September: reizen, cijfers en meer

September: reizen, cijfers en meer

September is voorbij. Hoe staat het ervoor? Tijd voor een update over de statistieken, de inkomsten, de reizen (daar komen jullie uiteraard voor) en meer. Ja, je krijgt zelfs een klein inkijkje in mijn spannende privéleven. Kuch.

Hoe ik mijn reisblog zag groeien

Dit jaar zag ik Followmyfootprints.nl flink groeien. Van ruim 10.000 unieke bezoekers in februari naar ruim 15.000 in mei tot ruim 20.000 in juni. De beste maanden moesten toen nog komen: juli en augustus! De maanden waar veel reisbloggers blij van worden omdat reisblogs dan ontzettend veel gelezen worden. Wie had gedacht dat ik zelfs nog ruim over de 30.000 unieke bezoekers per maand zou gaan?

Met name mensen die concrete reistips wilden (van mooiste stranden tot leuke dingen om te doen als ze ergens waren, in Venetië of Toscane bijvoorbeeld) wisten mijn blog te vinden, maar ook mensen die last minute nog op vakantie wilden (of gewoon een paar dagen weg) en snel nog wat inspiratie wilden opdoen of nog iets wilden boeken.

Ik kon zien dat mijn blogs niet alleen in Nederland en België maar ook vanuit Italië, Spanje en Griekenland veel gelezen werden. Niet door mensen van daar (ja, enkele), maar met name gewoon door Nederlanders die daar dan op vakantie zijn.

wandelen-op-Lanzarote

Een record: 33.686 unieke bezoekers

In juli 2017 wisten maar liefst 33.686 unieke bezoekers Followmyfootprints.nl te vinden. Enorm veel! Zet ze maar eens op een rijtje! In augustus waren het er ook nog 32.429. Het complete overzicht met blogcijfers van de afgelopen 2 jaar zie je hier. Ik weet het, het gaat niet alleen om cijfers, maar het is natuurlijk wel heel leuk, zeker als je er keihard voor werkt!

Juli en augustus waren dus echt topmaanden. Maar hoe was afgelopen maand?

Eiffeltoren-beklimmen

1.000 unieke bezoekers per dag!

En toen werd het september…

Maar toen werd het september 2017. De eerste week begon nog goed (met rond de duizend bezoekers per dag!), maar naarmate de weken vorderden was het duidelijk: mensen zochten minder naar vakanties en tips voor activiteiten en bezienswaardigheden dan de maanden ervoor. Niet zo gek ook, want steeds meer mensen waren inmiddels terug van vakantie.

Wel zag ik dat er gelukkig ook mensen waren die in oktober nog weg wilden. Gelukkig maar! Zo sloot ik september toch nog af met 22.858 unieke bezoekers, wat nog steeds ontzettend veel is!

Het gemiddeld aantal bezoekers van mijn reisblog

Het gemiddelde van mei t/m september was ruim 25.000 uniek per maand. Het gemiddelde van de afgelopen 3 maanden: bijna 30.000 uniek per maand! Ik mag dus zeker niet klagen en eigenlijk alleen maar heel trots zijn! En jullie bedanken, ook dat!

reisblog-bezoekers

Maar wat bedoel je eigenlijk met uniek?

Misschien denk je: ‘Uniek, uniek, wat bedóel je eigenlijk met uniek?’ Unieke bezoekers per maand betekent bezoekers die die maand 1 of meer keer Followmyfootprints hebben bezocht. Dus of je nou 1x bent geweest of 10x, voor de unieke bezoekers tel je maar 1x mee. Aan de pageviews kan ik natuurlijk wel zien dat sommige bezoekers vaker komen en daar ben ik uiteraard superblij mee!

Opdrachtgevers vragen echter bijna altijd naar unieke bezoekers. Maar sowieso heb ik er meer aan als je regelmatig kijkt dan wanneer je 1x per jaar m’n hele blog uitspit als je de ultieme vakantiebestemming wil boeken.

Vaste volgers en bezoekers vanuit Google

Bij de vaste bezoekers verschilt het ook per persoon. De een denkt misschien wekelijks: ‘Goh, ik ga eens even bijlezen bij Denise’, een ander klikt alleen als er toevallig een interessante post op Facebook verschijnt. Sommige mensen liken veel maar lezen volgens mij niet alles, anderen beginnen meteen met lezen en vergeten vervolgens te liken. Voor mij is het in elk geval superfijn als je dat wel doet (anders lijkt het soms alsof niemand het ziet). En als je reageert, mensen tagt of een blog deelt dan is dat helemaal tof!

Als je een bericht liket, erop reageert, iemand tagt of een blog deelt ben ik daar altijd superblij mee!

Mis je wel eens Facebookberichten?

Maar het kan ook zijn dat je een paar Facebookberichten mist. Facebook toont namelijk niet alle berichten! Vind je dat vervelend en wil je niks missen zorg dan dat je behalve ‘Vind ik leuk’ in elk geval ‘Als eerste weergeven’ aanvinkt. Dat scheelt echt! Hieronder zie je wat ik bedoel. Als je op Facebook naar Follow my footprints gaat kun je het aanvinken onder het tabje ‘Volgen’ naast ‘Vind ik leuk’.

Facebook-reisblog

Meer dan 1x per jaar op vakantie

Van mijn vaste volgers zal ik trouwe lezers hebben die elke blogpost die ik hier plaats bekijken (wat ik natuurlijk hoop), maar ook lezers die wellicht periodes niet zo met reizen bezig zijn en andere momenten dan ineens actief naar accommodatietips en dergelijke zoeken. Veel mensen gaan meer dan 1x op vakantie. Behalve een ‘zomervakantie’ of mooie rondreis ver weg doen ze vaak ook nog een keer een citytrip tussendoor of gaan hier en daar nog eens een dagje weg in eigen land.

Bezoekers via Google

Sommige bezoekers van Follow my footprints volgen mij (nog) niet actief maar komen bijvoorbeeld via een zoekactie in Google op mijn blog terecht. Dat zijn er heel veel! Ruim 80% van het totale bezoek komt via Google!

Zoektermen

Ik check regelmatig met welke zoektermen mensen op mijn blog terecht komen en dat is niet alleen nuttig om te zien, maar soms ook heel grappig. Van ‘Is een 40up feest leuk’ en ‘Vijf piraten dorpen in Italië’ tot ‘Hoe ziet toilet in vliegtuig eruit’ of ‘Mag je wc papier doorspoelen in Barcelona’. Soms verbaas je je erover dat ze dan bij mij terecht komen.

De meest gebruikte zoektermen waarmee mensen op mijn blog terecht komen zijn cinque terre en sardinië en dit zijn dan ook nog steeds mijn 2 meest populaire blogs ooit.

Kelderende cijfers

Wat wel vreemd is: de cijfers van juist deze twee zeer goed gelezen blogs kelderden ineens. Een daling is niet vreemd na de zomer, maar dat deze blogs opvallend minder bezoekers trokken dan in mei en juni is niet logisch. Ineens krijg ik continue berichten met ‘anomaly detected’ en waarschuwingen dat ik de loading speed van mijn top landing pages moet verbeteren.

Ik vermoed dat dit te maken heeft met een soort ‘hoteldeal-zoeker’ die ik in de blogs geplaatst heb waardoor de pagina’s wellicht trager laden, dus misschien haal ik die er deze maand wel weer uit. Hopelijk scheelt dat.

Steden die het goed doen

Italië is wel nog steeds de meest populaire bestemming op m’n blog, maar leuk ook om te zien is dat een paar andere landen het ook goed doen. Steden ook!

Wat de blogs over stedentrips betreft waren de bestgelezen blogs in september de blogs over:

porto

Bestemmingen die lekker lopen

Van de recent(er) geschreven blogs deden deze 2 het in september nog goed:

mooiste-strand-sicilie

Ook leuk om te zien is dat een aantal bestemmingen waar ik vorig jaar over schreef het nu goed doen:

chalkidiki

Nederlandse steden bezoeken met kinderen

De blogs over Amsterdam en Den Haag blijven ook populair. Ook in september doen kennelijk nog veel mensen een dagje stad. Wil jij ook eens een dagje of weekend met de kinderen naar Amsterdam of Den Haag lees dan zeker deze blogs:

dagje-Amsterdam-met-kinderen

Social media

Op social media groeit Follow my footprints ook nog steeds. Inmiddels heb ik meer dan 10.000 volgers verspreid over verschillende kanalen. Ben je zelf actief op één of meer van die kanalen dan kun je me daar ook vinden met overal net weer andere posts. Dit zijn mijn 3 favoriete social media kanalen:

 • Facebook (2.375 volgers)
 • Instagram (1.775 volgers)
 • Twitter (mijn grootste social media kanaal, met inmiddels bijna 5.000 volgers!)

Maar verdíen je er nou ook wat mee?

De vraag die ik na ‘Waar gaat je volgende tripje naartoe?’ het meest krijg van mensen in mijn omgeving is ‘Verdien je er nou ook een beetje mee?’ Het antwoord is ja. En gelukkig maar. Want als je zo ontzettend veel tijd en energie in een blog steekt (en er van moet leven!) dan mag dat ook wel. Makkelijk is het niet, vanzelf gaat het niet, vetpot is het niet, maar mogelijk is het wel. Met sponsored posts, banners en affiliate links. Vooral dat laatste leek eerst heel lang niet op te schieten, maar loopt nu lekker. Althans, afgelopen maand.

Bijna elke dag een boeking via mijn blog!

Meer boekingen dan ooit!

Ik ben dan ook blij jullie te kunnen vertellen dat in september de bezoekers weliswaar ietsje naar beneden gingen, maar dat de inkomsten juist omhoog gingen! Ineens boekte vrijwel elke dag wel iemand een vakantie of tripje via mijn blog! Soms werd er zelfs meer dan 1 boeking op een dag gemaakt!

In september werden er bijna 40 pakketreizen via mijn blog geboekt!

In september werden er bijna 40 pakketreizen via mijn blog geboekt en 4 keer los vervoer. Daarnaast boekten 24 mensen 1 of meer losse hotelovernachtingen. Hartstikke mooi dus! In oktober zette die trend zich helaas niet voort, maar laten we hopen dat dat vanaf december wel weer het geval is.

Hoe kun je boeken?

Wil jij ook nog een vakantie of hotelletje boeken? Via banners op de site kan het, maar ook via linkjes in blogs, zoals deze:

Een los hotel (waar dan ook) kan altijd via de banner van Booking.com rechts op mijn blog. Of klik hier voor alle hotels en accommodaties van Booking.com. Overigens hebben ze niet alleen maar hotels, maar ook appartementenbed & breakfasts, etc.

Wees gerust, ik kan niet alles van je zien. Ik kan zien wát er geboekt wordt, maar niet door wie.

mooi-strand-sicilie

Een serieus reisblogje

Hoe het de komende maanden zal gaan? Dat blijft nog onzeker. Maar stiekem maak ik een lange neus naar al die mensen die volgens mij wel eens dachten: ‘Heb je haar weer met haar reisblogje’. Ineens heb ik wel mooi een behoorlijk hoog aantal unieke bezoekers èn groeiende inkomsten. Er zijn oplages van magazines die die 30.000 lezers niet halen hoor! Jammer alleen dat daarvoor veel meer voor advertenties betaald wordt.

‘Wat jij doet willen we allemaal wel!’

Ook zijn er mensen die een gewone baan hebben, eigenlijk niks van bloggen weten, maar wel heel jaloers zijn en denken (of zelfs zeggen): ‘Wat jij doet willen we allemaal wel, maar je moet gewoon werken!’ Dan denk ik, doe het dan! Nou, en of ik werk! Ik geef alleen minder om luxe dingen. Oké, eigenlijk wil ik natuurlijk ook heel graag een mooi huis (en nog veel meer), maar een mens kan niet alles hebben. Die keuze maak ik.

Veel mensen willen hun comfortabele leven niet loslaten. Een leven met een koophuis, een auto en andere luxe. Wie dit heeft gelezen weet dat ik los van de plekken waar ik soms mag verblijven helemaal geen luxe leven leidt.

Ik leef met keihard werken nog steeds van een minimum inkomen maar wel met (meestal) maximum plezier!

Reis boeken via een banner

Goed, even terugkomend op waar we het over hadden. Hoe zit dat als je een reis via mij boekt? Op zich is het simpel. Ik ben geen reisagent (vroeger wel trouwens), maar via linkjes in blogs die je aanspreken en via banners aan de zijkant van m’n blog kun je reizen boeken bij verschillende reisorganisaties. Bij touroperators die luxe 5 Sterren Hotels aanbieden (als je daar van houdt) tot juist wat kleinschaliger en rustiger accommodaties van bijvoorbeeld Eliza was here (als dat meer jouw ding is).

Boeken kan lang van te voren maar ook last minuteVoordelige verre reizen of spotgoedkope vakanties naar Zuid-Europa, Turkije of Noord-Afrika. Klik op de link in de tekst en je kunt het meteen regelen!

Boek je een reis via een linkje of banner op mijn site dan kost het jou niks extra maar verdien ik een heel klein percentage. Dat is fijn want een blog bijhouden kost enorm veel tijd (en geld!) en is veel meer werk dan wat jij ziet. De verdere boeking loopt helemaal via de betreffende reisorganisatie en dus niet via mij.

Waar was ik in september?

Goed, en dan vraag je je misschien nog af hoe het met het reizen zelf staat. Lang weg kan ik nog steeds niet, want ik ben naast het misschien ogenschijnlijk gave leven dat ik leid ook nog gewoon alleenstaande moeder en kan alleen weg als de kinderen volgens het gewone schema om de week een paar dagen bij hun vader zijn. Het zijn dus altijd maar korte trips en ik kan alleen ja zeggen tegen persreizen die exact binnen die dagen vallen, omdat er helaas niet te schuiven valt, maar ook in een paar dagen kun je enorm veel zien!

Kort naar de Canarische Eilanden

Begin van de maand was ik op Lanzarote. Het was niet mijn eerste bezoek aan de Canarische Eilanden, maar het heeft me wel enorm verrast. Vond ik het de eerste uren ietwat deprimerend kaal, toen ik een wandeling door vulkaanlandschap langs de kust had gemaakt en de 2 dagen erna 2 supermooie tours had gedaan (waarvan 1 naar het noorden van Lanzarote en 1 naar het zuiden), was ik helemaal om: wat een ongelofelijk gaaf landschap! En meer nog dan het landschap alleen, maar daarover binnenkort meer. Update: hieronder zie je Papagayo!

Playa-Blanca-Playas-Papagayo

Met de kinderen naar Parijs

Ik was nog maar net een week terug of ik ging alweer weg: 2 dagen met de kinderen naar Parijs. Met Prinsjesdag waren ze 2 dagen vrij en dus greep ik mijn kans. Wat was het leuk! Het was zó gezellig om met ze in Parijs te zijn. Als ik eraan terugdenk word ik meteen weer blij!

Tot nu toe staat van dat tripje alleen het hotel online, maar lees die blog zeker even, want het is echt een aanrader! Als je met kinderen naar Parijs wil, maar zeker ook zonder kinderen. En er staan nog meer tips in.

sacre-coeur-met-kinderen

parijs-seine-kinderen

hotel-parijs-met-kinderen

Staan er verder nog reizen op de planning?

Voor de laatste maanden van het jaar staat er nog maar 1 reis op de planning. Voor een reisblogger is dat weinig, maar er kan altijd nog iets bijkomen. Pers- of blogtrips komen vaak vrij laat, dus je weet het nooit. Erg is het overigens niet, want ik heb nog enorm veel blogs die ik nog wil schrijven. De onrust dat ik nog steeds niet alles heb geschreven wat ik nog wilde schrijven is erg groot, dus misschien is het maar goed ook.

Binnenkort vertel ik iets meer over de trip die in elk geval nog wel op de agenda staat.

Turkije, Tunesië en Egypte

Voor de branche en vooral voor de locals vind ik het goed te zien dat Turkije en Tunesië weer een beetje aan lijken te trekken. Het reisadvies voor Tunesië is versoepeld. Ik heb het aangepast in de blog: Vakantie naar Tunesië: kan het weer? Als je op instagram kijkt onder de hashtag #rediscovertunisia dan zie je foto’s van bloggers die er nu net afgelopen week geweest zijn. Misschien is het iets voor jou? Voor de voorjaarsvakantie of (beter nog) in de meivakantie? Tunesië is maar 3 uurtjes vliegen! Ik ben er ook met de kinderen geweest (kijk maar) en dat was een erg leuke vakantie!

Turkije is ook heerlijk! Ook daar gaan steeds meer bloggers naartoe om je te laten zien dat je er echt weer gewoon naartoe kunt. Hopelijk komt het toerisme in deze landen weer op gang en uiteindelijk weer op het oude niveau. Ik denk dat deze landen en de mensen het verdienen. Op de foto hieronder zie je mij in Turkije. Ook aan Egypte zal ik deze week nog aandacht besteden.

vakantie-turkije

Catalonië

Tja, en dan is er toch nog iets wat me ook bezighoudt: de situatie in Catalonië. Het deed me pijn te zien wat daar zondag 1 oktober, de dag van het referendum, gebeurd is. Sommigen van jullie weten misschien dat ik ben afgestudeerd op afgestudeerd op Catalaans nationalisme en dat ik er onderzoek naar heb gedaan in Barcelona. Ik begrijp de gevoelens van de Catalanen dus heel goed. Ik ben niet voor of tegen onafhankelijkheid, maar wat er nu gebeurd is en dan vooral het geweld dat door de Spaanse politie tegen gewone burgers gepleegd is vind ik echt te erg voor woorden.

Ik blijf overigens gewoon fan van Catalonië èn van Spanje, maar ingewikkeld is het wel. Gelukkig kun je er gewoon naartoe. Er geldt geen negatief reisadvies. Wel zijn er stakingen in Catalonië en is het verstandig samenscholingen te vermijden.

Hier vind je adresjes aan de Costa Brava en in het binnenland van Catalonië. En hier de beste restaurants. Meer blogs over Spanje vind je hier.

Welke blogs kunnen jullie de komende tijd verwachten?

Er staan nog veel blogs op de planning de komende tijd. Sommige in opdracht, andere omdat ik ze gewoon zelf heel graag wil delen. Sowieso lees je deze maand over Lanzarote, Parijs, Thailand, Egypte, Sicilië en Griekenland, maar de volgorde weet ik nog niet en er kan altijd nog iets tussendoor komen. Ook zullen er in elk geval weer nieuwe blogs met leuke activiteiten en fijne adresjes in Den Haag verschijnen.

Elke dag een blog

Het liefst zou ik elke dag een blog posten, maar los van mijn neiging altijd zeer uitgebreide blogs te schrijven en veel foto’s te plaatsen, ben ik ook nog gewoon moeder. Als ik de kinderen op de fiets naar school heb gebracht ga ik te midden van een woonkamer annex slagveld aan broodkorsten, niet opgedronken bekers melk, haarborstels, luizenkammen, LEGO, Playmobil, uitgetrokken pyjama’s en rondslingerende onderbroeken, het liefst zo snel mogelijk aan het werk.

Niet echt een idyllische werksetting hè?

Niet echt een idyllische werksetting hè? Mijn voornemen is nog steeds om vaker buiten de deur te werken, maar vooralsnog werk ik het liefst achter mijn pc. Als mijn pc dan weer eens niet meewerkt zinkt de moed me wel eens in de schoenen.

Maar help, ik ben ook nog moeder!

En los van dagen waarop ik schrijf (of wel eens een drankje doe of naar een feestje ga als de kinderen bij hun vader zijn), zijn mijn (mid)dagen en weekenden meestal ook gewoon gevuld met huiswerk en heen en weer fietsen, met luizen behandelen, een boekbespreking oefenen met mijn dochter (vandaag nog; de stress die dat opleverde, pffft, gelukkig heeft ze een 8,5 gehaald!), boodschappen sjouwen, een atletiekwedstrijd bijwonen (yeah, ze haalde zilver op de 1.000 meter!), met mijn dochter een nieuwe bril uitzoeken, met mijn zoon naar de kapper, samen kletsen, cadeautjes kopen voor de feestjes die ze hebben, oplossingen zoeken voor dingen die mis gaan, overdrachtsmails of knuffelen met een kind dat niet kan slapen als ik ’s avonds om 22:00u uitgeteld en wel toch eindelijk nog even aan het werk wilde gaan.

Moeder zijn is mooi. Maar ook heel druk soms. Toch geeft de blog me dan weer heel veel energie. Regelmatig lig ik in bed en denk ik:

‘Ik wil nog zoveel vertellen! En laten zien ook vooral!’

Parijs-met-kinderen

Enthousiast

Hopelijk worden jullie ook nog steeds blij van mijn blog, kom je er leuke nieuwe dingen tegen, plekken of adresjes die je nog niet kende en dingen die je zelf ook wel eens zou willen doen.

Ik ben in elk geval heel blij met jou als lezer en ik vond het erg leuk dat zoveel mensen deze zomer vanaf hun vakantieadres of weer thuis zo enthousiast meededen met het delen van foto’s op Facebook in de thema’s die ik toen dagelijks aandroeg, van palmen tot stranden en van lokale drankjes tot kleur! Daar worden we blij van toch?

Voor nu zit het zomerseizoen erop en is het herfst geworden. Ook een seizoen vol kleur, je moet het alleen willen zien. Om heel eerlijk te zijn: ik zie er best een beetje tegenop. Ik hou gewoon echt enorm van warmte!

Hoe dan ook…

Ik wens je een fijne herfst!

herfstkleuren

Wil je deze maand nog weg? Check dan snel mijn blog over zonvakanties in oktober. Tip: zit je niet aan dure schoolvakanties vast? Voor eind november en begin december is het makkelijker iets te vinden dan voor oktober of begin november. Of ga voor een leuk stedentripje naar 1 van deze 14 mooie steden. Wil je op wintersport? Wacht ook dan niet te lang en boek het nu.

Ben jij nog weg geweest in september? Of heb je de komende maanden nog iets staan?

9 gedachten over “September: reizen, cijfers en meer”

 1. Jij hebt toch, net als ik, 24uur in een dag? Of heb jij er stiekem meer? 😉 Knap hoor! En mooi dat je er zo open en eerlijk over bent. Fantastische cijfers Denise. Terecht dat je daar trots op bent. 

 2. Heel mooi cifers! Ik had een augustus ook echt een mega pik. In September veel weg geweest, dus geen tijd voor bloggen. Ik geef graag kinderen veel tijd, dus ik herken hoe je voelt. Ik zou graag vaker schrijven, maar dan denk ik “als ik nu naar bed ga, kan ik missschien 5 uurtjes slapen”

 3. Interessant en leuk om te lezen. Wat goed dat je zo openhartig bent over je ideeen, wensen en resultaten. Petje af voor wat je bereikt hebt. Ik bewonder je doorzettingsvermogen en het lijkt er nu echt op dat het goed loopt! Ik wens je succes en hopelijk groeit het lekker door.

 4. Geweldig dat je dit zo openhartig deelt. En ook nog zo vlot geschreven, terwijl het over een paar cijfertjes gaat. Wel een paar hele mooie!! Ben benieuwd naar je andere artikelen met reistips. Want mocht ik in Europa op vakantie gaan dan weet ik nu waar ik mijn info vandaan moet halen! Voorlopig speel ik nog even in de woestijn. Veel mooi nieuwe cijfers gewenst! Me over ME

 5. Ik kwam je artikel tegen en vind het erg dapper (en interessant) om te lezen wat al je cijfers zijn geweest en waar het vooral vandaan kwam. Ik vraag me af hoe je zoveel uit Google haalt, want dat betekent dat je erg hoog staat! Hoe heb je die hoge positie weten te halen? 🙂 Tof hoor, ik wens je veel succes.

 6. Leuk dat de cijfers zo goed zijn en dat je er wat mee verdient. Ik lees je stukjes ook nog steeds (ik volg je al sinds vrouwonline) graag maar vergeet meestal te liken. Ik ga meestal op de bonnefooi op vakantie met ons VW-busje dus ik boek niets. Maar als ik iets boek zal ik dat via jouw site proberen te boeken. Deze zomer trouwens 7 weken door Europa getoerd met ons busje. We zijn o.a. in Kroatië, Slovenië, Hongarije en Tsjechië geweest. Een van de hoogtepunten was de Plitvicemeren in Kroatië dus als je ooit nog in de buurt bent…

 7. Leuk dat het zo goed gaat. Ik volg je al sinds VOL en kom nu af en toe op je site.
  Jammer dat je persoonlijke blogs opgehouden zijn. Kan me wel voorstellen dat je daar onderhand geen tijd meer voor had.
  Laatste 2 jaar ben ik naar Scandinavië geweest i.p.v. naar het Zuiden.
  Is ook goed bevallen, het is daar schitterend maar je moet wel gaan voor andere zaken dan de zekerheid van mooi weer en hoge temperaturen. Twee jaar geleden in Cinque Terre geweest n.a.v. je artikel. Mooi, wel druk maar zeker de moeite waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven