Vanaf vandaag, 1 juli, kun je kijken naar het programma ‘Het Spaanse Dorp’ Polopos. Na Ollolai in Italië, is het nu Polopos in Spanje! Leuk leuk leuk! Waar ligt Polopos, wie doen er mee en wat gaan ze doen? Je leest het hier!
Het Spaanse dorp Polopos
Het Spaanse Dorp Polopos wordt elke werkdag om 21:30u uitgezonden op RTL 4. Maar liefst 44 afleveringen lang kun je meeleven en meegenieten met de deelnemers die naar Spanje vertrokken zijn. Hier zie je alvast wat mooie foto’s van het dorp Polopos.
Hoe spreek je Polopos uit?
Om maar meteen goed te beginnen: je zegt trouwens Polópos en dus niet iets als Pólopos of Polopós. De regel die ik er toen ik Spaans leerde ooit ingedreund kreeg was: eindigt een woord op een klinker, een n of een s, dan valt de klemtoon op de voorlaatste lettergreep. Op ‘lo’ dus. En daarom wordt het Po-LO-pos. Heb je dat ook weer geleerd.
Waarom naar Polopos?
Na een oproep vorig jaar dat er deelnemers werden gezocht voor het vervolg op Ollolai, maar dan in Spanje, vertrokken enkele maanden geleden tien stellen en gezinnen naar Spanje met als doel een verlaten dorp in Andalusië nieuw leven in te blazen: het dorp Polopos dus in het zuiden van Spanje. De koppels moeten een huis opknappen en een onderneming starten.
Oproep Polopos
Ook ik deelde hier op Facebook de oproep dat Blue Circle Casting nieuwe deelnemers zocht voor weer een programma als Ollolai. Waar in Spanje de deelnemers terecht zouden komen was toen nog niet bekend. Was het diep in het binnenland van Spanje? Was het het noorden van Spanje? Of was het toch de plek die het meest voor de hand lag: het zuiden van Spanje? Het grote gissen kon beginnen.
Het grote gissen kon beginnen. Welk bergdorpje in Spanje was het?
Andalusië
Ik bekeek een filmpje en een foto van een wit dorp. Ik zag bergen met sneeuw erop (was het de Sierra Nevada?) en ik zag de zee in de verte. Dit moest Andalusië zijn, dé regio van de witte dorpen. Hoewel je ook wel witte dorpjes in andere delen van Spanje hebt, zie je ze in Andalusië het meest.
Maar was het dorp op de foto ook het dorp waar het om ging? Daar zouden mensen toch zo achter komen? (De foto’s die je hier ziet maakte ik overigens gewoon zelf…)
Waar ligt het Spaanse dorp?
Nieuwsgierig als ik was speurde ik maanden geleden al op internet (ook op Spaanse sites en via foto’s), via Google Maps ook vooral. Ik zocht in de Sierra Nevada, in de Alpujarras, voor de zekerheid ook in de Serranía de Ronda en nog verder.
Soms kwam ik zulke mooie plekjes tegen dat ik er vanzelf van verdwaalde en wegdroomde: van Ubrique tot Cazorla en nog vele andere mooie dorpjes. Er zijn er zoveel! Sommige had ik afgelopen zomer zelf met de kinderen gezien, zoals deze hieronder, het witte vlekje in de bergen.
Ik verdwaalde in de mooiste dorpjes van Andalusië…
In de provincie Granada
Maar vooral zocht ik op andere plekken waar het bergachtig en groen was en de zee niet ver weg. Ik bekeek ‘alle’ mogelijke dorpjes. Via een filmpje zocht ik naar nummerborden, naamborden, namen van een cafétje. En ja, hoor, ik zag GR op een auto. Grote kans dus dat het inderdaad om de provincie Granada ging. Het was een dorpje in de provincie Granada!
Het Spaanse dorp vlakbij de kust
Ook zocht ik aan de kust, want die zou niet ver weg liggen. Het strand dat kort getoond werd had ik snel gevonden. Zelf zoek ik ook vaak mooie strandjes via Google Images en Google Earth. En ja, ik herkende de rots. De acantilado bij Playa de Rijana, een strandje dat -komend uit het oosten- nog voor Calahonda ligt.
Ook belandde ik in het kustplaatsje La Mamola en zo ontdekte ik waar het dorp ongeveer moest liggen. Ik herkende de glooiingen van de bergen op foto’s.
Polopos
Ik wilde er over publiceren, maar ik was bang dat RTL daar niet zo blij mee zou zijn, dus stelde ik het uit. Ondertussen wist ik het zeker: Polopos ‘bekte’ ook nog eens heel lekker. Het was de perfecte naam voor een programma. Net als Ollolai dat was. Misschien dat ze ook bij Rubite, Fregenite (waar maar 2 mensen wonen!), Alfornón en Torvizcón zijn gaan kijken, maar dat is voor de Nederlandse kijker toch net wat lastiger te onthouden.
Rubite, Fregenite, Alfornón en Torvizcón zijn voor de Nederlandse kijker toch net wat lastiger te onthouden. Polopos bekt lekker.
Toen ik een speciale Facebookgroep ging volgen werd mijn vermoeden bevestigd. Het was Polopos! Nog niet zo lang geleden werd het ook officieel bekend.
Waar ligt Polopos?
Polopos ligt aan de voet van de Sierra Nevada, in Zuid-Spanje. Het ligt in de provincie Granada, in de regio Andalusië, niet ver van de kust. De kust heet hier de Costa Tropical en ligt tussen de Costa del Sol en de Costa de Almería. Polopos behoort tot de gemeente Polopos – La Mamola. Vanuit het dorp kun je de Middellandse Zee zien. La Mamola ligt aan de Middellandse Zee.
Tip: hier vind je overnachtingsmogelijkheden in Polopos en hier in La Mámola.
Luchthaven Polopos
Polopos zelf ligt grofweg tussen de luchthavens Málaga en Almería. Málaga is sowieso een superleuke stad (zie de foto hieronder die ik afgelopen zomer maakte), maar ook een trip vanuit Almería is een optie. Hierboven zie je de weg van Almería naar het westen, zowel de kustweg als de snelweg.
Vliegen naar Granada is ook nog een mogelijkheid, maar daar wordt vanuit Nederland niet rechtstreeks op gevlogen, dus voor de meeste mensen is dit niet handig. Ook kun je nog vliegen naar Sevilla of Murcia, maar dat is wel erg ver en alleen aan te raden als je een wat langere roadtrip door Andalusië wil maken.
Wat is er in Polopos?
Maar goed, nu eerst meer over het dorp. En de lokale bevolking van Polopos. Enkele Spaanse dames uit het Andalusische dorpje zijn in elk geval wel blij met de komst van de Nederlanders, want ‘No hay nada’, zeggen ze op één van de filmpje van RTL die in de aanloop naar de start van het programma al te zien zijn. ‘Er is hier niks. Zelfs geen bakker. We zijn alleen.’
‘Er is hier niks. We zijn alleen.’
Leegloop Polopos
Polopos kampt al jaren met leegloop. Vroeger had het dorp meer dan 2.000 inwoners, maar nu nog maar 60: 58 volwassenen en 2 kinderen. Twee cafétjes waren er nog wel, maar scholen en winkeliers zagen zich genoodzaakt hun deuren te sluiten.
Strijd tegen de ontvolking
Als er niets zou gebeuren zouden ook de laatste inwoners uit Polopos wegtrekken en zou het een verlaten dorp worden. De deelnemers moeten daar verandering in brengen. Ze gaan de strijd tegen de leegloop van Polopos en omringende dorpen aan: ‘La lucha contra la despoblación’.
TIP: Zit je thuis en wil jij je geluk ook wel in Spanje beproeven? Als je een verlaten dorp in Spanje wil kopen dan moet je opschieten, want de prijzen stijgen lees ik in dit artikel in El País: Compre un pueblo abandonado en España y dese prisa porque sube de precio.
Burgemeester Matías Gonzalez Braos
Na het succes van Ollolai hoopt de alcalde van het dorp, burgemeester Matías González Braos, de leegloop van het dorp een halt toe te kunnen roepen en dat er een nieuwe toekomst voor Polopos open ligt. Dat zou mooi zijn voor de poloperos en een goed voorbeeld voor meer dorpen in Andalusië.
Spaanse media over Polopos
De Spaanse media en televisiezenders schrijven ook al over de holandeses die naar Spanje komen om het Spaanse dorp Polopos nieuw leven in te blazen. En dus was ook in Spanje inmiddels bekend dat de opnames gestart zijn.
Ik ben benieuwd!
Het programma Polopos
Aanstaande maandag 1 juli (vandaag al!) stellen de 10 deelnemers zich voor. Op disndag 2 juli wordt bekend gemaakt wie er doorgaan: ‘El martes 2 de julio se revelarán las cinco parejas que podrán quedarse en el pueblo,’ lees ik op een Spaanse website. Morgen, dinsdag, is dus bekend welke 5 koppels/gezinnen in Polopos mogen blijven.
Ciudadanos de honor
De familie die het best integreert wordt aan het eind uitgeroepen tot ereburgers van Polopos (‘ciudadanos de honor’) en wint 20.000 euro om te investeren in hun Spaanse droom.
Eerste uitzending Polopos
Hieronder lees je zo iets meer over de deelnemers, over wat ze gaan doen én wat ze ook nog kunnen gaan doen, maar hier eerst even wat linkjes waar je updates over het Spaanse dorp kunt vinden en waar je alvast wat filmpjes van de deelnemers kunt zien. Maar wil je even snel weten wie wie is en wat ze willen gaan doen lees dan hieronder verder.
Updates over Polopos op social media
Wil je regelmatig nieuwe beelden en updates zien van het Spaanse dorp? Volg dan het Spaanse Dorp op Facebook (en volg reisblog Followmyfootprints op Facebook ook meteen even).
Polopos op instagram volgen? Dit is het account van Het Spaanse dorp op Instagram en deze van de Fans van het Spaanse Dorp. En hier vind je nog een FB-account: Volgers van het Spaanse dorp op Facebook. Ook hebben de meeste deelnemers nog hun eigen sociale media waar je ze kunt volgen.
De koppels in Polopos volgen op Facebook en instagram.
Deelnemers Spaanse Dorp
Na een lange selectie gingen er uiteindelijk tien gezinnen en koppels op pad. Maar wie wordt het? Ze vinden het natuurlijk allemaal een mooi dorpje en natuurlijk willen ze er een casa bemachtigen, maar wat gaan ze dóen?
Wie zijn de deelnemers van het Spaanse Dorp en wat gaan ze doen?
Wat zijn de plannen voor Polopos?
Op diverse filmpjes van RTL is te zien wat de deelnemers bedacht hebben. Ze hebben hun plannen aan de dorpsraad bekendgemaakt en nu is het wachten wie er uiteindelijk echt mee mag doen aan het programma Het Spaanse Dorp Polopos.
Deelnemers Polopos
Hieronder zie je de 10 ‘koppels’ die mee doen. Welke vijf deelnemers gaan uiteindelijk door? Welke stellen en/of families gaan we volgen?
Update 4 juli: inmiddels is bekend welke deelnemers doorgaan. Die 5 zet ik even bovenaan, in willekeurige volgorde.
Thysa en Wijnand
Wijnand en Thysa hebben lange tijd rondgereisd met hun camper James, maar nu wil het stel dolgraag in Polopos wonen waar ze een herberg hopen te beginnen, of eigenlijk een soort koffie- en kunsthuis. Ze willen een plek creëren waar toeristen komen die geïnteresseerd zijn in lokale cultuur en waar kunstenaars kunnen werken. Ik moet meteen aan dit plekje hieronder in Málaga denken.
Illustratrice Thysa heeft net haar eerste kinderboek uitgegeven: Kleine vos op zoek naar Overal en Nergens. Daarnaast is ze kunstenares. Wijnand is koffiebrander en barista en maakt kookvideo’s en reisvideo’s. Oh, leuk!
Christiaan en Kirsten
Kirsten en Christiaan willen samen met hun zoontje Lucas een nieuw bestaan opbouwen in Polopos. Kirsten wil graag een luxe verblijf beginnen voor mensen die het drukke leven even willen ontvluchten en lekker willen ontspannen. Een exclusieve plek dus, ook voor huwelijksaanzoeken. Daarbij wil ze ook hun eigen wijn exporteren naar Nederland.
Christiaan wil trainingen gaan geven aan Nederlanders die niet weten welke kant ze op moeten qua werk en die niet meer blij zijn met hun baan. Hij wil er voor zorgen dat ze ontdekken welk werk echt bij ze past en waar ze gelukkig van worden. Coaching in Spanje dus. Ook mooi natuurlijk!
Juani en John
Juani en John willen een B&B beginnen van oude bouwmaterialen. Als de B&B klaar is gaat Juani de gasten verwennen en zal John motortochten door de Alpujarras gaan organiseren. De Alpujarra is natuurlijk een supermooi gebied en vlakbij. Ik begreep dat hun barretje zelfs al geopend is.
Mark en Donna
Donna en Mark, de jongste deelnemers van Het Spaanse Dorp, willen ook een B&B beginnen, maar dan juist een verblijf waar mensen kunnen komen om te sporten, zoals fietsen, wandelen en hardlopen. Ook willen ze fitness- en krachttrainingen gaan geven. Kortom, het stel gaat sportvakanties in Polopos op de kaart zetten.
De familie Rutten
De familie Rutten bestaat uit 4 personen: Elisa en Jurgen samen met hun volwassen zoon (en wakeboarder) Daniël en diens vriendin Demi. Een vrolijke familie die er echt zin in heeft.
Ze hebben het plan een camperplaats te beginnen. Ook willen ze elke vrijdag een markt organiseren. Ze zijn al behoorlijk actief op social media, dus ik denk dat ook dat wel kanshebbers zijn.
Wie zijn er niet door?
Dit waren de 5 stellen/gezinnen die doorgaan. Voordat je zo nog meer leest, lees je eerst nog wie helaas niet door mochten gaan met hun plannen, wat natuurlijk erg sneu is. Eén stel twijfelde zelf en besloot het toch niet te doen, maar voor de anderen is het natuurlijk wel heel erg jammer. Juist omdat sommige deelnemers zo hun best deden iets met de lokale bevolking te doen, die, zo blijkt, daar net iets minder voor open stond en toch vooral graag veel toeristen en veel baby’s wil. Ook vind ik ze, nu ik de eerste uitzendingen heb gezien, behoorlijk traditioneel. Als man en vrouw maak je meer kans dan als 2 vrouwen.
Hier alsnog de 5 die niet doorgingen met wat ik voor de uitzendingen had geschreven:
Anja en Demi-Lee
Moeder Anja en dochter Demi-Lee willen een Bed & Breakfast beginnen. Ze willen er in de ochtend koffie en handgemaakte verse broodjes verkopen, gemaakt door de moeder, en in de middag maakt dochter Demi Lee op een unieke manier verse ijsjes op een vriesplaat. Ik ben benieuwd hoe dat eruit ziet!
Ik gun het iedereen, maar in je eentje met je dochter zo’n avontuur aangaan is toch net even anders dan als stel, dus zij krijgen wel mijn gunfactor. Dit hieronder was een B&B elders in Andalusië waar ik met mijn kinderen sliep.
Kim en Fleur
De tweeling Kim en Fleur wil een horeca onderneming opzetten met gebruik van lokale producten. Daarnaast denken ze aan een homestay, fietsroutes, wandelroutes en hulp bieden aan ouderen in het dorp door middel van creatieve workshops. Veel plannen dus.
Hieronder zie je trouwens mijn zoon tijdens een wandeling in Andalusië.
Petra en Reinier
Petra en Reinier willen een winkeltje beginnen met lokale producten die toeristen kunnen kopen als souvenir of cadeautje, met een webwinkel erbij. Samen met de mensen uit Polopos willen ze activiteiten opzetten zodat de parels van Polopos bezocht kunnen worden: van een rondleiding in een wijngaard tot een bezoek aan een amandelbomenveld.
De winst van de winkel willen ze terug stoppen in de lokale economie door middel van een speciaal muntsysteem dat ze willen introduceren zodat het geld alleen maar in Polopos kan worden uitgegeven. Mooi bedacht.
Sanne en René
Ook Sanne en René willen een B&B beginnen. Ze willen hier zelf bier gaan brouwen: ‘Een lekker zomers biertje.’ Dat gaat er wel in natuurlijk. En mooi voor wat leven in de brouwerij in Polopos. Hoewel een Cruzcampo uit het eveneens Andalusische Sevilla er op een warme dag natuurlijk ook wel in gaat.
Koen en Susette
Koen en Susette hebben het plan ‘With a local like a local’ op te zetten waarbij je met een local op pad kunt, een inkijkje in de Spaanse cultuur krijgt en de local omgekeerd ook van jou leert. Ze kwamen op het idee omdat ze zelf op reis ook altijd veel lokale mensen ontmoeten en die herinneringen goud waard zijn. ‘Want herinneringen zijn de mooiste dingen die je mee kunt nemen van de vakantie’.
Leuk, wel klinkt het een beetje als ‘Like a local’ en ‘With a local’ wat allebei al bestaat, maar misschien kan het toch. Hoe dan ook, gaan zij straks met poloperos op pad?
Viva la vida loca(l)
Velen willen dus iets lokaals. Hoe gaat het lopen? Wordt het livin’ la vida loca of living la vida local? Dat is meteen ook een leuke naam voor een onderneming in Polopos trouwens: la vida loca(l). Het is maar een tip. 😉
Wie mag z’n plannen daadwerkelijk gaan realiseren?
Ideeën voor Polopos
Ik heb trouwens nog wel meer ideeën voor de deelnemers in Polopos:
*Wat ik mis in de plannen is iets met de taal. Sowieso is het leren van de taal in mijn ogen voor de deelnemers van fundamenteel belang, maar daarnaast zijn er überhaupt veel mensen die Spaans willen leren, dus waarom niet op zo’n mooie plek als deze met hulp van docenten uit Spanje? En dan niet het Spaans uit de boekjes, maar het Spaans van de straat. Live oefenen. Leuk toch? Oké, dan leer je het wel met een Andalusisch accent, maar het is wel heel leuk én handig om Spaans te spreken.
Tip: Bij het LOI kun je op alle niveaus Spaans leren!
Intercambio zou ook nog kunnen, ik deed dat vroeger in Barcelona ook: je spreekt met z’n tweeën af (local en toerist) en praat telkens een kwartiertje in de taal van de een en daarna een kwartiertje in de taal van de ander. Met Engels ipv Nederlands kan dat ook natuurlijk.
*Polopos lijkt me ook de perfecte plek voor schrijftrainingen of een ‘schrijfretraite’. Mensen die op een mooie rustige plek aan een boek willen werken.
*Ook yoga mis ik. Yoga in de bergen bij zonsopkomst met in de verte uitzicht op de zee. Polopos lijkt me de ideale plek voor yogavakanties. Ter inspiratie kun je eens naar deze kleinschalige yogavakanties op Kos kijken.
*Of juist een wat meer ‘thrilling’ iets als een spectaculaire zipline in de bergen waardoor mensen en vooral toeristen uit de wijde omtrek maar Polopos willen om het ook te doen. Dit hieronder was ook in Andalusië. Zelf deed ik het in Scheveningen.
*Kleinschalige eenoudervakanties zijn ook een optie. Die zijn er niet zo veel. Voor single parents met kinderen die een mooie rustige plek zoeken om de vakantie door te brengen, maar dan wel samen met andere alleenstaande vaders en moeders. Mooi om dat in de schoolvakanties te doen en de andere weken die schrijfretraite.
*De omgeving en regio Andalusië promoten als locatie voor wat originelere fashion shoots en reclamespots. Of voor instatours. Of… als filmlocatie. In de nabijgelegen woestijn van Tabernas wordt het al lang gedaan. Je kunt er Mini Hollywood bezoeken.
*Het hele dorp in een opvallende kleur schilderen kan ook veel toeristen trekken. Zoals bij dit blauwe dorp gebeurde. Juist jonge instagrammers zullen er dan op af komen. Wordt Polopos straks roze of pimpelpaars? Of oranje vanwege de Nederlanders. Nee, dat zou zonde zijn, want witte dorpjes zijn juist wel heel mooi…
*Of een soort taxi- en transfersdienst vanuit diverse plaatsen aan de Costa Tropical, de Costa del Sol en de Costa de Alméria voor mensen die geen auto hebben op vakantie, maar die wel graag een kijkje in Polopos willen nemen. De rit kan dan uitgevoerd worden door een local die onderweg vanalles over Spanje, Andalusië en Polopos vertelt. Gasten kunnen dan van te voren aangeven of ze de rit in het Spaans, Engels of Nederlands willen. Als ze het in het Nederlands willen rijdt 1 van de deelnemers van Polopos. Of een klein busje, zoals deze, die 3x per week naar Júzcar gaat. Zodat er in elk geval vervoer naar Polopos komt en dus meer bezoekers. Niet iedereen heeft immers een huurauto in Spanje.
Ideeën voor de deelnemers in Polopos!
Wie gaat er straks in Spanje wonen?
Hoe dan ook, wie het ook wordt en wat ze ook gaan doen, ik vind het in elk geval erg leuk om te gaan kijken en wens iedereen veel succes! Juist met z’n allen kun je het maken.
In Spanje wonen
Ik heb zelf ook in Spanje gewoond (pardon, in Catalonië), dus Spanje voelt voor mij ook altijd weer als thuiskomen, waar in Spanje dan ook. Sowieso is het leuk om voor kortere of voor langere tijd in het buitenland te wonen; dat blijft altijd bij je.
Het Spaanse dorp kijken
Nou, niet vergeten dus en kijken maar! Ik volg verder niks en kijk weinig tv, maar hier heb ik zin in! Als je iemand kent die mee doet lijkt het me nog leuker om te kijken.
Vanaf maandag 1 juli iedere werkdag om 21.30 uur bij RTL 4.
Uitzending Polopos terugzien
Lees je dit later en heb je de eerste of een andere uitzending van Polopos gemist? Hier kun je het terug zien.
Werken voor RTL
Tip: het programma ver Polopos zoekt momenteel nog een stagiair! Wil jij deze zomer werken in het buitenland? Dan is dat natuurlijk wel heel leuk!
Ga jij straks voor het programma Polopos werken?
Wat is mooier: Ollolai of Polopos?
Polopos in Andalusië is qua ligging en mogelijkheden een gunstiger plek dan Ollolai op Sardinië. Hier in Andalusië zit je een stuk dichter bij zee dan vanuit Ollolai. Hoe mooi de steden en dorpen op Sardinië ook zijn, de Spaanse dorpjes vind ik net iets gezelliger, zelfs als er bijna niks is. Bén je eenmaal op het strand van Sardinië dan is het wel echt onwijs mooi! Mooier dan aan de Costa Tropical.
Maar zowel op Sardinië als in Andalusië kun je geheime baaitjes ontdekken en het onbekende binnenland in gaan. En dat blijft natuurlijk leuk om te doen! Huur een auto en ga! Zeker in Andalusië vind je zoveel mooie steden!
Komt het Griekse dorp of het Portugese dorp ook nog?
O, en stiekem denk ik al: what’s next? Komt er na dit jaar weer een vervolg van Polopos? Niet alleen hoe het nu en later met de mensen gaat, maar ook op een nieuwe bestemming? Het Griekse dorp? Het Portugese dorp? Het Franse dorp? Het Maltese dorp? Zouden ze achter de schermen alweer plannen aan het maken zijn voor het vervolg van Polopos? Ik denk het haast wel.
Maar goed, nu eerst een zomer vol Polopos!
Zou er ook nu weer een vervolg komen?
Mijn Andalusië-ervaring
Zelf ben ik trouwens 3x in Andalusië geweest. De eerste keer was tijdens een backpackreis van 5 weken door Spanje, de tweede keer was tijdens een vakantie met mijn dochter aan een rustige baai aan de
Costa de Almería en de laatste keer was afgelopen zomer tijdens mijn interrailvakantie met de kinderen. We reisden 3 weken door Spanje en deden verschillende plekken in Andalusië aan. Helaas kun je niet met de trein naar Polopos.
Blogs over Andalusië
Júzcar, een blauw dorp in Spanje
Woestijn in Andalusië
Wat te doen in Málaga?
Lees ook:
Mooie adresjes van Eliza was here (Ook in Andalusië!)
Interrailen door Spanje met de kinderen
Mijn interrail ervaring met de kinderen (Waar waren we allemaal?)
Lees hier al mijn blogs over Spanje.
Foto’s Polopos?
De foto’s in dit blog maakte ik in andere mooie onbekende Andalusische dorpjes zoals Faraján (en andere dorpjes in de Serranía de Ronda), maar ook aan de kust van Andalusië en in mooie natuurgebieden in Spanje. De prachtige foto van de zonsondergang maakte ik aan de Costa de Almería die net iets ten oosten van de Costa Tropical ligt.
O, en heb ik iets verkeerds gezegd of veranderen de plannen, laat het me vooral weten. Ook ik wil liever dat het hier goed staat dan dat er iets niet klopt.
Ik verheug me op het programma, jij ook?
Schitterend beschreven en fijn om te lezen!
Manlief en ik zijn aan de Ololai-serie begonnen, maar we zijn na een aantal weken afgehaakt omdat we de deelnemers niet zo heel erg leuk vonden….. ? Nu wel volle bak de Polopos-deelnemers aan het volgen, ik vind het tot nu toe geweldig!
Italië en Spanje ik heb er zo van genoten, ik moest zelfs een beetje af kikken toe de serie voorbij was, en nog vier te gaan in Spanje.
Je leeft helemaal mee, de natuur is prachtig ,mensen zijn leuk,super.