Toscane met kinderen: 37 dingen om te doen

Toscane met kinderen: 37 dingen om te doen

Toscane met kinderen bezoeken? Eigenlijk is Toscane niet de meest ideale bestemming om met de kinderen naartoe te gaan. Huh? Ja, echt. Toch gaan hordes Nederlanders er jaarlijks naartoe. Waarom? Omdat Toscane tot de verbeelding spreekt; omdat we glooiende landschappen, mooie steden, prachtige dorpjes, heerlijk eten en fijne glazen wijn voor ons zien. Die heerlijke Italiaanse sfeer. Toch?

toscane-met-kinderen

Toscane met kinderen?

Naar Toscane ga je in eerste instantie dan ook vooral voor jezelf. Ja, laten we eerlijk zijn, een kind zit er meestal niet op te wachten om op sleeptouw te worden genomen door al die dorpjes en steden die jij zo interessant vindt en vraagt er niet om om de tijd van de Renaissance, de Romeinen en de Etrusken in te duiken.

toscane-kinderen

Vakantie Toscane met kinderen

Dat neemt niet weg dat kinderen in Toscane een topvakantie kunnen hebben! Het ligt er maar aan hoe je het brengt, en wat je er van maakt. Zoek gewoon een fijn adresje uit met zwembad (bijvoorbeeld deze bij gezinnen zeer geliefde camping in Toscane of deze mooie camping aan de Etruskische kust), of een prachtige vakantievilla, huur er een auto van bijvoorbeeld Sunnycars bij (als je je eigen auto niet bij je hebt) en kijk wat er in de buurt te doen is. Wissel cultuur af met strand en actie. En met een ijsje natuurlijk. Iedereen blij.

zomervakantie

Doen in Toscane met kinderen

Hmm, maar zelfs als je al gegoogeld hebt naar leuke dingen om te doen met kinderen in Toscane dan valt het in eerste instantie een beetje tegen. Eigenlijk kom je steeds dezelfde tips tegen: Parco di Pinocchio, Piccolo Mondo, Cavallino Matto en het (inmiddels gesloten) Parco Preistorico. Ik dacht: er kan vast nog veel meer!

doen-toscane

Tips Toscane met kinderen

Wat nou als je net wat ándere tips zoekt? Meer cultuur, natuur en strand? Dan moet je dit reisblog Toscane lezen. Je vindt hier namelijk ook de wat originelere activiteiten met kinderen in Toscane.

De meeste doetips die ik noem zijn in de buurt van Pisa en in de omgeving van de Costa Toscana en vooral de Etruskische kust (tussen Livorno en Piombino), want juist hier verblijven steeds meer Nederlandse gezinnen die het drukke Viareggio ten noorden van Livorno weten te mijden. Maar ook als je daar zit, of iets meer landinwaarts, ben je er eigenlijk zo.

Bezienswaardigheden Toscane met kinderen

Het is een mooi en zeer uitgebreid overzicht geworden, met niet alleen die voordehandliggende tips maar juist ook wat plekken en bezienswaardigheden die je nog niet kende, én met wat plekken voor een hapje of drankje. De meeste tips zijn trouwens ook voor mensen zónder kinderen een aanrader! Ideaal om te doen vanuit de Etruskische kust of vanuit het binnenland van Toscane.

Florence

Leuke dingen om te doen met kinderen in Toscane:

1. De culturele steden

Allereerst staat Toscane natuurlijk bekend om prachtige steden als Renaissance stad Florence, het schitterende Siena en het kleinere Lucca. Vooral in Florence is veel te doen en te zien.

Het voordeel van veel Toscaanse steden is dat (een deel van) de binnenstad autovrij is, dus dat loopt vaak net wat relaxter met kinderen die soms nog ineens een kant op kunnen schieten dan wanneer er steeds auto’s passeren. Zijn ze nog klein genoeg? Doe ze dan lekker in de draagzak.

Sla met oudere kinderen zeker de Boboli-tuinen in Florence, de Torre del Mangia in Siena en het amfitheater in Lucca niet over. En de Toren van Pisa natuurlijk!

toren-pisa-kinderen

2. De Toren van Pisa en het Plein der Wonderen

De Toren van Pisa is natuurlijk een highlight om even apart te noemen. Wie Toscane met kinderen bezoekt slaap de scheve toren natuurlijk niet over. Superdruk in de zomer, maar voor kinderen is het toch leuk om de scheve toren te zien.

Je kunt (tegen betaling) de toren ook beklimmen. Het zijn bijna 300 treden! Let op: dit is niet voor peuters, kleuters en jonge kinderen, maar kan pas vanaf 8 jaar.

Piazza-dei-miracoli

Goed om te weten is dat naast de toren van Pisa een heel groot grasveld is (het Piazza del Miracoli, het Plein der Wonderen) waar je heerlijk even kunt relaxen, rondrennen of waar je jongere kinderen nog een dutje kunt laten doen. Kijk hier als je wil overnachten in Pisa.

toscaans-dorp

3. Mooie dorpjes in Toscane

Behalve de steden zijn er talloze mooie Toscaanse plaatsjes als San Gimignano, Montepulciano, Pienza, Arezzo, Volterra, Pitigliano, Pistoia en Castagneto Carducci. De meeste liggen hoog op een rots en zijn ook leuk om met kinderen te bezoeken. Stadsmuren, uitzichtpunten, forten, tunnels en grotten, je komt het allemaal tegen. Maak er desnoods een speurtocht van. Een nachtje blijven is natuurlijk ook fijn.

Tip: Heb je er wel eens aan gedacht om een vakantie met meerdere gezinnen te boeken? Of met de hele familie? Of een grote groep vrienden? Huur bijvoorbeeld deze villa voor 20 personen af. Een agriturismo op 20 minuutjes van zee. Of deze villa met zwembad en prachtig uitzicht.

etruskische-kust

4. De stranden aan de Etruskische kust

Ik had gehoord dat de stranden van Toscane niet zo mooi waren, maar dat vond ik eigenlijk heel erg meevallen. De zee was feller turkoois dan ik gedacht had en de stranden zijn lang en breed. Qua zand is het strand in Toscane een beetje zoals bij ons, maar qua vegetatie net even anders. De meeste stranden zijn zeer kindvriendelijk. Fijne stranden voor gezinnen met kinderen zijn Marina di Castagneto Carducci en Marina di Bibbona.

Aan de zuidkant van de haven van Bibbona is een naturistenstrand. Een ander naaktstrand is Nido dell’Aquila, ten zuiden van San Vincenzo. Ben je op vakantie met de hond of zijn je kinderen juist bang voor honden, dan is het handig te weten dat bij San Vincenzo ook een spiaggia per cani is, een hondenstrand. Vanaf Populonia zuidwaarts begint een rotsachtiger kust.

strandtent-toscane

Marina di Castagnetto Carducci heeft een mooi breed strand. Er zijn een stuk of tien strandtenten. Eén ervan is Santa Lucia aan het eind van de Via del Corallo, aan het strand. Je kunt er lunchen en dineren en er zijn wat speeltoestellen voor de allerkleinste kinderen.

beachclub-toscane

5. Zeezicht bij La Zattera

Heb je tieners die al wel alleen een duik in zee kunnen nemen? Strijk dan zelf even heerlijk neer bij Bar La Zattera aan de Via della Marina in Marina di Castagneto Carducci. Vanaf het terras op het dak heb je mooi uitzicht op zee en kun je ze in de gaten houden. ’s Avonds is het een club.

Wauw, dit verwacht je niet!

6. Waan je in de Cariben

Bij Rosignano Solvay vind je een superwit strand. Het strand wordt ook wel Spiaggia Vada genoemd, maar dat ligt eigenlijk net iets zuidelijker. Google maar eens op ‘spiaggia bianca toscana‘ (wit strand Toscane) en ontdek hoe mooi het is.

Maar hoe kan het strand er hier zó anders uitzien dan aan de rest van de Toscaanse kust? Dat komt door de Solvay fabriek vlakbij, die maakt o.a. sodium carbonaat (soda, bakpoeder) en dat schijnt het strand zo wit te maken. Voor mij kwam een bezoek er niet van, maar ik had het wel met eigen ogen willen zien. Mocht je twijfelen of het wel zo gezond is? Het strand heeft gewoon een blauwe vlag.

san-vincenzo

7. Het haventje van San Vincenzo

Op de foto hierboven zie je het in de verte: San Vincenzo. Ook hier kun je prima naar het strand, maar je kunt ’s ochtends ook even rondlopen in het voetgangersgedeelte met winkeltjes, of aan het eind van de middag of ’s avonds lekker met de kinderen langs het jachthaventje wandelen.

Baratti-Toscane

8. Het groen van Baratti

Opvallend aan Baratti zijn de mooie hoge pijnbomen en de grote groene grasweide. Hier kunnen kinderen lekker rondrennen. Neem een frisbee, tennisspelletje of vlieger mee en ze vermaken zich wel.

golf-baratti

9. De Golf van Baratti

Naar het strand kan ook, dat ligt er pal aan vast. Het strand hier ziet er ietsje anders uit dan wat meer naar het noorden, het is wat smaller en dus al sneller wat drukker, maar wel gewoon geschikt met kinderen. Persoonlijk vind ik het niet het mooiste strand dat ik ooit gezien heb, maar Italiaanse families zelf komen er veel, compleet met parasols, stoeltjes en koelboxen.

golfi-di-baratti

De baai zelf is wel vrij groot. Let op: op het strand van Baratti liggen nog restjes van zwarte steentjes uit vroeger tijden. Na een dagje strand ga je met zwarte glitters op je huid weer naar huis. Niet erg, maar misschien wel fijn om te weten.

Kasteel-populonia

10. Het kasteel van Populonia

Via een slingerweggetje omhoog kom je bij het kleine dorpje Populonia uit. Leuk om er even rond te lopen (dat duurt niet lang want het is écht heel klein) en het kasteel en het bijbehorende museum te bezoeken. Het castello stamt uit de Middeleeuwen en heeft een mooie toren met kantelen.

kasteel-toscane

Openingstijden en informatie: de toren kun je van april t/m oktober dagelijks vanaf 10:00u ’s ochtends tot tramonto (zonsondergang) beklimmen. Het museum dagelijks van 10:00 tot 13:00u en van 14:00 tot 20:00u. Van oktober tot april alleen in het weekend en op feestdagen. Met kerst gesloten. Een combi-ticket voor het museum en de toren kost 4 euro voor volwassene en 2 euro voor kinderen. Er is een speciale gezinsprijs (max 2 volwassen, max 5 personen totaal) voor 11 euro. Voor kinderen van 0 t/m 5 jaar is het gratis.

Geniet ook zeker even van het uitzicht vanaf de parkeerplaats! Bij helder weer kun je zelfs Corsica, Elba en de kleinere eilanden van de Toscaanse archipel zien liggen.

Archeologisch park

11. De archeologische parken van Val di Cornia

Al ver voor Christus leefden de Etrusken in Toscane. Bij de archeologische vindplaatsen van Baratti en Populonia ga je samen met de kinderen terug naar het rijke verleden. De archeologische parken (die beiden onderdeel uitmaken van Val di Cornia) liggen vlak aan de kust en zijn zeker een bezoek waard. En, hoe meer je over weet, hoe interessanter het wordt. Sommige tumulos (tombes) zijn echt heel groot. Misschien is het wel een leuk idee om je volgende spreekbeurt over de Etrusken te doen.

etrusken-toscane

De uitleg staat er steeds in het Italiaans en Engels bij, dus je kunt het voor de kinderen vertalen. Ze hebben als het goed is ook audiotours.

val-di-cornia

Niet alleen de overblijfselen uit de Etruskische tijd zijn interessant (je ziet in Baratti tombes van ver voor Christus, gewoon in de open lucht), ook heb je steeds een geweldig uitzicht op de omgeving: de golf van Baratti en de bergen en heuvels in de verte.

toscane-baratti-tombe

Voor kinderen onder de 6 jaar is het gratis. Ben je met een buggy zet die dan ergens neer, want in het hobbelige gras is dat niet zo handig.

centro-sperimentale

12. Children’s Lab

Bij het park in Baratti zit tevens een centro di archeologia sperimentale (een ‘experimental archeology centre’). In dit ‘children’s lab’ worden in de zomer buiten (overdekt) allerlei leuke workshops voor kinderen worden georganiseerd: van keramiek tot het Etruskische schrift. Deze tip hoort dus eigenlijk bij punt 11. Los van elkaar kan het volgens mij niet.

boogschieten-kinderen

Toen ik er was was er net een speciaal event en konden kinderen speerwerpen en boogschieten.

itretruschi

13. I tre truschi

Ben je bij het archeologisch park geweest of kom je juist net aan en wil je eerst koffie? Bij I Tre Trusci, vertaald ‘De drie Etrusken’, kan dat. Ook dit hoort nog bij het Parc Val di Cornia. Ze hebben er snacks, maar er wat uitgebreider eten kan ook. Het is eenvoudig, maar wel relaxt. Kinderen kunnen lekker op de zakken zitten of even op de schommels of de glijbaan spelen. Wie die drie Etrusken zijn? Je ziet ze hier.

etruskisch-schrift

14. Ontcijfer het Etruskisch schrift

Zelfs als het er niet van is gekomen om iets uit de tijd van de Etrusken te ontdekken, dan nog is dit een leuk spelletje. Laat kinderen die al kunnen schrijven hun naam (en die van anderen die ze kennen) eens in het Etruskisch schrijven. Best lastig, want niet alle letters kwamen in de vreemde Etruskische taal voor, maar toch leuk om te doen als het eens een dagje wat minder mooi weer is. (Kun je het op de foto niet goed zien google dan even. Via Google images vind je het Etruskische alfabet ook.)

treintje-mijn-toscane

15. De kopermijnen van San Silvestro

Met een treintje kun je de oude kopermijnen van San Silvestro in. Ook dit is onderdeel van de parken van Val di Cornia, maar je kunt de bezienswaardigheden ook afzonderlijk bezoeken. Als je de pArcheoCard aanschaft kun je met korting naar meerdere parken.

natuurpark-toscane

16. Natuurpark San Rossore

Hier ben ik zelf niet geweest (de foto maakte ik elders aan zee), maar ik kwam het al googelend in het Italiaans tegen en het viel me op dat het verder nergens genoemd wordt. Parco San Rossore is het, een natuurpark niet ver van Pisa. Lees meer op de site van Parco Regionale San Rossore. Een deel van de site is in het Engels en een deel in het Italiaans. Je vindt er activiteiten per dag, en ook specifiek voor/met kinderen. Ze organiseren o.a. boottripjes, paardentochten, vogels kijken, op de fiets de fauna ontdekken en dolfijnen spotten.

castagneto-carducci

17. Wandelen in Toscane

Met een baby of peuter in de rugdrager of met kinderen die wat ouder zijn of die echt gewend zijn een stuk te wandelen kun je in Toscane (en zeker ook in de omgeving van de Etruskische kust) mooie wandelingen maken. Een stevige wandeling is die vanuit het op een berg gelegen dorpje Castagneto Carducci. Het is maar 12 km maar er staat wel ruim 6 uur voor. Ik heb dit zelf niet gedaan, dus hoe lang het echt duurt of hoe zwaar het is kan ik niet zeggen, maar de uitzichten zullen ongetwijfeld schitterend zijn.

Minder zwaar –maar nog steeds best een afstand- is een rondje vanaf het nabijgelegen Marina di Castagneto Carducci. Je loopt dan een vrijwel vlak traject door het bos en langs het strand. Of vanaf Marina di Castagneto Carducci naar het zuiden, helemaal langs het strand naar San Vincenzo.

buca-delle-fatte

Of wandel naar het ‘geheime’ strandje Buca delle Fate…

Een mooie en niet al te lange wandeltocht is die naar Buca delle Fate. Fate betekent fee. Doe de tocht echter niet op slippers maar trek goede schoenen aan. Met een kinderwagen kan het absoluut niet. Wel kun je dit verborgen kiezelstrandje ook met een boot bereiken.

Bij Piombino en Baratti zijn meer wandelingen mogelijk.

Tip: download via de site Costa degli Etruschi meer wandelroutes langs de kust en in het binnenland.

trekking-toscane

Zit je elders in Toscane kijk dan hier voor mooie wandelroutes: korte wandelingen van 0 tot 5 km, redelijke korte wandelroutes van 5 tot 10 km en langere wandelingen van 10-25 km. Let op: kort is niet altijd per definitie makkelijk. Je kunt ook kiezen voor alleen de makkelijke wandelroutes. Of selecteer (afhankelijk van hoe je met vervoer zit) op op one way of loop trail (een rondje).

wielrennen-toscane

18. Fietsen in Toscane

Wat mij vooral opviel was het grote aantal wielrenners in Toscane. Maar ben je met kinderen dan kun je natuurlijk ook fietsen huren (bij de meeste grotere campings, vakantieparken en andere accommodaties kan dat wel, ook kinderfietsen of fietsen met zitjes) en lekker een stukje gaan fietsen. Of misschien heb je zelf wel een paar mountainbikes achterop de auto meegenomen.

Er zijn vlakke stukken (vooral als je dicht bij de Etruskische kust blijft), hellende stukken en flink glooiende tot bergachtige trajecten, dus jou daar wel rekening mee. Doe kinderen die niet gewend zijn aan hoogteverschillen een helm op!

fietsen-toscane

De tocht hierboven is meer voor als een fanatieke papa of mama eens alleen een rondje wil fietsen. De route is medio-impegnativo (gemiddeld tot zwaar). Kinderen die wat ouder zijn en wel goed kunnen fietsen is het ook mooi een stukje van de Viale dei Cipressi te fietsen; het is de beroemde weg met meer dan 2.500(!) cipressen erlangs, zoals je op de foto iets verder naar boven ziet, tussen Castagneto Carducci en Bolgheri. Toscaanser krijg je het bijna niet. Let op, er is hier geen apart fietspad.

fietsen-castagneto-carducci

Speciale fietsroutes vind je bij Castagneto Carducci, Donoratico, Bolgheri en San Vincenzo. Langs de kust tussen Marina di Castagneto en Donoratico loopt een makkelijk traject van 11 km. Verder doorfietsen naar de zuidelijker gelegen plaatsjes Baratti en Populonia kan ook.

Je kunt ook de Engels- of Duitse vertaling van de brochure ‘Costa degli Etruschi in bicicletta’ bij een toeristeninformatie in de buurt halen.

familiefiets

Maar het kan natuurlijk ook gewoon low profile. Deze familiefiets zag ik in Marina di Castagneto Carducci.

tenuta-vaira

19. Kijken hoe wijn gemaakt wordt in Bolgheri

Bij verschillende tenuta’s (wijnhuizen) in Toscane, kun je kijken hoe wijn gemaakt wordt. Zelf ging ik op bezoek bij Tenuta di Vaira, net buiten het leuke en beroemde wijndorp Bolgheri, waar ik een beroemde enoteca, een wijngaard en wijnkelder bezocht.

Een wijngaard bezoeken in Toscane is leuk als je kinderen wat ouder zijn en als ze wel eens willen weten hoe wijn gemaakt wordt. Ook zelf zul je dingen horen die je nog niet wist, zeker als je geen wijnkenner bent. Misschien had je nog nooit van de Sangiovese druif gehoord. Of zelfs niet van de beroemde Sassicaia wijn. Of van de Passito. Fijn te weten is dat Guglia, het meisje dat meestal de rondleidingen doet, zeer goed Engels spreekt. Voor een rondleiding is het wel slim even van te voren te informeren of het kan.

Uiteraard kun je ook proeven (alleen de ouders en volwassenen kinderen) en wat flessen als souvenir mee naar huis nemen. Nog leuker is het natuurlijk om de hele strada del vino e dell’olio, de ‘olijfolie- en wijnroute’ te volgen.

Toscane-ijs

20. Een ijsje halen bij Gelateria Caffè della Posta

Ergens een lekkere gelato halen kan natuurlijk bijna overal in Italië, maar wil je echt goed Italiaans ijs dan is gelateria Caffè della Posta in elk geval een aanrader. Blije kinderen gegarandeerd.

acqua-bolgheri

21. Ruiktest Toscaans parfum

Als je dan toch in Bolgheri bent loop dan ook nog even naar binnen bij de ‘gallery’ van Acqua di Bolgheri, een beroemd parfum uit de streek. Het is bedacht door ene meneer Taffi en er zijn verschillende geuren van. Hij maakte de geuren op basis van natuurlijke bestanddelen en geneeskrachtige kruiden.

In dit kleine winkeltje kun je met de kinderen zelf de verschillende geuren ruiken door je neus in de verschillende glazen kelken te steken. Als ze klein zijn moet je ze wel even optillen.

osteria-magona

22. Een weldadige lunch op een ideale plek

Echt lekker eten hoort natuurlijk ook bij vakantie. Wil je mét de kinderen naar een echt goed restaurant, dan is het in 2015 geopende Osteria Magona een aanrader. Ze hebben de beste lokale producten en halen hun verse ingrediënten uit hun eigen ‘horta’. Vleesliefhebbers komen hier ook zeker aan hun trekken.

Het zit in een statig huis dat je langs de weg bij Bolgheri tegenkomt. Vallone dei Messi staat erop, maar het is dus Osteria Magona. Er zit een mooie uitbouw aan en –nu komt het-  voor de kinderen zit er een heerlijke grote tuin bij met een boomhut met glijbaan. Zijn de kinderen het wachten op de gerechten zat of wil jij/jullie gewoon nog even lekker natafelen, de kinderen vermaken zich wel. Vanwege de speelruimte vind ik het dus de ideale lunchplek met kinderen! Midden tussen de wijnvelden van Bolgheri.

Hier vind je nog meer leuke adresjes voor een lunch in Bolgheri.

toscane-trein

23. Pak eens de trein

Reis ook eens met de trein door Toscane. Je hoeft niet op de weg te letten, dus je hebt meer aandacht voor de kinderen en elkaar. Leuk ook om tussen de Italianen te reizen en Toscane eens op deze manier te ontdekken. De verbindingen zijn goed. Vanuit Pisa gaan snelle treinen, maar ook zijn er stoptreinen langs verschillende plaatsjes langs de Etruskische kust tussen Livorno en Cecina, en verder naar het zuiden, langs o.a. Bolgheri, richting Piombino en Grosseto, zoals je op de foto kunt zien. Met de trein landinwaarts kan ook, naar Lucca, Pistoia, Florence, Sienna en Arezzo.

Wil je wel veel op pad maar liever niet met de trein? Boek dan voor een paar dagen of de hele vakantie een auto bij bijvoorbeeld Sunnycars.

markt-pisa

24. Bezoek een typisch Toscaans feest of festival

Misschien is er net een festival en dat is natuurlijk ook wel heel leuk! Het kan druk zijn, dus let goed op je kinderen (schrijf je telefoonnummer (met +31) op hun arm als ze nog klein zijn), maar zo’n typisch Toscaans festival is natuurlijk wel bijzonder voor ze om mee te maken. Juist dat vergeten ze waarschijnlijk niet snel. Denk aan de paardenfeesten in Pistoia, de Palio in Siena, de Middeleeuwse week in Volterra, het Tuscan Sun Festival, het Puccini Festival, het Chianti Festival, het lichtjesfeest, verschillende druivenfeesten of het feest van de rollende wijnvaten in Montepulciano. Eentje die je net gemist hebt maar die je voor volgend jaar alvast in je agenda kunt zetten is San Lorenzo, de nacht van de vallende sterren in Toscane, op 10 augustus.

Misschien zijn er ook wel leuke sportieve evenementen. Toen ik er was vond bijvoorbeeld in Baratti het Outdoor Sports Festival plaats. Vraag bij de plaatselijke tourist office even wat er tijdens jouw vakantie te beleven valt. En houd ook altijd aanplakbiljetten op deuren en lantarenpalen, en folders en flyers die ergens liggen, in de gaten zodat je weet wat er op het moment dat jij er bent voor leuks te doen is.

Carrara-marmer

25. De marmergroeven van Carrara

Zelf kwam ik hier per trein voorbij toen ik vorig jaar maart op blogtrip was in het aan Toscane grenzende Ligurië. Ze liggen in de Apuaanse Alpen, in het noorden van Toscane. Het lijkt allemaal sneeuw, maar het is deels ook marmer. Indrukwekkend! Je kunt er naartoe en ook echt de marmergoeven in.

toscane-eilanden

26. Een dagje naar Elba of de minder bekende eilanden Giglio of Capraia

Ga ook eens een dagje (of misschien langer) met de boot naar een eiland. Voor de kust van Toscane vind je het bekende Elba, maar ook kleinere eilandjes als Giglio en Capraia. Mij lijken ze schitterend!

toscane-met-peuter-kleuter

Vanuit Livorno kun je naar Gorgona en Capraia, vanaf het in het zuiden van Toscane gelegen Porto Santo Stefano naar Giglio, en vanuit Piombino (meer frequent) naar Elba (en eventueel van daaruit verder door naar Pianosa). Meer informatie over tijden en routes vind je op de site van de ferrymaatschappij Toremar. Met Moby kan ook. Of kijk gewoon op .

Tip/update: ik ben inmiddels zelf met de kinderen op Elba geweest en schreef er dit blog over: Elba met kinderen, met de beste Elba tips!

boten-eilanden-toscane

Vanuit San Vincenzo naar de Toscaanse archipel kan trouwens ook. Als je dus in San Vincenzo, Castagneto Carducci of Donoratico zit is dat natuurlijk nog handiger dan de andere opties! Kijk voor de vaardagen op de site van Aquavision. Of, ook altijd handig, de site van .

toscane

27. Kanoën langs de kust

Op verschillende plekken aan de Etruskische kust kun je kano’s huren. Leuk om te doen als je kinderen goed kunnen zwemmen. Ik zag deze bij Populonia voorbij komen (gezien vanaf de archeologische vindplaatsen), maar ook elders langs de kust van Toscane kan het. Zit je op een camping of vakantiepark aan zee dan kun je ze daar vaak huren. En niet alleen kano’s, maar ook surfplanken en meer.

toscane-schildpadden

28. Schildpaddenreservaat Carapax bezoeken

Centro Carapax bij Massa Marittima is het grootste schildpaddenreservaat van Europa. Hier worden exotische schildpadden opgevangen, bestudeerd, gefokt en geholpen bij het terug de natuur in gaan.

Update 2017: dankzij een lezer weet ik dat Carapax inmiddels helaas niet meer bestaat. 

strand-toscane

29. De mooiste zeedieren bekijken in het Aquarium

Is het een dagje slecht weer en zijn je kinderen nog nooit in Sealife of Blijdorp geweest, dan is het zeker leuk om met ze naar het Acquario di Livorno te gaan. Je ziet er o.a. haaien, kwallen, schildpadden en zeepaardjes. Tickets boek je hier: Acquarium Livorno.

30. Waterparken

Zit je hartje zomer in Toscane dan is dat voor kinderen natuurlijk wel heel leuk: lekker naar een waterpark. Er is een Acqua Village bij Follonica en een Acqua Village bij Cecina. Op AcquaVillage.it lees je meer. Of ga naar Piccolo Mondo: een klein attractiepark met zwemgelegenheid.

31. Survivallen

Voor kinderen die van klimmen en survivallen houden zijn er ook genoeg mogelijkheden. Parco Avventura Fosdinovo in Fosdinovo bijvoorbeeld. Een avonturenpark met 6 verschillende survival parcours. Of Il Giardino Sospeso, ook een parco avventura, maar dan met 5 survivalbanen: 2 voor kinderen van 1.10m en 3 voor kinderen vanaf 1.40m en volwassenen. Een andere optie is Indiana Park Amiata (nog meer klimmen, er is zelfs een klein baby parcours) of Parco del Levigliese voor het wat ruigere werk, met behalve klimmen ook abseilen en canyoning.

32. Parco di Pinocchio

Om het overzicht compleet te maken noem ik één van de meest genoemde tips voor wie met kinderen naar Toscane gaat dan toch ook nog maar: het park van Pinokkio. Ben jij er geweest? Laat dan bij de reacties weten of het echt de moeite waard was.

33. Cavallino Matto

Hierover heb ik al een aparte blogpost geschreven. Want na alle cultuur en natuur willen je kinderen vast ook graag een dagje uitrazen in pretpark Cavallino Matto in Marina di Castagneto Carducci. Erg leuk voor kleine kinderen. Voor grotere waaghalzen is er een achtbaan waarin je niet zit maar staat!

populonia

34. Prehistorisch park

Willen jouw kinderen toch echt graag naar dat Prehistorische park dat er niet meer is? Of kom je hier terecht omdat je daar naar zocht? Je kunt -als je een flink stuk verder rijdt- naar het vergelijkbare Parco della Preistoria. Dat ligt echter niet in Toscane, maar in het noorden van Italië. Misschien alleen doen als je toch nog de kant van Milaan op gaat.

35. De warmwaterbronnen van Saturnia

Ook bijzonder: zwemmen in natuurlijke warmwaterbronnen! Dit kan bij Saturnia in het zuiden van Toscane. Hoe dat is kun je lezen in een blog van een collegablogger die de warmwaterbronnen zelf bezocht: een bezoek aan de natuurlijke warmwaterbronnen van Saturnia.

toscane-streetfood

36. Italiaans streetfood

En verder… laat je lekker verrassen. Soms kom je spontaan iets tegen wat je niet verwacht had en eigenlijk is dat nog het allerleukst. In Barratti zag ik ineens dit leuke kotje: Al Polpo Marino. Een bijzonder tentje met streetfood op z’n Italiaans. Met natuurlijk polpo (inktvis), maar ook acciughe fritte (gebakken sardientjes) , arancini (risottoballetjes), garnalen, lasagna, schiaccia (brood) en patate fritte (frietjes). Mmmm…! Simpel maar goed. Jouw kinderen lusten vast ook meer dan pizza en pasta alleen.

Ideaal als je net van het strand afkomt. Het ligt bij de parkeerplaats bij het strand van Barrati.

foto-toscane

37. Typisch Toscaanse plaatjes schieten

Tot slot nog een tip die overal kan: geef je kinderen een oude camera of laat ze met hun eigen telefoon als ze die al hebben foto’s maken en daar lekker mee experimenteren. Klaprozen zie je bijvoorbeeld veel. Ze zijn vaak mooi als voorgrond op een foto. Net als de ronde balen hooi en de cipressen in het Toscaanse landschap. Ook die zijn natuurlijk zeer fotogeniek. Maar ook de torens, tombes, fresco’s, zuilen, wapens, vlaggen en monniken zijn dat. En de ijsjes, en de scooters. Nou ja, eigenlijk alles.

Toscane-postcard

Kaartje sturen!

Er is genoeg leuks te doen dus in Toscane. Zeker ook met kinderen zoals je ziet. En… laat de kinderen gewoon ouderwets een kaartje naar opa en oma of naar vriendjes sturen. Wel zo leuk. Laat ze de kaart ook zelf kopen als ze durven.

toscane-kids

Vliegen naar Toscane

Hoe kom je in Toscane? Veel mensen kiezen voor de auto, maar je kunt uiteraard ook gewoon naar Pisa of Florence vliegen. In het voorseizoen is Pisa vaak super goedkoop. Vanuit Pisa reis je gemakkelijk per trein naar andere delen van Toscane, of, nog handiger, met een huurauto. Dit kan vanuit verschillende plaatsen, maar direct vanaf de luchthaven is natuurlijk het handigst.

Tip: regel van te voren een huurauto in Italië!

Autohuur Toscane

Huur je een auto, dan kun je ook de kleinere plaatsjes makkelijk bezoeken. Auto huren? Bij Sunnycars kun je een huurauto in Italië huren voor de hele vakantie (met pick up en drop off op de luchthaven), maar ook voor bijvoorbeeld een paar dagen. Je kunt zelf aangeven waar je ‘m wil ophalen en waar terugbrengen. Het voordeel van deze maatschappij is dat alle verzekeringen en dergelijke al bij de prijs in zitten. Ook kun je kijken bij TUI Cars.

pisa-ryanair

Als je een beetje flexibel bent in je vluchtdagen (en op het juiste moment boekt) vlieg je bijvoorbeeld met Ryan Air in september al vanaf 19,99 en begin oktober zelfs voor 16,99 (enkele reis). Ja, ook halverwege de herfstvakantie nog! Ook Transavia heeft regelmatig aanbiedingen. Vorig jaar vloog ik met Ryanair naar Pisa, deze keer werd Transavia voor me geboekt.

marina-pisa

Overnachten in Toscane

Overnachten kun je met kinderen bijvoorbeeld op deze heerlijke plek: Paradù Tuscany Eco Resort. Of ga voor de populaire camping Le Pianacce. Je boekt het bij Vacanceselect. Update: Estivant heeft nu een eenoudervakantie naar camping Le Pianacce. Maar ook als je meer landinwaarts in een agriturismo of in een B&B verblijft, ben je in dit lijstje vast wel een paar leuke tips tegengekomen. En heb je Toscane nog niet concreet op de planning staan? Hopelijk heb ik je op ideeën gebracht of zelfs overtuigd om een keer in de omgeving van de Etruskische kust te verblijven!

Droomvakantie Toscane 728x90

Meer tips

Ben jij onlangs met kinderen in Toscane geweest en weet jij nog leuke gezinsvriendelijke activiteiten in de omgeving (van paardrijden tot een leuke kookworkshop voor kinderen, ik noem maar wat) of heb je nog een mooie tip meer in het noorden, oosten of zuiden van Toscane, in de bekende Chianti-streek, in de omgeving van Montepulciano, Massa Marittima, Montecatini Terme, Orbetello en Porto Ercole, of waar dan ook, laat het hieronder weten bij de reacties, of onder het bericht op Facebook.

Toscane

Reisgids Toscane

Overigens vind ik het zelf altijd wel handig om ook gewoon een reisgids bij me te hebben. Jij ook? Van Toscane en omgeving vond ik de volgende gidsen voor je:

-DIT WORDT BINNENKORT GEUPDATET-

De dikke en informatieve Capitool Florence & Toscane uit 2016 voor 26,99. Of de Capitool Compact voor 11,99. Of deze uitgebreide gids van de ANWB. Ben je nog altijd een Lonely Planet-fan? De Lonely Planet Florence & Tuscany is ook uit 2016. De Trotter vind ik ook altijd leuk. Nadeel is dat die uit 2014 is.

Afhankelijk van je bestemming in Toscane kun je ook kiezen voor reisgidsen specifiek over het Noorden van Toscane of juist het Zuiden van Toscane en Elba. Ga je behalve naar Toscane ook naar Umbrië en de Marken? Kies dan voor de Dominicus. Of kies een gids over heel Italië, dan heb je er voor al je volgende trips naar Italië ook nog wat aan. Deze Lonely Planet Italy uit 2016 bijvoorbeeld.

Voor de kampeerders die nét even een andere camping zoeken dan al die grote campings: Rustiek kamperen in Italië. Reis je met een camper door Italië? Dan moet je deze hebben: Camperroutes.

Misschien is een thriller die zich in Toscane afspeelt ook wel leuk: Villa Toscane bijvoorbeeld. Lekker voor als je op een bedje in de zon ligt of als de kinderen slapen. (Niet dat het mij de afgelopen jaren gelukt is ook maar één boek uit te lezen op reis, maar dat terzijde.)

reisgids-italie-met-kinderen

Ook erg leuk is de Familiegids Italië. Hij is al een paar jaar oud, maar er staan leuke tips gericht op kinderen in. De tips uit deze blogpost staan er overigens juist niet in, maar ga je vooral voor de mooie dorpen en steden naar Toscane, dan heb je er zeker wat aan.

Toscane-Florence-kinderen

Meer lezen over Toscane?

Tip: reis nog iets verder door in Italië en bezoek ook het altijd mooie Rome met kinderen! Of combineer Toscane met Noord-Italië.

etruskische-kust

Ken je nog meer mensen die met kinderen naar Toscane gaan of die er nú zijn? Deel de blog of tag ze op de Facebookpagina van Follow my footprints. Wil je binnenkort nog meer tips (ook om lekker te eten of weg van alle drukte te overnachten zónder kinderen op echt een droomplekje?), zorg dan dat je de pagina volgt.

Ik bezocht Toscane op uitnodiging van Paradù Tuscany EcoResort en My Travel in Tuscany. 

27 gedachten over “Toscane met kinderen: 37 dingen om te doen”

 1. Wat is er onwijs veel te doen in Toscane met kinderen. (en ook zonder, haha) Mooi overzicht Denise. En idd vliegen naar Pisa is denk ik ook wat ik zou kiezen, zeker voor een kortere vakantie (van minder dan 2 weken)

 2. Wow wat heb jij/hebben jullie veel plekken gezien in Toscane zeg! Ik vond Pisa verrassend leuk (ook de binnenstad is erg sfeervol om doorheen te wandelen) en treinen door die prachtige landschappen was ook zeker niet verkeerd. 🙂

  1. Ik heb niet álles wat ik noem gezien hoor, maar wel veel. Ik ben 2 dagen met de general manager van het resort waar ik over moest schrijven op pad geweest en heb toen in korte tijd inderdaad veel gezien. Pisa is zeker leuk ja, dat weten veel mensen niet; die denken alleen maar aan de toren. En ja, lekker treinen vind ik ook altijd fijn.

 3. Ik ga zonder kinderen op pad maar ben wel gek op Toscane. Het strand bij Populonia ken ik van mijn eerste reis die kant op (lang geleden 😉 ) en het is zeker ook leuk om al die Etruskische gebieden te bekijken. Volgens mij kun je in bijna ieder gebied wel leuke dingen vinden om met kinderen te doen. Ik onthoud je blog voor als ik vragen krijg over dingen die je met kinderen kunt doen!

 4. Wij gingen vroeger al-tijd met mijn ouders op vakantie naar Toscane.. Als Fenne groter is, wil ik haar ook heel graag meenemen om net zulke mooie herinneringen te maken als ik! Leuke tips!

 5. Ik ben nog nooit in Toscane geweest *schaam* … ik vind het eigenlijk iets wat ik later ook nog kan doen, als ik niet meer de behoefte heb om met de rugzak op door de bergen te trekken, maar eerlijk is eerlijk, het ziet er super uit … 

 6. Wat een heerlijke lange lijst, en ondanks dat kinderen in dit artikel de focus zijn blijken er ook voor mij nog genoeg dingen te zien en te doen daar. Spontaan zin om weer terug te gaan!

 7. Zo, dat is een complete reisgids Toscane met kinderen geworden! Leuk hoor! Ik ben nog nooit in Toscane geweest want eerlijk gezegd trekt Italië mij niet zo. Geen idee waarom niet want ik zie er prachtige plaatjes van voorbij komen en hoor er fantastische verhalen over. Toscane met mijn zoon gaan sowieso niet meer gebeuren aangezien hij heeft besloten niet meer met moeders mee te gaan. Tja, 17 jaar, dan krijg je dat 🙁

  1. Hé, dat heb ik eigenlijk nog nooit gehoord, dat iemand zei dat Italië hem/haar niet zo trekt. Italië heeft echt zulke mooie steden! Rome! En mooie streken, zoals Toscane, maar ook Ligurië… En Sardinië! Had je die blog ook gezien? Ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand daar níet naartoe wil! Nou ja, misschien dat je zoon het wel een keer probeert. Wel gek lijkt me dat, als ze ineens niet meer mee willen. Over 8 a 10 jaar heb ik dat misschien ook…

 8. Mooie blog…maar volgens mij zou je punt 6 over de ‘Spiagge Bianche’ echt moeten herschrijven. Hier meer research naar doen is op zijn plaats als je gezinnen adviseert. Dit strand is echt heel erg discutabel en overal wordt aangegeven dat het niet geschikt is om te zwemmen. Er worden dagelijks allerlei chemische afval stoffen gedumpt in de zee. Ik vond zelfs informatie over zware metalen die daar gedumpt zijn. Wij stuiten toevallig op het strand, kenden het verder niet en had er niets over gelezen. Maar na er 2 dagen in het water te hebben gezwommen met mijn gezin en het aantreffen van een kanaal waardoor non-stop afvalwater wordt geloost kreeg ik argwaan en ben gaan googlen. Schrok me rot en voel me heel onrustig hierover…

 9. Ik heb het park van pinoccio gezien, denk 15 jaar geleden. Het is een bronzen beelden park, dus niks speciaals en ook niet leuk voor kinderen. Ik ben nu in Toscane en zal er zeker niet heen gaan.

  Beter kun je naar saturnia, dat is echt geweldig mooi. Ook voor kinderen erg leuk. En nog gratis ook. Ben er inmiddels 3 x geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven