Oud en Nieuw in een bijzondere stad: Dubrovnik

Oud en Nieuw in een bijzondere stad: Dubrovnik

Oud en Nieuw in Dubrovnik vieren, is dat leuk? Ja! En hoe! De stad zelf is al erg mooi, maar Oud & Nieuw is er ook een ware happening! Heb je dus zin in een toffe New Years Eve Party in het buitenland, ga naar Dubrovnik!

Oud en Nieuw in Dubrovnik

Bij het zoeken naar een leuke en bijzondere stad om Oud & Nieuw in het buitenland te vieren komt Dubrovnik waarschijnlijk totaal niet in je op. Misschien denk je zelfs: ‘Dubrovnik? Waar ligt dat ook al weer precies?’

Je bent niet de enige. Ik verbaasde me erover hoeveel mensen niet eens weten waar Dubrovnik ligt! Toen ik vertelde dat ik Oud & Nieuw in Dubrovnik ging vieren, vroegen ze regelmatig: ‘Hoe kom je dáár nou op?’ of ‘Waarom ga je dáár nou heen?’

Waarom zou je Oud & Nieuw in Dubrovnik vieren?

Mooie stad

Nou, gewoon, omdat het me echt een hele mooie stad leek, Oud & Nieuw er heel gaaf moest zijn en ik er graag over wilde schrijven. De ommuurde oude binnenstad van Dubrovnik staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en de schrijver Shaw zei ooit:

‘If you want to see heaven on earth, come to Dubrovnik!’

Zelfs mijn oma (die vroeger ook veel van de wereld heeft gezien) was al lyrisch over de stad. Ook al is ze al lang niet meer onder ons, ik hoor het haar nog zeggen: ‘Oh, Dubrovnik!’

Dubrovnik voor ouderen of ook voor jongeren?

Mocht je nu denken dat Dubrovnik een grijs of duf imago heeft, niets is minder waar! Als reisblogger wilde ik dat graag aantonen. Er komen echt niet alleen maar 50-plussers en dagjesmensen die de haven met een cruiseschip aandoen. Welnee!

Dubrovnik een 50+ imago? Wel nee, het is hipper dan je denkt!

Dubrovnik-oud-nieuw

New Years Eve in Dubrovnik

Vooral met Oud & Nieuw moest het er superleuk zijn! Ik googelde en las:

‘CNN once ranked Dubrovnik amongst the seven most attractive locations to spend New Year’s Eve.’

Top 10 steden Oud & Nieuw

Oud en Nieuw in een bijzondere stad dus. Ook op de site European Best Destinations staat Dubrovnik in de top 10 van steden om New Years Eve te vieren, naast andere Europese steden als London, Berlijn, Brussel, Parijs, Praag, Wenen en Rome, en minder voor de hand liggende steden als Reykjavik en Funchal.

oudejaarsavond-dubrovnik

Ik mag dan een 40+ mama zijn, ik hou nog steeds van een feestje!

Het was me duidelijk. Hier moest ik naartoe! Omdat de kinderen om het jaar bij hun vader zijn met Oud & Nieuw kon het. Tijd voor een echte party dus! Ik mag dan 40+ en mama zijn, ik hou ook nog steeds van een feestje! Hoe zou dat er in Kroatië aan toe gaan?

Welke club in Dubrovnik heeft de leukste Oudejaarsparty?

Samen met een vriendin las ik reisgidsen, checkte sites op internet en wipte -toen we er eenmaal waren- de tourist information binnen. Terwijl we de stad ontdekten wandelden we langs clubs. We moesten gaan beslissen.

Werd het Culture Club Revelin of de bekende Lazareti? Of toch wat kleinschaliger, de Culto of het iets alternatievere Art Café? Iets groots leek ons voor zo’n avond wel leuk. De Lazareti zou voornamelijk techno draaien, dus kozen we voor de Revelin, dat meer een mix zou bieden, ook qua leeftijd van het publiek.

Inmiddels staat Club Revelin in de top 100 clubs ter wereld. Het klinkt aanlokkelijk toch:

‘Fancy an all-nighter in a 16th century fortress with a 360-degree view of Dubrovnik’s Old Town and the gently lapping Adriatic coastline?’ 

ticket-new-years-eveKaartjes scoren

Ook al kostte het ons een paar uur om de kaartjes te bemachtigen (we hebben er flink voor moeten zoeken en wandelen en oei, wat krijg je in Dubrovnik last van je kuiten van het vele ‘klimmen’!), maar wat zijn de Kroaten hulpvaardig en vriendelijk zeg. Het lukte! We hadden ze in handen, de felbegeerde kaartjes.

Drinks and fingerfood included.

We trokken onze meest trendy outfit uit onze trolley (allebei een leatherlook legging) en maakten ons op voor een onvergetelijke New Years Eve. Kon ik toch mijn hakken nog aan, ook al moesten we ook nu de wandeling van het hotel naar de oude binnenstad maken. Wat overigens geen straf was. De route langs zee is mooi. Je wandelt gewoon op de stoep, langs de weg, maar wel met uitzicht op de klippen.

stradun-new-years-eve

De Stradun, dé straat van Dubrovnik

Op de Stradun, dé straat van het oude Dubrovnik, liepen drommen Kroaten richting het feestgedruis. Als je door Pile gate de ommuurde binnenstad in gaat kom je er vanzelf. Massa’s mensen liepen richting het plein en het podium, maar geen gedrang. Mensen lachten, genoten en dronken.

Het was er gezellig en het werd drukker en drukker op de Stradun… Er waren optredens. Zoals deze hieronder. En luister ook hier (filmpje)!

Dubrovnik-oude-stad-nye

Een mooie club in het fort in het oude Dubrovnik

De club ligt in het oude fort (een fort uit 1463!), direct aan de ommuurde stad, vlakbij Ploce gate.

Tip: lees ook: wandeling over de stadsmuur van Dubrovnik!

Ploce-gate-Dubrovnik

Korte jurkjes, hoge hakken

Later viel ons vooral het hoge gehalte hoge hakken op. Ook al hadden ook wij ons best gedaan we voelden ons toch wel lichtelijk underdressed. Zeker toen we de VIP-deuren van Culture Club Revelin gepasseerd waren.

Halleluja, wat zag iedereen er opgedirkt uit! De vrouwen, meisjes kan ik beter zeggen, tieners soms nog, stuk voor stuk in de kortste strakke jurkjes, en op hakken waar ik van mij leven nog niet op gelopen heb. Hoog, maar dan ook nog naaldhakken. Perfect gestylede haren, rode lippen, mooie nagels, alles tot in de puntjes verzorgd. Ik begon me bijna af te vragen of ze ook lol zouden gaan hebben.

Welgeteld twee vrouwen (behalve wij) in een broek, de rest droeg allemaal jurkjes!

Bosnië, Servië en Montenegro

En waren er andere toeristen? Volgens mij niet. Als je de Bosniërs tenminste niet meetelt. Een groepje jongens dat net als wij slechts een paar dagen Dubrovnik aandeed. Bosnië ligt vlakbij. Net als Servië en Montenegro. Landen die je makkelijk met Kroatië kunt combineren. Als we meer tijd hadden gehad hadden wij het ook allemaal willen zien.

Andere Balkanlanden als Servië en Montenegro kun je goed met Kroatië combineren!

In de club

Via een speciale ingang liepen we de trappen van het oude fort op. We kwamen in een grote ruimte met bogen, blauw verlicht en met riante loungebanken. De beste tafels waren al lang van te voren gereserveerd. Wij kregen een statafeltje bij de ingang. Speciaal voor ‘PRESS’. Vanaf hier zag je iedereen binnenkomen.

revelin-culture-club

Het werd langzaamaan drukker. Meiden in korte jurkjes paradeerden voorbij. Jongens in nette overhemden keken. Er werd gerookt, daar hadden we even niet bij stilgestaan dat dat hier kennelijk mocht. En er werd gedronken, heel veel gedronken.

Er werd gedronken, heel veel gedronken.

Flessen sterke drank in buckets op tafel. Dat de vriendin met wie ik was geen alcohol dronk vonden ze maar raar: ‘It’s all in, so why you don’t drink?’ Nou, misschien omdat ze zwanger is, nog moet rijden of het gewoon niet lekker vindt? Ik wel trouwens, maar dat ter zijde. En hapjes lust ik ook wel. Die zaten er ook bij. Lokale kaas, worst, olijven, geroosterde aubergine…

Dubrovnik-uitgaan

Bekende DJ

De DJ draaide bekende nummers, hits uit de zomer, afgewisseld met Kroatische zangers en bands. En steeds meer techno. Of het een bekende DJ was? Ik zou het niet weten. Wel las ik dat Sander van Doorn er in de zomer ook gedraaid had. Met honderdduizenden followers op twitter móet het wel een bekende zijn. Ons zei het niks. Dat is vast heel gek, maar sorry. Dus ja, we voelden ons wel een van de oudsten. Dat waren we ook. De Bosnische jongens waar we mee in gesprek raakten waren zeker 15 jaar jonger.

Bosnische-toeristen

Vol ongeloof bleef er eentje raden hoe oud ik was: ‘More than 35??’ – ‘Yes.’ – No!’ – ‘Yes.’ – ’37?’ – ‘More.’ – ‘No!!’ Yes, en flink wat ook, ha ha. Maar ach, wat maakte het uit. Als je maar lol had.

revelin-dubrovnik

Wil je even echt ‘voelen’ hoe het was? De sfeer van een trendy club in Dubrovnik proeven? Check dit filmpje dat ik maakte voor een impressie:

Vuurwerk in Dubrovnik

Tegen twaalven gingen we naar buiten om naar het vuurwerk (filmpje!) te kijken. Want ja, ook dat hebben ze daar. Niet afgestoken door particulieren, maar centraal geregeld. Een vuurwerk boven de oude stad. De stad lichtte er fabelachtig door op.

oud-en-nieuw-stad-europa

vuurwerk-dubrovnik

Nieuwjaar in Kroatië

We wensten elkaar een ‘Gelukkig Nieuwjaar!’ en wilden dat de mensen om ons heen ook toewensen, maar hé, het viel ons op dat in Kroatië vreemden elkaar geen gelukkig nieuwjaar wensen; in Nederland zie je dat best vaak.

Na twaalven doken we het partygedruis in de Revelin weer in. De nacht was nog jong, het jaar lag nog voor ons…

dubrovnik-show

Eh… oké…

Er was een saxofonist, er waren schaars geklede danseressen in kooien en er was een paaldanseres. Ach ja, in sommige landen zie je dat wat meer dan bij ons. Gaaf om op de foto te zetten is het wel.

paaldanseres

Oud & Nieuw in een bijzondere stad

Oud en Nieuw 2013-2014 was het. Twee jaar geleden. Wil jij Oud en Nieuw ook in een bijzondere stad vieren? Een stad die mooi is én waar ze van een feestje houden, ga!

2014

Vliegen naar Dubrovnik

Dubrovnik ligt in Kroatië, helemaal in het zuidelijke deel van Dalmatië. Vliegen naar Dubrovnik kan met Croatia Airlines. Je stapt dan over op de luchthaven van Zagreb. Een ticket boek je momenteel vanaf 250 euro retour, eind december vertrek vanaf 300. Met de dagen spelen loont! Op 1 januari terugvliegen (dat wordt een kort nachtje dan, maar dat overleef je ook wel weer) is vaak veel goedkoper dan iets later terug.

Update: Check zelf de prijzen voor vluchten naar Dubrovnik in 2017-2018 op http://tix.nl.

Vanaf de luchthaven van Dubrovnik naar de stad

Vanaf de luchthaven van Dubrovnik kun je met de shuttlebus naar de stad. De route langs de heuvelachtige kust is erg mooi!

Croatia Airlines

Overnachten in Dubrovnik

Overnachten kan in het mooie hotel Bellevue. Aan zee! Wil je goedkoper en echt middenin de oude stad zitten? Ga dan naar Booking.com, vink ‘het historische centrum’ en ‘0-50 euro’ aan en kies.

Tips en wetenswaardigheden voor Dubrovnik

 • Lekker en knus eten kan o.a. bij het Bosnische restaurant met de niet zo logische naam Taj Mahal.
 • Je betaalt in Kroatië met de kuna. (Als je er nog nooit bent geweest heb je waarschijnlijk nog nooit van deze munt gehoord.)
 • Echt warm is het met Oud en Nieuw overigens niet in Dubrovnik. Houd daar qua kledingkeuze/jas dus rekening mee. Het is er maar een paar graden warmer dan hier.

Het programma voor Oudejaarsavond in Dubrovnik

Het programma voor Oudejaarsavond van de stad Dubrovnik zelf vind je op de Engelstalige site van de tourist board van Dubrovnik. Dit jaar (2015-2016) is er vanaf 21:00u is er een optreden van Severina en daarna van de band Silente. Ook draait DJ Kameny plaatjes.

Met kinderen naar Dubrovnik

Uiteraard kun je als gezin met kinderen er ook voor kiezen om in de kerstvakantie naar Dubrovnik te gaan en er Oud & Nieuw te vieren. Houd er rekening mee dat het geen strandweer is en dat je in de winter helaas ook niet over de mooie stadsmuur kunt lopen (althans, niet toen ik er was), maar je kunt wel wat andere dingen doen en uitstapjes maken.
In de aanloop naar Oudejaarsavond is er wel een speciaal programma voor kinderen in het oude centrum.

Meer info over Kroatië

Meer informatie over Kroatië in het algemeen vind je op de site van het Kroatisch Verkeersbureau.

Update: in juli 2019 was ik terug in Dubrovnik. Lees hier mijn blog over mijn wandeling over de stadsmuren van Dubrovnik!

Waar ga jij Oud & Nieuw vieren? Heb je het wel eens op een bijzondere plek in het buitenland gevierd?

5 gedachten over “Oud en Nieuw in een bijzondere stad: Dubrovnik”

  1. Ja, dat was het inderdaad. En nee, de meeste mensen denken daar absoluut niet aan: die denken eerder aan steden als Londen, Berlijn, Parijs of New York. Daar is het natuurlijk veel ‘grootser’, maar dit was zeker ook een aanrader!

 1. Wat een avontuur zeg! Haha. Dubrovnik lijkt me te gek! En wat Marcella zegt, ik zou niet zomaar bedenken erheen te gaan maar heb ‘m erbij gezet op mijn lijstje!

 2. Een onverwachtse bestemming om oud en nieuw te vieren. Zelf zou ik meer aan NY denken.
  Mooi en uitnodigend geschreven stuk. Boordevol info.
  Count me in!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven