimte om te skaten, te stunten en te fietsen, juist ook voor kinderen.

palmbomen-cote-d-azur

26. Botanische tuin Parc Areca

Een aanrader, zeker ook met kinderen, is de botanische tuin Parc Areca. Deze mooie tuinen liggen nog iets verder langs de kust, ook aan de zuidkant van Fréjus.

park-saint-raphael

27. Speeltuintjes

Ben je met kleine kinderen in Fréjus? In Fréjus en Saint-Raphaël zijn ook enkele gewone speeltuintjes. Daarnaast zie je ook vaak een draaimolen en zijn er botsautootjes op de boulevard.

speeltuin-saint-raphael

saint-raphael-met-kinderen

28. Wandelen langs de kust over het sentier du littoral

Langs kust van de Côte d’Azur lopen wandelroutes. Vanaf Saint-Raphaël naar het noorden, maar ook vanaf Saint-Aygulf bij Fréjus naar het zuiden. Niet alle wandelingen sluiten op elkaar aan, maar het is uiteraard mooi om een aantal trajecten te bewandelen. Op de mountainbike kan het (op veel trajecten) trouwens ook!

Wandel je graag in de bergen, dan kun je dit gidsje downloaden: L’esterel, un espace naturel.

Mooi wandelen in de bergen.

kustroute-var-frankrijk

wandelen-in-de-var

29. Ga fietsen

Bij veel campings of vakantieparken kun je wel fietsen huren. Meestal gewone, maar soms ook de wat meer sportieve. Lukt het niet dan kan het ook in Saint Raphaël, dat aan Fréjus Plage vast ligt. Huur een fiets en fiets lekker langs de boulevard van Fréjus en Saint-Raphaël, of waar je maar naartoe wil. Hou er wel rekening mee dat het in het hoogseizoen op sommige wegen erg druk kan zijn. De Côte d’Azur is nu eenmaal een hele populaire regio! Wel zijn op sommige trajecten speciale fietspaden.

fietsen-in-saint-raphael

30. Segway Tour

Heb je altijd al eens op een segway willen rijden? Ook dat kan in Fréjus. Ecos Event organiseert het. Het vertrek is vanuit Port Fréjus Ouest.  Een uur kost 35 euro, 2 uur 65 euro. Kinderen moeten minimaal 14 jaar zijn.

strand-saint-raphael

31. Watersporten

Duiken, kajakken, kitesurfen, jetskiën of een boot huren. Het kan allemaal in Fréjus of aan de stranden in de omgeving. Het handigst is om het ter plekke te informeren. Hotels en campings hebben vaak contacten of veel foldertjes en flyers liggen. Of ga zelf even langs de haven. Kite surfen kan bij St-Aygulf.

watersporten-frejus

32. Met de boot naar Saint-Tropez

Wat ik ook absoluut kan aanraden is een boottochtje naar Saint Tropez. Waarschijnlijk wil je toch een keer naar Saint Tropez en dan is het slim én leuk om met een bootje te gaan. Je kunt vanaf Fréjus Port een speed boat nemen (ongeveer 25 euro one way), maar er gaat ook een ferry.

Tip: ga met de boot naar Saint Tropez! Wil je meer weten over de shuttledienst per boot naar St-Tropez lees dan mijn blog over Saint Tropez. De informatie over de boot staat iets verder naar onderen in de blog, onder alle tips.

33. Meer boottrips

Nog meer boottrips vind je op de site Bateaux Saint Raphael. Van april t/m begin november kun je deze boottrips doen. Ze vertrekken vanaf de haven van Saint Raphael, dat in het verlengde ligt van Fréjus Plage.

Het zijn niet alleen boottochtjes naar St. Tropez (waar ik het net over had), maar ook naar Ile Saint Marguerite (wat ik heel mooi vanuit het vliegtuig zag liggen), naar de Calanques de l ‘Estérel, Ile de Porquerolles, etc.

Als je de mogelijkheden ziet wil je álle boottochten wel doen!

boottour-boeken-frejus

34. Domaine du Rayol: Le Jardin des Méditerranées

Een tip voor noor natuurliefhebbers en rustzoekers. Het is een mediterrane tuin bij Rayol-Canadel sur Mer, aan een prachtig stukje kust, ten zuiden van Saint Tropez.

Tip: lees ook Mooie plekken in de natuur in Zuid-Frankrijk.

35. Parc Phoenix

Parc Phoenix is een botanische tuin in Nice met een grote kas met honderden tropische plantensoorten. Ook zijn er in het park veel vogels, vissen en andere dieren, en plekken om te spelen. Het is geen pretpark, maar meer een plek om tot rust te komen, zonder kinderen of met kleine kinderen, of juist met oudere kinderen die het leuk vinden om mooie foto’s van bloemen en zo te maken.

Volwassene betalen maar een paar euro en voor kinderen is het gratis.

36. Village des Tortues

Een schildpaddenfarm, voor de liefhebber, op de route tussen Fréjus en Toulon.

37. Aquaparken en attractieparken in Fréjus en omgeving

Vaak vinden kinderen een dagje naar pretpark erg leuk. In Fréjus vind je een Luna Park, Aqualand, Fun City, een Zoo en Parc Oxygene Evasion, maar ook elders aan de Côte d’Azur zijn heel veel van dit soort parken. Meer informatie hierover vind je in de blog Waterparken, pretparken en andere activiteiten aan de Côte d’Azur.

38. Marine museum

Voor wie het interessant vindt is er ook nog het Marine museum: het Musée des Troupes de Marine.

39. Vuurwerkfestival in Fréjus

In juli en augustus vindt op verschillende data het vuurwerkfestival van Fréjus plaats, oftewel het festival d’art pyrotechnique. Deze vuurwerkshow is in het kader van Les Nuits de Port-Fréjus, de nachten van Fréjus, dat in de haven plaatsvindt. De data in augustus zijn: 9 augustus, 14 augustus en 21 augustus 2017. In 2018 is het weer.

zonsondergang-st-raphael

40. Evenementen en festivals in Fréjus

Toen ik er was zag ik overal aankondigingen van een muziekfestival (Fête de la Musique), maar er zijn ook nog enkele andere festivals. Van 4 tot 6 augustus 2017 is La Fête du raisin. Op 1 augustus is de laatste editie van Le Festival des Nuits Auréliennes. T/m dinsdag 2 augustus 2017 kun je naar theaterfestival Les Nuits OFF.

In september is er nog het Fête de l’Omelette Géante en de Salon de l’Automobile. Ga je volgend jaar in mei naar Fréjus? Wie weet is er dan wel weer net als in 2017 een museumnacht. Kijk hier voor nog meer evenementen in Fréjus.

italie-festival-frankrijk

Mooie plekken in de omgeving van Fréjus

Uiteraard is er in de omgeving, aan de Cote d’Azur, in de Provence ook en in het binnenland van de Var nog veel meer te doen. Breng een bezoek aan Cannes of het gezellige Saint-Tropez, ga naar Grasse en rijd langs mooie bergdorpjes, zoals Seillans, Fayence, en Roquebrune-sur-Argens, maar ook naar Éze, Peillon en Saint-Paul-de-Vence.

Ga richting het Esterel massief, rijd over de Corniche d’Or of juist de supergave Gorges du Verdon. Ontdek grotten en meren, en heb je de tijd, ga dan ook naar de Calanques bij Marseille, bezoek het plaatsje Castellane of breng een bezoek aan Monaco. De mogelijkheden zijn eindeloos. Leuke stadjes en mooie natuur genoeg. Huur van te voren een auto via Sunnycars en ga lekker op pad!

Lees ook: Gave gorges en mooie natuur in Zuid-Frankrijk.

Twijfel je tussen 1 of 2 weken vakantie, of tussen 2 of 3? Ga altijd voor iets langer. Vervelen zul je je niet!

frejus-var

Waar liggen Fréjus en Saint-Raphaël?

De plaatsen Fréjus en Saint-Raphaël liggen in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, aan de Middellandse Zee en in het departement Var. Jaarlijks gaan heel veel Nederlanders naar Zuid-Frankrijk en dan in het bijzonder naar de Provence en de Côte d’Azur. Het is een geliefde regio.

frejus-frankrijk

Hoe kom je in Fréjus of St. Raphaël?

Vanuit Nederland of België kun je naar Nice vliegen. Bijvoorbeeld met Transavia. Vanaf de luchthaven van Nice kun je een taxi nemen (duur), een bus of de trein. Of huur een auto vanaf de luchthaven van Nice: auto huren vanaf Nice airport. De afstand tussen Nice en Fréjus is 60 kilometer.

met-de-trein-naar-frejus

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Het oude deel van Fréjus is bereikbaar met de trein en de bus. Het busstation waar je aankomt is direct bij het oude centrum. Kom je met de trein? Zowel Fréjus als Saint Raphael hebben een treinstation. Ook is er nog een apart station van de autotrein.

Voor treintijden kun je op de site van de Franse Spoorwegen kijken, de SNCF.

Voor bustijden kun je kijken op de site van Agglobus. Actuele vertrektijden vanuit de Gare Routière in Fréjus en de verschillende lijnen zie je hier. Actuele vertrektijden vanuit Saint Raphael zie je hier.

Met een taxi terug? Je ziet zelden taxi’s rijden. Heb je er een nodig wacht dan bij het busstation Gare Routière, of neem er één bij het treinstation van Fréjus of dat van Saint Raphael.

Auto huren

Ga je vliegen dan kun je van te voren een auto huren. Het handigst is om die op te halen en weer in te leveren op Nice airport: auto huren vanaf Nice airport, maar een paar dagen vanuit je vakantiebestemming kan ook. Een betrouwbare verhuurmaatschappij is Sunnycars. Steeds meer mensen huren daar hun auto. Het voordeel van SunnyCars is dat alle verzekeringen er al bij in zitten.

Parkeren in Fréjus

Zelf met de auto naar Fréjus of Saint-Raphaël kan uiteraard ook. Parkeren kan vlakbij het centrum. Zoals hieronder op de foto of bij parking Paul Vernet, waar ook de toeristentrein gaat.

In de centre historique zijn gratis parkeerplaatsen op de Parking de la Porte d’Orée, de Parking Sainte-Croix en de Parking des Arènes. Grote kans echter dat die al vol staan. Betaald parkeren, van 8 uur ’s ochtends tot 18:00u ’s avonds (behalve op zon- en feestdagen) kan op Parking Paul Vernet, parking Agricola, parking Clos de la tour en parking Aubenas. In juli en augustus zijn er in de buurt van Fréjus extra parkeerplaatsen, o.a. de parking de la Base Nature (buiten het oude centrum), parking RN98 St-aygulf (in het badplaatsje vlakbij) en parking Etangs de Villepey.

Of parkeer ergens bij het strand of de haven. (Dit heb ik niet persoonlijk gecheckt.) Wil je zowel de oude stad als de jachthaven en het strand met de boulevard bezoeken dan is het handig te weten dat er in het hoogseizoen dus een toeristentreintje gaat, waar ik net al over schreef. Je moet hier wel voor betalen.

Frejus

Populaire badplaats

Fréjus is een van de meest populaire plaatsen om te verblijven. Ook Saint-Raphaël is geliefd. Beide plaatsen liggen tussen Cannes en Antibes aan de ene kant, en Saint-Tropez en Sainte-Maxime aan de andere kant. Ook ligt het slechts een uur rijden van Nice vandaan.

strand-frejus

strandvakantie-frejus

Overnachten in en om Fréjus: campings, vakantieparken, hotels en appartementen

In deze streek –en met name in Fréjus- vind je veel campings en vakantieparken. Eentje die ik absoluut kan aanraden is Yelloh! camping Domaine du Colombier, waar ik zelf verbleef.

Ben je niet zo van de campings en de vakantieparken, dan vind je hier hotels en appartementen in Fréjus. En hier in Saint Raphaël.

Verblijf je graag in verschillende plaatsen, dan vind je hier hotels en appartementen aan de hele Côte d’Azur, in de Var en in de Provence. Meteen boeken? De links zijn aanklikbaar!

rotsen-esterel

Hoe zit het met de bosbranden aan de Cote d’Azur?

In juli kwam in het nieuws dat er bosbranden waren in de omgeving van de Côte d’Azur. Deze bosbranden zijn alweer geruime tijd gedoofd en hebben Fréjus gelukkig niet getroffen. Het was voornamelijk bij Bormes-les-Mimosas.

Bosbranden kunnen overal in Europa voorkomen. Elke zomer weer zijn er branden in Portugal, Spanje en Frankrijk. Het kan overal ontstaan. Tragisch en erg zonde van de natuur, maar door extreme droogte, hoge temperatuur en wind kan dat nou eenmaal wel eens ontstaan. Zorg zelf in elk geval dat je nooit een brandende sigaret weggooit en dat je oppast mocht je gaan barbecueën.

frejus-haven

Tip: in de winter naar de Côte d’Azur

Ga ook eens in de winter naar Zuid-Frankrijk. Vier bijvoorbeeld Kerst (Noël) en Oud & Nieuw eens aan de Cote d’Azur! Heerlijk op z’n Provençaals. Of vier Carnaval in Nice! Of ga gewoon tussendoor eens een weekendje of een paar dagen naar Nice en de Cote d’Azur. In de winterperiode en buiten de vakanties liggen de ticketprijzen veel lager. Kijk maar op de website http://tix.nl. Of boek bij Transavia.

Meer informatie over Fréjus

Wil je meer informatie over Fréjus bekijk dan de website van het Office du Tourisme in Fréjus. Hier vind je allerhande informatie, ook in het Nederlands. Ik raad je echter aan het in het Engels of Frans te lezen, want de vertaling is niet bepaald optimaal.

kathedraal-kerk-frejus

Tourist Info Fréjus

Zelf even langswippen bij de Tourist Info kan ook. Het kantoor zit bij het busstation, vlakbij het oude centrum. Hier kun je vragen stellen of wat informatie meenemen.

bezienswaardigheden-frejus

Fréjus met kinderen

Heel veel van de bovengenoemde activiteiten kun je ook prima met kinderen doen. Download eventueel het ‘magazine’ KIDMAG.

TIP: download KID MAG!

cote-d'azur-parents-enfants

Meer informatie over Saint-Raphaël

In deze blogpost heb ik me met name op Fréjus gericht, op de dingen die ik zelf gedaan en gezien heb en waar ik foldertjes van tegen kwam, maar ook in Saint-Raphaël kan nog veel meer. Ik heb daar alleen maar even rondgewandeld, maar hier staan nog tientallen activiteiten, van waterskiën tot ateliers bezoeken, van paardrijden tot golfen, van vissen tot suppen, en van buggy rijden tot catamaran zeilen. Kijk op de pagina van de toeristeninformatie van Saint-Raphaël en ontdek wat er allemaal nog meer kan. Er staan ook veel activiteiten op die je met kinderen of pubers kunt doen. En download eventueel dit gidsje: Une ville sur la Mer.

draaimolen-saint-raphael

Tourist Info Saint-Raphaël

Bij de jachthaven van Saint-Raphaël vind je de VVV van St. Raphaël. Volg ook de Facebookpagina Tourist Info Saint-Raphaël.

jachthaven-st-raphael

vakantie zuid-frankrijk

VVV-St-Raphaël

Gidsje over Saint-Raphaël en omgeving

Tip: download hier een handig gidsje over Saint-Raphaël en omgeving: Discover the coast. Je vindt hier strandjes en kustwandelingen (coastal walks) langs het sentier littoral, net ten noorden van Saint-Raphaël, dus niet de kant van Fréjus op, maar net de andere kant.

Tip: download het gidsje Discover de coast!

rode-rotsen-frankrijk

Meer informatie over de Var, Esterel en de verdere omgeving

In de omgeving is nog veel meer te doen. Tips hierover volgen in een apart blog over Zuid-Frankrijk. Je kunt ook alvast de website van Visit Var bekijken. En bekijk ook de site Esterel – Cote d’Azur. Hier vind je een gidsje met nog veel meer informatie, ook in de Alpes Maritimes. Je kunt het gidsje Expérience Côte d’Azur hier downloaden.

Download het gidsje Experience Côte d’Azur!

Ook op de Facebookpagina Esterel – Côte d’Azur vind je nieuws en lees je over evenementen in de buurt. Je vindt er actuele informatie. Meer interessante musea vind je hier: cultuur en musea.

basiliek-saint-raphael

fietsen-in-de-var

frejus-saint-raphael

cote-d'azur-frejus

Jouw tips

Ben je zelf onlangs in Fréjus geweest, ben je er nu of ga je nog? Ik vind het leuk als je reageert. Graag hoor ik ook jouw tips! Dat mag vanalles zijn! Ook restauranttips, want in de korte tijd dat ik er was had ik helaas geen tijd om uitgebreid naar de lekkerste adresjes te speuren, terwijl ik het juist altijd zo leuk vind om de lokale gastronomie te ontdekken en speciale streekgerechten uit te proberen. Heb jij dus een tip, wat voor tip dan ook, meld het onderaan de blog, bij de reacties. Ook als je ziet dat iets niet meer klopt, laat het weten!

Tips voor Saint-Tropez volgen nog in een apart blog.

Reis je via Parijs naar Zuid-Frankrijk? Pak een dagje mee! Parijs is ook leuk met kinderen.

kiezelstrand-st-raphael

Franse keuken

Wellicht ben je als je dit leest alweer terug uit Frankrijk en mis je de Franse keuken. Probeer dan eens zelf iets na te maken. Op de site van Domaine du Colombier vind je recepten voor allerlei heerlijkheden uit Frankrijk.

vakantie-cote-dazur

Samenwerking

Ik schreef deze blogpost n.a.v. mijn bezoek aan Yelloh! Camping & Vakantiepark Domaine du Colombier in Fréjus. Het betreft een samenwerking met Yelloh! Villages. De tekst is zoals altijd gewoon door mij geschreven en ook alle foto’s heb ik zoals altijd zelf gemaakt.

11 gedachten over “40x doen in Fréjus en Saint-Raphaël”

 1. Lush Life Magazine

  Net onze meivakantie geboekt in Fréjus. Dit artikel brengt mij al helemaal in de stemming. Dank je wel!

  1. Wat leuk! Fijn dat je er helemaal van in de stemming komt. Ga ook zeker naar Saint Tropez. Dat is vlakbij en eigenlijk toch wel heel leuk. Ik wil daar ook nog steeds eens over bloggen. Hoe dan ook, veel plezier alvast!

 2. Hoi,

  wij gaan 16 juni 2018 naar Fréjus toe (met eigen auto) voor 3 weken en ik heb echt ontzettend veel aan de informatie die op de Blog staan!! Super leuk zeg!!
  Ik heb er zin innnnn

 3. Jan van den Oever

  Gaan binnenkort wederom naar Frejus.Heerlijke vakanties al daar gehad.Een tip om lekker te eten…..
  Restaurant Milano op de boulevard in Frejus.Lekker lunchen bij Pains Delices onder de kerk.

 4. Mooi begin, maar vergeet ook zeker Mons, Grasse en uiteraard de wonderschone weg langs de kust, maar zeker ook binnendoor naar Cannes niet …

 5. Natalie Masselus

  Zeker een aanrader om te doen. Net terug van 2weken Frejus. Hebben verschillende uitstappen gedaan zoals : aqualand, Marineland, St. Tropez, Nice, de avondmarkten, Cannes. En lekker mooi bruin geworden ????.
  Grtjes Natalie

 6. Het was mooi om herinneringen aan Saint-Raphael en Fréjus op te halen bij het bekijken van je mooie blog. Wij zijn daar een aantal jaren geleden ook geweest. Dit jaar hebben we een boot gehuurd aan de andere kant van Nice, namelijk bij Cap Ferrat. Er is nog zoveel te ontdekken aan de Franse Middellandse Zee, met de boot of anderszins.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven