Green Island Almere: niet te missen eiland in het Weerwater  

Green Island Almere: niet te missen eiland in het Weerwater  

Green Island, je vindt het voor de noordoostkust van Australië en in Schotland, maar ons eigen Nederland heeft ook een Green Island! Green Island is net als Utopia Island een eiland in het Weerwater in Almere en onderdeel van de Floriade Expo 2022. Vanaf de Hortus Avenue wandelde ik naar Green Island.   

Green Island

Green Island is groter dan Utopia Island en er is ontzéttend veel te zien: een tiny church, een groot oog van lappen stof, ‘gekleurde’ flessen, poppen in bloemen, natuurlijke muurschilderingen, sculpturen, tiny houses, tuinen en nog veel meer. Voor kids is de Speelwildernis leuk.

Ga je een dagje naar de Floriade? Dan mag je Green Island niet missen!

pop-in-bloem-floriade

Wat te zien op Green Island? 

Ik wandelde eerst langs de tiny houses aan de zuidoostkant van Green Island, vervolgens liep ik langs de buitenrand om Green Island heen, ook over het vlonderpad over het Weerwater, om vervolgens zigzaggend aan de andere kant van het eiland alle leuke plekjes en paviljoens aan die kant van het eiland nog te ontdekken.

Scroll echt even flink door alle foto’s van Green Island, tot onderaan, want verderop in dit blog vind je de leukste tips op Green Island! Heb je alle foto’s bekeken dan kun je zelf bepalen wat JOU het mooiste paviljoen of meest interessante plekje lijkt om te zien en hoef je het dus niet te missen! 

vlonderpad-almere

Er is echt superveel te zien op Green Island; kunstige paviljoens, groene tuinen en grappige dingen!  

almeerse-wolunie-floriade
fotoserie-in-bos-floriade

Schommel Green Island 

Langs het slingerende pad op Green Island zie ik een schommel. Een bezoekster biedt aan een foto van me te maken. Ach, dat is wel leuk eigenlijk. Dus hier zie je mij op de leuke schommel op de Floriade.  

floriade-green-island

Armen om bomen 

Als ik naar de bomen in het bos staar waar ik langs wandel, zie ik ik iets opvallends: er zijn armen om de bomen heen geschilderd. De blauwe kinderarmen op de bomen zijn een idee van kinder-tvprogramma Het Klokhuis. Je ziet ze hieronder. De gedachte erachter is: ‘Laat deze bomen alsjeblieft staan!

Nature Speak 

De roestkleurige rabatten iets verderop kunnen praten. Draai je aan de hendel dan hoor je wat de natuur ons te vertellen heeft. En niet zo zachtjes ook. De woorden van de natuur waaien tussen de bomen door, richting Weerwater.   

Vlonderpad Weerwater 

Over het ‘vlonderpad’ over het Weerwater wandel ik verder. Het is fris, maar wel leuk om even ‘over het water’ te wandelen. Ben je met kleine kids? Hou ze hier dan even extra in de gaten.

vlonderpad-weerwater

Als je goed kijkt zie je vanaf het vlonderpad in de verte Kasteel Almere liggen dat in een boek over land art en bizarre plekken in Nederland staat.   

kasteel-almere

Speelwildernis 

De Speelwildernis aan de noordkant van Green Island is leuk voor kinderen. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen hier aan mee doen en gaan dan via een spannende route op expeditie in het Oerbos. Om 13:00u en om 15:00u is er een activiteit die 2,5 uur duurt. Daarnaast zijn er 4x per dag performances van Living Like a Monster.

Ook kunnen kinderen zelf –na aanmelding- een route lopen van 30 minuten en is er tevens een rolstoelvriendelijke route waarop ouders mee mogen.  

speelwildernis-floriade

Voetafdruk 

Elders op Green Island zag ik al een frame met de tekst ‘The Dutch footprint’, maar hier zie ik zelfs een hele grote footprint. Zou je wel eens willen weten wat de voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is? Die is veel groter dan gemiddeld. Gemiddeld is de voetafdruk van ons Nederlanders zo’n 8 voetbalvelden! 

Speeltuintjes Green Island 

Langs het kronkelende pad bij de bomen op Green Island vind je een speeltuintje met oranje speeltoestellen. Vlakbij de brug tussen Utopia Island en Green Island zie je ook nog een speeltuintje met glijbaan.  

Ik wandel verder over Green Island, want er Is nog genoeg wat ik nog niet gezien heb en het is ineens al best laat. Ik besloot eerst bij de paviljoens met de nummers 13, 14, 15 en 16 op de kaart te kijken en vervolgens alles daaronder. Wandel je hier dan zie je af en toe de kabelbaan over je heen komen.

green-island-floriade

Gekleurde flessen en groot oog van de Wolunie  

Het paviljoen van de Almeerse Wolunie (nr 14) vind ik echt schitterend bedacht. De vorm van het paviljoen is al prachtig, de buitenkant ook, met het grote oog van lapjes stof, maar ook de muur van veren en vooral het kleurenspel binnen is mooi om te zien. ‘Shades of Nature’ heet het.  

In eerste instantie lijkt het misschien een beetje eng (ik dacht dieren op sterk water te zien), maar het zijn geen echte dieren. Het zijn gebreide schaapjes! De wol van deze schaapjes komt van de schapen in het nabijgelegen Vroeg Vogelbos.

Honderden wekpotten met water en verfstof uit planten betoveren je en worden door de zon weerspiegeld op de vloer. Een soort glas-in-lood, maar dan anders, deze ‘Colors of the Sun’. Een feestje om te zien! Je kunt op een schapenvachtje plaatsnemen om even te kijken hoe het zonlicht met de kleuren in de glazen flessen speelt. Hier lees je er meer over, ook over het grote oog.

gekleurde-flessen-floriade

Ik heb van dit paviljoen een filmpje gemaakt. Je ziet het bij m’n stories op Instagram

hoogtepunten-floriade
green-island

LTO en Treeport Zundert 

Opvallend vind ik ook de bijdrage van Treeport Zundert en LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen (nr 15): een golvend kunstwerk met plantjes ertussen. Maar dat niet alleen! Ook hun innovatieve installatie die je op de andere foto hieronder ziet was bijzonder om te zien!  

treeport-zundert
green-island-floriade

Street art op de Floriade  

Bij de stand van het Groen Collectief Nederland (nr 16) kun je street art zien. De muurschilderingen van een roze met paarse bij en een kleurrijke vlinder springen meteen in het oog.  

street-art-floriade-almere

Mooie muurschilderingen op de Floriade.

street-art-almere-floriade

Food trucks Green Island 

Had je net nog niks gekeken of heb je gewoon alweer trek, dan is het goed te weten dat je op Green Island (bij het grijze nummertje 12 op de kaart) ook weer wat food trucks vindt: Thai food bij Chop Chop en Venezolaanse arepas en empanadas ernaast. Er staan een paar tafels en stoelen. Vanaf hier heb je trouwens ook een mooi doorkijkje naar het paviljoen van Qatar waar ik het in het blog over Urban District al over had.   

foodtrucks-green-island
wat-te-zien-op-de-floriade
Doorkijkje naar Urban District.

Tiny church  

Vlakbij zie je Fruitful City, een tiny church (nr 27) op de Floriade. Een bijzonder gebouw deze kleine eco kerk met zonnepanelen op het dak. Bekijk de agenda om te zien wat er te doen is, van meditatieve wandeling tot verhaal, lezing of gebed.   

tiny-church

Sculpturen bij tiny kerk 

In de tuin rond de kerk zie je diverse sculpturen met een verhaal. De twaalf kunstwerken verbeelden namelijk de vruchten van de Geest, zoals vreugde, vriendelijkheid, zachtmoedigheid, trouw, geloof, vrede en liefde.

Op m’n foto’s hieronder zie je o.a. een regenboog (hoop), stenen op elkaar (zelfbeheersing), twee mensen die elkaar omarmen (goedheid), een vrouw met haar armen geopend (medeleven), vele handen waarvan er twee een hart vormen en een kindje op zijn buik starend naar een slak (geduld). De beelden zijn te koop.  

wat-te-zien-op-de-floriade

Wikkelhuis met relaxplekjes en spannende tuin 

Ook leuk vind ik het wikkelhuis met fijne tuin waar het spannend spelen is (en waar ik zelfs even in een hangmat lag). The Wonderful World of Water and Trees heet het eigenlijk. Je vindt de creaties van o.a. Boomkwekerij Ebben en VIC Landscapes bij nr. 55. Ook de levende brug hoort erbij.  

wikkelhuis-green-island
leuk-buitenplekje

Dutch Tub en Ground Fridge 

Mis ook de ondergrondse natuurlijke koelruimte niet: de innovatieve Ground Fridge van Floris Schoonderbeek. Ook de oranje Dutch Tub in de tuin die ik net noemde is van hem.  

natuurlijke-koelkast-onder-de-grond
hot-tub-floriade

Garden of Peace 

In de Garden of Peace (nr 58) zie je niet alleen bloemen uit verschillende delen van de wereld, maar lees je ook wijze spreuken van filosofen en andere vooraanstaande personen uit het verleden, zoals Lao Tzu (Lao Zi). Ook leer je over de gulden snede, een geometrische vorm die bijna overal in de natuur terug te vinden is: in slakkenhuizen, bloemen, schelpen, het menselijk lichaam en sterrenstelsels.   

garden-of-peace

Lodewijks Groene Geluk en Van Den Berk

Ik nam nog een kijkje bij Lodewijks Groene Geluk (nr 57), een bekende tv-tuinman, en ook spotte ik nog een insectendorp. Eigenlijk blijf je je verwonderen op Green Island. Van Den Berk Boomkwekerijen benadrukt bovendien het belang van bomen.  

World Village  

Behalve de grote landenpaviljoens in Urban District die ik in één van mijn andere blogs over de Floriade laat zien heeft ook Green Island nog een kleine World Village waar je je even in reissferen kunt wanen. Het stelde niet zo heel veel voor, maar ik vin zoiets toch leuk om even te zien.

Ik zag de landen Ecuador en Marokko, maar ook Yemen werd aangekondigd en ik las dat ook Afrikaanse landen als Tsjaad, Congo en Somalië hier nog moeten komen. Op het huisje van Ecuador stond Andes & Amazonas en hoe kon het ook anders: hier zat een Ecuadoriaan panfluit te speken.

Cacao 

Ik nam een kijkje in een huisje met als thema chocola en cacao. Je kunt je er onder andere verdiepen in de (scheve) cacaomarkt. Hierin komen Ivoorkust en Ghana als grootste cacaoproducenten ter wereld naar voren. 

world-village-cacao

Food Truck Joy Ride

Ook hier vlakbij kom ik nog een foodtruck tegen: Joyride. Ze verkopen koffie, thee en zoetigheden. Ik haal cappuccino en ga 5 minuutjes aan een picknicktafel zitten.

joyride-foodtruck

Tiny houses 

Rechts onderin op Green Island (bij nr 80) zie je wat tiny houses op de kaart staan. De huisjes waren niet allemaal van binnen te bewonderen, maar zijn leuk om even te zien. Het pod-vormige huisje van Groei & Bloei toont aan hoe je met minder binnenruimte en een kleine tuin weliswaar bescheiden maar toch heerlijk kunt wonen in nauwe relatie met de natuur.  

Het is ook daadwerkelijk de bedoeling dat er hier, in het hart van het arboretum, in het Oerbos op Green Island, kavels komen waar mensen in de nabije toekomst hun droomhuis kunnen bouwen. Wonen op een eiland in het Weerwater dus!  

Droom jij van een eigen tiny house? Doe inspiratie op in boeken over tiny houses.

groei-en-bloei-floriade

EcoCabins 

Ook de duurzame huisjes van EcoCabins kunnen gebruikt worden om meer groene buurtgemeenschappen te creëren. De cabins zijn verplaatsbaar, remontabel en circulair en zijn dus zeer geschikt voor zowel tijdelijke als permanente bewoning en ideaal voor het creëren van groene wijken

Het EcoDemohuis (nr 62) is een huis dat meer energie oplevert dan het verbruikt. De demonstratiewoning is dagelijks tussen 16:00u en 17:00u te bezoeken.

Boek eens een weekendje, vakantie of nachtje in een tiny house en ontdek of het iets voor je is! Kijk zeker even bij Europarcs. Ook ik boekte daar een tiny house!

tiny-house-green-island

Het EcoDemohuis (hieronder) levert meer energie op dan het verbruikt!

eco-demo-house

Weerwatereiland 

In de toekomst worden op Green Island in de wijk Hortus ruim 100 energieneutrale huur- en koopwoningen gebouwd. Het worden energieneutrale huizen die klimaatadaptief zijn en zo duurzaam mogelijk gebouwd zullen worden.

Of het eiland in de toekomst nog Green Island heet weet ik niet. Het kan ook de naam Weerwatereiland krijgen (het is immers een eiland in het Weerwater). De milieubewuste buurt wordt in elk geval onderdeel van de nieuwe wijk Hortus.  

Hieronder zie je waar ik wandelde op Green Island.

green-island-weerwater-almere

  

Grasveld met ligstoelen 

Ben je inmiddels een beetje moe van het vele wandelen? Dan is het grasveld met ligstoelen bij de tiny houses niet verkeerd.

Met mijn ogen dicht doe ik 5 minuutjes wat zonne-energie op en wandel dan weer verder.  

Tip: ben je met kleine kinderen op de Floriade? Neem dan eventueel een kleedje mee zodat je met mooi weer even lekker in het gras kunt zitten, liggen of spelen.  

ligstoelen-floriade

Waar naartoe op de Floriade?

Green Island is slechts één van de eilanden en districten die je op de Floriade kunt bewonderen. Hopelijk heb ik je met dit blog -en met mijn aparte blogs over Urban District en Utopia Island– kunnen overtuigen dat er écht heel veel te zien is op de Floriade!

Voor het laatste deel van deze Floriade-serie neem ik je mee naar de CENTRAL SQUARE en de HORTUS AVENUE. Daarover kun je weer verder lezen in het ‘hoofd’-blog over de Floriade

Ik bezocht de Floriade Expo in Almere op uitnodiging van de Floriade. Mijn ticket werd vergoed, maar je leest gewoon mijn eerlijke mening en voor de review zelf krijg ik verder niet betaald. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven