De Floriade Expo is opgedeeld in verschillende gebieden. Eén van de meest interessante delen van de Floriade om te ontdekken is Urban District. In Urban District zie je niet alleen de landenpaviljoens, maar komt ook het thema Growing Green Cities duidelijk naar voren.
Heb je iets met urbanism, groen wonen, architectuur en duurzaamheid, dan moet je hier naartoe! Je komt er echt verrassende en inspirerende dingen tegen. Ook als je van reizen en vreemde landen houdt is dit onderdeel van de Floriade leuk voor je. Wandel langs de landenpaviljoens en doe alsof je even op reis bent.

URBAN DISTRICT
Vanaf de Weerwater Entrance (de Floriade-ingang aan de kant van het Weerwater) loop je meteen Urban District in. Je passeert het Aeres-gebouw met de mooie groene gevel, maar ziet ook al direct andere interessante gebouwen waar je echt even binnen moet kijken, zoals de Natural Pavilion en de Exploded View Beyond Building, een biobased huis als huis van de toekomst en nog veel meer wat perfect bij het thema ‘Growing Green Cities’ past.
Ook vind je in Urban District diverse landenpaviljoens en een aantal food trucks! Het komt allemaal uitgebreid aan bod in dit aparte blog over Urban District. Het is onderdeel van mijn overkoepelende blog over de Floriade.

Verre landen op de Floriade
Waar van jou als reiziger en van mij als reisblogger je hart natuurlijk direct al sneller van gaat kloppen zijn de landenpaviljoens. In Urban District kom je verschillende landen tegen. Vooral de paviljoens van de verre landen spraken me aan.
Waan je in reissferen op de Floriade!

Landenpaviljoens Floriade
Niet alleen Aziatische landen als China, Japan, Thailand, India, Bangladesh, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije zijn vertegenwoordigd, maar ook het Zuid-Amerikaanse Suriname en het Afrikaanse Sudan. Ik waande me daardoor meteen een beetje op reis.

Welke landen mag je niet missen op de Floriade?
Elk land heeft een eigen paviljoen en laat iets typerends van het land zien of toont juist innovatieve ideeën. Het ene land was wat dat betreft iets interessanter dan het andere, maar mis qua vernieuwing vooral de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar niet! Qatar, China en Japan laten zien dat traditie en innovatie ook samen kunnen gaan. Maar ook het Nederlandse paviljoen is een must!
Qatar
Bij Qatar zie je een bedoeïenentent waar je even heerlijk een dadel kunt nemen, maar de desert nests van Qatar vallen natuurlijk het meest op. Wat een bijzonder architectuur!
De Pigeon Tower (op de foto’s hieronder) is geïnspireerd op de traditionele duiventorens waarin de Qatari hun mest verzamelden voor de landbouw. De torens bestaan nog steeds, ook gewoon in Doha. Scan de code op de vierde foto hieronder en je hoort er meer over!
Het paviljoen van Qatar kreeg onlangs zelfs een certificaat van het Guiness Book of Records voor ‘The tallest tower made of 3D-printed concrete’.





In de Community Tower kun je een filmpje bekijken over de geschiedenis en groei van Qatar en hoe ze in Qatar de woestijn vergroenen.


Met de Green Tower (hieronder) willen ze laten zien dat er met moderne vormen van landbouw, geavanceerde irrigatiesystemen en vertical farming wel degelijk vanalles kan groeien in de woestijn.




In de Energy Tower (hieronder) leer je hoe hier duurzame energie voor gewonnen kan worden. Ook lees je over zonnepanelen in de woestijn.

Wist je trouwens dat er in 2023 ook een Expo in Qatar is?



Verenigde Arabische Emiraten (U.A.E.)
Superinteressant is ook het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten. ‘Salt Water Cities’ heet het, met als ondertitel ‘Where the land meets the sea‘. Ze hebben een manier gevonden waarop een landschap waar waterschaarste, verzengende hitte en zoute grond voorkomen toch op een duurzame wijze benut kan worden.
Als je net als ik de Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E.) wel eens vanuit de lucht hebt gezien en de eindeloze woestijn onder je ziet, snap je dat het best een uitdaging is hier iets groens van te maken. Kijk maar naar mijn blog over Sharjah.
Ook in de steden streven ze naar een betere verhouding tussen ‘groen’ en ‘grijs’. De muur rond het paviljoen van de V.A.E. is gemaakt van 3D geprint gerecycled plastic, maar kijk zeker even binnen.










Wandel het paviljoen in en luister wat ze te vertellen hebben. Mis ook zeker het mooie indoor gedeelte niet waar je je even onder water waant en je de onderwaterwereld vol zeegras, mangroven, micro algen en zeekraal kunt laten bewegen. Je kunt de oceaan zelfs rúiken.
Het paviljoen van de V.A.E. is echt een aanrader! Een must see!


Ik heb er een filmpje van gemaakt wat ik nog op Facebook, Instagram en Twitter zal delen. Als ik dat gedaan heb plaats ik de link hier.
Heb je altijd al eens op vakantie naar de V.A.E. gewild? Een vakantie naar Dubai of één van de andere emiraten boek je via de Vakantiediscounter of TUI. Tours in de V.A.E. boek je hier.
China
Bij China kun je een ‘bamboo garden’ bewonderen. Bamboe maakte me altijd blij, dus dit wilde ik zien. Direct als je door de boog wandelt voel je je even in een andere wereld. De brug in de bamboetuin was afgezet, maar wel kon je lekker ontspannen in een rieten stoel liggen. China laat zien hoe traditionele Chinese landschapsarchitectuur hand in hand kan gaan met de nieuwste tuinbouwontwikkelingen.









Japan
Bij Japan kun je niet alleen in de Japanse tuin kijken, maar ook even binnenlopen. Het thema is ‘Satoyama’ en het paviljoen is geïnspireerd op een traditionele ecologische levensstijl. Je ziet er uiteraard bonsaiboompjes, dancing tancho’s en andere bloemen en maakt kennis met ikebana, de Japanse bloemschikkunst en de psychologische ontspanningseffecten van bloemen. Japan ontwikkelde bovendien een pollenvrije lisianthus (eustoma). Binnen lees je er meer over. In 2025 is er trouwens een Expo in Osaka en in 2027 in Yokohama.
Zou je wel eens op vakantie naar Japan willen? Boek eens een actieve vakantie in Japan of een rondreis Japan met kinderen.




Thailand
Het paviljoen van Thailand was nog gesloten toen ik er was (wel kun je virtueel binnen kijken), maar buiten kon je wel het een en ander zien. Thaise orchideeën uiteraard, wat waterlelies ook en wat typisch Thaise hangplanten, maar ook zullen ze bij dit paviljoen nog Thai ‘agri food & horticulture’ laten zien, van exotische vruchten tot eetbare insecten en oriëntaalse kruiden en specerijen.
Thailand is het land waar ik gewoond en gewerkt heb en wat ik nog altijd een beetje mis. Ik schreef veel blogs over Thailand. Ik woonde er in een houten huisje zonder airco en zonder glas in de ramen, met alleen koud water, een mandi in plaats van een douche en geen gas. Best wel eco al met al zo eigenlijk.
Ik werkte een jaar op een reisbureau in Bangkok. Lees hier al mijn blogs over Thailand.






India
Neem ook even een kijkje in de Spiritual Garden van India waar je zou moeten ervaren dat natuur je goed doet. Echt natuurlijk deed dit paviljoen nog niet aan, maar dat zag ik verder niet echt. Wel zag ik houtsnijwerk van olifantgod Ganesha en andere goden. Een souvenir kopen kan ook, maar daar kom je waarschijnlijk niet voor naar de Floriade.
Heb je altijd al eens naar India gewild? Boek een rondreis India. Dit kan ook via Djoser, Shoestring, Sawadee of Koning Aap (ook met kinderen).




Bangladesh
Het paviljoen van buurland Bangladesh –dat van boven gezien de vorm van een shapla (waterlelie) heeft, was eigenlijk inspirerender en zag er erg mooi uit; lekker licht, met veel natuurlijke materialen. Loop daar dus zeker even binnen. Je ziet o.a. een traditioneel bootje.




Turkije
Bij het natuurvriendelijke paviljoen van Turkije bloeiden de bloesembomen en kon je een filmpje over Turkije bekijken, maar ook handgemaakte producten zien. Ik ben 7x in Turkije geweest, van Istanbul tot de Lycische kust.
Ben je nog nooit in Turkije geweest en moet ik je nog overtuigen? Lees dan mijn blog met 17 redenen om een vakantie naar Turkije te boeken.




Sudan
Rond het paviljoen van Sudan stonden houten klapstoelen van houtsnijwerk en kon je binnenlopen voor het kopen van een souvenir uit Afrika. Best leuk om zo’n stoeltje in je tuin te hebben, als je van hout houdt, maar verder was dit eerlijk gezegd een beetje een toeristisch paviljoen.
Ik had wel iets van de natuur in Sudan willen zien, want juist die lijkt me zo mooi!

Suriname
Aan het paviljoen van Suriname werd eind april nog gewerkt, dus ik kon nog geen kijkje in de grote kas nemen. Jammer, want hier was ik juist wel heel benieuwd naar! Ik had de tropische sfeer wel even willen proeven.
Suriname noemt zich The Greenest Place. Since Ever.
Het paviljoen is mede mogelijk gemaakt door 300 ondernemers met een Surinaams hart die elk een financiële bijdrage hebben geleverd. Duurzaam toerisme komt ook aan bod. Inmiddels is het Surinaamse paviljoen wel open, dus mis het niet!

Europese landen op de Floriade
Ook Europese landen zijn vertegenwoordigd op de Floriade, zoals Italië, Cyprus, Tsjechië, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, België en natuurlijk Nederland.
Italië was nog niet klaar, maar was bezig met een mediterrane tuin die weinig water en onderhoud nodig heeft. Behalve de geuren en kleuren van bloemen zullen hier eetbare tuinbouwsoorten in komen te staan.
Cyprus (een fijne zonvakantiebestemming in oktober) wil laten zien hoe een kaal stuk stad met behulp van inheemse planten tot park kan opbloeien. Het beste moment hiervan moest nog komen denk ik.


Canopy trees
Frankrijk heeft als thema ‘back to the future’ en focust op bio-inspiratie, bio economie en de circulaire economie. Het paviljoen is zelfvoorzienend en er is vanalles te doen. Ik vind vooral de urban canopees een mooie uitvinding.


Biotopia
Het bijzondere paviljoen van Duitsland viel van de landen uit Europa het meest op. Biotopia heet het (nr 66) en er valt genoeg te ontdekken in deze ‘growing community’ met de focus op de interactie tussen natuur en stad. Met daktuin, urban jungle en meer. Kijk zelf maar!
De stoelen in de kleuren van de Duitse vlag zijn ook niet te missen. Heb je al trek dan kun je hier bovendien terecht voor vegetarisch food to go van Veggietopia (al open) of iets in het Duitse restaurant Eattopia. Dit was nog niet open toen ik er was, maar nu hopelijk wel!

Biotopia, het mooie paviljoen van Duitsland.





The Natural Pavilion (nr 100 op de plattegrond)
The Natural Pavilion is het Nederlandse paviljoen. Dit prachtige houten paviljoen vlakbij het Aeres gebouw laat zien hoe je snel, makkelijk èn duurzaam veel nieuwe woningen kunt bouwen. Zeker gezien het grote woningtekort in Nederland is dit een mooi thema. Welke mogelijkheden zijn er? Je ziet het in The Nature Pavilion dat voor 95% uit biobased materialen bestaat die bovendien bijna allemaal uit Nederland komen.
Er is vanalles mogelijk met natuurlijke bouwmaterialen, zelfs uit groenten!





Fruit leather en bouwmaterialen van groenten
Wandel door het hele gebouw en ontdek hoe natuurproducten waar je niet direct aan denkt tot bouwmaterialen zijn verwerkt, zoals vloertegels van spinazie, broccoli, courgette of citroen, maar ook afgedankte mango’s als alternatief voor leren kleding en zelfs meubels, wanden en vliegtuigstoelen van mycelium, gemaakt door Studio Cartier, een Franse meubelontwerper in Den Haag.

Vliegtuigstoelen van mycelium, kleding van mango’s en vloertegels van groenten en fruit.



Niet alleen de buitenlandse landenpaviljoens, maar ook de andere paviljoens in de Urban District zijn dus superinspirerend! Echt vernieuwend en leuk om te zien.
Nieuw voedsel
Onderin in The Nature Pavilion vind je bovendien vernieuwend food zoals hapjes van de stamcellen van beroemdheden, gebreide steak, doorzichtige sashimi en meer.




Exploded View Beyond Building
Direct achter de Natural Pavilion zie je de Exploded View Beyond Building (nr 83) van de Dutch Innovation Experience. Het is een biobased huis als huis van de toekomst, met muren van maiskolven en laminaat van gras, maar ook riet en lisdodde als bouwmaterialen en andere mooie oplossingen om duurzamer te bouwen. Na de Expo zal The Natural Pavilion als reizend natuurpaviljoen blijven bestaan.



Growing Pavilion
Ook de paddenstoelvormige Growing Pavilion in het Mycelium Parc (nr 89) was interessant. Dit iconische biobased paviljoen trok tijdens de Dutch Design Week in 2019 al ontzettend veel bezoekers, maar is nu dus op de Floriade te zien. Het is een voorbeeld van hoe je CO2 negatief kunt bouwen en ontwerpen. Ook tijdens World Design Capital Lille was er al aandacht voor.





Living Shelter
Net als de Growing Pavilion zijn ook de paddenstoelen van de Living Shelter die je er ziet met mycelium gemaakt. Mycelium zijn de wortels van een paddenstoel. Het kan gebruikt worden in de bouw, als natuurlijk bindmiddel, en kan een mooi voorbeeld zijn van de architectuur van morgen.
Growing Pavilion en Living Shelter staan op de kaart aangegeven als Mycelium Parc.


The Voice of Urban Nature
Het paviljoen The Voice of Urban Nature van de gemeente Almere en de gemeente Amsterdam was ook leuk om te zien. Ook al hebben beide steden een totaal ander verleden, samen werken ze aan De Groene Stad van de Toekomst.
Wandel het paviljoen binnen en ontdek een tuin met maar liefst 4.000 eetbare plantensoorten! Behalve de plantjes waren er ook wat leuke grapjes tussendoor. Hier wandelend bedacht ik me dat ik mijn eigen tuintje (waar eigenlijk alleen drie palmbomen in staan) ook echt wat groener moet maken. Soms hoef je daar niet eens zo heel veel voor te doen:

















Aeres
Direct bij de Weerwater-ingang van de Floriade zag je het Aeres gebouw al. Het is het nieuwe pand van de Aeres Hogeschool Almere! Het prachtige pand heeft de bijnaam ‘De Groene Long’ en is letterlijk de groenste hogeschool van Nederland.
Als student op Aeres kun je je verdiepen in thema’s als Food, Nature & Urban Green en dat is belangrijk, want naarmate er steeds meer mensen in een stad gaan wonen, ontstaan er ook steeds meer vragen op het gebied van natuur, leefbaarheid, voedselvoorziening, water en energie.
Wist je dat in 2050 80% van de mensen wereldwijd in een stad woont? Hoe kunnen we groeiende steden wereldwijd leefbaar houden? Over dit belangrijke vraagstuk leer je op deze hogeschool in Almere. Hier zie je welke opleidingen Aeres biedt. Het adres is Arboretum West 98.




Pop up kantoren in containers
Het stond volgens mij nog niet aangegeven op de kaart, maar valt wel direct op: de containers va Starterspaviljoen De Village. De robuuste zeecontainers doen dienst als pop up kantoren. Je vindt ze vlakbij het Aeresgebouw met de planten op de gevel.



Waterhout Almere
Leuk om te weten is dat in de huidige Urban District op de Floriade in de toekomst de buurt Waterhout verschijnt, een kindvriendelijke, autoluwe buurt met meer dan 100 huurwoningen en 46 koopwoningen die circulair gebouwd worden en een gemeenschappelijke pluktuin krijgen, zodat je groen en energieneutraal kunt wonen in Almere. Waterhout wordt een onderdeel van de nieuwe wijk Hortus in Almere.
Restaurants in de Urban District
Als je al zoveel gezien hebt, begin je wellicht trek te krijgen. Wil je lekker lunchen op de Floriade of even iets eten of drinken voordat je weer verder gaat, dan zijn er verschillende opties. Je kunt in de Urban District terecht voor een hapje of drankje bij een food truck of bij het Duitse paviljoen, maar de andere restaurants op de Floriade zagen er ook goed uit.
Roots
In de kas vlakbij Urban District vind je Roots. Voor vegetariërs en veganisten is Roots een must! Je kunt zowel binnen zitten als buiten op het terras. Het is nr 16 op de kaart. Foto’s ervan zag je al in mijn algemene blog over de Floriade.
Ben je net aan de andere kant van de Urban District kies dan voor de Central Square en was je juist van plan naar Utopia Island te wandelen dan is de poffertjeskraam, Flora’s Kitchen of –het erboven gelegen- Dutch een idee. Die komen zo aan bod bij Utopia Island.
Food trucks
Blijf je nog even in de Urban District hangen, dan heb je de food trucks vlakbij de Urban Stage vast al gezien. STREET heet dit ‘food court’ en je vindt er verschillende food trucks waar je iets Chinees, Thais, Indonesisch, Surinaams of Hollands lekkers te eten kunt halen.
Op Green Island –waarover ik een apart blog schreef- vind je overigens ook nog wat food trucks voor een lekker hapje of drankje.






Urban Stage met zitzakken
Tussen de food trucks en de Urban Stage (P2 op de kaart) staan lekker veel zitzakken in het gras, wat er een fijne chillplek van maakt, maar tafeltjes en stoelen staan er ook. Zelf ben ik hier ook even gaan zitten. Op het podium zijn verschillende optredens en voorstellingen.



Iets eten op de Floriade
Omdat er zo’n koude wind stond verlangde ik ineens naar warme friet met truffelmayonaise, terwijl ik zelden patat (pardon, friet) eet. Het verwarmde me, maar ik had daarna toch een beetje spijt dat ik niet iets groeners of originelers had gekozen. Ik heb in elk geval wel weer genoeg energie om mijn route te vervolgen.

Street food in Urban District.

Na mijn bezoek aan Urban District wandel ik naar Utopia Island!
Dit blog is onderdeel van mijn uitgebreidere blog over de Floriade. Over Utopia Island en Green Island schreef ik aparte blogs. Lees ook zeker het hoofdblog. Hierin lees je over de Hortus Avenue, Central Square en Eco District. Ook staat hierin praktische informatie voor een bezoek aan de Floriade.
Dit blog bevat enkele affiliatelinks naar bestemmingen die ik op de Floriade passeerde.
Ik bezocht de Floriade Expo in Almere op uitnodiging van de Floriade. Mijn entreeticket werd vergoed, maar je leest gewoon mijn eerlijke mening. Voor de review op zich en de vele uren (dagen!) die ik in dit blog heb gestoken, krijg ik verder niet betaald. Ik heb er veel werk van gemaakt, omdat ik er oprecht heel enthousiast over ben. Alle foto’s heb ik zelf gemaakt.