Hacienda Zorita – Hotel, organic farm en wijn!

Hacienda Zorita – Hotel, organic farm en wijn!

Hacienda Zorita is niet alleen een uniek hotel en een organic farm, het is ook een mooie wijn, gewoon van Albert Heijn. Die moet je proeven!

Hacienda Zorita

Misschien is deze wijn jou niet opgevallen tussen de gebruikelijke bonuswijnen van Albert Heijn, mij echter wel! Onlangs was hij in de bonus. Spanjaarden zijn niet zo vaak in de bonus, en deze al helemaal niet, dus kocht ik meteen 2 flessen. Ik kende deze Hacienda Zorita al, aangezien de wijn nog niet zo lang geleden mocht proeven tijdens een persdiner van Marqués de la Concordia in het Okura in Amsterdam.

wijnproeven-cielbleu
Wijnproeverij van verschillende wijnen van Marqués de la Concordia in restaurant Ciel Bleu van het Okura in Amsterdam.

 

Denk nou niet meteen: persdiner? Gesponsord dus? Ja, het diner en de wijnen werden betaald, maar ik was daar om te proeven, en dus om mijn mening te geven over wat ik geproefd heb. En ik ga niet zeggen dat een wijn goed, bijzonder of lekker is als dat niet zo is, alleen maar in de hoop dat jullie de wijn kopen en dat je achteraf zegt: getver, wat een slechte wijn heb je ons getipt. Nee, daar heeft niemand wat aan.

persdiner-wijnproeverij
Rob Coldenhoff van United Wineries proeft ‘zijn’ Marqués de la Concordia-wijn.

 

Marques de la Concordia

Het leuke van zo’n avond is dat je ook het verhaal áchter de wijn en het wijnhuis te horen krijgt. Niet alleen over Hacienda Zorita maar ook andere wijnen van Marqués de la Concordia. Rob Coldenhoff van United Wineries (waar ook de bekende Berberana-wijn onder valt) vertelde erover.

Dus hoe zit het…?

De markies Marqués de la Concordia heeft 200 jaar geleden ook echt bestaan. Don José Abascal heette hij; en hij zorgde ervoor dat verschillende mensen met elkaar samenwerkten om een mooie wijn te produceren. Concordia betekent ook harmonie, eensgezindheid, overeenstemming. En dat is nou precies wat bij Hacienda Zorita ook gebeurt. Het is echt een familiemerk.

hacienda-zorita
De kurk van de Hacienda Zorita. Zoals je ziet staan de hacienda en het hotel er ook op.

 

Leuk om te weten is dat twee mannen, de markies Carlos Falco en de Australiër Richard Smart, een systeem hebben bedacht waardoor wijnranken op een optimale manier zon krijgen. Eén van hen heeft Hacienda Zorita tips gegeven hoe ook zij hun wijngaard het beste konden aanleggen. En met succes.

Hacienda Zorita is overigens een Natural Reserve Winery: de druiven worden op een biologische manier gekweekt en er worden alleen natuurlijke pesticiden gebruikt.

Opvallend is ook dat ze hun Rioja’s wel van tempranillo maken, maar soms ook andere druivenrassen gebruiken die daar volgens de wet eigenlijk niet in thuishoren. Is dat erg? Bij Hacienda Zorita vinden ze van niet.

Federico Paternina

Inmiddels vallen er verschillende merken onder het label Marqués de la Concordia, zoals Federico Paternina en Lagunilla, allebei Rioja-wijnen. Maar ook al begon het allemaal in de Rioja, inmiddels hebben ze nog meer, bijvoorbeeld ook cava uit Catalonië. Een 30% organische D.O. cava uit 2010 bijvoorbeeld, gemaakt van chardonnay, macabeo, parellada en xarel.lo. Een selección especial. Die proeven we tijdens de tasting als eerste.

ribera-del-duero
Wijn uit de Ribera del Duero. Waarom dan toch Castilla y Leon? Lees maar. 😉

 

Duero

Daarna is het tijd voor wijn uit de Duero-vallei. Wijngebieden rond de Duero-rivier zijn Rueda en Ribera. De tweede wijn van ons proeflijstje is zo’n Rueda. Een witte verdejo van Hacienda Zorita, uit 2014. Dat er Castilla y Leon op de fles staat heeft te maken met het feit dat de wijn buiten Rueda gebotteld is, in Arribes del Duero, een parque natural bij de Portugese grens, waar ze veel wijnen vandaan halen, ongeveer een uur van Salamanca vandaan.

hacienda-zorita-wijnDe derde wijn die we proeven vind ik de lekkerste: het is wederom een Hacienda Zorita, maar dan een rode, 100% tempranillo, uit 2012. Met vlag en wimpel de beste. Grappig, ik dacht dat ik niet zo veel met de tempranillo had, maar deze ruikt heerlijk en smaakt écht goed. Stevig en toch zacht, niet zuur, niet wrang en toch kruidig. Niet te moeilijk en toch heel bijzonder.

 

Hacienda Zorita van Marqués de la Concordia was opvallend lekker. Niet alleen ik vond dat, ook de culinair journalisten en meer ervaren wijnbloggers om mij heen deelden die ervaring. Juist omdat zij dat ook vonden kreeg ik ondanks dat ik geen diepgaande kennis over de wijnwereld heb toch het gevoel wel een beetje smaak te hebben.

 

‘Wát? Kost deze wijn maar 6,99?’

Een opmerkelijk goede wijn, echt heel verrassend. Lekker en… betaalbaar! Waar voor mij persoonlijk 6,99 euro voor een dagelijkse wijn te veel is, is deze wijn het absoluut waard. Voor bij een speciaal etentje of als cadeau zou je de Hacienda Zorita al bijna te goedkoop vinden, want als hij 15 of 20 euro had gekost had je het ook geloofd.

We gaan door met de proeverij…

En dan zit er ineens een wijn uit Andalusië tussen, uit het op 700 meter hoogte gelegen Cortijo las Monjas. De fles heeft een geel etiket met een grote rode letter A erop, de A van Andalus. Hij kost 8,99 en is voor zover ik weet alleen online te koop.

marques-de-la-concordia-wijn
Hacienda Zorita, Andalus uit Andalusië en Federico Paternina met de ‘banda azul’ (het blauwe bandje) en de Rioja-wijnen ‘banda roja’ (het rode bandje), allemaal van Marqués de la Concordia.

 

Banda Azul

Ook proeven we nog twee flessen die ik inmiddels wel al vaker bij Albert Heijn heb zien staan. Ze vallen op door hun diagonale band over de fles: eentje met een banda azul, een lichtblauwe band schuin erover, en eentje met een banda roja, een rode streep.

Reserva

De eerste is de Paternina Banda Azul, een 12 maanden gerijpte Crianza. Persoonlijk vind ik die een beetje te wrang. In die met de rode streep, de 18 maanden gerijpte Paternina Reserva DOC zit meer tempranillo. De Gernacha maakte het een wat fruitiger wijn.

En dan nu het leukste…

Hotel Hacienda Zorita

Hacienda Zorita is niet alleen een wijn, het is ook een hacienda die je kunt bezoeken en waar je je vakantie of een heerlijk weekend weg kunt doorbrengen. Het is namelijk ook een hotel! Hacienda Zorita Wine Hotel & Spa is een 5 sterren hotel en is lid van de Small Luxury Hotels of the World. Het is niet goedkoop, maar wel uniek. Op booking.com zie je meer foto’s. Ik zou er in elk geval best eens naartoe willen!

wijnhotel-spa
Hacienda Zorita wijnhotel & spa

 

Wijnhotel bij Salamanca

Het wijnhotel ligt in een voormalig klooster in de Duero-vallei, in het plaatsje Valverdón, vlakbij Salamanca. In een natuurlijke omgeving waar dieren nog in het wild leven. Je kunt er heerlijk tot rust komen, genieten van de beste wijnen en slow food, en ondertussen je wijnkennis vergroten. Er zijn kamers en villa’s. Kinderen tot 12 jaar verblijven gratis. Boeken kan rechtstreeks op de hierboven genoemde site van Hacienda Zorita.

Vliegen kan naar Madrid. Vanaf Madrid reis je in twee en een half met de trein naar Salamanca. Met de auto is het handigst: in een kleine 2 en een half uur rij je van Madrid naar Valverdón. Sowieso leuk om het te combineren met Madrid en Salamanca, en eventueel nog met Segovia en Avila, twee mooie steden die allebei tussen Madrid en Salamanca in liggen. Zelf bezocht ik die steden meer dan 20(!) jaar geleden, tijdens mijn studie. Ik maakte deze foto:

salamanca-plaza mayor
De plaza mayor van Salamanca in de jaren 90.

 

Ga je naar de Hacienda toe dan maak je ongetwijfeld kennis met Jaime, de wijnmaker en brand embassador van Marqués de la Concordia. Op het moment dat ik in Amsterdam de wijnproeverij had zat hij midden in zijn oogst in Spanje, dus hij kon er uiteraard niet bij zijn, maar als je er heen gaat weet hij je veel interessants te vertellen over zijn producten en misschien wel over de geheimen van de Hacienda.

Hét hotel voor foodies en wijnliefhebbers

Hacienda Zorita heeft ook een restaurant (Zorita’s Kitchen, waarvan er ook één in Londen zit!) en een organic farm. Ze verkopen de heerlijkste streekproducten, van Spaanse kaas en ham tot olijfolie en azijn, en zijn voorstander van het concept slow food.

torta-de-dehesa
Torta de dehesa, een kaas die een grote prijs heeft gewonnen!

 

Torta de dehesa

Ik proefde alvast de torta de dehesa, een Spaanse kaas die bij de World Cheese Awards van 2012 goud won! Het is één van de beste kazen ter wereld! Wat vond ik ervan? De geur is sterk, maar wat was hij lekker. Een heerlijke lichtpittige schapenkaas die je zowel gewoon als verwarmd kunt eten. Als je de kaas verwarmd eet, snij je de bovenkant eraf en lepel je de gesmolten kaas eruit om het vervolgens op of met brood te eten.

tortadedehesa
Spaanse kaas die je ook wárm kunt eten, zoals hier op de foto.

 

Ook de olijfolie mogen we proeven. Een aceite de oliva virgen extra. Wist je dat je in tegenstelling tot veel wijnen olijfolie juist zo jong mogelijk moet gebruiken? Olijfolie moet vers en groen zijn.

Kijk vooral ook even op de site van The Haciendas Company. Je ziet er het Wine hotel & Spa, de organic farm, de genoemde producten en meer informatie.

Conclusie…

Ik dronk inderdaad mooie wijnen; ze waren goed, lekker, en je kunt er -als je een echte kenner bent- de mooiste proefnotities bij maken, maar er was er in eerste instantie niet een bij waarvan ik dacht: zoiets heb ik nog nooit geproefd, die springt eruit, die móet ik in huis halen. Maar die tempranillowijn van Hacienda Zorita dus wel. Wat een heerlijke wijn! Let op: op het etiket staat Hacienda wat kleiner geschreven en valt Zorita meer op.

Onthoud die wijn!

Albert Heijn wijn

Helaas is de Hacienda Zorita niet standaard in elke Albert Heijn te koop. Ik wilde er nog even een extra halen om nog een foto van te maken (van de flessen die ik in de bonus had gekocht had ik alleen de kurken bewaard), maar mijn filiaal verkoopt hem niet. Alleen tijdelijk toen hij in de aanbieding was.

In Den Haag is deze wijn van Marqués de la Concordia te koop in de Albert Heijn XL in de Elandstraat en in de filialen op de Escamplaan, het De Savornin Lohmanplein en de Betje Wolffstraat. Ik meen ook in de Theresiatraat, maar dat weet ik niet zeker. Je kunt (net als ik) online een berichtje sturen, dan laat AH weten waar de wijn te koop is bij jou in de buurt. En anders bestel je hem online.

Zorita-bonus-albertheijn
Kijk, laatst was hij in de bonus.

 

Zal ik jullie waarschuwen als hij weer in de bonus is? Rechtstreeks bij de hacienda bestellen is ook interessant zie ik: voor 45 euro heb je 6 flessen met die bijzondere kaas erbij.

Leuk cadeau-idee voor Sinterklaas of Kerst!

Hamersma

Meer lekkere wijnen vind je in De Grote Hamersma Wijngids 2016. Ik kocht onlangs voor 3 euro een speciale kleinere uitgave hiervan bij Albert Heijn, een handzaam boekje waarin de 100 lekkerste wijnen van Albert Heijn staan. Hacienda Zorita krijgt in deze gids een 8-. Ik vind het een 9 waard!

Een ander bekend boekje is de Omfietswijngids 2016 van Nicolaas Klei. Inmiddels is daar al de 15e editie van uit.

HZ-abascal-vineyard
HZ Abascal Vineyard, een andere wijn van Marqués de la Concordia, uit de Ribera del Duero

 

Ciel Blue

Tijdens het persdiner werden we in restaurant Ciel Bleu in het Okura verwend met heerlijke gerechten. Op en top culinair. Echt klasse! Hierover zal nog een apart blog verschijnen, net als over een ander toprestaurant waar ik nog niet zo lang geleden was: The Duchess, ook in Amsterdam. Ik was uitgenodigd door een vriend. Ook het aparte, industriële restaurant Mama Kelly in Den Haag waar ik inmiddels al weer geruime tijd geleden was verdient nog een blogpost.

Hou je van bijzondere plekken, goed eten en mooie wijn? Lees dan ook Lokale delicatessen uit PugliaCulinaire citytrip, Haute cuisine in Pure, Restaurant Vapor in Hotel Bellevue, Subliem eten in Design Hotel & Spa Rock Noir, Proeverij van wijn en delicatessenEenvoud en chique inéén en deze blogpost over de Maltese keuken en wijnen.

Wijntoerisme

Wijntoerisme of ‘wijngaardtoerisme’ lijkt steeds populairder te worden. Niet alleen echte kenners, maar ook ‘gewone’ mensen zijn er in geïnteresseerd. Vind je het ook leuk om op vakantie bodegas, adegas, cantinas, kelária of wineries te bezoeken? Of zou je wel eens op wijnreis willen? Waarom niet. Wijnreizen zie je steeds meer. Een verblijf in een wijnhotel is een mooi begin. Hacienda Zorita boeken kan hier op Booking.com.

Lijkt het jou wat?

kathedraal-salamanca
Uit de oude doos: de kathedraal van Salamanca (begin jaren 90)

Deze blogpost bevat enkele (later geplaatste) affiliate links. Als jij via die links iets boekt of koopt kost het jou niks extra, maar help je mij een heel klein beetje. 

6 gedachten over “Hacienda Zorita – Hotel, organic farm en wijn!”

  1. Wat een teleurstelling: Hacienda Zorita de Verdejo 2014 witte wijn met Kurk smaak.
    Het is de 2e (AH) Spaanse wijn deze maand met Kurk smaak.
    Zo blijf je wel van Spaanse wijn af

    1. Wat jammer Hans. Van de wijnen die ik die avond proefde was de witte ook niet mijn favoriet, maar ik kan me geen kurksmaak herinneren. De rode Hacienda Zorita vond (en vind) ik echt geweldig goed. Tijdens een blogreis naar Catalonië heb ik heel veel Spaanse (Catalaanse) wijnen mogen proeven en die waren juist bijzonder goed. Dus het lijkt me zonde om op basis van twee ervaringen de Spaanse wijn links te laten liggen. Misschien eens een rode proberen?

  2. André Ribbers

    Ben ook gek op Spanje en de Spaanse wijnen. En de rode Hacienda Zorita is inderdaad heerlijk. Vorig jaar live gedronken op de Hacienda dankzij de punten (en de bonus van AH) bij de Berberana Collectie. Zie: https://cork1point.com. De witte Verdejo smaakte overigens ook zeer prima! Een geweldige ervaring om daar te zijn, te eten, te drinken en te slapen. Ook Salamanca is een bezoek meer dan waard. Vanuit Nederland vliegen naar Madrid, auto huren en binnen 2,5 uur ben je op de plaats van bestemming Verdon, net buiten Salamanca. Een regelrechte aanrader!

    En Denise, je mag mij best een seintje geven als de rode Zorita weer in de bonus is/komt bij AH 🙂

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven