Het Italiaanse dorp Ollolai op Sardinië

Het Italiaanse dorp Ollolai op Sardinië

Ken je het Italiaanse dorp Ollolai al? Nee? Het ligt op Sardinië, in de provincie Nuoro. Dat Sardinië een geweldig mooi eiland is met een afwisselend en bergachtig binnenland, leuke Sardijnse stadjes en vooral schitterende stranden had ik je al vaker verteld. Het is dan ook echt een supermooi eiland om op vakantie te gaan! Maar… wat dacht je van een huis kopen op Sardinië (voor slechts 1 euro!), dat huis opknappen en een bestaan opbouwen in Italië? Het kan!

binnenland-sardinie

Tv-programma over Ollolai op Sardinië

Voor een nieuw tv-programma dat vanaf juli 2018 wordt uitgezonden gaat RTL namelijk een aantal Nederlandse gezinnen volgen die dit avontuur aangaan. Voor slechts 1 euro kopen ze een huis op Sardinië, in het verlaten dorpje Ollolai. Dit huis moeten ze helemaal opknappen, verbouwen en bewoonbaar maken. Het is tevens de bedoeling dat ze het toerisme naar deze streek nieuw leven inblazen.

Verderop in dit artikel lees je meer over de streek èn zie je een filmpje.

Wie de deelnemers zijn is nog niet bekend. Maar nu komt het leuke: ook jij kunt dit doen!

huis-verbouwen-sardinie-ollolai

Aanmelden voor programma over huis opknappen in Ollolai

Het leuke is dat ook jij nog mee kunt doen! RTL is op dit moment bezig met het selecteren van kandidaten. Heb je altijd al eens in het buitenland willen wonen? Ben je dol op Italië? Ben je handig, creatief en ondernemend? Durf je te investeren in je grote droom? Kun je niet wachten om je eigen kluswoning om te toveren in een droomhuis en zie je het als een uitdaging om het authentieke Italiaanse dorpsgevoel nieuw leven in te blazen? Dan is het echt wat voor jou!

Gezinnen kunnen zich nu aanmelden! Dit kan via RTL.nl/italie (update: niet meer mogelijk, het programma is al gestart).

Voorwaarden voor deelname aan programma over Ollolai

Uiteraard moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Naast dat je iets over je gezinssamenstelling, achtergrond en talenkennis moet vertellen, moet je beschrijven waarom je dit zo graag wil, of je ervaring hebt met wonen in het buitenland (zelf heb ik in Spanje en Thailand gewoond), of je eerder aan een tv-programma hebt meegedaan, of je voldoende financiële middelen hebt om een huis op te kunnen knappen, hoeveel je bereid bent te investeren en wat voor plannen en ideeën je voor de woning en eventueel voor Ollolai hebt. Ook moet je 2 foto’s van je gezin uploaden.

Wanneer zijn de opnames in Ollolai?

Daarnaast moet je niet alleen eind maart al een lang weekend beschikbaar zijn voor de selectie, maar moet je uiteraard ook in de zomermaanden voor langere tijd weg kunnen. Als je geselecteerd wordt ben je namelijk 4 maanden in Italië: van mei t/m augustus 2018.

Is het haalbaar?

Dat moet dan dus wel ook qua school van de kinderen en met je werk haalbaar zijn. Niet iedereen is immers zelfstandige met een baan die je overal kunt uitvoeren, toevallig ‘in between jobs’ of bereid de zekerheid van een vaste baan op te geven en voor het grote avontuur te gaan.

Waar ligt Ollolai en wat is er in de omgeving te zien en te doen?

De provincie Nuoro

Ollolai ligt in de provincie Nuoro. Tijdens mijn bezoeken aan Sardinië (toen ik nog een half Sardijnse vriend had) heb ik deze provincie ook bezocht. Nuoro is niet alleen een stad, maar ook een prachtig authentiek gebied; een verrassende regio waar je je zelfs in het hoogseizoen ver van de drukte waant.

Omgeving Ollolai

De omgeving van Ollolai is niet bepaald het meest toeristische deel van Sardinië, maar er is zeker wel wat te zien. Plaatsjes als Oliena (bekend van de wijn), Orgosolo (bekend vanwege de muurschilderingen) en Dorgali zijn een bezoek waard. Ik bezocht ze ook! Of 1 van deze leuke plaatsjes op Sardinië.

Leuke plekjes in de buurt ontdekken!

Meer te doen in de provincie Nuoro

Maar ook het Gennargentu massief, bij Parco Nazionale del Golfo di Orosei, een national park waar je mooi kunt wandelen, en de baai Cala Gonone zijn prachtig. In de buurt van Ollolai vind je bovendien een meer, het Lago di Gusana, en je kunt verschillende nuraghi in de omgeving zien. Een nuraghe is een typisch bouwwerk van Sardinië, een soort torentjes van stenen.

Nog een Sardinië-tip!

Nog een tip: op de grens van de provincie Nuoro en de provincie Ogliastra vind je een kloof, de Gola di Gorropu, waar je een trekking kunt doen.

trekking-sardinie

Wat is Ollolai voor een plaatsje?

Waarschijnlijk wil je vooral weten wat Ollolai zelf eigenlijk voor een plaatsje is. Logisch. Nou, vorig jaar zag ik al berichten in de media dat Efisio Arbau, de burgemeester van Ollolai, had besloten het dorp nieuw leven in te blazen. Net als veel andere plaatsen in Italië waren namelijk steeds meer mensen weggetrokken uit het dorp. Er was geen werk en met name jongeren zochten hun heil elders. In dertig jaar tijd verloor Ollolai meer dan de helft van het oorspronkelijke aantal inwoners.

Spreek en lees je Italiaans? Meer informatie over Ollolai vind je op de website van de gemeente Ollolai. Wil je alles over Sardinië weten kijk dan hier of lees mijn andere Sardinië-blogs.

Spookdorpen in Italië

Het is niet het enige dorp waar dit gebeurt. Er zijn heel veel dorpen op Sardinië en Sicilië, maar ook op het vasteland van Italië waar steeds meer huizen leeg komen te staan. Dorpen die langzaamaan in spookdorpen veranderen.

Spooky!

Ik heb er zelf op Sardinië ook één bezocht: Gairo. Je ziet het op de foto hieronder die ik er gemaakt heb. Dit dorp was compleet verlaten en deed daardoor zelfs een beetje ‘spooky’ aan. Er was niemand!
In Ollolai wonen nog wel mensen, maar wel veel minder dan vroeger.

spookdorp-sardinie

Een huis op Sardinië kopen voor 1 euro

Vorig jaar las ik al berichten in de media dat je op Sardinië voor 1 euro een huis kon kopen. Inderdaad, in het dorp Ollolai. De burgemeester hoopte zo dat het dorp weer meer aantrekkingskracht zou krijgen. Niet alleen huizen, maar ook winkels en zelfs een camping voor 1 euro.

Het kan soms heel goed werken, want ook een stad als Matera in het Zuid Italiaanse Basilicata is na jaren leegstand weer in opkomst.

Update augustus 2018: het schijnt dat je nog steeds voor 1 euro een huis kunt kopen in Ollolai. Op de website van de Comune di Ollolai lijkt de inschrijftermijn verstreken, maar je kunt het allicht proberen.

Filmpje over Ollolai

In een filmpje dat RTL in Ollolai maakte krijg je een beetje een indruk van Ollolai dat momenteel ongeveer 1500 inwoners schijnt te tellen. De foto’s in deze blog heb ik namelijk niet in Ollolai gemaakt, maar op andere plekken op Sardinië.

Zit de lokale bevolking wel op Nederlanders te wachten?

Wellicht denk je: hmm, misschien zit de lokale bevolking wel helemaal niet te wachten op een Nederlandse invasie. Maar dat valt wellicht mee. Sterker nog, de burgemeester ontvangt ze met open armen. De inwoners zijn niet blij met de vele leegstaande huizen en winkels en hopen juist dat mensen hierdoor terugkeren. En toerisme levert natuurlijk ook weer werk op.

Accommodatie in Ollolai en omgeving

Misschien vraag je je af wat er momenteel aan vakantiehuizen, hotels, appartementen of B&B’s in Ollolai wordt aangeboden. Nou, dat is niet veel. Op Booking vind ik alleen Agriturismo Palai. Mooi dus als daar straks een paar bijzondere accommodaties en fijne verblijven bij komen.

Ook kun je overnachten in het 3km verderop gelegen Gavoi: zowel B&B Didova als Sa PosadaSu Caramu en Santa Rughe hebben allemaal goede reviews. Of zoek iets in de dorpjes die ik zometeen hieronder noem.

Ben je deze zomer op Sardinië op vakantie, dan is het natuurlijk superleuk om er een kijkje te gaan nemen, juist omdat het dan ook op tv is. Dan kun je het met eigen ogen zien!

Openbaar vervoer naar Ollolai

Uiteraard kun je zelf met een huurauto naar Ollolai (huur van te voren een auto op Sardinië via Sunnycars of Cardelmar.com), maar je kunt ook met de bus. Er komen 3 buslijnen in Ollolai: bus 505, bus 525 en bus 9127.

platteland-sardinie

Dorpjes in de buurt van Ollolai

In de buurt van Ollolai liggen dorpjes als GavoiSaruleLodine en Olzai. Deze dorpjes heb ik niet bezocht, maar als je er op klikt kun je zien wat daar momenteel aan huizen en accommodaties wordt aangeboden zodat je een idee hebt wat je er zelf eventueel van zou kunnen maken of juist wat je anders zou willen doen.

Is het iets voor jou? Ga jij straks naar het Italiaanse dorp Ollolai?

Tourist info en tours Ollolai

Sinds het programma begonnen is is Ollolai steeds bekender geworden en willen heel veel Nederlandse toeristen er een kijkje nemen, vooral degenen die toch al op vakantie op Sardinië zijn. Bekijk dit artikel in AD over Ollolai maar. Er is inmiddels een tourist office geopend dat tourtjes in Ollolai organiseert. Al wandelend kom je dan langs de huizen van de mensen die deelnemen en langs andere plekken in Ollolai.

huis-op-sardinie

Heb jij stiekem wel eens over een eigen huis in Italië gedroomd?

Uitzendingen in de zomer op tv

Vanaf 16 juli 2018 wordt het reality programma over Sardinië dagelijks uitgezonden, iedere werkdag om 20:00u. Zes weken lang -de hele zomervakantie!- kunnen we dan genieten van nieuwe afleveringen over het wel en wee van de Nederlandse gezinnen op Sardinië. Een nieuw programma om je op te verheugen dus als je al fan was van programma’s als Ik Vertrek en Helemaal het Einde!

Wil je de gezinnen volgen tijdens hun avontuur? Het programma Het Italiaanse Dorp Ollolai is vanaf 16 juli iedere maandag t/m vrijdag om 21:30u te zien op RTL 4.

Update augustus 2018: Zelf heb ik de eerste weken van het programma niet kunnen zien omdat ik met de kinderen aan het interrailen was, maar inmiddels heb ik een paar keer gekeken. Het zijn trouwens vooral stellen in plaats van gezinnen, maar leuk om het te volgen! Hier zie je de deelnemers.

Ollolai gemist

Heb je een uitzending Het Italiaanse Dorp Ollolai gemist of ben je ook net terug van vakantie? Hier kun je alle afleveringen van Ollolai terugkijken.

Lees ook: De mooiste steden en dorpen van Sardinië!

Meer mooie huizen op Sardinië

Wil je ook naar Sardinië toe en zoek je nog accommodatie? Dit zijn ook mooie vakantiehuizen op Sardinië.of ga juist voor een schattig en landelijk gelegen natuurhuisje.

Meer mooie streken in Italië

Behalve Sardinië heeft Italië nog meer mooie eilanden, zoals Sicilië en vele kleinere eilanden. Sowieso is Italië natuurlijk een geweldig mooi land met mooie steden en zowel bekende als onbekende streken. Bezoek zeker ook de sprookjesachtig gelegen dorpen van de Cinque Terre en Toscane eens.

Andere mooie eilanden

Maar ook elders in Europa zijn hele mooie eilanden te vinden. De Griekse eilanden bijvoorbeeld (met o.a. de Cycladen), maar ook de Balearen (met het mooie binnenland van Mallorca en het aantrekkelijke Ibiza), of Malta en Gozo, en ook de binnenlanden van de Canarische Eilanden zijn geweldig mooi! Klik op de linkjes en je bent verkocht! Lees ook zeker: De mooiste eilanden van Europa.

Update: inmiddels is in Spanje een vergelijkbaar programma begonnen. Nu niet het Italiaanse Dorp, maar het Spaanse Dorp: Polopos! Hier lees je er meer over: Het Spaanse Dorp Polopos.

 

7 gedachten over “Het Italiaanse dorp Ollolai op Sardinië”

  1. Whaaa… alleen de naam al! Daarvoor zou ik willen meedoen, fantastisch. Maar ik heb ook wat met dit soort dorpjes, weet niet wat het is, maar hou ervan. Heb alleen andere plannen voor dit jaar. 😉 Maar zeker een hele leuke tip!

  2. Ja die naam, haha. Benieuwd wat ze er van gaan maken. De verleiding is groot, Italië, mooi weer, heerlijk eten… maar ik laat het toch aan een ander over.

  3. de verbinding is ook belangrijk item denk ik om er snel heen te kunnen vliegen. zo niet, dan zal het niet vlotten. want vele uren onderweg naar je bestemming zeker als je aan de klus wilt is erg prettig als er een snelle verbinding is, en voor de toeristen ook, vooral moet je bedenken Waar Haal je je Bouwmateriaal vandaan??? en hoe duur is die lokaal???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven