Het Carnaval van Nice in beeld

De tweede helft van februari is het weer: het carnaval van Nice! Iedereen kent het carnaval in Venetië of Rio, maar wist je dat het carnaval in Nice ook een heel spektakel is? ‘Le Carnaval de Nice‘ is het grootste carnaval van heel Frankrijk! Twee weken lang is het feest en zijn er optochten met praalwagens. Het is prachtig om te zien, vooral in het donker, ook als je (net als ik) normaal niet van carnaval houdt.

Update 2024: het Carnaval van Nice is dit jaar van 17 februari tot en met 2 maart 2024. De data van de verlichte optocht vind je hier: Corso carnavalesque illuminé (The Carnaval Parade of Lights).

Carnaval-Le-Meridien

Ik deel de mooiste foto’s van de carnavalsoptocht in Nice met je en vertel wat je moet weten als je er zelf naartoe wil gaan. Hieronder zie je een filmpje dat ik tijdens het carnaval van 2016 op Facebook plaatste.

Foto’s van het carnaval in Nice

De foto’s die ik maakte zie je hieronder. Meer informatie over het carnaval van Nice en praktische zaken lees je verderop in de blog. Ook zie je daar nog een officieel filmpje dat de vrolijke en opzwepende sfeer beter weergeeft. Een aantal dagen (waarop ik er natuurlijk weer net níet was) scheen de zon en dan is het natuurlijk nog leuker!

Beroemd-carnaval-Nice

Praalwagen-carnaval

Feest-Nice

azie-carnaval

Carnaval-in-buitenland

carnaval-nice

Nice-reuzenrad

Nice-in-winter

nice-met-kinderen

Carnavalsoptocht-Frankrijk

Newspaper-Nice

Nice-carnaval-news

Het grootste carnaval van Frankrijk

De viering van het carnaval in Nice gaat terug naar het jaar 1294. In de 19e eeuw waren de eerste echte parades. In 1873 deed Koning Carnaval voor het eerst zijn intrede in de stad en daarmee was het moderne carnaval geboren. De eerste Bataille de Fleurs was in 1876 en de eerste carnavalsposter verscheen in 1889. Inmiddels wordt het nu in 2017 voor de 133e keer in Nice gevierd. Het thema is dit jaar energie. De koning wordt dit jaar dan ook Le Roi de l‘Energie genoemd.

Carnaval van Nice meemaken

Zelf maakte ik dit carnaval aan de Côte d’Azur ongepland mee. Toen ik vorig jaar een supergoedkoop retourtje Nice boekte had ik er helemaal niet bij stil gestaan dat het dan carnaval was. Om eerlijk te zijn wíst ik niet eens dat het in Nice zo uitbundig werd gevierd. Van Venetië wist ik het, van Rio uiteraard, maar van Nice?

For over 15 days the city hums to the rhythm of this genuine, fairytale event…

Ik ging vooral voor de oude stad en was nieuwsgierig naar de kust. Eventueel wilde ik nog wat van de rest van de Côte d’Azur zien en een plaatsje in de bergen, maar we hadden maar 2 dagen dus moesten we keuzes maken. Bij aankomst ontdekten we ineens dat er vanalles werd opgebouwd bij de Place Massena. En ja hoor, de laatste avond maakten we -ondanks de regen- toch nog onverwachts een mooie optocht mee.

Carnaval-Frankrijk

De praalwagens en de poppen in de optocht

De meeste praalwagens in de optocht zijn meer dan 10 meter lang en 3 meter breed. Met de poppen en beeltenissen erop zijn ze tussen de 8 en zelfs 17 meter hoog. Je ziet een aantal hele grote poppen. Aan kop gaan Koning Carnaval, de koningin, en de carnavals zoon. Hun grote hoofden zijn gemaakt van papier-maché en wegen zo’n 10 kilo.

Ook zijn er poppen en creaties die aan politiek of aan de situatie in de wereld refereren. Niet geheel verbazingwekkend is het dan ook dat ook de Amerikaanse president Trump in het defilé zit.

Mooi-carnaval-Nice

Muziek-carnaval-Nice

Carnaval-regen

optocht-Nice

Verschillende landen nemen deel aan de optocht

Zoals je ziet deden niet alleen verschillende praalwagens aan het ‘Corso carnavalesque illuminé’ mee, maar ook allerlei groepen verklede mensen uit verschillende landen, van overal ter wereld. Veel uit Azië vooral.

Carnaval-bij-LeMeridien

Nice-februari

Carnavalsoptocht-Nice

Wanneer is het carnaval van Nice?

Het carnaval van Nice begint meestal half februari en duurt tot eind februari of begin maart. Per jaar kan het iets verschillen en dus iets eerder of iets later starten of eindigen, maar meestal valt het precies in de Nederlandse voorjaarsvakantie! Exacte date vind je hier.

Carnaval-aan-Cote-Azur

Wat is er allemaal te doen tijdens het carnaval in Nice?

Het verschilt per dag, maar er is in elk geval 5x de Bloemenparade (de Bataille de Fleurs) en 5x een Carnaval Parade of Lights, oftewel de Corso Carnavalesque Illuminé. Er zijn zowel parades overdag als ’s avonds.  Voor meer informatie over het carnaval van Nice kijk je op de officiële site van het Carnaval de Nice: Nice Carnaval.

leuke-meneer

Programma en speciale activiteiten

Denk niet dat het met één optocht gedaan is, nee, dagenlang zijn er meerdere defilés. Twee weken lang is het feest. Het programma en alle overige activiteiten rond carnaval vind je op de website Nice Carnaval.

Carnaval-optocht

Segwaytour of fietstour tijdens carnaval

Ook kun je een speciale segwaytour doen. Voor 20 euro ga je 45 minuten met een speciale carnavals segwaytrip mee. Met een gids fiets je langs de Promenade des Anglais, de Place Masséna en langs de praalwagens. Ik heb helaas niet gevonden waar je dit kunt regelen, maar ik zag het wel.

Fietspad-Nice

Fietstour in Nice

Liever fietsen? Ik heb even bij de fietstours van Baja Bikes in Nice gekeken, maar zij bieden juist geen tours aan rond carnaval. Vanaf maart kun je er wel weer terecht. Een leuke manier om de stad te zien! Ik deed een fietstour in Valencia, Wenen en Istanbul.

Socca-kraampje

Socca party

Traditioneel is er ook jaarlijks een socca party. Als je nog nooit van socca hebt gehoord denk je nu wellicht dat ik soca bedoel, maar nee, ik bedoel socca met dubbel cc. Socca is hét lokale gerecht van Nice. Het is streetfood!

Op verschillende plekken in de stad worden in hele grote platte pannen heerlijke socca’s bereid. Het lijken een soort pannenkoeken, maar ze zijn gemaakt van meel van kikkererwten. Ze smaken niet zoet, maar hartig. Het deed mij een klein beetje denken aan Afrikaanse pannenkoeken die ik wel eens gegeten heb. Het is een eenvoudige hap, erg goedkoop ook, maar zo lekker!

De soccaparty vindt plaats op 12, 19 en 26 februari 2017, in de Jardin Albert 1er, direct achter het reuzenrad. Is het druk? Geen nood. Elders in de stad kun je het ook proeven.

carnaval-a-la-Rio

Place-Massena-Nice

Route van de optocht in Nice

De route van de carnavalsoptocht vind je op de website. Toen wij er waren ging de parade gewoon door de straten en langs de boulevard en kon je dus ook gewoon gratis meegenieten.

Carnavals-show-place-massena

Een ticket om de show vanaf de tribune te zien

Als je het carnaval vanaf een tribune wil bezichtigen in het afgesloten gedeelte moet je sowieso een kaartje kopen. Voor volwassenen is dit 12,50, voor kinderen 5 euro. Kinderen van 0 t/m 5 jaar gratis. Prijsinformatie vind je op de website die ik al noemde.

Mooie-show-carnaval-Nice

Potloden

Carnaval-parade

Met kinderen naar het carnaval in Nice

Ook kinderen, zeker ook de hele kleintjes, zullen hun ogen uitkijken tijdens het carnaval van Nice. De avondoptocht is wel het mooist vond ik. Kinderen t/m 5 jaar mogen gratis naar binnen. Voor kinderen van 6 t/m 10 jaar betaal je 5 euro.

bijzonder-carnaval-Nice

Reuzenrad

Verder is er weer een reuzenrad bij de Jardin Albert 1er, wat kinderen natuurlijk ook vaak leuk vinden. Je hebt niet alleen uitzicht over de stad maar ook over de zee.

Reuzenrad-Nice

Veiligheid en meer informatie

Mocht je verkleed willen komen of nog andere dingen willen weten, dan vind je alle informatie over kostuums, parkeren, het weer en andere FAQ’s op de website.  Carnavalskostuums en attributen die niet mogen zijn logischerwijs wapens of nepwapens, zwaarden (zoals op de foto hieronder nog), vuurwerk, glas en sprays. Ook mogen maskers die je hele gezicht afsluiten niet, noch kostuums die verwarring kunnen veroorzaken.

Carnaval-Nice-piraten-2016

Carnavalsoptocht-Nice-2016

Nice-met-carnaval

Is het met carnaval extra druk in Nice?

Uiteraard is het rond carnaval drukker dan normaal in Nice, maar ik moet zeggen dat ik daar vorig jaar, los van de optocht, niks van gemerkt heb. Op de promenade was het verder rustig, bij het ene strandtentje dat al open was was het ook rustig en in de straatjes van oud Nice kun je gewoon lekker verdwalen zonder onder de voet te worden gelopen.

Laat het carnaval dus geen reden zijn om er in februari níet naartoe te gaan. Als je niet wil hoef je er niet veel van mee te krijgen. Ook al is het voor de Fransen een waar spektakel, het is echt niet zo dat de hele stad op zijn kop staat.

Carnaval-Nice

Hoe is het weer in Nice in februari?

De komende 2 weken is het rond de 15 a 16 graden in Nice. Neem dus zeker een lekkere jas en mee als je gaat. Als de zon schijnt is het aangenaam, je kunt misschien zelfs buiten eten, maar echt zomers is het nog niet. Voor nu lijken de voorspellingen redelijk. Ik zie maar 1 dag met regen op Weeronline, maar uit ervaring weet ik dat -waar je ook bent-  het weer ineens heel anders kan zijn.

Optocht-carnaval-Nice

Maar… je ‘viert’ wel carnaval onder de palmbomen!

Nice-by-night

Vlucht naar Nice

Kijk snel of je nog een goedkope vlucht kunt vinden. Eventueel vanaf Eindhoven. Kijk op de site van Transavia of http://tix.nl, daar vind je naast Transavia ook nog aantrekkelijke ticketprijzen met Easyjet naar Nice.

reuzenrad-Jardin-Albert-1

Hotel boeken in Nice

Omdat het tijdens carnaval dus drukker is dan normaal is het aan te raden zo snel mogelijk je hotel te boeken. Kijk hier naar de mogelijkheden. In de oude stad zit je het meest centraal (en het leukst vind ik persoonlijk), maar aan de Promenade des Anglais of in andere delen van de stad kan ook. Toch zou ik voor hartje Nice gaan. Er gaan op veel plekken trams en bussen. Check de hotels in de oude stad van Nice, eventueel ook in de rest van het stadscentrum of bij de haven.

Leuke-buurt-Nice

Op site van het carnaval van Nice staat:

Come and forget the dullness of winter and take in the sun on the French Riviera! 

Carnaval-buitenland

Carnaval vieren in het buitenland

Wil je dus een keer carnaval vieren in het buitenland, denk dan eens aan Zuid-Europa. Het kan in Italië, maar ook in bepaalde steden in Spanje, Portugal en Kroatië. En aan de Côte d’Azur dus!

Mocht je plannen hebben naar Nice te gaan bekijk dan ook zeker deze mooie post over het strand van Nice met de knalkleur van de zee.

Avond-Nice-februari

Ben je al eens in Nice geweest in de winter? Of elders aan de Cote d’Azur? En wist jij van het carnaval in Nice?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *