De Noord-Franse stad Roubaix, de meeste mensen kennen het niet. Totdat je zegt Paris-Roubaix, dan gaat er vaak wel een belletje rinkelen. Zondag was de vermaarde wielerwedstrijd weer, de kasseienklassieker die ook wel ‘L’enfer du Nord’, ‘de hel van het noorden’ wordt genoemd. Maar wist je eigenlijk dat Roubaix zelf ook interessant is om eens te bezoeken? Ik deed het! De reden was Musée de la Piscine, maar er zijn nog meer bezienswaardigheden in Roubaix!
Roubaix
Roubaix (Robaais) ligt in het noorden van Frankrijk, in de regio Hauts de France, vlakbij de Belgische grens, net onder Kortrijk. Robaais, zoals Roubaix op zijn Vlaams heet, ligt tevens vlakbij de Franse stad Lille (Rijssel). Het zal je dan ook niet verbazen dat ik Roubaix tijdens een citytrip Lille aandeed.
Ook al kennen Nederlanders Roubaix vooral vanwege Parijs-Roubaix, de stad staat niet alleen bekend om het wielrennen, maar vooral vanwege textiel, kunst en creativiteit. Het is hier en daar een wat duistere stad en nou niet echt de allergezelligste stad ever, maar Roubaix is wel ook een hele creatieve stad!
De voormalige industriestad ademt vergane glorie en oogt hier en daar wat duister, maar is tegelijkertijd een creatieve broedplaats.
Wat te doen in Roubaix
Nadat ik je zo eerst kort wat over de geschiedenis van Roubaix vertel neem ik je daarna met de metro en benenwagen mee op pad en vertel wat je kunt zien en doen in Roubaix. Dat is toch nog meer dan je denkt! Ook al is Roubaix geen stad voor een citytrip op zich (het nabijgelegen Lille is veel leuker), er zijn toch wel aardig wat bezienswaardigheden in Roubaix.
Roubaix is een stad met vele gezichten.
Bezienswaardigheden Roubaix
De activiteiten, opvallende plekken en bezienswaardigheden in Roubaix die in dit blog aan bod zullen komen zijn: de Grand Place, Église Saint-Martin, Hotel de Ville, Avenue Jean-Baptiste Leba, Musée de la Piscine, Quartier des Modes, Le Grand Bassin, Textielmuseum La Manufacture, Art galleries, street art in Roubaix, cultureel centrum La Condition Publique, kattenexpositie Les Alebrijes, Place des Martyrs, Theater Le Colisée, katoenmolen Motte Bossut, watertoren Huchon, boeddhistische tempels, La Cimetière, Parc Barbieux, designer outlet Mc Arthurglen, markten en braderieën, festivals en evenementen, het Vélodrome, Villa Cavrois, Verlaine Message Museum, urbexen, schaatsen en fietsen in Roubaix. Tot slot ook restaurants in Roubaix en overnachtingen in Roubaix.
Lille is leuker, maar Roubaix heeft ook best een bijzonder verhaal en redelijk wat bezienswaardigheden.
Maar laten we eerst even terug in de tijd gaan…
Textielstad Roubaix
Een belangrijk moment in de geschiedenis van Roubaix was de komst van de stoommachine en de vele textielfabrieken en weverijen die in de zeventiende eeuw in Roubaix startten. Tienduizenden mensen uit Roubaix en omgeving, ook uit de wijde omtrek, vonden er werk. Ook Belgen trokken in grote getalen naar Frankrijk voor een baan in de vele textielfabrieken. Door de aanwezigheid van al die fabrieken stond Roubaix al snel bekend als ‘stad van duizend schoorstenen’.
Tip: Een zeer lezenswaardig artikel over Roubaix (over de problemen èn lichtpuntjes) is geschreven door Tomas Vanheste. Je vindt het op de website De Lage Landen.
Wat te zien in Roubaix?
De hoofdreden voor mij om Roubaix te bezoeken was dat één van de bekendste en mooiste musea van de metropool Lille zich in Roubaix bevindt: Musée de la Piscine. Ik had er een foto van gezien en moest er naartoe!
Daarnaast hoopte ik wat street art in Roubaix te spotten. Iets zei me namelijk dat we daar in de buitenwijken en steden rondom Lille meer van zouden zien dan we er tot dan toe in het mooie oude centrum van Lille van waren tegengekomen.
Roubaix staat bekend om het wielrennen, maar ook om textiel, mode, (straat)kunst en creativiteit, maar citytrippers komen er vooral vanwege een mooi art deco museum in een zwembad!
Metro naar Roubaix
Op de laatste dag van het jaar (31 december 2019) neem ik samen met vriendin Josefien (op de foto) vanuit Lille de metro naar Roubaix. Ingewikkeld is het niet. Met onze handige openbaar vervoer kaart voor 3 dagen (zie onderaan dit blog) stappen we vanaf station Gare Lille Flandres in het centrum van Lille (station Gare Lille Europe kan ook) op de rode metrolijn.
We rijden een halte of 15 en in zo’n 20 minuten zijn we er. We stappen uit bij Roubaix Grand Place.
1. Grand Place met de Eglise Saint-Martin
De Grand Place de Roubaix is het mooiste stukje van de stad. Als je uit de metro bent gestapt en op het plein staat springt de katholieke kerk meteen in het oog: de Église Saint-Martin de Roubaix, de Sint-Maartenskerk. Helaas is de kerk dicht op 31 december, als wij er zijn, anders hadden we zeker even een kijkje binnen genomen. De Église Saint Martin is een neogotische kerk, gebouwd in 1848. De kerk heeft mooie glas in lood ramen en een retabel (kunstwerk in het altaar) van Johannes de Doper.
Extra tip: een andere kerk in Roubaix die er eigenlijk nog veel gaver uitziet (maar waar ik niet langs gekomen ben), is de Eglise Saint Joseph met vele fresco’s en plafondschilderingen. Kijk hier maar. Prachtig!
Op de Grand Place schitteren de Sint-Maartenskerk en het stadhuis van Roubaix.
2. Hotel de Ville (stadhuis)
Wat ook direct opvalt is het pompeuze maar prachtige Hotel de Ville de Roubaix. Hotel de Ville is geen hotel, zoals de naam zou doen vermoeden, maar is het stadhuis van Roubaix en beslist een fotogeniek gebouw. Het is ontworpen door Victor Laloux en heeft een prachtige façade waar je gezien de vele details lang naar kunt kijken.
Prachtig die details in de façade van het stadhuis!
Toch worden we afgeleid; het is namelijk eind december en dus is er voor het stadhuis een tijdelijke schaatsbaan en kermis gecreëerd voor wat extra winterpret.
3. Avenue Jean-Baptiste Lebas
Als we de Avenue Jean-Baptiste Lebas in wandelen verandert de sfeer. Zo veilig en gezellig als Lille aanvoelde, zo anders lijkt het hier. Veel panden aan de avenue zijn weliswaar prachtig, maar er is ook veel in slechte staat, leegstaand of lelijk.
Het is nog middag, maar het schemert al een beetje en het feit dat het zo verlaten is wat voetgangers betreft maakt het qua sfeer in de stad niet zo zeer onveilig, maar hier en daar wel een beetje grimmig en onbestendig.
Sommige panden op de avenue ademen echt vergane glorie.
Armoede in Roubaix
Op zich is het niet zo gek dat we de sfeer in de stad zo ervaren. Roubaix blijkt één van de armste steden van Frankrijk te zijn, ondanks die destijds zo florerende textielindustrie. Zo’n 30% van de bevolking is werkloos en meer dan 40% leeft onder de armoedegrens. Dat zijn behoorlijk schokkende cijfers. Wellicht dat dat toch doorwerkt in wat we zien op straat of onbewust voelen.
Als ervaren reizigers lopen we gedecideerd op ons doel af: Musée de la Piscine. Een must see in Roubaix en ook een must see tijdens een stedentrip Lille.
4. Musée de la Piscine
In Musée de la Piscine -een must see!- kun je schilderkunst en beeldhouwwerken uit de 19e en 20e eeuw bewonderen, maar ook tekeningen, textiel en keramiek. Wat Musée de la Piscine echter vooral bijzonder maakt is het gebouw. Het museum zit namelijk in een voormalig zwembad! Nou heb ik hier om de hoek in mijn eigen Den Haag ook een theater in een voormalig zwembad, maar een museum leek me ook wel wat, zeker nadat ik zoekend naar informatie over Lille foto’s van ‘the swimmingpool museum’ had gezien.
La Piscine wordt ook het Musée d’art et d’industrie of zelfs Musée d’art et d’industrie André Diligent de Roubaix genoemd, maar dat is een hele mond vol.
Art deco gebouw
Zelfs als je niet zoveel met musea, schone kunsten of de collectie toegepaste kunst hebt is Musée de la Piscine wel echt een mooi museum om van binnen te zien. Met name het langgerekte zwembad en het art deco raam dat oogt als een opkomende zon zijn super om op de foto te zetten. Ik plaatste deze foto van La Piscine al eens op Instagram.
In het kader van World Design Capital 2020 was er een speciale expositie die van december 2019 tot en met januari 2020 te zien was, tentoongesteld ‘in’ het water, maar ga je in 2021 of 2022 naar Musée de la Piscine dan zul je er weer andere dingen zien.
Voormalig zwembad: kunst in kleedhokjes
Los van de art deco stijl van het gebouw is ook het zwembadverleden is nog goed zichtbaar. De galerij met de kleedhokjes kun je nog zien, de mozaïeken zwembadrand ook en oude foto’s van het zwembad van weleer inclusief de supercharmante zwembroeken van toen. Op de website van het museum kun je meer lezen over de geschiedenis van La Piscine.
Kunstmuseum in een voormalig zwembad. Leuke zwembroeken, haha.
La Piscine bezoeken tijdens je citytrip Lille is echt een aanrader!
Het grootste deel van de collectie is blijvend. Met sommige kunstwerken of beelden hebben we niet zoveel, maar de beelden rond het bad en de schilderijen in andere zalen verrassen ons weer. Ik zie een erg mooi schilderij van het Roubaix van vroeger, in betere tijden, en ook schilderijen van Parijs en Toscane.
Schilderijen van Parijs (met de Seine en de Notre Dame) en Toscane.
Beelden langs het oude zwembad van Roubaix.
Bij het zien van het beeld hieronder denk ik direct aan mijn kinderen. Ik gaf ze respectievelijk 18 maanden en 24 maanden borstvoeding!
Je kijkt je ogen uit.
Tips Musée de la Piscine
Wil je Musée de la Piscine bezoeken? De openingstijden en tarieven vind je op de website van Músee de la Piscine. Elke eerste zondag van de maand gratis toegang tot de permanente collecties van het museum. Iedere vrijdag gratis voor iedereen tussen 18u en 20u. Met de Lille City Pass (zie onderaan dit blog) heb je sowieso gratis entree.
Om momenteel (oktober 2021) naar binnen te mogen moet je volledig gevaccineerd zijn, corona hebben gehad of minder dan 72 uur geleden een test hebben gedaan, maar voor ons gold dat destijds nog niet.
Er is een horecagelegenheid bij La Piscine. Toiletten zijn er uiteraard ook. Voor kinderen zijn er bij de multimedia desk speciale tablets te krijgen waardoor ook zij het leuk zullen vinden om het museum te bezoeken.
Kom je met de metro dan kun je ook uitstappen bij Gare Jean LeBas, maar ik raad aan er bij de Grand Place uit te gaan, zodat je dat ook ziet. Qua wandelafstand scheelt het niet veel. Kijk maar, het is niet ver:
5. Quartier des Modes
Dit deel van Roubaix, in de wijk waar Musée de la Piscine ligt, precies tussen de Grand Place en La Gare de Roubaix, wordt ook wel de ‘quartier des modes’ genoemd, de modewijk. Je vindt hier verschillende ateliers van modeontwerpers en andere kunstenaars. Op de website Maisons de mode staat een overzicht van de modeontwerpers in Roubaix en omgeving.
6. Le Grand Bassin
Direct naast La Piscine zit Le Grand Bassin, een concept store waar regelmatig tentoonstellingen zijn. Ben je een stoffen- en modeliefhebber? Het eerste weekend van november (6 en 7 november 2021) kun je een kijkje nemen in de ateliers.
Neem begin november een kijkje in de ateliers!
7. La Manufacture
Voor modeliefhebbers is ook het textielmuseum in Roubaix natuurlijk een must. Op de plek van de voormalige weverij Craye, staat La Manufacture: een museum over de geschiedenis en de productie van textiel. Met het geluid van werkende machines op de achtergrond kom je in een authentiek en industrieel pand meer te weten over het leven van textielarbeiders en over textiel toen en nu: ‘Textile d’hier, d’aujourd’hui et de demain’ zoals ze op hun Instagrampagina zeggen.
In het textielmuseum ‘La Manufacture’ leer je over de textielindustrie en textielgeschiedenis.
Kijk hier voor een indruk van de binnenkant van Musée de la Mémoire et de la Création Textile de Roubaix (zoals het ook genoemd wordt) en check voor de collectie recente posts op Instagram.
8. Art galleries en art studio’s
Sowieso zijn er veel art galleries, art studio’s en kunstenaarscollectieven in Roubaix. Ook al zie je het op het eerste gezicht misschien niet, wat verder speurend ontdek je dat de stad een creatieve scene heeft en echt een broedplaats voor jonge kunstenaars is met niet alleen mode en kunst (kijk eens naar Le Camion), maar ook hip hop en street art. Niet voor niets wordt de stad ook wel Brook’Lille genoemd, verwijzend naar Brooklyn in New York.
Roubaix Tourisme schrijft: ‘Warehouses transformed into galleries, lofts, and artist studios—a city continuously changing and reinventing itself: this sounds like the story of Brooklyn, New York, sure, but it also sounds like Roubaix!’
‘Creative winds are blowing in Brook’Lille, with two museums, a national choreographic centre, dozens of studios housing various artist collectives, not to mention the individual studios, a mythical theatre and a one-of-a-kind concert venue, seven art galleries, three independent bookshops, a breeding ground for textile and ceramic creators, and numerous street artists.’
9. Street art Roubaix
Zoals ik al zei hoopte ik behalve La Piscine vooral ook street art te zien in Roubaix. Toen ik daar in de metro nog even naar googelde ontdekte ik op de website van Roubaix Tourisme een stuk getiteld Roubaix Street Art City waarin Roubaix ‘une musée d’art urbain à ciel ouvert’ (urban art museum in de open lucht) genoemd wordt. Dat klonk goed. Ik trof er zelfs een street art map van Roubaix aan.
Meestal kijk ik ook even naar Instagram (in dit geval met de hashtag #roubaixstreetart) om te zien wat er ergens aan street art te vinden is. Na ons bezoek aan het museum -en met Oudejaarsavond nog in het verschiet- hadden wij uiteindelijk te weinig tijd om nog street art te gaan spotten, maar wie weet kun jij wel wat mooie kunstwerken zien. Dit visje fotografeerde ik in Lille zelf, maar er moeten ook grotere werken te zien zijn.
10. La Condition Publique
Ook het aan de oostkant van Roubaix gelegen cultureel centrum La Condition Publique had me wat dat betreft wel tof geleken. Ik had van te voren de website bekeken en het sprak me wel aan, ook het multiculturele, maar we moesten keuzes maken. Op Instagram krijg je een indruk.
11. Les Alebrijes
Tijdens onze wandeling door Roubaix werden we wel nog door een buitenexpositie verrast: op en om de avenue zagen we verschillende beschilderde katten. Meerdere door Mexicaanse kunstenaars gemaakte Alebrije-katten sierden de straten in het kader van Lille 3000. De bontgekleurde katten zijn er in 2019 geplaatst en wij hebben ze eind 2019 gespot, maar of ze er nog zijn weet ik niet. Hopelijk wel, want ze zien er vrolijk uit!
12. Place des Martyrs en de ENSAIT
Op Place des Martyrs (het plein van de martelaren) vind je niet alleen zo’n kattenstandbeeld, maar ook l’École Nationale Supérieure des Arts et Industries Textiles (ENSAIT), een hogeschool die vroeger bekend stond als de École d’Arts et Métiers Textiles. Deze kunst- en textielacademie past natuurlijk helemaal bij de geschiedenis van Roubaix en het gebouw is wel mooi, dus je kunt er net als wij even langs wandelen. Een conservatorium heeft Roubaix trouwens ook.
13. Theater Le Colisée
Le Colisée is het theater van Roubaix. Je kunt er terecht voor concerten, ballet- en dansvoorstellingen en theater.
14. Motte Bossut Factory
Een plek die de textielgeschiedenis van Roubaix ook duidelijk weergeeft is de oude katoenmolen: Motte Bossut Factory. Het gebouw is een voorbeeld van Noord-Franse industriële architectuur. De oude fabriek is doordeweeks in de middag geopend en gratis te bezoeken.
15. Les réservoirs à eau du Huchon
Het waterreservoir of beter gezegd watertoren van Roubaix heb ik zelf niet gezien, maar kan ook nog op het lijstje voor wie echt alles wil zien in Roubaix. Je kunt er ook in zag ik op Instagram.
16. Boeddhistische tempels
Een verrassende bezienswaardigheid in Roubaix is een boeddhistische tempel! Googelend en de kaart bekijkend ontdekte ik dat Roubaix maar liefst drie boeddhistische tempels heeft, waaronder een Laotiaanse pagode op de Boulevard de Strasbourg. Wil je dus nog iets totaal anders zien dan het gebruikelijke dan kun je hier even een kijkje nemen.
17. La Cimetière
Een nog gekkere plek om te bezoeken misschien, maar ik doe het wel vaker op reis, is een kijkje op een begraafplaats. Juist in het buitenland zijn ze vaak wel bijzonder. Ze zien er vaak toch weer anders uit dan begraafplaatsen in Nederland. Hier lees je iets over het Cimetière de Roubaix.
18. Parc Barbieux met minigolf
Even wat rust of groen opzoeken? Dat kan in Parc Barbieux. Ook als je met kinderen reist en even naar een park in Roubaix wil is dit natuurlijk fijn, zeker in de zomer. Het is best groot! Maak er even lekker een wandeling. Er lopen paadjes door het park, langs de waterpartijen, en er is minigolf mogelijk. Je vindt het langgerekte park hier. Kijk je op de satelliet van Google Maps dan zie je de midgetgolfbaan ook liggen.
19. Designer outlet in Roubaix
Hou je van shoppen dan kun je losgaan in de designer outlet van Roubaix: Designer outlet Mc Arthurglen Roubaix. Je vindt er alle bekende merken die je maar kunt bedenken. Wellicht leuk om wat winkeltijd in te lassen als je met pubers in Lille of Roubaix bent.
20. Markt in Roubaix
Op verschillende dagen is er markt in Roubaix. Op de pagina Marché van de Mairie de Roubaix zie je op welke dagen van de week er waar in Roubaix een marchée hebdomadaire (wekelijkse markt) is: Marché Roubaix.
21. Braderie in Roubaix
Ook zijn er wel eens braderieën in Roubaix. Op 16 oktober 2021 is bijvoorbeeld de Grande Braderie bij de Mediatèque vlakbij de Grand Place, met boeken, platen en meer: Grande Braderie de Roubaix.
In de herfstvakantie naar Lille en Roubaix? Mis dan de braderie niet!
22. Festivals en evenementen in Roubaix
Check ook zeker de agenda op de website van Roubaix Tourisme en Ville Roubaix ontdek wat er nog meer voor leuks is te zien en doen in Roubaix, zoals exposities op kunst- en modegebied, braderieën, festivals en andere evenementen in Roubaix. Wil je volgend jaar gaan? Op 21 mei 2022 is bijvoorbeeld de Nuit des Arts in Roubaix. Of neem een kijkje bij de volgende editie van Paris-Roubaix in april 2022.
23. Vélodrome André Pétrieux
Ben je als wielerfanaat in Roubaix dan moet je natuurlijk ook het Vélodrome André Pétrieux bezoeken, beter gewoon bekend als het Vélodrome van Roubaix, de plek waar de renners aankomen na de rit Parijs-Roubaix.
De beroemde wielerwedstrijd was gisteren voor één keer in oktober, maar normaalgesproken is het in april. Het is een traject van ruim 250 kilometer waarvan 55 kilometer over kasseien.
Paris-Roubaix werd vanwege de coronapendemie pas na 2,5 jaar weer gereden. De laatste keer was in april 2019.
24. Villa Cavrois (tip!)
In Crois, tussen Lille en Roubaix in, vind je Villa Cavrois, een modernistische villa die ook in het boekje van de City Pass Lille stond. Toen ik de foto zag deed het mij een beetje aan het Museon in Den Haag denken, maar Villa Cavrois is één van de bekendste creaties uit de moderne Franse architectuur. De villa was ooit het privé verblijf van textielfabrikant Paul Cavrois en zijn gezin en is ontworpen door de beroemde architect Robert Mallet-Stevens, de leider van de Franse Unie van Moderne Kunstenaars.
Je kunt alle vertrekken in de villa bewonderen, waaronder de bijzondere badkamer van de ouders en niet alleen een speelkamer, maar zelfs ook een aparte eetkamer van de kinderen.
Heb je geen tijd om alles uit dit lijstje te doen? Bezoek dan in elk geval Musée de la Piscine en Ville Cavrois.
25. Verlaine Message Museum
Ook net buiten Roubaix, richting Tourcoin, vind je nog een bijzonder museum: het Verlaine Message Museum. Het Musée du 5 juin 1944 wordt het ook wel genoemd, verwijzend naar de Tweede Wereldoorlog uiteraard.
In Zuid-Holland zijn veel bunkers te zien en enkele als museum te bezoeken (wat ik onlangs nog deed in Scheveningen), maar in Noord-Frankrijk kan dat dus ook. In een voormalige commandobunker van het Duitse leger zit het ‘message museum’. Het radiocentrum in de bunker speelde een belangrijke rol bij de geheime geallieerde operatie Fortitude en bij operatie Overlord (D-Day), las ik op Wikipedia. Ook werden hier delen van het gedicht van Verlaine ontcijferd; het gedicht dat de invasie aankondigde. In het museum krijg je een beeld van de destijds gebruikte radiotechnieken, maar ook zijn er enkele exposities van uniformen en wapens te zien.
26. Urbexen
Urbexen kan ook in Roubaix en omgeving. In Nord Pas de Calais (zoals de regio die nu eigenlijk Haut de France heet nog steeds wel genoemd wordt) zijn meerdere urbexlocaties te vinden, ook al worden ze vaak goed geheim gehouden. Check hier enkele verlaten plekken in de omgeving van Lille en wat verder erbuiten. Houd er echter wel rekening mee dat je ze inmiddels misschien niet meer allemaal kunt bezoeken.
27. Schaatsen
Net als in Lille, waar jaarlijks een kerstmarkt en reuzenrad is rond Kerst en Oud & Nieuw, was de Grand Place in Roubaix ook in vrolijke kerst en wintersferen gehuld. Zoals je ziet was er in de kerstvakantie in Roubaix een schaatsbaan. Deze ‘Patinoire de Noël’, zoals de ijsbaan bekend staat (de kerstijsbaan), is er traditioneel van half december tot begin januari. Met een kleine kermis erbij.
Het was er rustig toen wij er waren, maar wellicht spaarde iedereen zijn krachten voor de avond, de laatste pre-corona oudejaarsavond, ook al wisten we dat toen nog niet.
Hopelijk kunnen ze deze traditie dit jaar eindelijk weer voortzetten, want het brengt wel wat vrolijkheid in Roubaix en geeft -met hopelijk wat meer mensen- een leuk winters sfeertje op de Grand Place.
Schaatsbaan en kleine kermis in december in Roubaix.
28. Fietsen
Intrapper tot slot, maar fietsen kan natuurlijk ook in Roubaix en omgeving. Huur een fiets of neem je eigen fiets mee en rijd een deel van de route Parijs-Roubaix. Of rijd, ook als niet-professional, een deel van het parcours Paris-Roubaix in 2022 met de Paris Roubaix Challenge.
29. Overnachten in Roubaix
Wil je de aankomst van Paris-Roubaix zien dan is een hotel in Roubaix misschien de moeite, maar anders zou ik zeggen: kies voor Lille. In Lille zijn zo veel hotels, zowel traditioneel als modern, supercentraal, in een leuke buurt vol restaurantjes of iets rustiger gelegen. Echt, daar heb je veel meer keuze en zit je veel leuker vind ik.
Een uitzondering is het centraal gelegen Mercure hotel in Roubaix (niet te verwarren met de Mercure hotels in Lille, die overigens ook prima zijn). Deze foto hieronder nam ik bij Mercure Roubaix voor de deur. Links boven zie je het logo nog. Of kies voor Chambre d’hotes la Teinturerie. Dat ziet er goed uit en heeft zeer goede reviews.
Check zelf hotels of andere accommodaties in Lille (hieronder) en in Roubaix (hierboven).
30. Koffie, lunch of diner in Roubaix
Ergens gezellig koffie drinken, lekker lunchen, aan het eind van de dag een drankje doen of ’s avonds lekker eten hoort voor mij meestal ook bij een citytrip. In de ene stad struikel je over de koffiebarretjes en andere leuke adressen, in Roubaix helaas niet, of we zijn echt de verkeerde straten ingeslagen. Ik had er van te voren ook niet naar gezocht hoor, ik had geen hippe hotspots gecheckt ofzo, maar spontaan door de stad wandelend zagen we nergens iets waarvan je denkt: daar gaan we even gezellig zitten.
Zoek je een leuk koffietentje of restaurant in Roubaix?
Als ik op Tripadvisor kijk, spreken eetgelegenheden als Coopérative Baraka, Al Hambra, La Petite Cour en Loft 122 me aan, evenals de food foto’s van Le Karl, maar ik ben er niet geweest. Voor koffie of lunch lijkt het nieuwe Scandinavisch getinte patisserie en salon de té Freyja Nordic me het leukst. Toen wij er waren bestond dit trendy en perfect op de Grand Place gelegen plekje nog niet.
Heb je zelf tips laat het vooral weten. En neem anders de metro weer terug naar Lille, want daar vind je juist volop terrassen en fijne restaurants!
Hoe kom je in Roubaix?
Vanuit Nederland of België kun je natuurlijk met de auto naar Roubaix. Zelf ging ik met de trein naar Lille en met de metro naar Roubaix. Roubaix heeft ook een treinstation, maar de metro rijdt frequent en is sneller. Vanaf station Gare de Lille Flandres (op m’n foto hieronder) ben je er snel.
Hoe lang naar Roubaix?
Als je Roubaix wil bezoeken tijdens een toch al korte citytrip Lille dan zou ik er niet heel lang blijven, omdat Lille zelf toch echt wel veel leuker en mooier is, maar heb je genoeg tijd en hou je van mode en kunst dan kun je je ook hier prima een dagje vermaken.
Is Roubaix de moeite waard?
Roubaix is een beetje vervallen en oogt als vergane glorie, maar heeft toch wat verrassingen. Het Musée de la Piscine mag je in elk geval niet missen in Roubaix. Verwacht van Roubaix echter niet de gezelligheid van Lille met volop verwarmde terrassen in december. Wij kwamen ze in Roubaix niet tegen. Of zou het er in de zomer veel leuker zijn?
Roubaix is niet de gezelligste of mooiste stad van Frankrijk en steekt af tegen Lille, maar is tóch een bezoek waard.
Tourist Info Roubaix
Eerst even langs bij de Toeristeninformatie? Wij zijn het niet tegengekomen (en hadden er ook niet naar gezocht), maar googelend voor dit blog zag ik dat er wel degelijk een toeristeninfo in Roubaix moet zijn. De VVV van Roubaix vind je in het gebouw La Bobine, op de 3 rue du Chemin de Fer in Roubaix.
City Pass Lille
Bezoek je Roubaix net als wij vanuit Lille en ben je daar op citytrip? Als je graag veel musea en dergelijke bezoekt is het aantrekkelijk een speciale ‘Lille pas’ aan te schaffen voor het aantal dagen dat je in Lille bent: de Citypass Lille. Ik kon er gratis mee naar Musée de la Piscine.
Tip: de City Pass Lille is aantrekkelijk als je veel musea wil bezoeken en met het OV reist.
Met deze kaart (die je bijvoorbeeld voor 24, 48 of 72 uur kunt aanschaffen) kun je ook met het openbaar vervoer in Lille en met de 72 uurs pas zelfs onbeperkt buiten Lille reizen, o.a. met de metro naar Roubaix. Meer informatie hierover vind je op de website van Lille Toerisme.
Ik bezocht Lille en Roubaix op eigen initiatief en kosten in december/januari (2019/2020), maar kreeg de City Pass van Lille Tourism, met dank ook aan Atout France, het Frans Bureau voor Toerisme.
Blogs Frankrijk
Ben je een echte Frankrijkfan of ben je er juist nog niet zo vaak geweest en ben je nieuwsgierig naar andere bestemmingen in Frankrijk? Hier lees je meer blogs over Frankrijk:
Ik had nog nooit van deze plek gehoord, ook niet als je er Paris voorzet haha. Maar daarom wilde ik dit juist lezen, want ik hou van plekken ontdekken die ik niet ken. Franse steden zijn leuk en dit spreekt mij ook wel aan!
Lille staat erg hoog op mijn wishlist en ik wist niet dat Roubaix er zo dichtbij ligt. Hoewel je niet heel enthousiast bent, misschien toch een leuke plek om even een kijkje te nemen. Ik zie wel prachtige gebouwen in de stad!