meest-bezochte-steden-ter-wereld

Top 20 meest bezochte steden ter wereld

De meest bezochte steden ter wereld. Welke zijn dat? Als ik een top 3 best bezochte steden ter wereld zou moeten noemen zou ik zelf op ParijsNew York en een Aziatische stad gokken. Maar welke steden worden werkelijk het meest bezocht?

Stedentrips

Top travel destinations

Eind september kwam Mastercard met de Top Global Destination Cities Index 2018 naar buiten. Mastercard maakte een top 20 gebaseerd op het aantal bezoekers per stad in 2017. Er werd naar bezoekersaantallen in steden wereldwijd gekeken.

Toch is het niet alleen maar een ‘ranking’ van de ’top travel destinations’. Ook deden ze onderzoek naar de verblijfsduur en uitgaven per dag. Uiteindelijk is het een diepte analyse geworden waaruit ook een voorspelling voor 2018 naar voren komt: naar welke steden zal het toerisme nog verder toenemen?

meest-bezochte-steden

Top 3 best bezochte steden ter wereld

Laten we allereerst even kijken welke steden het meest bezocht werden. Wat zijn de 3 top steden qua buitenlandse bezoekers? In de press release staat: This year’s top cities are Bangkok, London and Paris. Bangkok, Londen en Parijs zijn de steden die het meest bezocht worden.

De best bezochte stad ter wereld is Bangkok!

meest-bezochte-stad-ter-wereld

Top 10 meest bezochte steden ter wereld

Hieronder zie je de volledige top 10 met het aantal toeristen per jaar erbij:

  1. Bangkok: ruim 20 miljoen bezoekers per jaar!
  2. Londen: ook bijna 20 miljoen
  3. Parijs: 17,4 miljoen
  4. Dubai: 15,8 miljoen (op de foto hieronder)
  5. Singapore: 13,9 miljoen
  6. New York: 13,1 miljoen
  7. Kuala Lumpur: 12,6 miljoen
  8. Tokyo: 11,9 miljoen
  9. Istanbul: 10,7 miljoen
  10. Seoul: 9,5 miljoen

Euromonitor komt met een andere top 10. In de top 10 van Euromonitor (waarover je onderaan leest) staat Hongkong bovenaan!

best-visited-cities

Top 20 best bezochte steden ter wereld

Oké, de top 10 weten we nu, maar welke steden komen daarna? Ook dat is natuurlijk interessant. De nummers 11 t/m 20 zijn:

11. Antalya
12. Phuket
13. Mekka (Makkah)
14. Hongkong
15. Milaan
16. Palma de Mallorca
17. Barcelona
18. Pattaya
19. Osaka
20. Bali

Waarom Bali als eiland tussen alle steden staat snap ik niet, maar goed, dit is volgens Mastercard dus de top 20 meest bezochte steden ter wereld.

Is het kaartje niet scherp genoeg kijk dan hier: de Top Global Destination Cities Index 2018.

top-destination-cities

Opvallend

Dat sommige steden in de top 20 staan verbaast me niet, vooral de echte wereldsteden niet. Maar waar ik van schrok was dat er een paar mediterrane steden in de top 20 staan die helemaal niet zo heel groot zijn, zoals Palma de Mallorca.

Uiteraard weet ik van het overtoerisme op vele bestemmingen, en zeker ook op Mallorca, maar als je deze cijfers ziet dan snap je pas goed wat een enorm effect dergelijke aantallen op een lokale gemeenschap moeten hebben en dat dit protesten tot gevolg heeft, zoals in Palma de Mallorca.

Ik wist dat het populair was, maar dat er zóveel toeristen naar Palma de Mallorca gaan, dat niet. In het voorjaar vond ik het op Mallorca nog mee vallen, maar in de zomermaanden is het wel echt een probleem, met name het gedeelte rond Palma en de toeristische plaatsen er vlakbij. Deze foto van Palma de Mallorca nam ik vanuit het vliegtuig:

steden-met-veel-toeristen

Palma, Pattaya en Antalya

Ook Pattaya en Antalya vind ik toch wel opvallend in dit lijstje. Uiteraard weet ik dat Pattaya en Antalya allebei héél toeristische bestemmingen zijn, maar dat ze in de top 20 meest bezochte steden wereldwijd staan? Dat had ik niet gedacht. Ook Milaan niet. Dan had ik eerder steden als Rome of Beijing in de top 20 verwacht.

Rome, Praag, Wenen en Amsterdam niet meer in de top 20

Vorig jaar stond Rome overigens nog wel in de top 20 meest bezochte steden. Net als Wenen, Praag, Shanghai en Amsterdam. Het zijn bekende stedenreisbestemmingen.

Stedentrips

Barcelona in de top 20

Barcelona staat er wel in, op nr. 17. Het staat inderdaad bekend als een stad die veel door toeristen wordt bezocht. Te veel zelfs vinden de Barcelonezen. Ook ik ben er vaak geweest en heb er lang geleden zelfs gewoond. Afgelopen zomer was ik er weer, met de kinderen; je ziet ze hieronder met hun rugzak.

Tip: Lees hier mijn blog over Barcelona met kinderen.

toerisme-barcelona

Toename toerisme steden

De voorspelling is dat de groei van het aantal toeristen naar sommige wereldsteden nog verder zal toenemen. Dit is de grootste te verwachten groei (Growth Forecast) voor 2018:

Istanbul +19,7%
Bangkok +9,6%
Kuala Lumpur +7,5%

Prognose 2018

Gezien de te verwachten groei zal Bangkok over het jaar 2018 weer bovenaan het lijstje staan zeggen ze:

With roughly 20 million international overnight visitors, Bangkok remains in the top spot this year and is unlikely to be bested due to a strong projected growth of 9.6 percent for 2018.

Bangkok blijft dus voorlopig de beste bezochte stad. Zelf ben ik een enorm fan van Bangkok (ik heb er gewoond!) èn van Thailand, dus ik begrijp het wel.

Groei aantal toeristen Istanbul

De voorspelde groei voor Istanbul is ook opvallend. Voor mijn gevoel is er hier in Nederland de laatste jaren juist veel minder animo om naar Istanbul te gaan dan voorheen. Een paar jaar terug hoorde ik vaak dat iemand er naartoe ging, de laatste jaren niet meer. Terwijl het zo’n gave stad is!

Persoonlijk vind ik Istanbul zelfs één van de mooiste steden die ik gezien heb. Ik was er 4 jaar geleden in de winter (het voelt alsof het vorig jaar was!), in mijn eentje, en wil er graag nóg een keer naartoe. Dit is één van de foto’s die ik er maakte.

toerisme istanboel

Een tijdje terug las ik al dat vooral veel Duitsers naar Istanbul gaan (656.428 in 2017), maar ook veel mensen uit Iran en Saoedi-Arabië bezoeken Istanbul.

Verwacht wordt dat met name het aantal toeristen dat Istanbul bezoekt ontzettend zal toenemen. In het persrapport staat:

The forecast for 2018 indicates across-the-board growth, with Istanbul expecting the largest uptick in visitors.

Toename Chinese toeristen

Al jaren neemt vooral ook het aantal Chinese toeristen wereldwijd toe. Ze zijn nog steeds de grootste groep. Voor ons lijkt het alsof ze en masse Europa ontdekken (en dat doen ze ook), maar de meesten bezoeken toch vooral Aziatische bestemmingen.

Wat zijn de must visit bestemmingen voor Chinese toeristen?

Waar gaan Chinezen vooral naartoe?

Volgens het onderzoek van Mastercard zijn dit de populaire bestemmingen onder Chinese toeristen:

Southeast Asian cities, such as Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur, Phuket, Pattaya and Bali are fast becoming must-visit destinations for Chinese tourists.

Meest populaire bestemming onder Chinese toeristen

Met name het Thaise Phuket is ontzettend populair onder Chinese toeristen: Phuket is the most popular destination for Chinese tourists, with a growth rate of 56.1 percent in the last eight years. 

Chinese toeristen in Azië

Van de toeristen die naar Bangkok komen komt meer dan een derde uit China! Maar ook andere toeristische bestemmingen in Azië worden door Chinezen overspoeld: van alle toeristen in Phuket komt 28,8% uit China, in Pattaya 31,3% en van alle toeristen die Bali bezoeken is 24,3% Chinees.

Hoe lang blijven toeristen in elke stad en wat geven ze uit?

Interestingly, visitors tend to stay in Bangkok 4.7 nights and spend $173 per day, on average.

Dat bezoekers gemiddeld bijna 5 nachten in Bangkok blijven is best opvallend. Je zou denken dat de meeste mensen er maar 2 of 3 nachten blijven. Gek vind ik het overigens niet, want er is zo ontzettend veel te zien en te doen in Bangkok!

In New York blijven mensen gemiddeld zelfs 8 nachten! In Parijs maar 2,5. Dat laatste is ook weer niet zo gek. Veel Europeanen boeken Parijs als citytrip, en Aziaten doen Parijs vaak aan als onderdeel van een trip door meerdere landen in Europa.

Uitgaven in Dubai

Wat geven toeristen per dag uit in een stad? Dit verschilt sterk per stad. Volgens het onderzoek van Mastercard gaven toeristen in Dubai gemiddeld 537 dollar per dag uit! Ontzettend veel!

Dubai is weliswaar één van de meest luxe bestemmingen ter wereld en als je inderdaad in de meest luxueuze hotels gaat zitten dan is dat niet vreemd, maar op zich is dat helemaal niet nodig.

Je kunt een luxe hotel in Dubai boeken, maar ook relatief goedkoop naar Dubai. Hier vind je (korte) vakanties naar Dubai.

Uitgaven in Parijs

Maar ook 301 dollar per dag in Parijs vind ik heel veel. Dat is wat toeristen er gemiddeld per dag uitgeven. Oké, de overnachting neemt natuurlijk het grootste deel van dit bedrag in beslag, maar dat hoeft echt niet zo duur te zijn. Ik sliep in dit hotel in Parijs. En de Eiffeltoren op kan ook heel goedkoop, als je de trap neemt, zoals ik met de kinderen in Parijs deed.

Maar er zijn natuurlijk ook altijd mensen die gerust 1.000 euro per nacht neertellen voor een luxe hotel in Parijs en die er in de duurste restaurants dineren. Wil je ook naar Parijs? Vink via Booking.com aan wat je belangrijk vindt en vind je ideale hotel in Parijs.

Uitgaven in Bangkok

Dat toeristen in Bangkok gemiddeld 173 dollar per dag uitgeven??! Dat vind ik ook echt ontzettend veel! Natuurlijk, er zijn genoeg luxe hotels waar je meer dan 100 dollar per nacht voor betaalt (zoals de Banyan Tree, wat natuurlijk best een keer gaaf is), maar in mijn optiek kun je er makkelijk met veel minder rondkomen. Je kunt in Bangkok ook voor minder dan 10 euro per nacht overnachten. In een hostel. En ja, zelfs hostelgangers hebben tegenwoordig vrijwel allemaal een creditcard. En eten kan er al helemaal goedkoop!

Global Destination Cities Index

Hoe dan ook, het is wel interessant om de lijst te zien. Hier vind je nogmaals alle steden uit de top 20 meest bezochte steden ter wereld en het aantal bezoekers per bestemming: Mastercard’s 2018 Global Destination Cities Index.

Top 10 most visited cities

Voor de zekerheid heb ik even gecheckt of er niet ook nog andere onderzoeken met andere resultaten zijn. Ongetwijfeld, iedereen meet net weer even anders. Een klein jaar geleden kwam Euromonitor met net iets andere resultaten, maar wel ook met die topsteden erin.

Volgens Euromonitor is de top 10 best bezochte steden in 2017: Hong Kong, Bangkok, Londen, Singapore, Macau, Dubai, Parijs, New York, Shenzhen en Kuala Lumpur.

Stedentrips

Top 100 City Destinations

Update: ook in 2019 kwam Euromonitor weer met een Top 100 City Destinations. De top 10 meest bezochte steden van 2018 zijn volgens Euromonitor:

1. Hongkong
2. Bangkok
3. Londen
4. Macau
5. Singapore
6. Parijs
7. Dubai
8. New York
9. Kuala Lumpur
10. Istanbul

Populaire steden voor een citytrip

Behalve alle genoemde steden zijn er nog genoeg andere populaire steden voor een citytrip. Bezoek jij ook graag steden of ga je graag op stedenreis? Lees dan ook: Leuke steden voor een stedentrip. Of bekijk de categorie: Citytrips & Weekendjes weg waar je nog meer blogs over steden tegenkomt. Lees ook welke steden Lonely Planet tipt voor 2019 in de top 10 Best Cities.

Welke stad heb jij het vaakst bezocht?

Van alle buitenlandse steden die ik bezocht heb heb ik zelf Parijs het vaakst bezocht. Daarna Barcelona en Bangkok, de twee steden waar ik ook nog gewoond heb. Maar ook Valencia heb ik al 3x bezocht.

Welke steden heb jij het vaakst bezocht?

Dit is overigens géén gesponsorde blogpost. Ik heb de cijfers van Mastercard puur uit interesse verwerkt in een blog, op mijn eigen manier. Zelf heb ik wel ook een creditcard van Mastercard, maar wat ik daar per jaar mee uitgeef geven sommigen per trip of zelfs per nacht uit, ha ha…

Dit blog bevat affiliate links. De foto’s zijn zoals altijd door mij gemaakt. De kopfoto maakte ik in Dubai.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *