Van Pisa naar Castagneto Carducci

Van Pisa naar Castagneto Carducci

Met de auto reis ik van Pisa naar Castagneto Carducci. Het is al na negenen als we door het glooiende Toscaanse landschap rijden. Ik zit naast Maurizio, de Italiaan die mij op de luchthaven van Pisa opwachtte.

Toscane Toscane Toscane Toscane

Onderweg naar Castagneto Carducci

‘Maurizio spreekt geen Engels,’ had de general manager van het resort waar ik moest zijn me al laten weten. Dat geeft niet, ik kan me redelijk redden in het Italiaans, maar ik moet er wel altijd weer een beetje in komen.

‘Is het druk op het resort?’ vraag ik.

Maurizio knikt. ‘Pieno,’ zegt hij. Vol.

Tutto pieno.’

Alle bungalows zitten vol. Ook al is het net juni.

Hoe dat kan? Het is de dag van de republiek, la Festa della Repubblica. Een feestdag in Italië, legt hij uit. Veel Italianen zijn vrij en gaan een lang weekend weg. Italiaanse kinderen hebben vanaf nu zomervakantie.

‘Nu al?’ vraag ik.

, tot september.’

Net als veel Griekse kinderen dus.

We hebben het even over de belle colline van Toscane, de mooie heuvels. En over andere Italiaanse regio’s.

‘Sono stata in Liguria, Umbria…’

Ik vertel dat ik in Ligurië en Umbrië ben geweest.

Umbrië is inderdaad ook mooi, vindt Maurizio, net als Toscane, ‘maar zij hebben geen zee!’, lacht hij. Dat is waar. Umbrië ligt niet aan zee. Eén punt voor Toscane. Maar Umbrië heeft dan weer het meer van Trasimeno.

‘Ma anche sono stata in Campania, Puglia…’

Maar ik ben ook in het zuidelijker gelegen Campanië en Apulië geweest, vertel ik.

‘E in Sardegna!’

En op Sardinië ook nog. Twee keer zelfs. Sardinië vond ik geweldig. Het binnenland is mooi, maar ook die stranden!

‘Ma anche le città ho trovato molto bello!’ Ook de steden vond ik heel mooi. In heel Italië trouwens. Ik vertel dat ik in Rome, Florence, Napels, Perugia en Lecce ben geweest. Het meeste alweer lang geleden. En nog niet zo lang geleden in Venetië en Burano. En in de Italiaanse Alpen.

‘Sai sciare?’ Ik weet niet helemaal of ik het goed vraag, maar hij snapt het. Ja, Maurizio blijkt heel erg van skiën te houden. En van de bergen. Als hij de kans heeft gaat hij, met zijn gezin.

Op zijn telefoon laat hij een foto van zijn kinderen zien. Ik vertel ook over die van mij.

route Toscane

Volterra

Ondertussen is het donker geworden. We zien de lichtjes van het bekende plaatsje Volterra in de verte. Het ligt op een hoge rots. Als je wel eens in Toscane bent geweest ken je het vast wel. Ik had het graag willen bezoeken, maar dat kwam er nu niet van.

Rosignano

En daar ligt Rosignano, zegt hij even later. ‘Ma è brutto!’ Het is lelijk. Ik kan het niet laten toch even te checken wat er zo lelijk aan is. Als ik het later op Google opzoek zie ik schitterende witte stranden en een superturkooizen zee, maar ik snap al wat hij bedoelt: de torens van de Solvay-fabriek staan er wel erg dichtbij.

Cecina Mare

We rijden in zuidelijke richting. De provincie Pisa ligt links van ons, zegt hij, in het binnenland dus, en de provincie Livorno rechts, aan de kust. Vlakbij Cecina zijn we, een naam die ik wel ken. Cecina Mare is een bekende badplaats. ‘En daar ligt La California.’ Hij wijst. Grappig, dat er een plaats met die naam zou liggen had ik niet verwacht.

Bibbona – Donoratico – Castagneto Carducci

Na Bibbona komt Donoratico in zicht. Ook zijn we nu vlakbij Castagneto Carducci, een typisch Toscaans plaatsje op een heuvel. In de buurt zitten veel agriturismi, maar wij gaan naar het mooie campingachtige resort waar ik moet zijn, even ten zuiden van Marina di Castagneto Carducci.

We slaan af, het is niet ver meer. Onder een haag van mooie bomen door rijden we er naartoe. (Zie de kopfoto.) Wat een bijzondere weg! We passeren een agri-camping en een stalletje met groenten en fruit en dan zie ik de borden: Villaggio Turistico Paradù.

‘Siamo arrivati.’

We zijn er.

kaartje-etruskische-kust-toscane

galilei-pisa

Route Etruskische kust

Verblijf je deze zomer in een accommodatie aan de Etruskische kust, in Cecina, Bibbona, Castagneto Carducci of San Vincenzo, of nog verder zuidwaarts, dan zul je ongetwijfeld ook deze route nemen. Het is de E-80 die in zuidelijke richting parallel langs de kust loopt. Je ziet de zee niet, maar de route is best mooi; je rijdt over de tolweg door een typisch Toscaans landschap met heuvels, klaprozen, ronde balen hooi, cipressen en kleine dorpjes in de verte.

Reistijd Pisa Castagneto Carducci

Van de luchthaven van Pisa tot aan Castagneto Carducci is het met de auto zo’n 45 minuten. Voor de meeste mensen is het denk ik een uurtje. Op zondagavond kan het op de terugweg druk zijn.

De totale afstand is ongeveer 80 km.

Auto huren Pisa

Je kunt vanaf Pisa airport een auto huren. Prijzen vergelijken van autohuur in Pisa kan her:

Met de trein kan ook.

Toscane route

Toscane

Alle langgerekte foto’s maakte ik onderweg, op de terugweg, vanuit de auto, met mijn iPhone.

Restaurant tips bij Castagneto Carducci

Wijndorp Bolgheri hoort ook bij de gemeente Castagneto Carducci. Maak zeker eens een wandelingetje door het kleine dorpje, ga er wijn proeven of ga lekker lunchen in Bolgheri.

Camping bij Castagneto Carducci

Ik bezocht Toscane in opdracht van Paradu Tuscany Eco Resort. Een resort dat ideaal is voor een gezinsvakantie met jonge kinderen. De general manager liet me bovendien in korte tijd veel van Toscane zien. Naar aanleiding daarvan schreef ik deze tips voor een vakantie met kinderen in Toscane.

Wil je als single parent naar Castagneto Carducci dan is camping Le Pianacce waarschijnlijk iets fijner. Estivant biedt er sinds 2020 eenoudervakanties naar deze camping.

Ken jij deze omgeving al?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven