Verrassende stadjes, natuur en stranden aan de oostkant van Gran Canaria

Verrassende stadjes, natuur en stranden aan de oostkant van Gran Canaria

De oostkant van Gran Canaria is niet de kant van Gran Canaria waar de meeste toeristen verblijven. Toch heeft oostelijk Gran Canaria veel te bieden, met name net iets het binnenland in. Hoogtepunten zijn de Caldera de Bandama en het leuke stadje Agüimes, maar ik vertel je zo wat er nog meer te doen is!

gran-canaria-buiten-de-gebaande-paden

Het oosten van Gran Canaria

Nederlandse touroperators bieden het oosten van Gran Canaria niet aan, des te leuker is het om zelf onbekende dorpen en kustplaatsjes te gaan ontdekken. Reserveer eens een nachtje op een bijzondere plek; op Gran Canaria vind je de mooiste verborgen verblijfsadresjes middenin de natuur. In dit reisblog tip ik er een paar.

Op ontdekking in het oosten van Gran Canaria!

oosten-gran-canaria

Weinig toeristen

Ondanks dat relatief weinig toeristen aan de oostkant van Gran Canaria overnachten, komt toch vrijwel iedereen er. De luchthaven van Gran Canaria ligt namelijk in het oosten van het eiland. Ook loopt hier de snelweg waarover ‘iedereen’ vanaf het vliegveld van Gran Canaria naar de populaire badplaatsen in het zuiden van Gran Canaria reist.

wandelen-oostkust-gran-canaria

Rijdend over de autovía op Gran Canaria

De brede autovía loopt vanaf Las Palmas naar Maspalomas, van noord naar zuid, parallel langs de kust, een klein stukje landinwaarts.

Zo rijdend over de snelweg, net na aankomst in Gran Canaria, is je gevoel van een idyllisch eiland misschien even ver weg. Het voelt niet eens alsof je op een eiland zit. Maar… vergis je niet! Als je een afslag neemt sta je zo weer in een andere wereld, zowel aan de kust als verder landinwaarts.

autohuur Gran Canaria

Roadtrippen op Gran Canaria

Ga niet met de massa mee die allemaal met transferbussen naar het zuiden van Gran Canaria gaan, maar ga roadtrippen en ontdek ook andere delen van het eiland. Gran Canaria heeft zoveel meer te bieden! Over niet te missen plekken in het binnenland van Gran Canaria schreef ik al een mooi blog, nu volgt het oosten.

auto-huren-gran-canaria

Verdwaal op Gran Canaria en vind vulkanen, valleien, verlate stranden en verrassende stadjes.

waar-naartoe-op-gran-canaria

Oost Gran Canaria

In dit blog lees je niet alleen over leuke stadjes en mooie natuur in het binnenland, maar ook over onbekende kustplaatsjes en stranden aan de oostkant van Gran Canaria; stranden die niet zo zeer door toeristen maar meer door locals en surfers bezocht worden. Ook geef ik je in dit blog tips voor leuke adresjes ver weg van het massatoerisme op Gran Canaria.

neptunusbeeld-gran-canaria

Wat te zien aan de oostkant van Gran Canaria

Ik reisde zelf ook rond over Gran Canaria en vertel je wat je in het oosten van Gran Canaria allemaal kunt verwachten en bezoeken. Hieronder volgen de hoogtepunten en tips voor Oost Gran Canaria.

oostelijk-gran-canaria

La Bandama

De Bandama is de grootste vulkaankrater van Gran Canaria. Deze oude vulkaan in het oostelijk binnenland van Gran Canaria heeft een diameter van een kilometer en is ongeveer 200 meter diep. Je kunt er mooi wandelen, zelfs in de oude vulkaankrater.

Vanaf de Caldera de Bandama kun je de Camino Borde de Caldera wandelen of de Camino del Fondo. Allebei kan ook. Je wandelt door de natuur, langs de wand van de vulkaankrater en als je wil dus helemaal tot in de vulkaan.

camino-fondo-de-caldera-wandeling

wandeling-vulkaankrater-gran-canaria

natuur-gran-canaria

local-gran-canaria

Caserío de Bandama

Je kunt met bus 311 naar Bandama, maar een auto huren is makkelijker. Een auto huren op Gran Canaria kan o.a. via Sunnycars of Cardelmar.com. Parkeren kan bij het gelijknamige ‘plaatsje’ Caserío de Bandama.
In dit gehuchtje kun je ook nog een bodega bezoeken. De druiven groeien in de vallei. Kijk maar, je ziet de wijngaarden gewoon liggen:

divers-landschap-gran-canaria

Mirador Pico de Bandama

Ga ook zeker naar het uitzichtpunt: Mirador Pico de Bandama. Vanaf deze mirador op 569 meter hoogte kun je bij mooi weer zelfs tot aan Las Palmas kijken!

bandama-gran-canaria

Overnachten bij Bandama

Wil je overnachten bij Bandama? Via Eliza was here kun je een vakantie inclusief vlucht, verblijf en autohuur boeken naar dit mooie en uiterst rustige plekje: Finca Mirador de Bandama. Meer adresjes in en om Bandama:

Heerlijke plekjes ver weg van het massatoerisme!

leuke-adresjes-oostkant-gran-canaria

Jardin Botánico Viera y Clavijo

De botanische tuin Jardin Botánico Viera y Clavijo, ook wel Jardin Canario genaamd, is de grootste botanische tuin van heel Spanje. De tuinen liggen langs de berghelling en je wandelt over paadjes tussen de vele inheemse bloemen en planten door. Hier zie je een plattegrond. Bekijk eventueel ook de website van de Jardin Canario.

inheemse-planten-gran-canaria

Barranco de Guayadeque

El Barranco de Guayadeque is een ravijn. Het is één van de mooiste plekjes in het oosten van Gran Canaria. Het loopt van het midden van het eiland door tot aan de kust. Het is niet alleen mooi om hier rond te rijden, maar ook om een wandeling te maken.

Vlakbij Barranco de Guayadeque liggen de Cuevas Bermejas. De grotten zijn ontstaan door gasbellen in de lava. In sommige grotten wonen nog mensen. Behalve grotwoningen zijn er ook grotkerken en grotrestaurants op Gran Canaria, zoals restaurante Tagoror.

Telde

Telde is de tweede stad van Gran Canaria, maar dat weet haast niemand. Vroeger stond het bekend om de handel in suikerriet en nog steeds zie je er grote landhuizen uit die tijd. Bezoek in Telde vooral het historische centrum met de wijk San Juan en de Iglesia de San Juan de Bautiste met een levensgroot Jezusbeeld dat van mais gemaakt is.

Via Eliza was here kun je een mooie accommodatie in Telde boeken: Villa los Naranjos in de omgeving van Telde. Of ga voor Cortijo San Ignacio.

Valsequillo

Valsequillo is een dorpje in een vallei tussen de oostkust en het centrale deel van Gran Canaria. Het staat bekend om de vele amandelbomen in de vallei. Toen ik er was stonden ze niet in bloei, maar als het goed is bloeien ze in februari mooi, dus mocht je in het vroege voorjaar op Gran Canaria zijn neem dan zeker een kijkje. Sowieso staan er van januari tot en met mei verschillende fruitbomen in bloei.

Op zondagen is er een weekmarkt in Valsequillo. Daarnaast kent Valsequillo een aantal feestdagen die je misschien mee kunt maken zoals La Suelta del Perro Maldito, rond eind september. Een ‘griezelig’ volksfeest met straattheater, een processie, een veemarkt en een optocht. Traditioneel was er een spektakel met vuur, maar dat mag niet meer begreep ik.

Overnachten in Valsequillo?

bomen-in-bloei-gran-canaria

Barranco de los Cernícalos, Caldera de los Marteles & Roque Grande

Hou je van wandelen? Vanuit het nabij Valsequillo gelegen Tenteniguada kun je een wandeling naar de Barranco de los Cernícalos maken. Je wandelt heerlijk in de natuur, langs beekjes en watervallen, weg van alles en iedereen. Of doe de wandeling naar de Caldera de los Marteles, via de Roque Grande.

Tip: op de site van Valsequillo Turismo staat precies welke natuurwandelingen mooi zijn in welke maand.

Echte durfals kunnen ook gaaf mountainbiken op Gran Canaria!

vakantie-gran-canaria-in-december

Agüimes

De beste tip die ik in het oosten van Gran Canaria kan geven is Aguïmes! Agüimes is een leuk, authentiek en charmant stadje met pastelkleurige huisjes. Dit oorspronkelijke 15-eeuwse dorp is gerestaureerd en daardoor extra fotogeniek. Vanaf de weg zie je het al heel mooi liggen.

agüimes

Een leuk stadje om te bezoeken op Gran Canaria!

Wandel door de steegjes van de ‘casco antiguo’, het oude deel van het stadje, slenter over het Plaza del Rosario en ga tussen de vele bronzen beelden op zoek naar het standbeeld van Los Enamorados (de verliefden).

mooiste-stadjes-gran-canaria

leuk-stadje-gran-canaria

aguimes-centrum

los-enamorados-aguimes

gran-canaria-met-kinderen

Kidstip tussendoor

Agüimes is overigens ook een leuk plaatsje om met kinderen naartoe te gaan. Bezoek je Gran Canaria met kinderen dan kun je vlakbij Agüimes ook nog naar het krokodillenpark gaan: Cocodrilo Park Zoo & Rescue Centre. Ik heb dit zelf niet gedaan, maar ben jij wel met je gezin geweest laat dan gerust weten hoe het was. Voor volwassenen kost het 9,90. De prijs voor kinderen is 6,90. Let op: Parque de Cocodrilos is op zaterdag gesloten.

aguimes-gran-canaria

Municipio del Olivo

Overigens staat Aguïmes (samen met Temisas) ook bekend als de stad van de olijven. Al van oudsher kwamen hier de beste olijven en olijfolie vandaan. Wellicht kun je ergens mooie olijfolie voor thuis kopen.

Wil je in Agüimes overnachten? Kijk dan eens naar dit schattige en bijzondere plekje: Artisan’s House. Of ga voor één van de andere accommodaties in Agüimes.

mooi-plaatsje-gran-canaria

Van Agüimes naar Temisas

Wil je vanaf Agüimes verder het binnenland in richting Temisas lees dan in een aparte blog meer over de bestemmingen echt verder in het centrale deel van Gran Canaria. Sla ook de Barranco de las Vacas niet over! Deze ‘hidden gem’ heb ik helaas zelf gemist, maar als ik op instagram kijk doet het mij heel erg aan de rotsen van Petra in Jordanië denken!

Hidden gem op Gran Canaria!

Houd wel rekening met kronkelige wegen met veel bochten. Maar de omgeving is prachtig:

temisas-gran-canaria

Niet toeristische stranden in het oosten van Gran Canaria

Wil je liever naar de kust? Aan de oostkust van Gran Canaria liggen verschillende niet-toeristische stranden. Ze worden vooral door de lokale bevolking bezocht, en door surfers!

Ik was verbaasd dat het er zo rustig was. Het zijn niet de allermooiste stranden van Gran Canaria, en de bebouwing eromheen is soms ook niet echt dat je zegt fraai (hoewel deze leuke huisjes hieronder weer wel), maar ik vond het toch leuk om te ontdekken, juist omdat er meer locals komen.

oostkant-van-gran-canaria

Op het kaartje dat nu volgt zie je enkele stranden aan de oostkust van Gran Canaria.

duiken-gran-canaria

Playa de Tufía

Op een aantal stranden die zo volgen ben ik kort geweest, maar op Playa de Tufía ben ik níet geweest en daar heb ik spijt van! Kijk hoe leuk Tufia eruit ziet! Weliswaar is het strand op zich niet zo mooi, maar het ligt zo leuk! Met die witte huisjes direct aan zee…

Geheimtip Gran Canaria!

Er verblijven kan ook. Wat dacht je van dit adresje voor maar liefst 7 personen? Een heerlijk appartement met 2 badkamers en groot terras: Atico duplex Playa de Tufía.

route-oost-gran-canaria

Playa de la Garita

Vanaf Playa de la Garita kun je in zuidelijke richting langs de rotsachtige kust naar de volgende stranden lopen. Er loopt een pad. Het is ongeveer 5 kilometer tot aan Melenara.

badplaats-oosten-gran-canaria

Playa del Hombre

Playa del Hombre is ook een strand aan de oostkust, tussen Playa de la Garita en Playa de la Melenara, ongeveer ter hoogte van Telde. Vanaf hier kun je over een pad naar het zuiden wandelen, via een mirador en de vuurtoren. Het is maar een korte wandeling. De wandeling is niet echt supermooi of zo, maar gewoon leuk om te doen en uiteraard met zicht op zee.

gran-canaria-in-december

Taliarte

Net boven Melenara ligt nog een stukje dat Taliarte heet. Wij wandelden hier over de Paseo Marítimo de Taliarte naar Melenara.

oost-gran-canaria-taliarte

Wil je overnachten in een appartement met uitzicht op zee, hier waar ik liep? Dat kan. Je boekt het hier: Apartamento Taliarte.

gran-canaria-in-de-winter

Melenara

Verwar deze kustplaats in het oosten van Gran Canaria niet met Meloneras in het zuiden. Je schrijft het net even anders en de sfeer is ook heel anders. Meloneras is toeristisch; Playa de la Melenara daarentegen is meer een strand waar locals komen. Aan de andere kant van Melenara ligt ook nog een ander strand: Playa de Salinetas.

melenara

melenara-strand

oostkust-gran-canaria-december

Overnachten in Melenara kan uiteraard ook. Je vindt er weinig hotels, maar vooral veel appartementen. Ik vind ze persoonlijk niet zo mooi, maar je hebt wel bijna altijd zeezicht.

lokaal-strand-melenara-gran-canaria

Zelf lunchten wij in Melenara, op het strand, puur tussen de Spanjaarden. Bij het Balneario zitten wat leuke restaurantjes op een rijtje. Je kunt er lekker seafood eten. Of de vis van de dag, met een beetje knoflook. 😉

vis-met-knoflook

restaurant-melenara-beach

Vargas

Net ten zuiden van de luchthaven ligt ook nog Vargas. Vargas staat bekend vanwege het wind- en kitesurfen. Het is een strand met grote donkere kiezels en een vaak ruige zee. En wind natuurlijk. Bekijk hier foto’s van Vargas Gran Canaria.

Er is zelfs een camping met cabañas (kleine 2-peroons houten huisjes) voor 22 euro (kinderen 5 euro) en met tenten die je al voor 6 euro per nacht kunt huren (een extra volwassene kost 4 euro, kinderen t/m 11 jaar 2 euro, kinderen onder de 3 gratis). Eenvoudig, maar als je echt voor het surfen komt vind je het wellicht prima: Camping Playa de Vargas. Zie ook Booking.com.

surfen-gran-canaria-oost

El Cabrón

El Cabrón is niet echt een plaats maar een plek in zee die bekend staat om de mooie duikmogelijkheden. Het is een natuurreservaat. Je kunt er duiken en snorkelen. Het zeereservaat ligt net ten noorden van Arinaga. Volgens de website Hallo Canarische Eilanden is het zelfs de beste plek om te duiken op Gran Canaria.

Pozo Izquierdo

Pozo Izquierdo is dé windsurfplek bij uitstek! Volgens velen is het het mekka voor windsurfers in Spanje. Surffanaten uit heel Europa weten dit plekje op Gran Canaria te vinden. Windsurfkampioenen als Björn Dunkerberck en de zusjes Daida en Iballa Ruano schijnen zelfs een deel van het jaar op Gran Canaria te wonen.

Surfstek Pozo Izquierdo!

Kom je echt voor het surfen? Zoek dan een adresje in Pozo. Wat dacht je bijvoorbeeld van Seaview Pozo Izquierdo? Of zoek hier zelf naar accommodatie in Pozo Izquierdo.

surfers-oostkust-gran-canaria

Gran Canaria in december

Ik bezocht de oostkant van Gran Canaria in de winter, in december. In de zomer is het er iets drukker, maar nog steeds stukken rustiger en lang niet zo toeristisch als de zuidkant. Grote resorts vind je niet aan de oostkust van Gran Canaria. Rust wel.

follow-my-footprints-gran-canaria

Tip autohuur Gran Canaria

Huur een auto op Gran Canaria en rij vooral eens rond over Gran Canaria om nog meer te ontdekken. Een auto huren op Gran Canaria kan o.a. via Sunnycars of Cardelmar.com. Zelfs toeristisch gezien minder aantrekkelijke plaatsen hebben soms toch iets moois:

gekleurde-huizen-gran-canaria

Maar… wil je echt de mooiste plekken van Gran Canaria ontdekken? Ga dan naar het binnenland en het noordwesten van Gran Canaria. Dat laatste volgt nog.

oost-gran-canaria-huurauto

Meer blogs over Gran Canaria en de Canarische Eilanden

De foto’s in dit blog zijn door mij gemaakt en door vriendin Henriette Berning en Josefien van der Meide. Dit blog bevat affiliatelinks.

 

1 gedachte over “Verrassende stadjes, natuur en stranden aan de oostkant van Gran Canaria”

 1. Hola Denise en team.
  Bij toeval kwam ik via het internet bij uw blog uit.
  Mijn naam is Jose Vanderveken, Belg en gids + eigenaar (samen met mijn vrouwtje Carine) van de (2-mans)firma JOSELITOMOVES.
  Ik ben zo vrij u eerst en vooral te feliciteren met uw blog.
  Indien dit even “slijmerig” zou overkomen als 1e indruk ? Hoewel dit NIET de bedoeling is, zou dit natuurlijk zeer jammer zijn , maar neem ik het er dan maar bij.
  Maar ik schrijf u vooral omdat ik , bij het lezen van uw blog, de indruk kreeg dat u in de toekomst normaliter terug naar Gran canaria plant te komen .
  Als organisator van , vooral, begeleide wandelingen hier op het eiland, maar ook omdat ik in uw blog enkele verwijzingen zag vermeld staan naar o.a. een autoverhuurfirma, en de website van SNP-natuurreizen.
  Wil ik u hier ook dadelijk graag mijn interesse tonen te weten te komen of misschien een “affiliate-link” voor ons in uw blog(s) tot de mogelijkheden kan behoren en wat dit dan precies zou inhouden.
  Ik neem mij hier zeker ook graag de vrijheid te denken dat u misschien ook wel interesse zou kunnen hebben in het vermelden van of (kort)schrijven over een wandelexcursiebedrijfje hier op het eiland. En dan eentje dat zich hier tracht te ontwikkelen ZONDER de “hulp” of economische medewerking van de plaatselijke touroperators en dito “commissiehongerige” reisleidingen die hun cliënteel na aankomst, tijdens de ontelbare informatie-meetings hier ter plaatse , té dikwijls en jammer genoeg te pas en te onpas “van alles en nog wat” durven wijs te maken over dit eiland, vooral dan in de massatoeristenzone in het zuiden.

  Indien interesse ons te wilen leren kennen ? Stellen wij U graag voor bij uw volgende bezoek eens een begeleide wandeling eventueel met ons/mij te overwegen , maar dan vooral incognito te boeken. T.t.z. bij uw boeking dan …niet te melden dat u blogs over Gran Canaria schrijft.
  Tenminste indien uw volgende bezoek in de periode Oktober tot Juni zou gepland worden. D.i. de periode waarin wij vooral actief zijn hier.
  Waarom incognito boeken ? Omdat we denken dat iemand zoals U enkel op die manier volledig , correct en vooral zo neutraal mogelijk te weten kan komen hoé wij werken en vooral hoé ik ben als gids en hoé ik mijn gasten behandel, eens op pad bij het wandelen en of tijdens een eiland ontdekkingstrip per (mini)bus.

  Misschien een ideetje dit ooit eens te overwegen ?
  In geval gewenst en ook interessant misschien ook voor u? Kan misschien deze link naar TripAdvisor u …overtuigen de stap te overwegen :
  https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g230095-d8804356-Reviews-JoselitoMoves-Maspalomas_Gran_Canaria_Canary_Islands.html
  Hoewel ook onze collega´s/concurrentie, waarvan er enkelen bij zijn met wie we trachten samen te werken trouwens, ook zéker hun best doen hun cliënteel goed te dienen. Denken wij dat we net dát tikkeltje meer doen voor ons cliënteel dan anderen.
  We zijn bvb , tot nog toe, de enigen hier die enkele verschillende prijsopties aanbieden om deel te nemen, zodat elkeen volgens eigen wens én budget kan kiezen “hoe en voor hoeveel” .
  Wij werken momenteel ook uitsluitend via telefoon, whatsapp en mail(internet) in een (schuchtere)poging de papierafvalberg , die naar ons gevoel véél te immens is met al die info-folders die op straat én of in de vuilbakken verdwijnen zónder echt gelezen te worden, hier op het eiland en dan vooral dan in de massatoeristenzones hier in het Zuiden, wat tegen te werken.

  Indien we uw interesse zouden hebben gewekt ? Dan is onze 1e stap al geslaagd.
  De rest laten we natuurlijk graag aan u over.
  Misschien tot later ?
  Alvast succes verder met uw blogs en andere activiteiten en reizen.
  Met vriendelijke groeten,
  Jose en Carine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven