De lekkerste traditionele gerechten en wijnen uit landen als Spanje, Italië, Griekenland, Kroatië en Cyprus. Je ziet en proeft het op Europa Culinair. Behalve het beste uit Zuid-Europa zijn er ook culinaire heerlijkheden uit landen als Scandinavië, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Slowakije. Een breed aanbod uit de Europese keuken dus. Redenen genoeg om een kijkje te gaan nemen. Zeker nu het nog heerlijk weer is.
Zo in de middag is het nog rustig. Ik loop een rondje over het terrein. Meteen al bij Spanje word ik blij. Ik zie producten die ik haast nooit meer gezien heb sinds ik in Barcelona woonde (ik werkte 25 jaar geleden als au pair in Barcelona en deed er 20 jaar geleden onderzoek voor mijn scriptie) en typische Spaanse conservas als berberechos, maar ook fideos, turrón en zelfs Cola Cao.
Met de heerlijke Iberico-hammen ernaast en de grote foto’s van Andalusische witte dorpjes op de achtergrond waan ik me even in Spanje.
Bij de buren staat de paella te pruttelen. Even roeren in de grote pan. Mmmm…. Mariscos!
Ik wandel verder. Er staan gewone stands, maar ook gave foodtrucks. Het meest opvallend is de Italiaanse winetruck Vino Libero. Het is een dubbeldekker, dus je kunt ook bovenop kunt zitten.
Het festival is niet zo heel groot, wat juist wel fijn is. Er staan bankjes waar al wat mensen van gerechtjes smullen. Af en toe spreek ik een standhouder aan, of hij/zij mij. Iemand die zoveel foto’s maakt, dat valt op.
Gepassioneerd vertelt Jorik Bierstal over zijn nog relatief nieuwe bedrijf Van de bovenste plank. Hij levert veel aan Amsterdamse horeca, maar voor een feestje kan de borrelplank ook besteld worden. Leuk!
Het publiek kan proeven. Maar bekijk ook zeker de mooie planken even.
Jorik pakt een mooi bamboe schaaltje. Met aandacht snijdt deze ‘purist van goede smaak’ het brood en de heerlijk kruidige venkelworst en biedt het samen met olijven uit Puglia (waar ik toevallig ook wel eens geweest ben, het ligt ten zuiden van Toscane) en de beste kaas en mosterd aan.
Dan valt mijn oog op de Kroatische wijnen. En op de streken waar ze vandaan komen: Istrië, Dalmatië en het minder bekende Slavonië. Ik raak aan de praat met Mario en Diederik van Croatian Grapes. Ik proef de witte Orahovica Grasevina. Een wijn die net even anders smaakt dan ik gewend ben. Leuk, daar hou ik wel van.
Of ik weleens in Kroatië ben geweest? Jazeker. Lang geleden was ik in Rovinj, in Istrië, toen het nog Joegoslavië was. En een paar jaar geleden vierde ik Oud & Nieuw in Dubrovnik!
Na even heerlijk in het zonnetje te hebben gezeten wandel ik verder, langs Cypriotische meze en andere lekkernijen. Van halloumi (heerlijke kaas uit Cyprus) tot koupes (die kende ik nog niet) en koupepia (gevulde wijnbladeren). Die laatste ken je vast wel uit Griekenland en Turkije. Daar hebben ze ze ook, maar net weer even anders.
Ook Griekenland is van de partij, met typisch Griekse gerechten als gyros, souvlaki, keftedakia en Griekse salade.
En Midden- en Oost-Europa. Heb je al eens Slowaaks gegeten?
Noord-Europa, met hapjes uit Noorwegen, Zweden en Finland.
En ook onze zuiderburen staan er.
Dorstig geworden? Er zijn Franse en Italiaanse wijnen, maar ook Roemeense en Kroatische.
En dranken die je misschien nog niet kende, van Italiaanse frisdrank…
… tot Spaanse whisky.
Kende je deze bijzondere bieren al? Ik drink zelden bier, maar deze Sherpa ziet er alleen al mooi uit.
Het hoeft overigens niet allemaal vreemd, alcoholisch en exotisch. Gewoon goede koffie van El Cappuccino kan ook.
Met zoetigheden uit Oostenrijk of Slowakije.
Of een lekkere crêpe van Crêppies.
Of ga je voor een schnitzel?
En kende je de waterijsjes van de waterijswinkel al? Lick-a-stick heet de deze zomer geopende winkel. Dit weekend staan ze op Europa Culinair. Met fruitijsjes zonder kleur-, geur- en smaakstoffen. O ja, en detail: de ijsjes schijnen het ook goed te doen in de homoscene. Niet zo verwonderlijk met zo’n naam natuurlijk.
Ik ben eigenlijk niet zo van de ijsjes, beken ik eerlijk. ‘Maar hou je van koffie?’ Ik knik. Dan is er iets wat ik móet proberen. Ik krijg een ijsje met koffie, kahlua en caramel. Een 18+ ijsje.
Mmmm, die smaak…! Ik ben oprecht verbaasd. Totaal niet waterig, súperlekker inderdaad!
Na de mediterrane wijnen heeft het koffieijsje me goed gedaan. Helemaal refreshed keer ik terug naar huis van dit ‘anders dan anders’ maar toch fijne gastronomische festival. Culinair zou ik het niet direct noemen, eerder gewoon traditioneel en lekker lokaal eten. Hoe dan ook, ik was een paar uurtjes in Europese sferen.
Food & wine uit alle hoeken van Europa…
Waar en wanneer
Europa Culinair is dit weekend op het Plein in Den Haag: van vrijdag 23 t/m zondag 25 september. Zaterdag was het in de middag nog heerlijk rustig. Zondag is het van 14:00u tot 22:00u. Je kunt vanmiddag of vanavond dus nog gaan!
Muntjes
De gerechten en drankjes betaal je met de curo, de culinaire euro. Eén curo is 1,25. Er zijn genoeg gerechtjes van slechts een paar curo, dus je hoeft het niet duur te maken. En je hoeft er ook geen 10 tegelijk te kopen.
Heb je er toch een paar over koop dan een product om mee naar huis te nemen. Olijfolie, conservas, turron, kies maar uit.
Ticket
In tegenstelling tot wat op de site staat kun je gewoon gratis naar binnen. Je hebt dus géén ticket nodig. Met binnen bedoel ik trouwens buiten, want het is heerlijk in het zonnetje op het Plein in Den Haag. Vlakbij het Centraal Station, dus woon je niet in Den Haag, pak de trein en wandel er naartoe. Je bent er zo.
Andere food festivals
Woon je in Den Haag en was je van plan naar Rrrollend op het Lange Voorhout te gaan, ga dan dus ook even langs Europa Culinair. Je bent er toch vlakbij. Wie weet brengen de hapjes je nog op vakantieideeën: van het onontdekte rauwe Roemenië of de kust van Kroatië tot (on)bekend Benidorm of verrukkelijk Valencia.
Omdat Europa Culinair op een plein is in plaats van in een park doet het iets minder sfeervol aan vond ik, maar het stadse en de torens op de achtergrond maken het natuurlijk wel heel Haags. En dat allemaal onder toeziend oog van Willem de Eerste.
Hoe dan ook, culinaire events zijn fijn. En als er een reistintje aan zit al helemaal.
Was jij ook standhouder op Europa Culinair, maar heb ik je niet genoemd? Ik heb de focus voornamelijk op de zuidelijke landen gelegd, maar toch ook wat foto’s van de midden- en Noord-Europese keukens geplaatst. Heb ik je wel genoemd of gefotografeerd? Dan waardeer ik het erg als je de blog deelt. Zo helpen we elkaar!
Meer food & wine:
De Maltese keuken / Heerlijke restaurants op Malta /Een wijnboerderij in Spanje / Spaanse wijnen en delicatessen / Werelds eten en drinken in Den Haag / Mediterraan en werelds foodwalhalla / Kip en kreeft bij Mama Kelly /Foodtruckfestival Reizende Sterren / Foodtruckfestivals in andere Europese landen / Foodboulevard Scheveningen.
Heb je al trek gekregen?
Ziet er heerlijk uit, ik krijg er helemaal zin in en inderdaad helemaal met dit superfijne weertje! En mooi meegenomen dat je geen ticket nodig hebt.
Goede bedoelingen. Echter jammer om te lezen dat er totaal geen aandacht wordt besteed aan de Kroatische eetkeuken. Volgens mij werd deze stand het drukst bezocht.
Ja, die had er eigenlijk wel tussen gemoeten. Ik had er net geen foto van en heb het niet geproefd. Wel fijn dat het juist daar zo druk was! In mijn blog excuseer ik me ook al voor wie ik toevallig niet noem. Een blog als deze kost veel tijd, zonder er direct iets aan te verdienen.
Oooohh had ik dit maar niet gezien! Haha. Ik heb al weeeken zin in echt lekker Europees eten! En dan bedoel ik geen burger met patat 😉 Dit ziet er allemaal heerlijk uit! Ik heb in Perth online een tapasrestaurant ontdekt dus met mezelf afgesproken dat we daar volgende week naartoe gaan 😀 cant wait!
Wat jammer dat ik dit gemist heb! Ziet er heerlijk uit en die Italiaanse winetruck zou ik ook wel willen hebben als ik een feestje geef. Leuk dat er ook minder bekende gerechten en drankjes te proeven zijn. Volgens mij heb je goed je best gedaan om alles te fotograferen en beschrijven. Wat was er veel te doen!
Inderdaad ziet er heerlijk uit krijg er honger van
weet iemand hoe ik een foto moet toevoegen aan mijn contact als iemand het weet mag je het laten weten
Oooohh, ik baal zo dat ik dit NU PAS lees 🙁 Dit was absoluut een event geweest naar mijn (reislustige en altijd hongerige) hart, haha! Ziet er geweldig uit!
Ik zou echt niet kunnen kiezen: het lijkt me allemaal zo heerlijk!
Oh heerlijk, hier hou ik zo van! Maak mij maar wakker voor een goed glas wijn met een heerlijk tongstrelend hapje.