3 mooie steden in Zuid-Europa

3 mooie steden in Zuid-Europa

Valletta, Valencia en Venetië. Drie mooie steden in Zuid-Europa. Steden om verliefd op te worden. Vanwege de sfeer, het weer, het water en vooral… omdat ze alle drie op hun eigen manier uniek zijn. Mysterieus, fraai of verleidelijk, elke stad is net weer even anders. Wat maakt deze mediterrane steden zo aantrekkelijk?

Mooie steden Zuid-Europa

Sowieso hou ik van Zuid-Europese steden. Ik geniet van de mediterrane sfeer, van het klimaat, van de keuken, maar zeker ook van de zuidelijke architectuur. Alle drie deze steden hebben mooie historische centra met schitterende gebouwen, mooie pleinen en leuke straatjes om heerlijk doorheen te wandelen. Twee van deze steden bezocht ik twee keer. En ik zou er nóg wel een keer naartoe willen.

Steden aan zee

Wat deze steden ook aantrekkelijk maakt is dat ze aan zee liggen. Venetië ligt aan de lagune, Valletta aan de haven die uitmondt in zee, en Valencia heeft zelfs een paar kilometer strand aan de Middellandse Zee. Water of de zee in de buurt geeft een stad voor mij vaak net dat beetje extra. Niet voor niets hou ik ook veel van Den Haag.

Ondanks dat het drie Zuid-Europese steden zijn, en ze toevallig alledrie met een V beginnen, verschillen ze toch ook wel weer van elkaar. Per stad vertel ik waarom ik er verliefd op werd en wat er allemaal kan.

mooi-Malta

Verliefd op Valletta: veelbelovend, verrassend en fraai

De steile straten en trappetjes in het oude Valletta met overal mooie deuren en de zo typerende balkons, maar ook het uitzicht vanaf de Upper Barrakka Gardens…

Wandel je door het oude centrum van Valletta dan kan ik me bijna niet voorstellen dat je er níet verliefd op wordt. Slenter door de steile straten van Il Belt, het oude Valletta, en neem ook zeker af en toe een zijstraatje, een triq. Soms bestaan deze paden uit trappetjes. Je blijft fotograferen! Niet alleen de doorkijkjes naar zee zijn mooi, ook de details: de deuren, de ramen, de balkons… Valletta is echt één groot openluchtmuseum.

Wat te doen in Valletta?

Bezoek de St John’s Co Kathedraal, wandel door de Upper Barrakka Gardens, bewonder het uitzicht over de Grand Harbour, ga lekker lunchen in de haven en neem een traditionele dghajsa (een typisch Maltese gondel) naar de overkant. Ga ook eens met kinderen naar Valletta. Of plak er wat dagen aan vast en combineer de hoofdstad met de rest van Malta; dat kan goed, want de afstanden zijn relatief klein.

deur-Valletta

Citytrip-Valletta

Steile-straatjes-Valletta

valletta-zee

mooiste-steden-europa

centrum-valletta

Verliefd op Valencia: veelzijdig, verrukkelijk, vermakelijk en gewoon heel fijn

De gezellige oude stad, de heerlijkste tapas, op je fiets door de Turia tuinen en wandelen over de boulevard langs het strand, onder de palmbomen…

Valencia dan. Een stad waar steeds meer mensen naartoe gaan. En niet voor niks, want Valencia heeft zoveel te bieden! Niet alleen de oude stad is mooi, de Ciutat Vella en de street art in Barrio del Carmen, maar ook het moderne deel bij de Ciudad de las Artes y de las Ciencias is indrukwekkend. Je kunt lekker naar het strand, veel musea bezoeken, je kunt voor weinig geld echt lekker eten en ’s avonds uitgaan in Russafa.

Wat te doen in Valencia?

Bezoek de overdekte markten, doe een foodtour, neem de bus naar natuurpark Albufera en ga zeker ook lekker fietsen in Valencia. Dat kan veilig op fietspaden, tijdens een tour en in de Turia-tuinen. Wist je dat de Jardí del Túria een langgerekt park is dat kilometers lang is en dwars door heel Valencia loopt?

Kortom, Valencia is een heerlijke stad voor een citytrip of vakantie.

boulevard-strand-Valencia

Terrasjes-centrum-Valencia

moois-stad-zuid-europa

Valencia-juni

mercat-central-Valencia

Turia-tuinen-Valencia

Mooie-musea-gebouwen-Valencia

Onbekend-Cabanyal-Valencia

Valencia-oude-stad

Leuke-straatjes-Valencia

Verliefd op Venetië: sprookjesachtig, mysterieus en uniek

De smalle steegjes, de kleine kanalen, de mooie tinten van de huizen, de doorkijkjes en bovenal de mysterieuze sfeer op een winterse dag…

Vooral Venetië staat natuurlijk bij uitstek bekend als een romantische bestemming, maar dat is niet voor niets. Als je niet in de drukste tijd gaat zie je wat een sprookje deze wonderlijke stad gelukkig nog steeds is, ondanks de berichte over te grote toeristenstromen, met name in de periodes waarin de cruiseschepen allemaal aanmeren.

Wat maakt Venetië zo uniek?

Venetië overtrof mijn verwachtingen! De kleine kanalen, de mooie tinten van de huizen, de prachtige paleizen en vooral de bijzondere mystieke sfeer, zeker in de winter. Het betovert. Wandel door de autovrije binnenstad, door de Joodse wijk, over bruggetjes en door de Rialtobuurt en verdwaal in de smalle steegjes vlakbij het San Marco plein.

Neem zeker ook de boot naar het eilandje Burano. En maak ’s avonds laat nog eens een ommetje als de dagjesmensen de stad verlaten hebben, langs wijnbarretjes, verborgen pleinen en de Ponte di Rialto. En, het klinkt misschien niet zo logisch, maar je kunt ook fietsen in Venetië.

Hier lees je 40 bekende en originele dingen om te doen in Venetië.

Venetie-zonder-toeristen

dromerig-Venetië

Venetie-winter

Rustig-Venetie-januari

Venetie-niet-druk

Rustige-buurt-Venetie

San-Marco-winter

Mysterieus-Venetie

Mooi-Venetie

Heb jij het nu ook te pakken?

Lekker een nieuwe stad ontdekken. Bezienswaardigheden bezoeken, zijstraatjes nemen, een terrasje pakken, en met het zonnetje op je gezicht het lokale leven gadeslaan.

Boeken!

Ben je helemaal enthousiast geworden en heb je meteen zin gekregen om te gaan? Boek dan nu jouw stedenreis, met of zonder kinderen. Zoek een vlucht van Transavia of kijk op http://tix.nl. Hier vind je hotels in Valletta, Valencia en Venetië. En dan… genieten maar!

Meer mooie steden in Europa

Heb je Valletta, Valencia en Venetië al gezien? Er zijn uiteraard nog meer mooie steden, van Lissabon tot Barcelona en van Dubrovnik tot Rome. Lees het blog Citytrip naar een mooie stadPalermo is ook een hele mooie stad! En ook over Alicante verschijnen nog meer blogs. En wat dacht je van Rhodos Stad?

Lees ook: Mooie steden in Spanje.

Persreis of privé?

Venetië bezocht ik op eigen initiatief. Malta en Valencia waren persreizen waarvan je al meerdere blogs hebt kunnen lezen. Ondanks dat deze reizen voor mij betaald werden ben ik altijd eerlijk in mijn mening. Alle foto’s heb ik zoals altijd zelf gemaakt.

Welke van deze 3 steden zou jij nog graag willen bezoeken?

13 gedachten over “3 mooie steden in Zuid-Europa”

 1. Ik wil alle drie deze steden eens bezoeken! Ik ga in maart een paar dagen weg met mijn moeder dus ik ga kijken welke de goedkoopste vlucht gaat zijn 🙂
  Bedankt voor de tips!

  1. Leuk, succes met prijzen vergelijken en leuk dat je zo enthousiast bent. Mocht het 1 van deze 3 worden laat het dan zeker nog even weten. Veel plezier met je moeder alvast!

  1. Haha, dat is een goeie! Nee, de alliteratie wel, maar de knipoog was naar Valentijnsdag. De V van verliefd, of van Valentijnsdag. Ik had 2 steden die ik sowieso wilde noemen en toen dacht ik dan is een derde met een V erbij ook wel mooi. Dus nu moet ik maar eens naar Verona denk ik. 😉

 2. Valetta en Venetië heb ik bezocht, Valencia nog niet. Leuk ook je artikel met 40 dingen om te doen en zien in Venetië, vooral de culi tips. Ben er nu een keer of vier geweest maar ben elke keer weer een beetje betoverd. Het liefst slenter ik de hele dag door de kleine straatjes om alleen af en toe te stoppen voor een cappuccino of een bord pasta

  1. Oh, wat leuk dat je er zó vaak geweest bent! Ik vond het ook echt een stad die betovert. Een hele bijzondere sfeer! (Zolang je niet hoog zomer gaat denk ik.)

 3. Ik zou graag naar Venetië gaan, daar ben ik 20 jaar geleden een dag geweest. Valencia vond ik heel leuk en van Valletta was ik niet zo weg eigenlijk, maar ik heb er wel een leuke dag gehad!

 4. Valletta kende ik niet, maar het ziet er heel mooi uit. Vooral die foto’s met de hoogteverschillen spreken me erg aan. Ik ben al een paar keer in Venetië geweest. De eerste keer regende het, maar we gaven het laten een herkansing en toen was het er geweldig 🙂 Valencia is een van mijn favoriete steden. Ik zou er graag nog eens naar terug willen en dan het park gaan ontdekken.

 5. Ik vind Valencia echt een heerlijke stad. Zo’n fijne mix tussen oud en nieuw.

  Ik ben erg benieuwd naar Venetië. Mijn verwachtingen zijn niet al te hoog, ik ben bang dat het vooral duur en toeristisch gaat zijn. 

 6. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in geen van deze drie steden nog geweest ben. Valencia staat hoog op de lijst en Valletta spreekt me door jou verhaal erg aan. Een boottochtje zou daar super leuk zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven