Floriade Expo Almere: wat is er te zien en te doen op de Floriade?

Inhoudsopgave

Floriade Expo Almere: wat is er te zien en te doen op de Floriade?

Wil je de Floriade Expo in Almere bezoeken, maar vraag je je af of dat leuk is? Wil je weten wat je allemaal kunt zien op de Floriade, welke delen, (landen)paviljoens en bezienswaardigheden de moeite waard zijn en wat je –behalve een ritje met de kabelbaan- nog meer kunt doen op de Floriade, ook met kinderen?  

Dagje Floriade  

Eind april mocht ik een dagje naar de Floriade en ik vond het geweldig! In dit blog deel ik mijn ervaring. Ik vertel wat een handige route langs de verschillende delen van de Floriade is en wat je overal kunt zien, maar ook waar je wat kunt eten of drinken op de Floriade. Ter inspiratie zie je tussendoor mijn vele foto’s van de Floriade, zodat je een goede indruk krijgt.  

kabelbaan-almere

Floriade  

Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade vindt maar eens in de 10 jaar plaats. De afgelopen decennia was het in Venlo, Haarlemmermeer, Zoetermeer en Amsterdam. Als kind was ik op de Floriade van 1982, in het huidige Gaasperpark in Amsterdam Zuidoost. Nu, 40 jaar later, ontdekte ik de Floriade Expo 2022 in Almere. Het Floriadepark ligt mooi aan (en in) het Weerwater in Almere.  

floriade-wat-te-zien

Is de Floriade de moeite waard?  

Ik bezocht de Floriade relatief snel na de opening. Op 26 april 2022 reisde ik er op een zonnige dag met de trein naartoe. Pas net voordat ik ging, hoorde ik dat er kritiek was op hoe de Floriade erbij stond. Het was nog niet groen genoeg, niet alles was af, het was te duur en er was zogenaamd ‘niets te zien’. Nou, echt, ‘niets te zien’ slaat helemaal nergens op! Ik vond het juist geweldig!

floriade

Ervaring Floriade  

Ja, er werd hier en daar nog aan de landenpaviljoens gewerkt, maar er was ook zoveel wél te zien, zowel in Urban District (tip!) als op Utopia Island en Green Island. Dat het niet goedkoop is beaam ik wel, maar er valt echt ontzettend veel te ontdekken op de Floriade! Jammer dat mensen zich laten leiden door een paar negatieve reviews en dan maar niet meer gaan, want ik vond het juist een dikke aanrader! 

Iedereen die iets heeft met duurzaamheid, groene steden, kunst en urbanism moet hier naartoe!  

Maar liefst 7 uur lang heb ik rondgelopen op de Floriade. In totaal heb ik 16 kilometer gewandeld (overal naartoe, omheen, in en op) en ik heb zo’n 800 foto’s gemaakt! Ik kwam zelfs nog tijd te kort! Als ik overal alle QR-codes had willen scannen voor meer informatie had ik veel meer tijd nodig gehad. Ik snap dus goed dat er mensen zijn die een abonnement aanschaffen.  

Wat is er te zien op de Floriade? 

Ik was op Utopia, Green Island, in Urban District en Eco District. Ik spotte veel kunst, bijzondere architectuur en natuurlijk bloemen. Ik liep over het water, door het ‘bos’, zat op een boot en in de kabelbaan. Ik zag leuke relaxplekjes, voldoende toiletten en ook lekker eten is er volop, maar ik verwonderde me vooral om alles wat ik zag! 

Growing Green Cities 

Het thema van de Floriade is ‘Growing Green Cities’ en dat zie je duidelijk terug op het Floriadeterrein. Je ontdekt de geheimen van duurzaam leven, biobased bouwen en groener wonen. Je ziet er allerhande creatieve en duurzame oplossingen voor groene steden waar het een genot is om rond te lopen.  

Je maakt kennis met duurzame technologieën voor tuinbouw, voeding, energie en gezondheid, ontdekt eetbare planten en experts uit de hele wereld laten je hun ‘groene’ innovaties zien. Heel gaaf juist! Heb je iets met urbanism en milieu dan moet je hier naartoe! De Floriade is er momenteel dé plek voor!  

living-shelter

Review Floriade 

Wil je een dagje naar de Floriade in Almere, maar weet je niet goed wat je ervan moet verwachten? Na het zien van dit HELE blog (inclusief afzonderlijke blogs over de verschillende delen van de Floriade!) hoop ik dat je een goede indruk hebt. Onderaan staan bovendien nog praktische tips voor een bezoek aan de Floriade.  

Inspirerende plek 

Je moet de Floriade niet als pretpark met spectaculaire attracties zien en ook niet puur als een bloemenpark zoals Keukenhof, maar als een ontzettend verrassende en inspirerende plek voor groen wonen en groen leven, met niet alleen aandacht voor natuur, maar ook voor kunst, architectuur, cultuur en food.  

De Floriade 2022 is een mooi uitje voor wie droomt van een groenere wereld en een fijne plek om een dag door te brengen. Bovendien is het een leerzaam uitje voor kinderen!   

Waar móet je naartoe op de Floriade? 

Het Floriadepark is opgedeeld in verschillende delen of districten met elk hun eigen bezienswaardigheden: de Hortus Avenue, Urban District, Utopia Island, Green Island en Eco District. In het midden vind je Central Square, het centrale plein bij het hoogste gebouw van de Floriade: het Flores-gebouw. Tussendoor zijn er restaurants en andere plekjes om te zitten.  

Welk deel van de Floriade is het leukst?  

floriade-review

Urban District, Utopia Island en Green Island 

Persoonlijk vond ik Urban District het meest interessant, maar ook Utopia Island had mooie verrassingen en op het grote groene eiland Green Island was ook echt nog ontzettend veel leuks te zien. Alleen het Eco District was nog niet zo bijzonder toen ik er eind april was. Daar was nog veel aarde in plaats van bloemen te zien, maar de tulpen bloeiden daar (en op de Avenue) al wel prachtig!  

Persoonlijk vond ik het Urban District met de landenpaviljoens het meest interessant, maar ook de eilanden in het Weerwater waren leuk! 

tulpen-floriade

Niet te missen bezienswaardigheden op de Floriade 

Er is zoveel bijzonders te zien op de Floriade! Het kunstwerk ‘Beehold’ zul je sowieso tegenkomen, maar ook vele andere mooie beelden en bezienswaardigheden.

Bijzondere kunstwerken en paviljoens die je wat mij betreft niet mag missen, zijn ‘Shades of Nature’, het kleurrijke paviljoen van de Almeerse Wolunie en de creaties van LTO en Treeport Zundert op Green Island, maar ook de Nature Pavilion en de Growing Pavilion met de Living Shelter in Urban District en nog veel meer.

Heb je maar kort de tijd op de Floriade mis dan vooral Urban District niet. Daar is zoveel vernieuwends te zien! Maar ook Utopia Island trekt en op Green Island raak je niet uitgekeken.  

floriade-wat-te-doen

Floriade met kinderen  

Is de Floriade ook leuk om met kinderen te bezoeken? Jazeker! Met kinderen naar de Floriade kan prima. De kabelbaan is natuurlijk superleuk voor ze, maar ook zijn er hier en daar wat speelplekken. Verdeeld over het park zijn er meerdere kleine speeltuintjes. Je zult ze allemaal op de foto’s hieronder tegenkomen, ook onderaan dit blog nog.  

Bovendien kunnen kinderen op expeditie, iets educatiefs doen, een spelletje of naar een voorstelling kijken. Mis met kinderen sowieso Utopia Island niet! En sowieso zijn er genoeg dingen op de Floriade te zien waar kinderen ook verrast door zullen zijn. Kids kunnen dus prima mee.  

Ga je met kinderen naar de Floriade mis dan vooral Utopia eiland en Central Square niet. Een ritje met de kabelbaan is natuurlijk ook een must! 

floriade-met-kind

Eten op de Floriade 

Voordat ik mijn route over de Floriade deel en je wellicht een planning maakt wat je wil zien op de Floriade is het handig te weten dat er verschillende restaurants op de Floriade zijn en meerdere food trucks. Qua horeca is er dus volop keuze! Of je nou gewoon pannenkoeken, poffertjes, pizza, friet, ijs of een andere snelle snack wil of juist wat gezonder.  

Verrassend vegan, heerlijk healthy of werelds world food, het is er allemaal. Als je dit blog en de afzonderlijke blogs waar ik naar link doorneemt kom je het vanzelf tegen. Of kijk hier alvast.  

restaurants-floriade-vanuit-kabelbaan
Poffertjes-restaurant (links) en Flora’s Kitchen en The Dutch (midden)
flora's-kitchen

Relaxplekken Floriade  

Zitzakken, ligstoelen, bankjes en grasvelden… Op verschillende plekken op de Floriade kun je bovendien even uitrusten of tussendoor van het zonnetje genieten. Kun je dus niet te lang achterelkaar wandelen of wil je soms even zitten, je baby voeden of gewoon even relaxen, dan kan dat. M’n foto’s laten genoeg leuke plekken zien.  

floriade-zitzakken-eten

Treintje Floriade: de Floriade Explorer 

Ben je niet zo goed ter been of ben je met kleine kids dan is het goed te weten dat er een hop on hop off treintje over de Floriade rijdt. Dit is de Floriade Explorer. Je passeert dan sowieso alle hoogtepunten van de Floriade Expo.  

Als je dit wil betaal je hier 6,75 extra voor en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar 4,50. Voor een heel gezin vind ik dat persoonlijk wat veel, maar voor kinderen onder de 4 is het treintje gelukkig gratis. Bestel je het bij boeking, dan moet je bij het service point een polsbandje halen, zodat duidelijk is dat je erin mag. Instappen kan op vier plekken op het Floriadeterrein.  

treintje-floriade

Handige route Floriade 

Zelf ging ik gewoon lekker wandelen. Er is niet één vaste route over de Floriade. Je kunt je eigen plan trekken en dus de kant uit wandelen die jou het leukst lijkt.

Ik zigzagde eerst uren door de Urban District, stak daarna de brug over naar Utopia Island, nam van daaruit de kabelbaan naar het Eco District en wandelde vervolgens over de grote brug over de A6 richting Green Island. Ik liep langs de buitenrand om Green Island heen om vervolgens weer zigzaggend aan de andere kant al het andere op het eiland te ontdekken. Tot slot nam ik de brug tot vlakbij de Main Stage terug en checkte wat ik aan die kant van de Central Square nog gemist had om vervolgens over de Hortus Avenue weer terug te wandelen naar de in/uitgang bij het Weerwater, maar wellicht kom jij vanaf de andere kant.  

Plattegrond Floriade 

Wil je alles zien of juist iets specifieks zien, kun je veel lopen of ben je juist niet zo mobiel, dan moet je op de plattegrond even kijken wat voor jou handig is. De plattegrond van de Floriade kun je online bekijken, zowel van te voren als ter plekke. 

Gelukkig kon ik in het park een papieren plattegrond bemachtigen, wat natuurlijk niet zo groen is, maar wel zo handig.  

plattegrond-floriade
floriade-tips

Waar naartoe op de Floriade? 

Ik neem je nu mee door het park, te beginnen met de Urban District, maar ben je juist nieuwsgierig naar Utopia Island, de kabelbaan, het verrassende Green Island of de Eco District, klik en scroll dan even flink verder!  

Omdat de Floriade zoveel te bieden heeft en mijn blog daardoor erg lang werd, heb ik het blog opgesplitst in verschillende delen. In het verslag noem ik hier en daar wat nummers die corresponderen met de Floriade-plattegrond, zodat je de dingen die je mooi vindt snel op de kaart terug kunt vinden.  

baby-floriade

FLORIADE  

De volgende gebieden in de Floriade komen aan bod:  

1. URBAN DISTRICT 

Ik start mijn dagje Floriade in Urban District. Je vindt hier niet alleen de landenpaviljoens, maar ook nog veel andere interessante paviljoens en bezienswaardigheden.

Het thema Growing Green Cities komt in Urban District goed tot zijn recht. Ook leuk: er staan een aantal food trucks in Urban District! Hier lees je mijn aparte blog erover: Urban District Floriade: landenpaviljoens, food trucks en het thema Growing Green Cities.

natural-pavilion

Urban District mag je absoluut niet missen op de Floriade!

landenpaviljoens-floriade
desert-nests-qatar

2. UTOPIA ISLAND EN KABELBAAN

Vanaf Urban District wandel je zo naar Utopia Island. Utopia Island is leuk om te zien. Een mooi stukje natuur in het Weerwater. Als je met kinderen naar de Floriade gaat moet je hier zeker even een kijkje nemen.

Ook kun je op Utopia Island in de kabelbaan stappen. Je leest erover in mijn aparte blog: Utopia Island en de kabelbaan: leuk om te doen als je de Floriade met kinderen bezoekt!

utopia-eiland-floriade
floriade-utopia-eiland

3. ECO DISTRICT  

Na mijn bezoek aan Urban District en Utopia Island nam ik de kabelbaan naar Eco District. Op het moment waarop ik ging was Eco District nog niet de mooiste plek om te zien op de Floriade. Eind april stond nog niet alles in bloei, maar de tulpen bloeiden toen juist wel!  

In Eco District viel dus nog niet zoveel moois te zien, maar nu, de tweede helft van mei, zal er ongetwijfeld wel het een en ander groeien en bloeien. Zelf heb ik er vooral heerlijk tulpen gefotografeerd (ook bij buitenlandse toeristen deed dat het goed, net als de tulpen op de Avenue), maar ook de robot was wel bijzonder. Een indruk krijg je hieronder. Zorg wel dat je voldoende energie overhoudt voor Green Island, want dat is ook echt nog leuk!  

Robot ‘Okay, I’m Alex’  

Robot ‘Okay, I’m Alex’ vind je vlakbij de Cable Car Entrance in Eco District en is leuk om even te zien. Deze grote robot kun je in beweging zien en ik maakte er een filmpje van. Behalve deze robot is er ook Rocky the Robot nog, maar die staat ergens anders en is ook in een voorstelling te zien.  

waar-naartoe-op-floriade

Tulpen in Eco District 

In het Eco District kun (kon) je allerlei soorten tulpen bewonderen. Tulpen in verschillende kleuren en vormen. Ook zie je er de Floriade letters, die eveneens bij de Weerwater Entrance staan. Na een snelle blik op het terrein verderop waar nog niet zoveel bloeit, besluit ik over de grote brug naar Green Island te wandelen.  

witte-tulpen
floriade-tulpen-in-bloei
bloemen-floriade-almere

Brug over de A6 

De brug over de A6 kun je gewoon bewandelen. Beide kanten van de brug horen bij de Floriade. De brug is breed genoeg om er veel mensen tegelijk over te laten lopen. Ik wandel van de Eco District naar de Hortus Avenue. Daar wandel ik nog verder rechtdoor richting Green Island.    

Vanaf de brug naar Green Island zie je een breed blauw pad langs het water lopen en zie je goed hoe groots en ruimtelijk alles is opgezet. Even later wandel ik op de Arboretum Oost (in Google Maps is die naam niet te zien, maar bij mijn foto’s wel).

4. GREEN ISLAND 

Green Island is het grootste eiland in het Weerwater. Je kunt er vanaf verschillende kanten naartoe wandelen: zowel vanaf Urban District als vanaf Utopia Island, maar ook vanaf de brug aan het eind van de Hortus Avenue of de brug niet ver van Central Square en de Main Stage.  

floriade-review

Op Green Island is zóveel te zien! Je leest erover in mijn aparte blog over Green Island.  

wat-te-zien-op-de-floriade
floriade-tips

5. CENTRAL SQUARE 

Na mijn bezoek aan Green Island wandel ik over de houten brug weer naar het ‘vasteland’. Ik zie museum M en de main stage liggen, alsmede de ijsjes bij het Flores gebouw op de Central Square, het centrale plein van de Floriade.  

Flores gebouw 

Het Floresgebouw is een mooi voorbeeld van hoe je een hoge flat er toch aantrekkelijk uit kunt laten zien. Het gebouw is ontworpen door Klunder Architecten en is beschilderd met bloemen en is vanuit alle kanten van de Floriade te herkennen. Zo weet je altijd waar de Central Square is.  

Tijdens de Floriade doet het gebouw dienst als tijdelijke bewoning van expoanten, maar als de Floriade afgelopen is krijgt de binnenkant van Flores een metamorfose en komen er 80 huurappartementen in.  

Op de gevel zie je ook bloesem. Wist je dat je in Almere schitterende bloesemlanen kunt vinden?   

flores-gebouw-almere

IJsjes 

Voor het Flores gebouw zie je twee ijsjes op hun kop waar kinderen op kunnen spelen en er staan tafels en stoelen voor wie hier een broodje, pizza of ijsje wil eten. Het is één van de vele terrassen op de Floriade.  

flores-almere
Tulpen, een terras en ijsjes om op te spelen op Central Square.

Beehold 

Het kunstwerk Beehold staat ook op het centrale plein en dat is echt heel bijzonder gemaakt. Beehold is 12 meter hoog en bestaat helemaal uit bijen! Zie je van een afstand alleen een volwassene met een kind, kom je dichterbij dan zie je de duizenden bijen!  

Het bijzondere kunstwerk is gemaakt door Florentijn Hofman. Hij koos voor bijen, omdat het aantal bijensoorten in Nederland afneemt terwijl 80% van de planten die we eten voor de bestuiving afhankelijk van bijen is. Je ziet daarom niet alleen blije bijen maar ook een paar verdrietige. Ook als de Floriade is afgelopen blijft dit kunstwerk in Almere. 

beehold-kunstwerk
floriade-bezoeken

Pas trouwens wel op dat je het kunstwerk niet vanuit een verkeerde hoek fotografeert, want dan krijg je iets wat je niet wil zien. Dit (hieronder) was mijn eerste aanblik van het beeld, eerder op de dag. Ik schrok er een beetje van, haha, maar ik dacht ik laat het dan ook maar gewoon zien. Een grapje moet kunnen, toch?

beehold-verkeerde-hoek
Oeps… (Nee, het is niet wat het lijkt!)

Museum M. 

In het water tussen Central Square en Green Island ligt een rond gebouw met een cirkelvormig vlonderpad annex loopbrug ervoor. Dit mooie kunstpaviljoen is ontworpen door Studio Ossidia en is het toekomstige museum M. En dat werd tijd, want los van wat tentoonstellingen was er nog geen echt museum in Almere!  

M. moet een icoon voor Almere en Flevoland worden en blijft na het sluiten van de Floriade dus staan.  

M. wil met een permanent museum in Almere immersieve kunst en landschapskunst voor meer mensen toegankelijk maken. Immersieve kunst hangt niet aan de muur, maar is een algehele ervaring: het binnenstappen in een kunstwereld waarbij al je zintuigen geprikkeld worden en waarin je echt meegenomen wordt. Het zag er nog dicht uit toen ik er was, maar ik ben wel benieuwd! 

M-museum-almere

Museum M. blijft na de Floriade bestaan.

M-almere

Main Stage 

De Main Stage is een theater aan het water. Het podium is op een ponton in het water gebouwd. De zitplaatsen op de kade bestaan uit houten banken die trapsgewijs een tribune vormen. Een aantal keren per dag zijn hier voorstellingen te zien.  

main-stage-floriade
blog-floriade
Hortus Avenue (links) en Central Square (rechts)

6. HORTUS AVENUE 

Eenmaal terug bij de Hortus Avenue checkte ik wat ik nog gemist had. Ik wandelde langs Fruithal Smits die de fruitteelt op Flevoland promoot, spotte een keetje van ‘Kleur in cultuur’ en iets verderop zag ik veel kleur bij Lips Groen en natuurlijk de globe vlakbij de grote kas. Ook de Orangerie aan de andere kant valt natuurlijk op.  

hortus-avenue-tulpen
tulpen-floriade

Orangerie 

De Orangerie (nr 14) was gesloten maar ik tuurde even door het raam van de grote kas. Het is een mooi glazen gebouw vol groen dat gebruikt kan worden voor feesten, business events, trainingen, borrels en diners. Van binnen zie je planten en veel licht.  

orangerie

Europarcs recreatiewoningen

Wandel je over de Hortus Avenue dan zie je ook een paar huisjes van Europarcs. Europarcs introduceerde het concept ‘ré-creeëren’ (‘re-creation) en richt zich op ‘het nieuwe recreëren’, dat wil zeggen: vakantie vieren in een innovatieve, maar duurzame woning.

Europarcs heeft verschillende mooie vakantieparken in Nederland, waarvan ik er een aantal in het echt gezien heb en op één van de parken op vakantie geweest ben met mijn kinderen. We verbleven op De Wije Werelt, een erg leuk vakantiepark op de Veluwe, in een heel bijzonder huisje, en vandaag boekte ik last minute wederom een huisje op de Veluwe, maar dan weer op een ander Europarcs park. Op diverse nieuwe Europarcs-parken kun je ook zelf een huisje kopen.

Op de Floriade kun je een kijkje nemen in de Rebel House en Just Nature. Het casco van de Rebel House kan in slechts 1 dag in elkaar gezet worden, maar ook de warmtepomp is ingenieus in de poten verwerkt, net als de accu’s van de opgewekte energie van de zonnepanelen. 

europarcs-just-nature

Tip: Boek ook eens een weekend of vakantie in een tiny house van Europarcs.

europarcs-almere

Just Nature (hierboven) en de Rebel House (hieronder).

europarcs-rebel-house
europarcs-floriade

Wereldbol en World Food Pavilion 

De wereldbol springt ook erg in het oog. Eerder op de dag zag ik ‘m al, maar pas aan het eind nam ik er echt een kijkje. In the World Food Pavilion bij de aardbol kun je om de zoveel tijd een filmpje bekijken over de toekomst van food. Ze nemen je mee in de boeiende wereld van eten en bieden innovatieve oplossingen.  

floriade
bezochte-landen-wereldbol-floriade

Van de landen die je op deze ‘kaart’ ziet heb ik er trouwens 34 bezocht! En jij?  

Spoony 

Ook voor kinderen is het leuk om hier naartoe te gaan en door middel van een bordspel spelenderwijs het e.e.a. te leren. Kinderen (of ouders) kunnen een app scannen en zo Spoony’s website ontdekken voor meer groentepret. Hier zie je een instagramstory van het dobbelspel.   

Green House 

Het enige waar ik helaas geen tijd meer voor had was de Green House, de grote kas vlakbij de Weerwater ingang. In deze megakas van 170 meter lengte presenteert de glastuinbouwsector uit verschillende landen zich, zoals Colombia, Ethiopië, India en Zuid-Korea. Uiteraard had ik dit ook nog wel willen zien.  

Mocht dit je interesse hebben en juist de reden van je bezoek aan de Floriade zijn, ga hier dan wel meteen kijken. Ik had het ook gewild, maar het werd gewoon teveel. Bij het aangrenzende restaurant met terras was ik eerder op de dag al wel even binnengelopen.  

Woonzorgcentrum Flora 

Denk je tijdens je bezoek wat doet dat grote gebouw met Woonzorgcentrum Flora erop hier? Het is een duurzaam woonzorgcentrum dat ook na de Floriade moet blijven bestaan. Het wordt onderdeel van de toekomstige wijk Hortus. De appartementen moeten een thuis worden voor mensen met dementie. De eerste bewoners zitten er al. Op deze foto die ik vanuit de kabelbaan nam zie je woonzorgcentrum Flora liggen:

floriade-almere-vanuit-de-lucht

Giftshop 

Tot slot zie je de giftshop nog. Ik ben er niet binnen geweest maar maakte deze foto vanuit de Urban District.  

souvenir-floriade

7. PRAKTISCHE INFORMATIE OVER DE FLORIADE  

Rondleiding Floriade 

Wil je graag een rondleiding volgen op de Floriade? Drie keer per dag is er een rondleiding over de Floriade mogelijk. Samen met een gids maak je dan een wandeling van 1 a 1,5 uur over de Floriade. De gids loodst je dan tijdens de tour langs de highligts van de Floriade. Je kunt dit ter plekke nog regelen bij de Service Points op het park. Volgens mij zijn er ook rondleidingen met een bepaald thema. Die zijn ook al bij het boeken van je ticket te regelen. 

Theaters 

Er zijn verschillende theaters en podia op de Floriade waar voorstellingen zijn. Het mooist is de Main Stage, maar ook bij de Urban Stage is het een en ander te zien. Ook is er nog een leuk bostheater, het Forest Theatre op Utopia Island. En uiteraard zijn er kindervoorstellingen. Je zag er tussendoor al wat foto’s van.  

Floriade met kids 

Voor kinderen is de Floriade natuurlijk ook een leuke plek om te ontdekken. Wellicht heb je in dit blog en tussen m’n foto’s al het een en ander gezien waarvan je denkt: ‘Hé, dat is leuk!’ Er is sowieso genoeg groen en er is ruimte zat voor ze. Utopia Island is leuk voor ze, maar ook andere plekken zijn geschikt met kinderen. Bij het water moet je et kleine kids uiteraard wel opletten.  

De Floriade is ook nog eens een leerzaam uitje. Op verschillende plekken kunnen ze meer te weten komen over het verbouwen van groenten, aparte kunst en gekke dingen zien of gewoon even spelen. Ook kun je (tegen betaling) het treintje pakken of een leuke en leerzame speurtocht doen.  

floriade-kids

Ook voor kinderen is er genoeg te zien op de Floriade waar ze zich over kunnen verwonderen.

hortus
Het treintje is ideaal als je niet te ver wilt/kunt lopen.

Speeltuinen Floriade 

Aan de kant van Utopia Island zijn er twee speeltuintjes, op Central Square is er nog één (bij de ijsjes) en op Green Island ontdekte ik nog een klein speeltuintje en een schommel. Er zijn dus wel verschillende speelplekken op de Floriade, maar het is soms wel even zoeken en het zijn er niet zoveel als ik verwacht had. Uiteraard kun je even op de kaart kijken naar de logootjes met het wipje.  

Persoonlijk zou ik, als ik de Floriade ontworpen had, toch nog meer speelplekjes gecreëerd hebben of juist één echt wat grotere speeltuin gemaakt hebben met volop duurzame materialen, boomstammen en spannende verstopplekken, en dan met lekker veel bankjes erbij (voor vermoeide ouders met een dreumes, peuter of kleuter) of horeca ernaast. Maar goed, er is wel degelijk speelgelegenheid en kids hoeven zich sowieso niet te vervelen op de Floriade! 

speeltuintje-vuurtoren-utopia-eiland

Speeltuintjes in de Floriade.

sportveld-floriade
Speeltuintje en sportveld bij Floriade, net buiten het terrein.

Speelwildernis 

Het ‘spannendst’ of de meest natuurlijke speelplek is nu de wildernis op Green Island met de show Living Like a Monster, oftewel Leven als een Monster, in het oerbos. Verder is er voedselbos Het Weerwoud.

World Food Pavilion met kids 

Bij de aardbol naast de Green House is ook nog een leuk hinkelpaadje aangelegd voor kinderen. Ze kunnen hier een klein spelletje spelen dat met (gezond) eten te maken heeft en ze kunnen als ze willen de eetbare bloemen, plantjes en kruiden proeven die er in bakken staan. Als er ‘bon appetit’ bij staat weet je dat je het kunt eten.  

Floriade met een kinderwagen, buggy, rolstoel of rollator 

Het grootste deel van het terrein van de Floriade is geschikt voor een kinderwagen, buggy, rolstoel of rollator. De meeste paden zijn mooi vlak en glad, maar het pad met de geul erin vond ik als gewone wandelaar persoonlijk niet zo handig, maar dat zal wel een doel hebben gehad. Update: het speciale pad heeft inderdaad een doel, het is namelijk en blindengeleidepad. Marcel Kolder attendeerde me hier op Twitter op. Wil je meer weten over de toegankelijkheid van de Floriade bekijk dan de informatie voor bezoekers met een beperking.

Op het komvormige deel van Utopia Island is het een onverhard pad, maar het is wel vlak. Op Green Island zie je beide. De meeste andere paden op de Floriade zijn wel geasfalteerd en daardoor mooi glad. De Hortus Avenue is wat dat betreft het best begaanbaar, maar heel veel andere plekken zijn ook met een kinderwagen, buggy, rollator of rolstoel prima te doen. Kun je niet zo lang lopen dan rijdt er (tegen betaling) ook een treintje. 

hortus-avenue
visit-turkey-floriade
Het grootste deel van de Floriade is goed bereikbaar met een rolstoel.

Restaurants op de Floriade 

Als je een lange dag op de Floriade rondwandelt, wil je tussendoor misschien wel even lekker ergens lunchen op de Floriade of ergens iets drinken en iets kleins eten tussendoor. Dat kan! Op Facebook deelde ik al foto’s van verschillende plekken waar je iets kunt eten of drinken op de Floriade. Je kunt iets gezonds eten bij Roots bij de grote kas vlakbij de Weerwater-ingang. In de Urban District kun je voor een hapje of drankje terecht bij een food truck (of je nou friet of iets ‘werelds’ wil) of bij het Duitse paviljoen (ook vegetarische afhaal).  

Wandel je naar Utopia Island dan passeer je de poffertjeskraam met terras en verderop de restaurants Flora’s Kitchen en The Dutch. Op Green Island vind je een food truck met Thaise gerechten en eentje met Venezolaanse hapjes, alsmede eentje met koffie en zoetigheden. En ben je in de buurt van de Central Square dan kun je daar terecht voor een broodje, pizza of ijsje. De meeste plekken kwam je in dit blog en in de aparte blogs over Urban District en de eilanden al tegen.  

Openingstijden Floriade 

De Floriade in Almere is nog ruim 4,5 maanden te bezoeken, zowel nu in het voorjaar dus als straks in de zomer en zelfs nog tot en met 9 oktober 2022. Het park is geopend van 10:00u ’s ochtends tot 19:00u ’s avonds. Zorg dat je er lekker om 10:00u al bent, want het is groot!   

Hoe lang naar de Floriade? 

Vraag je je af hoeveel tijd je nodig hebt voor een bezoek aan de Floriade? Meer dan je denkt! Een uur is veel te kort en ook in een ochtendje of middag kun je onmogelijk álles zien. Ik wandelde er zelf 7 uur lang rond en kwam nog tijd te kort. Nou zal lang niet iedereen dat doen en wellicht vind jij niet alles even interessant als ik, maar je kunt je er echt prima een dag vermaken, zeker met mooi weer.  

Denk niet dat je het in een uurtje of 2 uurtjes wel gezien hebt, want het is groot en er is veel te zien! 

Wat kost de Floriade?  

De prijzen voor de Floriade verschillen per maand en soms per week of dag. Er zijn bepaalde dagen waarop het duurder is, dus hou daar rekening mee! In juli en augustus is een bezoek aan de Floriade het duurst. Nu net na de meivakantie zijn er tot en met 25 mei gunstiger tarieven. Met Hemelvaart en Pinksteren is het weer duurder. In juni kun je op enkele dagen van het lagere tarief gebruikmaken. Bekijk hier de seizoenskalender.   

Prijs Floriade 

Wat kost een ticket voor de Floriade ongeveer?   

 • Volwassene: 29 tot 35 euro  
 • Jongeren met CJP 20,30 tot 24,50  
  Kinderen van 4 t/m 12 jaar 19 tot 23 euro  
 • Baby’s en peuters (kinderen onder de 4 jaar, t/m 3 jaar dus) gratis 
 • Voor inwoners van Flevoland is een bezoek aan de Floriade goedkoper.  
 • Bij je ticket zit 1 ritje (enkele reis) met de kabelbaan inbegrepen.  
 • Wil je een rondleiding boeken (of een boot of busticket) scroll dan even verder naar onderen.  

Tickets Floriade 

Tickets voor de Floriade bestel je hier. Ben je van plan vaker te gaan koop dan een Floriadepas.  

Ben je van plan meerdere uitjes te plannen (in binnen-  of buitenland) kijk dan ook eens op Tiqets. Daar vind je nog meer leuks! Niet alleen in Almere dus, maar ook leuke uitjes elders in Nederland, België of waar dan ook in Europa of in de wereld.  

Floriade Pass 

Denk je dat het park te groot is om in 1 dag te ontdekken, vind je het gewoon leuk om vaker te gaan of ben je benieuwd hoe het park er in verschillende maanden bij staat? Dan is de Floriade Pass interessant voor je. Met dit ‘abonnement’ voor de Floriade kun je zo vaak gaan als je wil.  

ingang-floriade
Weerwater-ingang Floriade

Ingang Floriade 

De Floriade ligt aan het Weerwater en –met de twee eilanden- deels zelfs erin! Alles is lopend over paden en bruggen te bereiken. Er is niet één ingang van de Floriade, maar er zijn twee ingangen: de Weerwater Entrance en de Cable Car Entrance.  

Voor de beleving en eerste indruk is binnenkomen aan de kant van het Weerwater (de ingang op de foto hierboven) het leukst (vond ik). Bij beide ingangen kun je parkeren, maar het is ook leuk om met de boot naar de Floriade te gaan! Je komt dan aan de mooiste kant aan. Info hierover vind je iets verder hieronder.  

plattegrond-floriade-telefoon

Parkeren bij de Floriade 

Kom je met de auto naar de Floriade dan moet je –als je je ticket voor de Floriade koopt- ook een parkeerkaart kopen. Parkeergelegenheid is er genoeg. Wel is dit best prijzig, dus overweeg om met het openbaar vervoer te komen.  

Met de trein naar de Floriade 

Wil je met de trein naar de Floriade dan moet je een ticket kopen naar Almere Centrum. Je kunt je treinkaartje meteen kopen als je je Floriade-ticket online koopt, maar heb je een kortingskaart van NS (zoals ik) of check je gewoon in met je OV-chip kaart dan is dat niet nodig.  

Hoe naar de Floriade vanaf Almere Centrum? 

Vanaf station Almere Centrum (het centrale station van Almere) kun je zowel met de bus als met de boot naar de Floriade. Bij het van te voren online kopen van je ticket voor de Floriade moet je kiezen wat je wil. De bus stopt direct bij het treinstation, voor de boot moet je eerst een stukje lopen.  

Met de bus naar de Floriade 

Op het station staan bussen naar de Floriade. Je ziet ze vanzelf staan en anders vraag je het even. Het zijn speciale Floriadebussen die er rechtstreeks naartoe gaan. In deze Floriade shuttle bus kun je gewoon je OV-chipkaart gebruiken of je koopt in de bus een kaartje bij de automaat of al op het station. 

Met de boot naar de Floriade  

Kom je met de trein (wat ik aanraad) en wil je vervolgens met de boot naar de Floriade (wat dan ook echt leuk is!) loop dan vanuit de hoofduitgang van station Almere Centrum in een rechte lijn door het winkelcentrum van Almere richting Esplanade. Dat is ongeveer 10 minuten lopen. Ook als je niet met de trein komt kun je vanaf hier met de boot naar de Floriade. Er staan bordjes, maar dat zou iets duidelijker kunnen vond ik, maar misschien word ik gewoon oud, haha.  

Eenmaal bij het water aangekomen (bij de Esplanade) zie je waarschijnlijk al een boot klaarliggen (waar je al in kunt) en anders komt hij snel. Ze gaan frequent, ongeveer elk kwartier, dus je hoeft nooit lang te wachten. De laatste ferry ging om 19:45u terug stond er toen ik er was, maar check dit zelf bij aankomst even hoe het is in de periode waarin jij gaat.  

Rondvaartboot Floriade 

De ferry naar de Floriade is een rondvaartboot. Zorg dat je je ticket al op je telefoon hebt. Je koopt ‘m bij voorkeur tegelijk met je entree voor de Floriade en krijgt behalve de QR-code van je entreeticket nog een streepjescode voor de boot.  

Tijdens je boottochtje over het Weerwater vertelt de bestuurder onderweg nog wat interessante informatie over Almere, de skyline van Almere en het Weerwater.  

De boot maakt het Floriade-uitje compleet!

Op de fiets naar de Floriade  

Woon je in Almere zelf kom dan op de fiets naar de Floriade. Ook kun je op een OV-fiets of huurfiets naar de Floriade fietsen. In het Floriadepark mag je niet fietsen. De fietsenstalling zie je vanzelf, niet ver van de entree.  

Fietsenstalling Floriade

Handig te weten 

Wat wel handig is te weten als je de Floriade gaat bezoeken is dat er een behoorlijk windje kan staan. Ik was er op een dag met een koude wind en was blij met mijn sjaal.  

greening-the-city

Watertappunten 

Ik zag een paar watertappunten, dus heb je een Dopper of waterfles oif iets dergelijks bij je dan kun je die af en toe vullen.  

Toiletten 

Toiletten zijn er voldoende. In eerste instantie dacht ik dat er niet veel waren, maar even later kwam ik ze overal tegen, ook op Utopia Island en Green Island. Tevens vind je toiletten vlakbij beide ingangen. 

Wanneer gaan? 

Als je de kans hebt doordeweeks naar de Floriade te gaan dan zou ik dat doen. Ik ging zelf op een dinsdag naar de Floriade. Zorg dat je er lekker meteen om 10:00u bent zodat je niet hoeft te haasten. Is het druk op de Floriade? 

Toen ik ging was het nog heerlijk rustig op de Floriade. In Urban District was het wat drukker, maar nog steeds relatief rustig. Ideaal juist! Op Utopia Island en Green Island vond ik het helemaal niet druk en dat was des te fijner. Om 17:00u was er sowieso haast niemand meer, maar dat zal nu en zeker straks in het hoogseizoen wel anders zijn. 

Beste periode Floriade 

Misschien vraag je je af wat de beste periode is om naar de Floriade te gaan. Her en der lees ik dat mensen aanraden een paar weken of zelfs een paar maanden te wachten, maar juist nu explodeert de natuur!  

Er is niet één beste moment! Elke periode heeft voor- en nadelen.  

Het fijnst is het natuurlijk als je op een dag gaat waarop het zonnetje lekker schijnt of als het in elk geval droog is. Op een heel warme dag kan ook. Er zijn genoeg plekken om in de schaduw te wandelen, zeker op de eilanden.  

Floriade als het regent 

Uiteraard kun je ook gewoon naar de Floriade als het regent, maar om eerlijk te zijn lijkt me dat wel wat minder leuk. Ik genoot nu juist van het zonnetje en met een paraplu rondlopen is toch net wat minder aantrekkelijk. Mocht het jou overkomen voor de dag waarop je kaartjes hebt dan zijn er best veel plekken waar je binnen iets kunt bekijken, zowel bij de landenpaviljoens en andere plekken in de Urban District, alsook in de grote GreenHouse kas die ik net noemde, maar ik zal toch even duimen voor droog weer voor je, ook al is de natuur blij met een buitje af en toe, zodat alles mooi groen blijft of snel groen wordt.  

Nog niet alles in bloei 

Een reactie die je veel leest is dat in april nog niet alles in bloei stond, maar dat is in de echte natuur ook zo! Vergelijk de aanblik van een willekeurig park of je eigen tuin maar eens in de maanden april en mei! Eind mei is alles zoveel mooier dan eind april!  

Vorige week las ik weer het commentaar dat de tulpen al uitgebloeid zijn, maar dat zijn ze op de tulpenvelden ook! Zelf zag ik ze nog wel prachtig in bloei op de Floriade, maar nu zijn de bomen juist weer veel groener en bloeit er weer ander moois! Ja, hier en daar zul je vast nog wel wat droge aarde zien, maar kijk eens wat er allemaal wél is! 

Zó mooi stonden de tulpen eind april in bloei op de Floriade.  

Is de Floriade in Almere een aanrader?  

Ik merkte dat veel mensen terughoudend waren (of zijn) om naar de Floriade te gaan, allemaal met de reden wat negatieve verhalen gehoord, dat niet alles af is, niet alles in bloei staat of dat er weinig te zien is. Ik wilde dus graag een tegengeluid geven, want ik vind het echt zó zonde om te zien hoe een klein groepje mensen het stelselmatig probeert af te kraken en ik schrok van het feit dat een volger op Twitter zelfs mijn integriteit in twijfel trok en vroeg of ik er überhaupt wel geweest was. Natuurlijk ben ik er geweest en alle foto’s heb ik er die dag zelf gemaakt. Er is zoveel interessants te zien op de Floriade!  

Er is zoveel te zien op de Floriade! Na dit blog zal niemand daar meer aan twijfelen! 

Overnachten in Almere 

Woon je ver weg en wil je na je bezoek aan de Floriade niet nog helemaal naar huis hoeven reizen of wil je er juist ’s ochtends direct bij opening zijn, blijf dan lekker een nachtje in Almere slapen. Zo kun je Almere zelf ook eens bekijken. Je kunt prima shoppen in Almere of juist nog de natuur in Almere ontdekken, bijvoorbeeld bij de Oostvaardersplassen. Een hotel in Almere kun je boeken via Booking.com.   

Omgeving Almere  

Wil je meer van Flevoland zien ga dan ook eens naar de Marker Wadden. Ook het leuke vestingstadje Weesp is niet ver van Almere vandaan. Of combineer Almere met Amsterdam. Pak de trein en in slechts 20 minuten reis je van Almere Centrum naar Amsterdam Centraal! Of ga in een ander seizoen eens terug naar Almere voor de bloesem (eind maart) of ontdek de bollenvelden in Flevoland (de tweede helft van april).   

Ervaring Floriade 

Ik bezocht de Floriade in Almere op uitnodiging van de Floriade zelf. Mijn entreeticket en de boot er naartoe werden door de Floriade betaald, maar ik mocht gewoon mijn eigen plan trekken en mijn eigen verhaal schrijven.  

Voor de vele tijd die ik in dit blog heb gestoken word ik verder niet betaald, voor mijn social media posts ook niet en ik ben niet gevraagd iets positiefs te schrijven na de toch wat negatieve berichten net na de opening. Ik mocht gewoon mijn eigen ervaring delen en heb dat bij deze gedaan.  

Laat je niet misleiden door een negatieve review. Niet alles is af, maar er is zóveel wél te zien! Ik vond het echt heel interessant en zou zelfs nog wel een keer willen gaan. Dat zegt genoeg toch?  

Zou jij ook een keer naar de Floriade willen? Of ben je al geweest? Wat vond jij het mooist, het meest interessant of verrassend leuk op de Floriade?

Mijn entreeticket werd door de Floriade betaald. Ondanks dat ik er dus als blogger op uitnodiging was heb ik alles zelf mogen ontdekken, alles zelf gefotografeerd en mijn eigen –eerlijke- mening mogen vormen. Ik ben oprecht heel enthousiast over de Floriade!   

In dit blog staan een paar affiliatelinks naar Booking.com en enkele extra uitjes.

8 gedachten over “Floriade Expo Almere: wat is er te zien en te doen op de Floriade?”

 1. Leuk dat op deze manier ook aandacht wordt gegeven aan het vergroenen van steden. Volgens mij ben je daar na een dag nog lang niet uitgekeken!

 2. Ik had helemaal niet echt een beeld bij de Floriade. Maar het klinkt wel tof om te bezoeken. Wat is er ook veel te doen zeg! Leuk om eens over te lezen

 3. Leuk! Ik had er inderdaad ook wel wat negatieve reacties over gehoord, maar het ziet er toch wel uit als de moeite waard. En het lijkt me inderdaad dat je er wel een hele dag kunt doorbrengen, genoeg te zien dus!

 4. Wat een leuke plek zeg, hier kun je je vast goed vermaken. Ik ken het niet, maar zo te zien is er voldoende te ontdekken. Leuk ook al die relaxplekjes buiten.

 5. 800 foto’s op 1 dag, jeetje jij hebt je best gedaan! Er is dan ook veel te zien zeg, ik had geen idee! Eens kijken wanneer we heen kunnen gaan… Anders moeten we weer 10 jaar wachten.

 6. Mooi blog en hele mooie foto’s 🙂 Zelf had ik mijn camera niet mee, maar herken mij wel in het aantal foto’s.

  Wij zijn er maandag 13 juni geweest en vonden het allemaal prachtig. Wel een paar plekken waar nog wat afgemaakt moet worden, maar eigenlijk is alles wel af. Voor wie graag tuinen en aparte bouwwerken e.t.c. kijkt een grote aanrader.

  Wel moet ik zeggen dat de Horeca abnormaal duur is! Een tosti die warm is gehouden voor 10,50 bijvoorbeeld en een bekertje limonade voor 3,00 euro. Wij kunnen dit nog wel betalen, maar kan mij voorstellen dat dit voor veel mensen veel te duur is.

 7. Alle respect voor uw uitgebreide en zeer gedetailleerde verhaal over uw bezoek aan de Floriade eind april, op verzoek van de Floriade zelf, begrijp ik, maar nu pas gepubliceerd. Een persoonlijke interpretatie waar zoals u weet vele andere lijnrecht tegenover staan, die minstens zo steekhoudend zijn als uw ervaring. Dat kan en mag gelukkig.
  Even een tegengeluid. Die “groene” Floriade kost ons Almeerders naar schatting iets tussen de 125.000-150.000 miljoen euro, nu al de grootste verliesgevende Floriade ooit, terwijl in beginsel tien miljoen euro (!) was begroot. Goede en gezonde ondernemers rond het Weerwater werden vakkundig door de gemeente weggepest en/of uitgekocht. Ondertussen verdween meer groen voor deze “Growing Green Cities Floriade” dan er ooit voor is teruggekomen of voor zal terugkomen. In de stad heerst veel armoede, er is een oplopend gebrek aan zelfs maar gewoon normaal onderhoud van de straten en wijken, de kaalslag van groen (ook rond het Floriadegebied) is schrikbarend. Evenmin is er geld voor goede jeugdzorg, beveiliging tegen overlast van crimineel gedrag, drugsgebruikers, daklozen, enzovoorts. Of zelfs maar voor ‘normale’ handhaving. Er is gewoon geen geld meer, zegt de gemeente met droge ogen. Ja, dát geloof ik wel in deze al jarenlang toenemende Floriadestroppen. Maar ondertussen rechtvaardigen het college en de raad steeds opnieuw vele miljoenen voor de bodemloze Floriadeput. Het gros van de Almeerders is al jaren tégen de Floriade, zeker toen de financiële strop steeds strakker werd gespannen om de kelen van de bewoners, want de Almeerders betalen dit persoonlijk, allemaal.
  Dit tegengeluid wilde ik toch even laten horen na uw dagje Floriade. Want de Almeerder is de komende jaren dik de pineut!

 8. Karin en Piet

  Allereerst mijn complimenten aan Denise, een prachtig verslag van de Floriade in woord en beeld.
  Ik heb ook alle begrip voor het verhaal voor A. Vinken. En voor de Almeerders is het ook niet te pruimen dat er een begrotingstekort dreigt met voor hen vervelende gevolgen. Ik heb begrepen dat de kabelbaan weer verkocht wordt en dat er een nieuwe wijk onstaat. Dus ik kan absoluut niet inschaten hoe de situatie na een aantal jaren zal zijn. Maar dat de Floriade verliesgevend is, moge duidelijk zijn. Het wordt breed uitgemeten in de kranten en zelfs op het journaal. Maar dat moet je nou juist niet doen. Ik vind het knap dat ze dit in coronatijd hebben opgetuigd en en heb veel bewondering voor wat het uiteindelijk geworden is. DIt is onze vierde Floriade, ik heb niet het geluk gehad dat ik als kind naar de eerste mocht, was toen al wat te oud om met mijn ouders op stap te gaan;-).
  We zijn er al twee keer geweest, het is gewoon niet te doen in één dag. Maar als ik de foto’s van Denise zie moet ik wellicht nog een keer, toch wat gemist. Utopia Island is prachtig, ook voor kinderen (het mooiste plekje is de vijver tussen de gerecycelde materialen) en Green Island is zo ruim opgezet dat het erg rustig oogt maar toch gezellig is. Ook het vele water aan alle kanten draagt bij aan de schoonheid van het park. Urban District is het drukste deel, daar is ook zeer veel te zien, te lezen, te bekijken. Eco District is aan de andere kant van de snelweg en ligt er verlaten bij, daar kom je ook niet meer binnen met de pendelbus en je kan ook hier niet meer op de kabelbaan stappen. Die opstap is nu bij Utopia.
  Jammer dat de negatieve verhalen over de begroting en dergelijke de mensen ervan weerhouden om naar de Floriade te gaan. Dat moet je nu juist niet doen, en er is ook geen enkele reden toe. Het is een prachtig park dat gezien mag worden en elke bezoeker draagt bij aan een betere begroting. Wij gaan in elk geval eind semptember voor de derde keer, om nog eens lekker te dwalen over het park en de Almeerders financieel te steunen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven