De beste tapas van Alicante? Cervecería Sento!

De beste tapas van Alicante? Cervecería Sento!

Gisteren was het Día Mundial de la Tapa, oftewel, Wereld Tapa(s) Dag. Een mooie gelegenheid om een populair tapastentje met jullie te delen, namelijk Sento, in Alicante, Spanje. Deze kleine maar fijne hotspot in Alicante móet je proberen. Volgens velen hebben ze hier namelijk de beste tapas van Alicante. De beste weet ik niet, origineel vond ik ze wel!

tapas-alicante-sento

Tapear en Alicante: waar in Alicante zitten de leuke tapastentjes?

Laat op de avond dwaalde ik door de stad. Ik was op zoek naar een leuk tentje waar ik én een wijntje kon drinken én iets kleins kon eten. Waar zaten de leuke tapas tentjes? De receptioniste van het hotel had me gezegd dat ik om de hoek, bij Sento, goede tapas kon krijgen. Toch was ik zo eigenwijs om zelf te gaan zoeken. Ik vind het namelijk altijd leuk om hoogstpersoonlijk iets nieuws te ontdekken.

Leuke straatjes, restaurantjes en terrasjes

Nadat ik door een paar leuke straatjes vol gezellige restaurantjes en terrasjes met een gemoedelijke sfeer was gelopen, maar me toch een beetje alenig had gevoeld, besloot ik het rondje nog een keer opnieuw te doen. Ineens zag ik een tentje dat ik eerder wel gezien had maar waar ik voorbij was gelopen omdat er zoveel mensen voor stonden. Ik vond het net iets te druk. Nu niet meer.

sento-alicante

Tapasbar Sento

Sento stond er, zag ik nu. Verhip, was dat niet het adresjes dat de vrouw van mijn hotel me had aangeraden? Ja, volgens mij wel. Ik aarzelde even, een paar Spaanse jongens bekeken me, maar ik besloot maar gewoon zo gedecideerd mogelijk naar binnen te stappen.

De jongen achter de bar keek me aan en wenkte met zijn hoofd zo van wat wil je. In het Spaans vroeg ik om een rode wijn en de kaart met tapas.

Voor me, aan de counter, zaten al mensen. Op de paar vierkante meter die over waren stonden er nog een paar, sommigen leunend aan een klein barretje. Ook ik nam plaats aan het smalle barretje. Ik zag twee blonde vrouwen aan de bar, wat ik niet verwacht had, en verder allemaal Spaans ogende mensen.

cerveceria-sento

Welke tapas nam ik?

Terwijl ik een slok nam bekeek ik de tapas, montaditos en especialidades op de kaart, de specialiteiten. Bij slechts één tapa stond de uitleg erbij, bij de bovenste, de Alicantino. Het was een gevulde champignon met geitenkaas en bacon. Mmmm! Dat klonk alvast lekker. Daarna werd niks meer uitgelegd. Alsof degene die dat had moeten doen er ineens geen zin meer in had gehad.

Specialiteiten

Wat waren die andere dingen die ik zag? Mariposa en piruletas? Ik spreek goed Spaans, heb in Spanje gewoond, ken veel woorden, maar een paar dingen die ik hier op de kaart zag staan had ik nog nooit gezien. Iedereen kent patatas bravas, albóndigas en pan con tomate, en zelf bestel ik bijna altijd pimientos de padron, wat ik meestal heerlijk vind, maar dit? Ik was verbaasd.

beste-tapas-van-alicante

Mariposa

Mariposa? Waarom kende ik dit niet? Lag dit aan mij of was dit gewoon iets van hier, iets uit Alicante, of puur van Sento zelf? Een mariposa is een vlinder, dat wist ik wel, maar een vlinder als tapa? Wat moest ik me daar bij voorstellen?

Nou ja, ik besloot het gewoon maar te proberen, dan wist ik het tenminste. Wat het was? Nou, dit dus, een tapa in de vorm van een mariposa:

mariposa-tapa

Piruletas

Daarna bestelde ik nog iets wat ik niet kende. Des te leuker is het, toch? Ik lust toch alles, dus ik liet me maar verrassen.

Piruletas zeiden me ook niks. En chupachus? Ik wist wat chupachups waren (de lolly’s die ik op mijn achttiende altijd kocht, toen ik au pair was in Spanje, ver voordat ze op de Nederlandse markt verschenen), maar chupachus?

Chupachus de Jijona stond er. Jijona bleek een plaats in het binnenland van de Costa Brava te zijn, in de driehoek Alicante, Benidorm, Alcoy. Ook wel Xixona. Ik had er nog nooit van gehoord.

Piruletas bleken ook een soort lolly, qua uiterlijk, vanwege het stokje. Qua smaak was het uiteraard iets totaal anders. Of was dat nou die albóndiga de solomillo cubierta con turrón, nueces y pipas waar iemand het over had?

Aparte tapas

Hoe dan ook, het waren aparte tapas. De alicantino en nog een andere waren heerlijk. De mariposa zag er iets leuker uit dan dat hij smaakte vond ik persoonlijk (ik heb niet zo veel met zo’n droog soepstengel achtig ding), maar apart was het wel, vooral om te zien. Leuk kunstig, en origineel!

En ach, het was gewoon weer eens iets heel anders dan de tapas die ik gewend was. Zou het daarom zo’n populaire plek zijn?

Goed, een ideaal adresje dus voor wie op het gebied van tapas en gastronomie best wat wil experimenteren, zowel qua smaken en ingrediënten als qua vorm.

beste-tapas-alicante

Favoriete tentje in Alicante

Inmiddels was er een Nederlandse man binnengekomen met een Zuid-Amerikaans ogende vrouw. Althans dat dacht ik en dat bleek nog te kloppen ook. Ze kwam uit Argentinië. De Nederlander woonde hier al jaren. Ook hij sprak vloeiend Spaans maar toch hoorde ik toen hij met de Argentijnse sprak meteen zijn Nederlandse accent.

De blondines aan de balie hadden gehoord dat ik ook Spaans sprak maar zagen aan mijn hoofd ongetwijfeld dat ook ik geen Spaanse ben. We raakten gezellig aan de praat. Een van hen woonde in deze omgeving, de ander was op bezoek.

De vrouw die hier woonde zei dat dit haar favoriete tentje was. Dat snapte ik wel.

tapas-alicante

Met z’n allen in gesprek

Het duurde niet lang of we zaten met z’n allen te kletsen, de man met de Argentijnse vriendin, de Nederlandse vrouwen en ik. Verder waren er alleen maar Spanjaarden om ons heen.

De meesten wipten alleen even binnen voor een caña (een biertje) of een glas wijn. Sommigen bestelden er meteen een tapa bij, zonder dat ze op de kaart hoefden te kijken. Die kenden de kaart kennelijk al.

Ik kreeg een glas wijn. Dat sloeg ik niet af. Ik zat hier nu toch. Het was weliswaar al tegen half 12 en ik moest de volgende dag vroeg op, maar ach, genieten moest ook kunnen. En ik was eigenlijk wel weer trots op mezelf dat ik hier gewoon in mijneentje naartoe was gegaan. Niet iedereen doet dat zomaar.

Wat vond ik van Cervecería Sento?

Het lijkt me duidelijk dat ik het wel naar mijn zin heb gehad. Ondanks dat het eigenlijk een cervecería is vind ik het niet echt een biercafétje. Er werd juist ook veel wijn besteld, wat je gewoon in een mooi glas krijgt, wat ik ook fijn vond. Qua tentje op zich oogt het gezelliger dan de typisch Spaanse tapastentjes met TL-lichten, maar het ís wel heel Spaans.

Goedkoop tapas eten in Alicante

En dan de rekening. Daar hoef je ook net van te schrikken gelukkig. Ik heb heerlijk gegeten én gedronken (oké, ik kreeg 1 wijntje cadeau) en was slechts 10 euro kwijt. Tien euro maar!

Ze bestaan nog, plekken waar je voor 2,50 een goed glas wijn drinkt, en voor 2 euro per stuk tapas eet.

goedkoop-tapas-eten

Reviews Sento Alicante

Voor de zekerheid checkte ik net even Tripadvisor. Dat ik niet iets zit te tippen wat de meeste mensen verschrikkelijk vinden. Was het alleen mijn eigen gekleurde herinnering en de aanbeveling van de receptioniste of vind je bij Sento echt de beste tapas van Alicante en staat dit adresje in Alicante ook werkelijk goed bekend? Dat laatste bleek het geval. Als je op tapas Alicante googelt kom je al snel bij Sento uit.

Sento op Tripadvisor

Op Tripadvisor bleken anderen die bij Sento geweest waren lovend te zijn. Een greep uit de reviews:

Pedro (uit Alicante zelf) schreef 3 weken geleden: ‘Cervecería pequeña pero con mucho encanto. Tapas muy ricas y a muy buen precio.’ Kleine maar fijne cervecería met heerlijke tapas tegen een goede prijs. Twee tapas die Pedro aanraadt: de ‘marinera’ en de ‘solomillo con salsa de turrón’.

Ester uit Valencia schrijft: ‘Siempre que estoy en Alicante como allí, me encanta su marinera, sus tapas de piruleta, chupachups y montaditos…’ Altijd als ik in Alicante ben eet ik hier, schrijft ze. Ook Ester vindt de marinera heerlijk, maar daarnaast ook de tapas de piruleta, de chupachups, de montaditos, etc.

Lidia is het er niet mee eens. Zij vraagt zich af wat er met de oude Sento is gebeurd en of er iets is veranderd, want wat haar betreft is het niet meer wat het enkele jaren geleden was. De reden? Onmogelijke combinaties. Ik geef toe, het is inderdaad ‘anders dan anders’, maar toch een aanrader. Hopelijk houden ze het dus nog een tijdje vol.

Itziar is wel weer positief: ‘El de carne con turrón es mi favorito, siempre que voy lo pido. Están todos expectacular!’ Altijd als hij er is vraagt hij naar zijn favoriet: ‘carne con turrón’.

Papcas komt van de Canarische Eilanden. Hij verbaast zich erover dat hoe vol het ook is de obers je toch zien en je zo snel aan de beurt bent. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik had ook meteen oogcontact. Dat is op andere plekken wel eens anders.

Jelén uit Madrid noemt Sento ‘un bar genial’ om ’s middags of ‘s avonds wat biertjes te drinken en wat tapas te eten. ‘Las tapas son elaboradas,’ zegt ze. Ook zij bevestigt maar weer dat je hier iets bijzonders krijgt.

Martinus uit Amstelveen noemt het zelfs de beste tapasbar ter wereld! ‘Deze tapasbar combineert zeer goede, superlekkere, aparte en betaalbare tapas met een fijne, maar drukke ambiance en ongelooflijk aardig personeel,’ zegt hij. ‘Je kunt niet altijd meteen zitten, maar na even wachten, wat helemaal niet erg is hier, komt er altijd wel een plaatsje vrij. […] En dan de rekening… een lachertje.’

Een MUST GO als je in Alicante bent, alhoewel ik het eigenlijk geheim zou willen houden.

Ook de Franse en Italiaanse reviews zijn goed. Bijna iedereen loopt er mee weg! Tot slot nog Fernando, uit Spanje zelf: ‘Si vas a Alicante tienes que parar en el Sento a hacerte una tapa.’

Als je naar Alicante gaat móet je even een tapa’tje doen bij Sento!

tapas-sento-alicante

Is Sento een tapasbar of een restaurant?

Je moet hier niet naartoe gaan en een echt restaurant verwachten. Er staan geen gewone tafels en je kunt er niet urenlang zitten tafelen. Daar is het de plek niet voor. Het is in dat opzicht een echt Spaans tapastentje: je staat op straat of hangt aan de bar. Of je wurmt je -tijdens de drukste uren- tussen de andere mensen door.

Ga lekker aan de bar zitten en kijk rond

Heb je geluk, zoals ik, dan kun je lekker op een barkruk aan het smalle barretje links als je binnenkomt zitten, of aan de echte bar natuurlijk. Doe dat ook en kijk gewoon wat er gebeurt. Neem een hapje, een slokje en geniet van de Spaanse soms hectische en toch ontspannen sfeer.

Een hectische en toch ontspannen sfeer. In Spanje kan dat.

De pluspunten van Sento

Persoonlijk vond ik niet eens de tapas op zich het leukst of best aan dit plekje, maar qua originaliteit en snelle en toch aardige service is het zeker het proberen waard. En vooral de drukke en toch fijne sfeer, en hoe iedereen met elkaar omging, jong en oud, en zowel Spanjaarden als halve Hollandse locals of verdwaalde toeristen. Dát maakt het denk ik tot zo’n favoriet adresje.

Waar ligt tapasbar Sento?

Je vindt Sento aan de Carrer Teniente Coronel Chapulí, vlak om de hoek van de Rambla Méndez Núñez. Er schijnt nog een filiaal te zijn (Sento Barrio), maar ik ben alleen in deze geweest (Sento Rambla). Sento Rambla (of gewoon Cervecería Sento) is de klassieke die al lang bestaat, maar die dus nog steeds enorm populair is, zowel onder Spanjaarden als (steeds meer) onder toeristen. Kijk ook maar eens bij Cervecería Sento op instagram. Tip: volg dan meteen mijn instagram account van Follow my footprints even.

Overnachten in het centrum van Alicante

Wil je meteen om de hoek van Sento en de gezellige straatjes met restaurants, barretjes en terrasjes overnachten zodat je kruipend naar huis kan? Eenvoudig en niet heel bijzonder maar wel gewoon prima, super centraal gelegen èn betaalbaar is hotel Rambla Alicante.

Andere filialen van Sento

Wil je zelf ontdekken wat de beste tapas van Alicante zijn? Sento heeft behalve deze hele kleine cervecería annex tapastentje dat ik bezocht (de klassieke Sento vlakbij de Rambla) ook nog een ander filiaal op San Vicente, dat veel groter is. Ik begreep dat er zelfs nog 3 andere ‘locales’ verspreid over Alicante zijn, maar daar weet ik verder niets vanaf.

Leuke plekken in de buurt van Alicante

Ik bezocht Sento in een wintermaand, in december, maar ik ben vaker in de regio geweest. Ben je wat langer in Alicante of aan de Costa Blanca lees dan zeker ook mijn andere blogs over andere Spaanse bestemmingen en leuke plekjes in de buurt.

Hier vind je nog veel meer blogs over Spanje. Meer leuke adresjes in Alicante volgen een andere keer. Volg Follow my footprints op Facebook en mis niks.

3 gedachten over “De beste tapas van Alicante? Cervecería Sento!”

  1. Wel ik ben nog steeds niet in Alicante geweest en dat wordt dus tijd. Bedankt voor de tip. Het ziet er een goede tapasbar uit (en lekker vooral ;)).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven