Wandeling door de Afrikaanderwijk in Rotterdam: markt, muurschilderingen, botanische tuin en andere tips

Wandeling door de Afrikaanderwijk in Rotterdam: markt, muurschilderingen, botanische tuin en andere tips

De Afrikaanderwijk in Rotterdam is een levendige en kleurrijke wijk waar je niet alleen de bekende Afrikaandermarkt vindt, maar ook volop street art. Het is leuk om hier een keer een wandeling te maken als je eens een ander rondje ‘Roffa’ wil doen dan het geijkte. De Koning en de Koningin doen het volgende week ook! 

Maak eens een wandeling door de Afrikaanderwijk!

afrikaanderwijk-in-rotterdam

Afrikaanderwijk  

‘WELKOM IN DE AFRIKAANDERWIJK’. Met grote gekleurde letters staat het aangegeven. De Afrikaanderwijk ligt in Rotterdam-Zuid en is onderdeel van stadsdeel Feijenoord.

De meeste toeristen en dagjesmensen die naar Rotterdam komen ontdekken de Euromast, het Depot, de Kunsthal, de Markthal, de kubuswoningen, de Erasmusbrug, Delfshaven, de Kop van Zuid en Katendrecht met het SS Rotterdam en andere bekende plekken in Rotterdam (en dat is allemaal ook zeker leuk om te doen), maar de multiculturele Afrikaanderwijk is weer eens wat anders.  

Willem-Alexander en Maxima in de Afrikaanderwijk  

Eind april, op Koningsdag, zullen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hier ook rondwandelen. Op Koningsdag brengt het Koningspaar dit jaar namelijk een bezoek aan Rotterdam. Ze maken een wandeling door de stad en beginnen hun koninklijke tour in de Afrikaanderwijk. Ook jij kunt hun route door Rotterdam alvast gaan wandelen.  

Afrikaanderwijk in Rotterdam 

De Afrikaanderwijk in Rotterdam is rond 1900 ontstaan ten tijde van de groei van de havens op Zuid. Het was één van de eerste wijken van Nederland waar een meerderheid van de bevolking van allochtone afkomst was. In de jaren 60 en 70 kwamen veel Turken, Marokkanen en Zuid-Europeanen als gastarbeider naar Nederland. Ze deden zwaar werk in de haven.  

In eerste instantie waren veel autochtone Rotterdammers niet zo blij met hun komst en braken er in 1972 rassenrellen uit, maar momenteel leven er meer dan 120 verschillende nationaliteiten en culturen met elkaar samen: Surinamers, Antillianen, Turken, Marokkanen alsmede de wat oudere autochtone Nederlanders. Het is een multiculturele wijk, net als de Schilderswijk in Den Haag en de Bijlmer in Amsterdam.  

Een deel van de straten aan de noordkant van de wijk hebben Zuid-Afrikaanse namen zoals de Pretorialaan, de Kaapstraat, de Bloemfonteinstraat en andere zijn vernoemd naar leiders tijdens de Tweede Boerenoorlog rond 1900, zoals de Paul Krugerstraat en de Bothastraat.  

Wandeling door de Afrikaanderwijk  

Vorig jaar februari maakte ik zelf een wandeling door de Afrikaanderwijk. Ik fotografeerde de mooiste murals, daar ging ik voor, maar ik nam ook een kijkje op de markt deze internationale wijk en na twee uur dwalen door de wijk Feijenoord en de Afrikaanderwijk ontdekte ik ook nog een leuke koffiebar. Wil jij de kleurrijke Afrikaanderwijk ook eens bezoeken, mis onderstaande plekken en tips dan niet.  

Wat te zien in de Afrikaanderwijk? 

De Afrikaanderbuurt in Rotterdam heeft een aantal must sees. Wat moet je zeker zien en doen in de Afrikaanderwijk? Ik deel de bekendste plekken in de Afrikaanderwijk alsmede enkele andere leuke tips voor jouw wandeling door de Afrikaanderwijk.

9x zien en doen in de Afrikaanderwijk 

Achtereenvolgens komen hieronder de volgende plekken en tips aan bod: het Afrikaanderplein, de Afrikaandermarkt, het Afrikaanderpark, de Botanische tuin Afrikaanderwijk, Audiowandeling Afrikaanderwijk, street art in de Afrikaanderwijk, koffie in de Afrikaanderwijk, foodie hotspots in de Afrikaanderwijk en ‘pillar art’ op de palen van de metrolijn langs de Maashaven, aan de rand van de Afrikaanderwijk.

  1. Afrikaanderplein  

Het kloppend hart van de Afrikaanderwijk is het Afrikaanderplein. Begin twintigste eeuw was dit plein de thuishaven van Feyenoord. Er lag een voetbalveld waar voetbalclub Wilhelmina oefende, de club die in 1912 Feijenoord werd. Tegenwoordig is dit een plein en park omringd door de Pretorialaan, de Paul Krugerstraat en de Martinus Steijnstraat. 

Het eerste gebouw dat me opvalt op het Afrikaanderplein is ’t Gemaal op Zuid, een soort wijkcentrum, met een aankondiging van Radio Paleis Maashaven, maar ook vind je er de Kocatepe moskee en een grote muurschildering.  

  1. Afrikaandermarkt 

Ben je vooral benieuwd naar de Afrikaandermarkt? Zorg dan dat je de wijk op woensdag of zaterdag bezoekt, want dan is de bekende markt in de Afrikaanderbuurt. Je vindt de markt op het Afrikaanderplein.  

Rotterdam is een smeltkroes van culturen en nationaliteiten en op de Afrikaandermarkt kom je ze allemaal tegen. Van ’s ochtends 8 uur tot in de namiddag vind je hier volop groenten, kruiden, kleding en andere dingen.  

Om heel eerlijk te zijn had ik iets meer van de markt verwacht. Ik had meer exotische groenten, fruit en specerijen verwacht, maar zag vooral goedkope kleding. Het oogde wat rommelig en niet zo levendig als markten die ik juist uit het buitenland ken. Wellicht had dat met de nog enigszins geldende coronamaatregelen te maken of misschien was ik er iets te laat op de dag (ik wandelde er pas tegen drieën rond), maar de Haagse Markt is uitgebreider en diverser. Misschien moet ik gewoon nog eens terug gaan op een zomerse dag en dan meteen lekker in de ochtend.  

afrikaandermarkt rotterdam
  1. Afrikaanderpark  

Vanaf de markt wandelde ik even over het grote groene gedeelte van het plein: het Afrikaanderpark. Jaren geleden won het ontwerp van het plein een architectuurprijs. Toen ik er liep hingen er wat gasten rond die me erg in de gaten hielden, dus ik bleef niet zo lang.  

In het gras spotte ik een elektriciteitshuisje met een muurschildering erop, dacht ik, zoals je dat in Den Haag ook veel ziet, maar later kwam ik erachter dat het een theehuisje is! Het was niet open, maar hier wordt (of in elk geval werd) wel eens thee geschonken voor mensen uit de buurt. Een mooi initiatief.  

  1. Botanische tuin Afrikaanderwijk  

Op de een of andere manier verwacht je hier geen botanische tuin, en hij zit ook een beetje verstopt zo aan de rand van het groene gedeelte van het Afrikaanderplein, maar hij is er wel, vlakbij de moskee: een kas en een botanische tuin met ruim 800 soorten planten en bomen. Een pareltje in Rotterdam-Zuid!  

De botanische tuin, een verborgen oase in de drukke Afrikaanderwijk.  

Nieuw is dit groene plekje niet, het bestaat al decennialang en het is zelfs een Rijksmonument, maar toch is het vrij onbekend. Op Rotterdam.info lees ik: ‘Eenmaal over de brug sta je onder hoge oude bomen, tussen wuivend riet en bloeiende bloemen.’  

Een rondleiding door de botanische tuin in de Afrikaanderwijk kost 2 euro las ik en ook worden er in de tuin lessen natuur- en milieueducatie aan basisschoolleerlingen uit de buurt.  

‘Bilzekruid en heksenzalf, smeerwortel en kamille, wie er enthousiast van wordt kan aan workshops meedoen over het gebruik en de toepassing van inheemse kruiden. Je maakt dan oliën, zalf of tinctuur van de planten.’  

Heb je even behoefte aan rust in de hectische wijk dan kun je er even rondkijken. Je komt er via het bruggetje. Toen ik er was was hij niet open, maar ben je tussen april en oktober in de buurt neem er dan een kijkje. De toegang is gratis. Een speelplekje is er ook vlakbij.  

  1. Audiotour Afrikaanderwijk  

Op het Afrikaanderplein zit ook theater WAT WE DOEN. Deze theaterorganisatie organiseert van alles, waaronder audiotourIn Afri’, een wandeling door de Afrikaanderwijk. Op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag kun je van 12:00U tot 16:00u met een audiotour mee. Je betaalt 2,50 (inclusief koffie/thee) en start bij ’t Klooster, Afrikaanderplein 7.  

In totaal zijn er 10 routes. Elke route vertelt het persoonlijke verhaal van een inwoner van de Afrikaanderwijk, van de bekende Jantje Oorlog tot minder bekende bewoners. Zo is er een verhaal van een activist, een jongere, een nieuwkomer en een verdedigster van de oude volkswijk. Al deze gidsen hebben één ding gemeen: hun liefde voor de Afrikaanderwijk. Rachid Benhammou en Floris van Delft van WAT WE DOEN geven extra achtergrondinformatie en routebeschrijvingen.    

  1. Street art spotten in de Afrikaanderwijk 

De reden voor mij om de Afrikaanderwijk vorig jaar te bezoeken was street art. Dankzij street art festival ‘POW! WOW! Rotterdam’ dat hier in 2019 en in 2020 neerstreek, in de coronaperiode nog, is de wijk opgeleukt met mooie grote muurschilderingen.  

Toen alles in februari 2022 weer een beetje open was besloot ik te gaan kijken. Met behulp van de handige Rewriters street art app bekeek ik van te voren wat ik wilde zien en wandelde ik door de wijk. Twee mooie murals zag je al in mijn jaaroverzicht van 2022, maar ik heb nog veel meer foto’s gemaakt!  

Zie ook: Street art in de Afrikaanderwijk.

Naast reeds bestaande kunstwerken zoals de mural van Ricardo van Zwol en die op de pilaren onder de metro die dankzij Foundation MESH tot stand kwam (zie punt 9), zijn er sindsdien veel nieuwe muurschilderingen te zien van zowel Nederlandse als buitenlandse graffiti artists, waaronder Nina Valkhoff, Super A, Said Kinos, Danny Rumbl, Telmo Miel, Murmure uit Frankrijk, Dourone uit Spanje, Dodici uit Italië en artiesten als de Amerikaan Woes, de Canadees Omen, de in Singapore wonende street artist Didier Jaba Mathieu en Helen Proctor en Smug uit Australië. Hieronder zie je enkele foto’s die ik van hun kunstwerken maakte. Hier zie je er meer.  

De mooiste murals in de Afrikaanderwijk.

korte hillestraat rotterdam
  1. Koffie met lekkers in de Afrikaanderwijk  

Toen ik door de Afrikaanderwijk wandelde was het nog ‘coronatijd’, maar de horeca was gelukkig al wel weer open. Echt veel leuke koffieadresjes vind je er niet, daarvoor kun je beter naar de Kop van Zuid of Katendrecht, maar net voordat ik de metro terug naar Den Haag wilde pakken ontdekte ik aan de rand van de wijk per toeval een leuk vegan koffiezaakje: Sharp Sharp.  

Sharp Sharp oogde nieuw, hip en lekker. Vanuit de bakkerij erachter kwam een jongeman aangelopen die me uiterst vriendelijk hielp. Hij maakte een heerlijke cappuccino of latte met amandelmelk voor me en in de vitrine zag ik allerhande lekkere cakes en gebakjes. Had je al eens van bliss balls gehoord?  

Sharp Sharp zit op steenworp afstand van metrohalte Rijnhaven en is echt een aanrader!  

  1. Foodie hotspots in de Afrikaanderwijk  

Wil je juist ’s avonds iets eten of zoek je een adresje voor een warme lunch dan is het natuurlijk leuk om juist in de Afrikanerwijk een wat exotischer adresje te testen. Echte hippe hotspots vind je er niet, maar welke keuken je ook zoekt, Surinaams, Antilliaans, Turks of Chinees, je vindt het er wel.

Niet overal oogt het van buiten even gezellig, maar soms moet je gewoon even binnenkijken en vooral de gok wagen en proeven. Het Afrikaanse Mama Essi of het Afghaanse restaurant Afsana lijken me wel wat. En kies anders voor de wijkkeuken van Zuid in ’t Gemaal op het Afrikaanderplein.

Mocht jij een andere leuke en vooral lekkere tip uit eigen ervaring hebben, laat het vooral weten.  

food-rotterdam
  1. Street art op de palen van de metrolijn langs de Maashaven  

Aan de rand van de Afrikaanderwijk, tegen de Maashaven en Rijnhaven aan, vind je een lange reeks beschilderde pilaren. Het zijn de steunpilaren van de metrolijn die erboven loopt en met al die verschillende street art erop oogt het veel leuker! Wandel zeker eens langs alle pilaren om de kunst van dichtbij te bewonderen.  

Vanaf hier wandel je bovendien zo naar Katendrecht of verder naar de Kop van Zuid als je ook nog een heel ander stukje Rotterdam wil zien. Wil je er blijven slapen, lees dan zeker 5x origineel overnachten in Rotterdam.  

Letters Afrikaanderwijk

Wil je vooral weten waar je de letters met de tekst WELKOM IN DE AFRIKAANDERWIJK vindt? Ik maakte de foto op de Hillelaan, op de hoek bij café de Pijp, ter hoogte van Katendrecht.

afrikaanderwijk-koningsdag

Tips Afrikaanderwijk

Woon jij in de wijk dan ken je deze buurt natuurlijk veel beter dan ik, dus heb je zelf nog tips laat het vooral weten bij de reacties.

Tour Afrikaanderwijk met een gids

Tip: Aanstaande zaterdag, 22 april 2023, kun je de Afrikaanderwijk leren kennen met een tour van gids Remses, een echte insider. Ik las er net toevallig over op Rotterdam Weekendtours. Er zijn momenteel nog tickets beschikbaar!

Rotterdam voor gevorderden 

De Afrikaanderwijk is een beetje ‘Rotterdam voor gevorderden’. Heb je nog weinig van Rotterdam gezien of kom je zelden in een stad of in het buitenland, dan zou ik hier niet beginnen. Heb je de highlights van Rotterdam juist wel gezien en wil je eens wat anders, dan wel.  

waar is de afrikaanderwijk

Hoe kom je in de Afrikaanderwijk? 

Metrolijn D en E komen in de buurt. Stap uit bij metrohalte Rijnhaven (het dichtstbij) of Maashaven. Woon je net als ik in Den Haag dan kun je vanaf Den Haag Centraal in 1x de metro naar beide haltes nemen, maar met de trein naar Rotterdam-Zuid kan ook.  

Vanaf treinstation Rotterdam-Zuid (op m’n foto linksboven) is het ietsje verder, maar ook te doen. Het Afrikaanderplein is 10 a 15 minuten lopen. Je moet even de Laan op Zuid over. Uiteraard kun je ook eerst naar station Rotterdam Centraal en dan verder met de metro. Check eventueel OV9292 of Google Maps hoe je er met de tram of bus komt of pak de fiets!  

Echt Rotterdams vervoer is natuurlijk de watertaxi! De haltes zie je hier. Halte Maashaven (halte 62) is het handigst als je de Afrikaanderwijk wil bezoeken. Willem-Alexander en Maxima vertrekken na hun bezoek volgens mij ook per watertaxi.  

Lees ook: Slapen in bezienswaardigheden: bijzonder overnachten in Rotterdam!

Rotterdam bezoeken  

Rotterdam is sowieso een super veelzijdige stad. Of je nou komt voor street art, shoppen, food, moderne musea, architectuur, kunst of kids activiteiten, er is vanalles te doen. Linkjes naar andere blogs over Rotterdam zag je al in m’n alinea net onder de inleiding. Hierboven vind je nog meer leuke dingen om te doen. Klik op de banner en je ziet het. Hieronder zie je mij in de Markthal in Rotterdam toen hij pas net open was.  

markthal-rotterdam

Rotterdam met kinderen  

Ook voor een bezoek met kinderen is Rotterdam leuk. Misschien komen dan vooral de Euromast en Blijdorp bij je op, maar Plaswijckpark is ook ontzettend leuk met jonge kinderen!  

Wil je de highlights in Rotterdam zien met je kinderen? Boek dan deze kindvriendelijke fietstour in Rotterdam!  

Meer lezen?  

Vind je de Afrikaanderwijk interessant dan spreekt mijn blog over Museum of Humanity je ongetwijfeld ook aan. En wat dacht je van Wereldse plekken in Nederland? Kijk echt eens. Er staan verrassende plekken in!  

Viel je vooral voor de street art in de Afrikaanderwijk, lees dan mijn andere street art blogs, bijvoorbeeld mijn blogs over street art in Den Haag.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven