Als er één Nederlandse stad is waar je veel street art kunt spotten dan is het Rotterdam wel. Nadat ik al meermaals her en der street art in Rotterdam had gespot, besloot ik februari vorig jaar eens in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid te gaan kijken en dat was zeker verrassend. Ik spotte er een aantal prachtig grote kunstwerken.

Street art route Afrikaanderwijk
Met behulp van de gratis ‘Street art app’ van Rewriters wandelde ik eerst de speciale ‘Street art route Feijenoord’ en daarna de ‘Street art route Afrikaanderwijk’. Beide wijken horen bij stadsdeel Feijenoord, maar in dit blog lees je over de street art in de Afrikaanderwijk.
Alle foto’s van de murals in de Afrikaanderwijk heb ik uiteraard zelf gemaakt.

Wandelen langs street art in de Afrikaanderwijk
Van te voren had ik al even in de app gekeken welke muurschilderingen ik echt niet wilde missen. Ik ben er namelijk niet zo van om de hele tijd een vaste route te volgen, al helemaal niet op mijn telefoon, want dat zie ik tegenwoordig allemaal niet zo goed meer, en ik wil gewoon af en toe eens een andere straat in slaan als mijn nieuwsgierigheid me daar naartoe trekt.
Lekker vrij rondlopen dus. Maar goed, een beetje een idee hebben wat waar te zien is is wel fijn en dan is de (gratis!) Rewriters app echt wel heel handig!

Ik wandel meestal op gevoel maar als ik het even niet meer wist, wees de Rewriters app me de weg.






Rewriters app
Hieronder laat ik zo nog meer foto’s zien, maar wil je geen enkel kunstwerk missen? Wandel de street art route door de Afrikaanderwijk dan precies volgende de route die in de Rewriters app wordt weergegeven. Het is een superhandige app die je langs de mooiste murals van de Afrikaanderwijk loodst. En het fijne is: dat kan zowel online als offline.


Street art Afrikaanderwijk op de kaart
In de app zie je de street art route op de kaart en de highlights onderweg, met foto’s erbij. Zo weet je precies welke murals in de Afrikaanderwijk te vinden zijn. Ik deed het zelf zonder de audio, maar misschien doe jij het juist graag met het geluid erbij. Je hoort dan niet alleen hoe je moet lopen, maar er wordt ook verteld wat je ziet. Als je wil kun je ook al van te voren of erna nog luisteren.
Street art in de Afrikaanderwijk
Het startpunt van de route langs alle street art in de Afrikaanderwijk zie je in de app. Ik begon zelf aan een andere kant, omdat ik van de kant van de wijk Feijenoord kwam. Hieronder zie je m’n foto’s in de volgorde waarin ik ze tijdens mijn wandeling door de Afrikaanderwijk tegenkwam. Wandel je de route met de app, dan is de volgorde anders.
Welke muurschilderingen zag ik in de Afrikaanderwijk?

Pinocchio mural
Deze Pinokkio-achtig figuur, gemaakt door Stefan Thelen, alias Super A, uit Goes (een stad waar ook veel street art te zien is) is meer dan je in eerste instantie ziet. Als je goed kijkt zie je er namelijk duidelijk een echt jongetje in. Leuk weetje: het is de zoon van de kunstenaar.

Vleermuizen mural
De vleermuizen en een papegaai hierboven zijn gemaakt door Nina Valkhoff. Nina Valkhoff is geboren en getogen in Rotterdam en al jaren bekend in de street art wereld. In Den Haag heb ik haar raven en paddenstoelen in het Achterom in de zomer van 2021 gefotografeerd, maar deze mural in Rotterdam ziet er in elk geval ook weer opvallend uit. Je zag ‘m al in mijn jaaroverzicht van 2022. Van Amsterdam-Noord tot Rotterdam-Zuid, van Deventer tot Ede, van Ierland en Zwitserland tot Otrobanda op Curaçao, overal maakte ze prachtige werken. Flora en fauna komen veel terug in haar kunstwerken en daar hou ik van!
Smiley mural
Een meer echt graffiti-achtige mural met een smiley erin, in De La Reystraat, is niet echt mijn smaak. Ik had ‘m hier net tussen de foto’s staan, maar ik vind ‘m niet mooi genoeg om te delen, iets te schreeuwerig en geen aantrekkelijke kleuren, maar wel leuk om te weten is dat het door een profvoetballer gemaakt is. Van Barneveld, alias DOES, leidde jarenlang een dubbelleven. Overdag speelde hij bij Fortuna Sittard, maar anoniem graffiti maken was voor hem een uitlaatklep.



Pauw mural
De mooie pauw (nr 11 in de app) had ik graag willen zien, maar was er niet meer. Ik heb echt gezocht, maar helaas. Aangezien er flink gesloopt werd in de Afrikaanderwijk, zal deze er waarschijnlijk op 23 februari 2022 (toen ik er liep) niet meer geweest zijn.
De bovenste foto komt dan ook uit de app, de andere foto’s heb ik zelf gemaakt. Ik heb even gegoogeld en zag inderdaad dat dat deel van de De La Reystraat waar de pauw te vinden was gesloopt is.


Pluto, Goofy en Mickey (rechts) in een cartoonachtige mural op een elektriciteitshuisje, gemaakt door Danny Rumble, oftewel Super A. Iedereen kent deze cartoonfiguren en vooral kinderen zal het aanspreken.
Tip: Wil je meer murals op stroomhuisjes zien ga dan zeker eens naar Den Haag; daar zijn er ontzettend veel! Ik schreef er het blog Street art op elektriciteitshuisjes over.

De grote muurschildering hierboven van bouwvakkers (die ik erin zag) of militairen met helmen op (wat het ook kunnen zijn) in de Christiaan de Wetstraat is gemaakt door Jaba, een Colombiaanse kunstenaar die vanaf zijn veertiende in Luik woonde en daar veel aan graffiti deed en daar in Singapore mee verder ging.


De hond hierboven (die een panda bleek te zijn) met een oranje muts en een strelitzia ernaast, tegen een zwarte achtergrond op een muur in de Johannes Brandstraat is gemaakt door de Hawaiaanse Woes (spreek uit op z’n Engels) die behalve street artist ook rapper en DJ is.


Deze letters op een muur, niet ver van de panda vandaan, zijn gemaakt door de Rotterdammer Said Kinos. Zonder de kennis uit de app had ik het er niet uitgehaald, maar er blijkt ‘Nothing in particular’ te staan. Het is Said’s standaard antwoord als mensen hem vragen wat hij schildert, las ik.


Audrey, het kleurrijke kunstwerk met de twee gezichten, is gemaakt door Fabio Lopez, alias Dourone, samen met zijn vriendin Elodie, en is een verwijzing naar hoe digitale video soms kan glitchen (storen). Ik kom zo nog op dit werk terug.


De vuilniszak op een muur bij het Afrikaanderplein is gemaakt door Paul Ressencourt en Simon Roche, alias Murmure, een kunstenaarsduo uit Parijs. Het thema afval is duidelijk te zien. De vogel, die het ook uit moet beelden, zie ik er pas in als ik erover gelezen heb, maar de bedoeling is goed: mensen na laten denken over de hoeveelheid plastic die we gebruiken.
Ook zie je hier nog een ander kunstwerk vlakbij (zie de foto hier rechtsboven), maar dat is iets te licht weergegeven om duidelijk te zien te zijn. Wellicht is het een oude muurschildering, want hij staat niet in de app.



De megamuurschildering van een skelet en een vrouw zal de meeste mensen het meest opvallen, niet alleen door de grootte, maar ook door de locatie, vlakbij de metro.
Het kunstwerk is gemaakt door Telmo Miel, oftewel Telmo Pieper en Miel Krutzmann, een wereldberoemde kunstenaarsduo uit Rotterdam. Ze lieten zich inspireren door de Hollandse meesters en kregen hulp van de Australiër Sam Bates, alias Smug. Uiteindelijk hebben ze het gedrieën gemaakt tijdens POW WOW 2019.
De vrouw doet we een beetje koninklijk aan, dus dat past mooi bij de Koninklijke Tour van de Oranjes op 27 april.

Bovenstaand meisje is in 2018 gemaakt door R-75, oftewel Ricardo van Zwol (1975). Als je dichterbij komt zie je dat het niet één meisjesgezicht is, maar drie meisjes. Je vindt ze onder de metrobaan tussen halte Rijnhaven en het Hillekopplein. Ik vind zijn werk wel mooi. In 2022 maakte hij ook deze mooie mural.

De raket van JanIsDeMan op een liftschaft aan de Hilledwarsstraat valt ook op. Het spreekt tot de verbeelding. Als 11-jarige begin hij al met graffiti, in zijn puberjaren als vorm van verzet, maar nu juist om een glimlach teweeg te brengen. Hij maakte de mural in 2020.


Deze blauwgetinte muurschildering van een man op het Afrikaanderplein is gemaakt door Joram Roukes. Hij werd geboren in Lelystad en woont tegenwoordig in Amsterdam, maar hij woonde ook in Brooklyn en Los Angeles. Het kunstwerk viel mij eerst bijna niet op, omdat de woningen in de steigers stonden, maar je kunt ‘m nu ongetwijfeld wel goed zien. De groot in beeld gebrachte schoenen die je ziet verwijzen naar de arbeiderswijk, maar vooral de man valt mij op, zo boven de kraampjes van de Afrikaandermarkt.

Midden in het gras op het Afrikaanderplein staat een theehuis. Het leek mij in eerste instantie een elektriciteitshuisje, maar het bleek een theehuisje te zijn. Op het huisje heeft de Rotterdamse kunstenaar en stadstekenaar Erico Smit zijn zoontje geschilderd, met verschillende gezichtsuitdrukkingen.

Mooiste muurschildering in de Afrikaanderwijk
De mooiste muurschilderingen in de Afrikaanderwijk waren wat mij betreft ‘Audrey’ van Dourone en de vleermuizen van Nina Valkhoff. Het kunstwerk ‘Audrey’ heb ik derhalve ook als kopfoto gebruikt. Het is gemaakt door de Spaanse muralist Fabio Lopez, alias Dourone. Niet alleen in Rotterdam en in zijn hometown Madrid, maar ook elders in de wereld heeft hij heel veel murales gemaakt, van Italië en Frankrijk tot Zweden, Sao Paolo en Nieuw-Zeeland.
De mural van het skelet is ook heel knap gemaakt, maar ik kijk niet graag naar skeletten. Ik word er naar van. Ik kijk liever naar jungle achtige street art of iets vrolijks.


Street art op pilaren
Los van bovenstaande kunstwerken vind je ook nog een hele reeks murals op de pilaren onder de metrobaan die langs de Maashaven en Rijnhaven loopt. Hier zie je er alvast vier, maar de rest laat ik nog een keer in een apart blog zien.




Wandeling langs street art in de Afrikaanderwijk
De route door de Afrikaanderbuurt is 6 km en je doet er ongeveer 1,5 uur over. Zelf wandelde ik de route in een uur. Je kunt onderweg alle informatie beluisteren als je wil (neem dan eventueel oortjes mee), maar ook zonder geluid kun je in de app zien waar je loopt en meer lezen als je wil.


Waar begin je en hoe kom je er?
Ik wandelde de route door de Afrikaanderwijk na eerst al de route door de wijk Feijenoord te hebben gelopen. Als je vaker wandelt is dat prima te combineren en niet te ver.
Ik startte mijn street art wandeling bij (trein)station Rotterdam-Zuid, maar je kunt de Afrikaanderwijk ook (makkelijker) bereiken vanaf de metrohaltes Maashaven en Rijnhaven. Vanuit Den Haag (waar ik woon) is er een rechtstreekse metrolijn. Of pak de tram of fiets!



Rewriters Rotterdam
Rewriters Rotterdam zet zich al jaren in voor straatkunstenaars in Rotterdam. Ze bieden een platform aan Rotterdamse graffiti artists. Andere street art routes in Rotterdam die je in de app vindt lopen door het centrum van Rotterdam, Central District, het Oude Westen, Rotterdam Noord, Rotterdam Crooswijk en Delfshaven. Als je een route met een gids wil lopen kan dat ook.
Heb jij al eens street art in de Afrikaanderwijk gespot? Of ben je elders in Rotterdam al eens op zoek gegaan naar street art?
Ik wandelde (een groot deel van) de route in februari 2022, op eigen initiatief. Alle foto’s maakte ik zelf. Lees ook mijn andere blogs over Rotterdam.