Lekker lokaal eten op Malta en Gozo

Lekker lokaal eten op Malta en Gozo

Malta en Gozo, twee mediterrane eilanden tussen Sicilië en Noord-Afrika, daar móet het eten wel goed zijn, toch? Nou, inderdaad. De Maltese keuken lijkt op die van andere mediterrane eilanden, met veel pure ingrediënten en lekker lokaal eten, maar het heeft ook Siciliaanse, Arabische en Engelse invloeden en is daardoor net weer even anders.

Eten op Malta

Doe je graag culinaire ontdekkingen, vind je goed eten op reis belangrijk en hou je van pure ingrediënten, maar heb je geen idee wat de Maltezers naast veel vis, groenten, olijfolie en brood precies eten? Kortom, vind je het leuk iets te weten over de gastronomie van de Maltese eilanden? Lees dan verder. Dit blog gaat over het eten op Malta, de Maltese gastronomie.

Traditionale Maltese gerechten

Wat mag je ècht niet missen op Malta? Wat is typisch eten van het eiland Gozo? Van de traditionele Maltese gerechten tot de kaas van Gozo, lees hier welk lekker lokaal eten je echt geprobeerd moet hebben en welk local food het meest bekend is.

qassatat-malta

Pastizzi

Wat je waarschijnlijk meteen al op zal vallen zijn de pastizzi. In de steden vind je pastizzerias, maar ook onderweg zie je ze regelmatig: kleinere en grotere pasteitjes van bladerdeeg met spinazie, ricotta, ansjovis of ander lekkers erin. Ze worden niet alleen in barretjes, maar ook wel in kleine stalletjes of kiosken langs de weg verkocht. Soms zijn ze een beetje droog, andere keren wel lekker. En niet duur. Vooral handig als je onderweg bent en een keer niet uitgebreid wil lunchen of trek hebt tussendoor.

Op de foto zie je qassatats, een soort pie waar vanalles in kan zitten. Er zijn ook zoete varianten. Zelf probeerde ik er een met spinazie en ricotta.

fenek-konijn

Fenek

Natuurlijk kun je gewoon kip eten, maar hét nationale gerecht van Malta is rabbit, konijn dus. Fenek heet het op z’n Maltees. Misschien denk je aan taai vlees, maar dat is het niet. Het is best mals en je eet het met lekker veel knoflook en olie. Jaarlijks vindt op 29 juni het L-Imnarha-feest plaats (dat is nu dus net geweest) en wordt er door massa’s Maltezers tegelijk fenkata gegeten, een bekend gerecht met konijn.

slakken-malta

Bebbux

Slakken zijn ook zo’n typisch gerecht van het eiland. Ze worden in hun huisje geserveerd, een grote schaal vol, met olijfolie en kruiden. Het is vooral ook lekker met brood erbij. Deze slakken at ik bij Diar il-Bniet in Dingli, waarover in een volgend blog meer.

pasta-seafood

Seafood, pagru en spnotta

Vis zie je ook veel. Het is niet goedkoop, maar wel gewild en superlekker. Seafood is populair, octopus ook. Daarnaast zie je veel pagru, oftewel sea bream (in het Engels) of zeebrasem (in het Nederlands). En spnotta, oftewel sea bass, zeebaars dus.

En hou je van vissoep? Ga dan voor aljotta.

gbejniet-kaas

Gbejniet

Gozo staat vooral bekend om de kaas. Gbejniet is zo’n typisch kaasje van Gozo. Het is een klein en rond wit kaasje van schapen- of geitenmelk met een zwarte buitenkant. Misschien moet je als je zwanger bent even oppassen, want volgens mij is het een niet gepasteuriseerd en dus rauwmelks kaasje.

lekker-brood

Maltees brood

Het Maltees brood is trouwens ook erg goed! Heerlijk rustiek brood: wit, vers en met een knapperige korst. Met een beetje olijfolie en zout is het zo smaakvol! Daar kunnen ze in sommige andere mediterrane landen nog wat van leren!

ftira-malta

Ftira

Ook typisch Maltees is ftira. Het is ook Maltees brood maar dan met een tomatenprutje ertussen dat gemaakt is van tomaat, tonijn, bonen en olijven. Ik vond dit niet het allerlekkerst maar voor een goedkope lunch tussendoor is het prima. Het wordt vaak geserveerd met chips. Met chips? Ja, met chips.

olijfolie-diar-il-bniet

Olijfolie

Olijfolie wordt wel op Malta gemaakt, zoals die op de foto hierboven, die is echt homemade, maar soms komt het ook gewoon uit Italië. Vroeger waren er veel olijfbomen op Malta, maar de Engelsen hebben ze weggehaald omdat ze katoen wilden verbouwen. Dat werd echter geen succes, vertelde onze gids. Zonde van al die mooie olijfbomen!

wijn-malta

Maltese wijn

Bij lekker eten hoort natuurlijk ook wijn. Want ‘a meal without wine is like a day without sunshine’ zei Louis Pasteur in de negentiende eeuw al. Heeft Malta eigen wijnen? En Gozo? Jazeker! Leuk toch om eens een wijn uit een wat onbekendere wijnstreek te drinken? Malta heeft inheemse druivenrassen die je waarschijnlijk nog niet kende: de ghirgentina, een witte druif, en de gellewza, een rode, maar ook internationale druivenrassen.

In Nederland zie je zelden Maltese wijnen, maar lokaal zijn ze heel populair. De Marsovin bijvoorbeeld. Andere bekende Maltese wijnhuizen zijn Meridiana en Delicata.

wijn-ta-mena

Op Gozo kun je een bezoek brengen aan Ta’ Mena, waar zowel wijn als lokale producten verbouwd worden. Het was tevens de eerste plek op Malta en Gozo waar agrotoerisme ontstond. Je kunt er een rondleiding krijgen en uiteraard ook wijn proeven. Hier wil ik –als het er nog van komt- eventueel nog een apart blog over posten.

cisk-malta

Maltees bier: Cisk

Hou je meer van bier? Het bier van Malta heet Cisk. Ik heb het zelf niet geproefd. Jij wel? Laat bij de reacties weten of je fan bent.

citroen-gozo

Sterke drank op Malta: bajtra en limuncell

Het bekendste drankje is bajtra, een likeur van cactusvijgen, maar je moet trouwens ook niet gek opkijken als je op Malta ineens limoncello na je maaltijd krijgt. Je kent het waarschijnlijk uit Italië, maar ook Malta (of eigenlijk Gozo) heeft een eigen variant: limuncell.

kinnie-malta

Frisdrank: Kinnie

En dan is er nog de nationale drank Kinnie. Moet je nog rijden? Probeer het dan zeker. Het is alcoholvrij en echt een frisdrank voor volwassenen. De smaak is sinaasappelachtig maar zoet, en tegelijk bitter en kruidig.

local-food-dingli

Where taste meets tradition… Dat klinkt alvast goed toch?

Wil je weten waar je al die lekkere lokale gerechten het beste kunt proeven en tips voor leuke, lekkere en mooi gelegen restaurants? Wacht dan mijn blog met heerlijke culinaire hotspots en fijne plekken voor local food op Malta en Gozo af.

toetje-Diar il-Bniet

Ben ik nog iets vergeten? Weet jij nog ander lekker lokaal eten op Malta? Is er iets wat jij op Malta of Gozo geproefd hebt en wat anderen ook absoluut moeten proberen? Of heb je een tip voor een typisch Maltees toetje? Laat het weten bij de reacties.

snack-air-mailta

Ik vloog met Air Malta. Ook tijdens de vlucht werd overigens een variant op de ftira geserveerd. Een best heel smakelijk broodje, en nog gratis ook. Dat zie je niet meer bij elke airline.

Lees ook wáár je lekker kunt eten op Malta in de blog De mooiste en beste restaurants op Malta en Gozo, en lees ook Valletta met kinderen, De vissersbootjes van Marsaxlokk en Popeye Village – een kleurrijk dorpje aan een sprookjesachtige baai op Malta.

Ik was op Malta op uitnodiging van het Maltees Verkeersbureau

8 gedachten over “Lekker lokaal eten op Malta en Gozo”

  1. Een hele leuke blog! Ik ben dol op lekker eten en heel veel zag er heerlijk uit! De slakken en konijn laat ik aan me voorbij gaan, ik eet nooit wild en slakken trekken me ook niet echt 😉 Maar bv dat brood mmmmmmm. Ronduit dol ben ik op kaas en ik wil deze zeker eens proeven.De wijn en de bajtra wil ik ook eens proberen, of dat lekker is. Misschien dat een goede slijter dit heeft.De Italiaanse lmoncello vind ik, verdunt met water, echt heerlijk dus ben ik benieuwd naar de Maltezer variant. En vis, ook heerlijk! Raar dat het op een eiland duur is.

  2. P.s> ik deel deze op FB, voor degene die naar Malta op vakantie gaan 🙂 Er staat immers hele nuttige informatie voor hen in.

  3. Klinkt goed, die Siciliaanse en Arabische invloeden en het ziet er inderdaad heerlijk uit allemaal. Oh, die toetjes, mjammjam!! Die probeer ik in elk land altijd het liefste uit. 🙂

  4. Pastizzi, dat is echt voor mij! Ben gek op bladerdeeg met vulling. In Nederland maak ik dat altijd zelf, in het buitenland is het vaak wel te krijgen. Het brood ziet er ook heerlijk uit 🙂

  5. Cisk is erg goed te drinken, hebben ze ook een lemon en rode vruchten versie van met minder alcohol. 0,0 kennen ze nog niet op Malta dus die importeren ze Bavaria 🙂
    Mijn MUST als ik op Malta ben is Kinnie heerlijk is dat! Heb je toevallig ook de wijnen van Palantino gebrobeert? De Shiraz is briljant, goede volle smaak… Kan niet wachten, nog een maand geduld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven