Uniek slapen in Amsterdam: The Yays Crane Apartment

Uniek slapen in Amsterdam: The Yays Crane Apartment

Yay! Hoog in de lucht werd ik wakker, op een unieke plek in Amsterdam: in The Yays Crane Apartment. The Crane is een tot boutique appartement omgetoverde havenkraan op het KNSM-eiland. Overnachten in een kraan, met uitzicht over het IJ, was een heel bijzondere ervaring!

This blog is in Dutch. Are you a tourist or expat and does ‘cool lodging’, ‘luxury stay’, ‘unusual accommodation’, ‘special place to stay’, something really different’ and ‘hidden treasures’ sound good to you, then check out this unique boutique apartment in a crane!

mooie-slaapplek-amsterdam

Unieke plek om te slapen

Heb je iets speciaals te vieren of wil je het gewoon eens meemaken, lees dan zeker verder. In deze blogpost vertel ik hoe het was om op zo’n unieke plek te slapen, zie je foto’s die niemand eerder online heeft gezet (en later ook filmpjes!), en beantwoord ik vragen die je wellicht hebt. Maar ik begin de review met een stukje geschiedenis, want The Crane Apartment zit in een historische kraan.

Bijzonder verblijf op een onontdekte plek in Amsterdam!

In gesprek met de conciërge van de Yays

Ik moet me melden bij Yays aan de Oostenburgergracht op het Oostenburgereiland. Hier ontmoet ik Gerrit, de conciërge van The Yays. Hij weet veel over de historie van dit gebied te vertellen.

De check-in is in een voormalig pakhuis van de VOC.

In dit pand van Yays hebben ze de oude elementen uit de VOC-tijd weten te behouden. Meteen bij binnenkomst zie je dat al. ‘Vroeger was dit een pakhuis van de VOC,’ vertelt Gerrit. Hij wijst naar de muur. ‘En hier zie je de oude stoommachinefabriek.’

yays-oostenburgergracht-amsterdam

Het Oostenburgereiland en de VOC

Het Oostenburgereiland is in de 17e eeuw aangelegd door de VOC. De VOC bouwde er scheepswerven en magazijnen, waaronder die fabriek. Inmiddels heeft Yays in dit gebouw 43 luxe appartementen gebouwd. Overnacht je daar dan slaap je dus in een pand uit de Gouden Eeuw.

In een nog relatief onontdekt deel van Amsterdam en toch vlakbij Artis, het Tropenmuseum en het Scheepvaartmuseum.

Mocht je denken: ik ken die buurt helemaal niet, dan weet je misschien gewoon niet dat het zo heet. Je zit hier namelijk vlakbij Artis, de Hortus Botanicus, het Tropenmuseum en het Scheepvaartmuseum.

leuke-plekken-knsm-eiland

Czaar Peter de Grote en de buurt

Ondertussen zijn we in een taxi onderweg naar The Crane Apartment op het KNSM-eiland waar ik ga slapen. Eigenlijk is het vlakbij, terug deed ik het gewoon lopend, maar nu word ik door Gerrit begeleid.

Gerrit wijst me plekken aan die ik zeker moet gaan verkennen, zoals de Czaar Peterstraat, een winkelstraat met heel veel leuke adresjes.

Wat deed een Russische tsaar in het Oostelijk Havengebied?

‘Wat veel mensen niet weten,’ zegt Gerrit, ‘is dat de Russische Tsaar Peter de Grote enige tijd in Nederland heeft doorgebracht.’ Hij werkte op de VOC-werf waarvandaan de VOC schepen naar Azië stuurde om handel te drijven. Dat was hier, in het gebied dat nu bekend staat als het Oostelijk Havengebied, een deel van Zeeburg.

boten-knsm-eiland

Kranen in het havengebied

Vroeger stonden er in dit gebied meerdere havenkranen. In 1944 bliezen de Duitsers echter alle havenkranen aan het IJ op. Na de oorlog kwamen er nieuwe kranen, gebouwd in opdracht van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij, de KNSM.

Daar komt dus de afkorting KNSM vandaan!

slapen-in-een-kraan

Eén kraan bleef staan

De havenkranen werden gebouwd voor het uitladen van schepen in de haven van Amsterdam. ‘Op den duur raakten de kranen in verval en zijn veel van deze kranen weggehaald,’ vertelt de conciërge. Zonde.

Zo’n iconische kraan moest natuurlijk blijven staan.

Hoe staat de buurt tegenover The Crane Apartment?

‘Gelukkig hebben we in overleg met de buurt één kraan kunnen behouden. Omwonenden wilden juist graag dat de kraan die er al jaren stond zou blijven.’ De havenkraan is nauw verbonden met de rijke scheepvaarthistorie van de stad. Bewoners van het eiland zijn dan ook betrokken geweest bij de totstandkoming van The Crane Apartment.

overnachten-crane-yays

Aankomst bij The Crane

We zijn er. ‘Daar kun je de tram naar het centrum nemen,’ zegt Gerrit (p het Azartplein, waar het KNSM-eiland overgaat in het Java eiland) ‘en hier is de kraan.’

Een blauwe havenkraan steekt hoog de lucht in. Wauw, en ik ga hier vannacht slapen! Ik zie het bed al hoog voor het raam. Wat een bofkont ben ik!

Wauw, en ik ga hier vannacht slapen!

Blauwe Figee kraan aan het IJ

Figee lees ik op de kraan. Figee komt van de gebroeders Figee die de kranen in de jaren 50 gebouwd hebben. Op initiatief van een buurtbewoner en in samenwerking met stadsdeel Oost, de gemeente Amsterdam, monumentenzorg en Yays Concierged Boutique Apartments is de bestemming van de kraan gewijzigd en werd restauratie van de kraan mogelijk gemaakt. Dit gebeurde recent in Friesland. Sinds eind 2017 staat de kraan weer op zijn oude plek op het KNSM-eiland.

havenkraan-boutique-appartement

The Yays Crane Apartment

Interior designer Edward van Vliet toverde de kraan om tot een mooi boutique appartement dat er niet alleen sfeervol uitziet maar ook van alle gemakken voorzien is. The Yays Crane Apartment is een bijzonder verblijf geworden. Het is niet alleen een luxe verblijsplek, maar tegelijkertijd natuurlijk een heel avontuurlijke plek om te overnachten.

Uniek slapen in Amsterdam!

loods-6

Havenkraan op de Surinamekade

De kraan ligt aan de Surinamekade, direct aan het IJ, in het verlengde van de Sumatrakade en pal naast Loods 6 en de Kompaszaal, wat een bekende plek is voor een hapje of drankje op het KNSM-eiland.

De Kompaszaal

Met name in de zomer is het natuurlijk heerlijk genieten op het terras van de Kompaszaal, met uitzicht op het IJ, maar ook in de winter is er regelmatig iets te doen. Helaas kon ik er niet naartoe, omdat er die dag net vanaf 4 uur een besloten feestje was en ze de dag erna pas om half 12 open gingen, maar wie weet komt het er nog een keer van.

Vroeger was de Kompaszaal de luxe passenger terminal. Het ligt tegenover het kompaseiland, een klein eilandje in het IJ waar schepen vroeger konden aanleggen om hun kompas weer goed in te stellen.

kompaszaal

The Yays Crane Apartment

De oude industriële havenkraan is dus helemaal gerenoveerd en omgebouwd tot The Yays – Crane Apartment, een luxe appartement voor maximaal 4 personen. Vanwege de hoogte, de locatie en de link met het verleden is het een unieke accommodatie om te overnachten. Wil je dus uniek slapen dan moet je hier zijn.

special-place-amsterdam

Comfortabel appartement met schitterend uitzicht

The Crane Apartment is een super comfortabel appartement waar je je direct thuis voelt. Tegelijkertijd besef je juist door het zicht over het IJ en de geschiedenis inmiddels kennend dat je in unieke accommodatie slaapt. En het uitzicht is natuurlijk het grootste cadeau.

yays-boutique-apartment-crane

Hoe is The Crane Apartment van binnen?

The Yays Crane Apartment bestaat uit 3 etages: 2 blauwe etages die er van buiten uitzien als containers en 1 van glas en rood metaal. Om boven te komen wandel je een wenteltrap op en neemt dan nog een trapje.

Eerst kom je bij de etage waar vroeger de machinekamer zat. Hier vind je de living en de keuken. Binnendoor kun je vervolgens een trapje naar de tweede etage nemen waar je bij een slaapkamer en een badkamer komt. Vanuit deze etage kun je buiten langs nog een trapje hoger nemen en dan kom je op de allergaafste slaapplek uit: de ‘panorama slaapkamer’ zou ik dat noemen.

origineel-overnachten-in-amsterdam

In deze cabine zat vroeger de machinist.

the-crane-apartment

Slapen boven het IJ…

slapen-op-grote-hoogte

Het appartement verkennen

Nadat de conciërge me het een en ander heeft uitgelegd over de sleutelkaartjes, het openen en sluiten van de deuren en enkele andere wetenswaardigheden ben ik ineens alleen. Stiekem had ik er natuurlijk graag mét iemand gelegen, maar in m’n eentje zou ik er dan maar dubbel van gaan genieten.

Jawel, ik had de hele havenkraan voor mezelf!

Er staat een hapje en een drankje voor me klaar, m’n bed is opgemaakt, er ligt een aardig briefje en nu kan het avontuur echt gaan beginnen. Maar eerst moet ik uiteraard nog even wat foto’s maken.

appartement-in-havenkraan

Foto’s, filmpje en ervaring: hoe is het om in een havenkraan te slapen?

Hieronder zie je de foto’s die ik maakte, daarna lees je over m’n ervaring, dan laat ik nog twee filmpjes zien die ik maakte toen ik wakker werd en tot slot zal ik wat vragen beantwoorden die je mogelijk hebt.

luxury-stay-amsterdam

De woonkamer

De woonkamer heeft een mooie bank, er liggen wat boeken over de geschiedenis van de haven en over Amsterdam en er is een tv. Er hangt een mooie lamp, ook zie je verder nog wat oude elementen van de kraan en het uitzicht is natuurlijk geweldig.

slapen-aan-het-ij-amsterdam

living-crane

unusual-accommodation-amsterdam

De keuken

In de keuken staat een tafel met wat stoelen en verder is de keuken van alle gemakken voorzien, tot de afwasmachine, magnetron en een Nespresso-apparaat aan toe.

keuken-crane-apartment

Uiteraard zijn er borden, bekers en bestek, en genoeg pannen voor als je zelf wil koken. Schoonmaakspullen zijn er ook, evenals thee en koffie.

yays-crane-apartment-keuken

kitchen-yays-crane

Hieronder zie je de keuken en eettafel van buitenaf:

appartement-in-figee-kraan

Badkamer

Loop je het trapje op naar boven dan zit rechts de badkamer. Er is een heerlijk groot bad, een wc en een douche. Ook een wastafel uiteraard en enkele plankjes. Ook fijn: shampoo en douchespul zijn aanwezig.

badkamer-crane-apartment-amsterdam

badkamer-kraanhotel-knsm

Slaapkamer 1

Op dezelfde etage als de badkamer is de eerste slaapkamer. Het is best een ruime slaapkamer, met een 2-persoonsbed en een open kast om wat kleren op te hangen.

luxe-slaapkamer-yays-crane

Vanaf hier kun je via een deur naar buiten om nog een extra (steil) trapje op te gaan naar de tweede slaapkamer, nog net iets hoger zoals je ziet.

uniek-slapen-in-amsterdam

bijzondere-overnachting-amsterdam

terras-zon-yays-crane

Slaapkamer 2

Als je dat steile trapje genomen hebt kom je bij een houten plateautje waar je bij mooi weer eventueel lekker buiten kunt zitten. Hier zit een deur naar de meest bijzondere slaapkamer van het appartement met een tweepersoonsbed over de hele ruimte. Dit is waarvoor je gekomen bent. Zó wil je slapen.

cool-lodging-amsterdam

Ik was er alleen, maar samen is natuurlijk nóg leuker.

Hier wil je wel lekker samen liggen toch?

the-yays-crane-apartment-amsterdam

Er is een open hangkast en verder is het kamertje eigenlijk één groot bed omringd door ramen. Hier vandaan heb je de beste view! En ja, hier wil je natuurlijk wakker worden!

kraan-appartement-YAYS-slaapkamer

Extra wc

Het is gelukkig wel zo ontworpen dat hier ook nog een wc-tje zit, zodat je als je ’s nachts naar de wc moet niet de kou in hoeft of gevaarlijke toeren moet gaan uithalen door slaapdronken in het donker dat steile trapje af te gaan. Voor een grote boodschap kun je wel beter wachten tot je weer bij de andere wc bent.

bijzonder-overnachten-in-amsterdam

Uitzicht

Dat je zo hoog in de lucht slaapt met uitzicht over het IJ is natuurlijk het allergaafst. Juist in dat bovenste kamertje!

havenkraan-amsterdam

slaapkamer-havenkraan

Maar hoe was dat nou in The Yays Crane Apartment?

Zonsondergang in de Crane Apartment

Na een paar uur wandelend de omgeving verkend te hebben (waarover nog een apart blog volgt) besluit ik wat kleine dingetjes te halen en die straks lekker in mijn mooie appartement op te eten. Ik wil in elk geval de zonsondergang in de kraan meemaken. Als je op zo’n bijzondere plek verblijft is het natuurlijk zonde om dat dan te missen.

Van te voren had ik allemaal supermooie beelden daarvan in mijn hoofd, maar ondanks dat het de hele dag zonnig is geweest is het nu bewolkt en is er net die dag totaal geen spectaculaire zonsondergang. Jammer, want volgens mij kan juist dat er wel heel gaaf zijn.

Honden uitlaters, joggers en mensen op het pontje

Toch blijf ik af en toe naar buiten turen. Bij Loods 6 zie ik enkele mensen die nog aan het werk zijn, ik zie mensen die hun hond uit laten en soms een jogger. In de verte zie ik het pontje steeds aanmeren en weer weg gaan. Mensen op de fiets zoeken hun weg naar huis.

bijzonder-appartement-amsterdam

KNSM-eiland, Java eiland en het IJ in het donker

Ik doe de lichten aan en soms zie ik mensen omhoog kijken. Ik sluit de luxaflex, maar toch tuur ik tussendoor soms even naar buiten alsof ik bang ben dat ik anders vergeet op wat voor een bijzondere plek ik eigenlijk zit. Dan kijk ik even uit over een donker KNSM-eiland richting de Sumatrakade waar ik jaren geleden ook wel eens kwam, bij een vriendin.

Zo vaak slaapt er natuurlijk niet iemand in een havenkraan!

kraanhotel-yays-boutique-appartement

De avond in mijn appartement

Ik drink een glaasje wijn (ja, eentje maar, hier wil je serieus geen wijntje of biertje te veel op hebben met die steile trapjes) en peuzel m’n kaasjes, olijfjes en aubergine-spread op. Ondertussen leg ik mijn benen lekker op de bank en kijk de Nationale Reistest. Stiekem denk ik: van al die mensen die kijken en veel reizen zit ik nu wel op één van de gaafst denkbare plekken, in elk geval in Nederland.

Oké, stiekem denk ik ook: hoe zou de avond eruit zien als je hier nu romantisch met een partner bent, maar ach, het rijk alleen hebben is soms ook fijn. Het voelt eigenlijk al best een beetje als ‘mijn huisje’.

luxe-appartement-amsterdam

Naar het bovenste kamertje

Even na elven (of was het al na twaalven?) ga ik naar bed. Ik moet even nadenken over de volgorde en wat ik waar zal doen. Tanden poetsen moet sowieso hier beneden nog, maar omkleden, waar moet dat? Ach, ik trek iets makkelijks aan, doe m’n jas erover aan en ga via het buitentrapje naar boven.

Ik ben even bang dat iemand denkt: ‘Wat doet dat mens daar in het donker op dat trapje in die hijskraan?’, maar er gebeurt niks.

review-the-yays-crane-apartment

Nog één keer kijk ik naar de lichtjes in de verte (de A’dam toren kun je goed zien liggen), doe de gordijnen dicht en stap in bed. Oké, en ik maak nog even een ‘selfie’ in het dakraam.

slapen-in-kraanhotel

Wauw, kijk mij nou, dacht ik, hier lig ik dan! Bovenin een kraan!

Wakker worden

De wekker heb ik net voor zonsopkomst gezet, zodat ik nu wel een mooie foto kan maken. Uitslapen zou natuurlijk ook een keer lekker zijn, maar hé, ik ben hier natuurlijk wel nog steeds voor m’n werk. (Ja, ik hoor je nu denken ‘Zulk werk wil ik ook wel!’, en dat snap ik, maar er komt wel wat meer bij kijken dan alleen maar op leuke plekken slapen en af en toe een blog schrijven. Bezoekers komen niet uit het niets, daar moet je keihard voor werken; maar dat even ter zijde. Uiteraard voelde ik me deze keer wel echt een bofkont.)

sunrise-crane-amsterdam

Zonsopkomst vanuit The Crane Apartment

Aan de oostkant komt de zon op (uiteraard) en dus niet aan de kant waar ik lig te slapen, maar langzaamaan kleurt de lucht een klein beetje roze.

Ben je benieuwd hoe het eruit zag toen ik de gordijnen open deed? Hieronder zie je het. Bekijk ook de filmpjes die ik ervan maakte.

sunset-crane-apartment

Ontbijt in The Crane?

Omdat The Crane een appartement is en geen hotel moet je zelf voor je ontbijtje zorgen. Ik had de dag ervoor wat broodjes gehaald en zet een kopje koffie. Langzaam zie ik de stad ontwaken. Weer zie ik af en toe een jogger of iemand die zijn hond uit laat. Soms wordt er omhoog gekeken.

Een enkele boot komt in de verte voorbij, maar verder is het rustig.

unieke-plekken-amsterdam

Social media en activiteiten in Amsterdam

Ik doe even iets op social media (leuk als je Follow my footprints op Facebook en instagram volgt!) en check m’n bezoek aan This is Holland, een nieuwe attractie in Amsterdam, waar ik ook nog voor een opdracht naartoe ga. Daarna lees ik in een leuk gidsje van YAYS wat er in de buurt nog voor leuks is, want dat ga ik na het verlaten van de kraan eerst nog doen: de directe omgeving verkennen. De hashtag van YAYS is niet voor niets #unlocktheneighbourhood.

unique boutique-apartment-amsterdam

Wat niet in de reisgidsen staat

De beste manier om een stad te leren kennen is volgens Yays dan ook om hem te beleven zoals de locals dat doen. Juist bij Yays verblijf je in boutique appartementen in de meest karakteristieke en bruisende wijken van de stad, met winkels en restaurants die je niet allemaal in de reisgidsen tegenkomt. Yays moedigt je dan ook aan om juist niet het centrum in te gaan, maar juist andere buurten.

Eventueel kun je via YAYS een fiets huren.

Help overtourism bestrijden

Steeds vaker hoor je geluiden over overtourism waarbij steden als AmsterdamVenetiëPalma de Mallorca en Barcelona kampen met te veel bezoekers in bepaalde delen van het centrum. Ook dat is een goede reden om bij Yays te verblijven. Yays zit in wijken die meestal niet in de reisgidsen staan en waar je kunt ervaren hoe het is om als een local in Amsterdam te leven. Ze stimuleren je de directe omgeving te verkennen in plaats van alleen maar highlights afvinken.

Ook buurten buiten het echte centrum hebben vaak veel leuke onontdekte plekken!

slapen-op-knsm-eiland

Respect voor de buurt

Yays is een ‘travel & stay’ concept dat het stedelijke toerisme dus een nieuwe dimensie wil geven. Yays biedt behalve het kraanappartement nog veel meer boutique appartementen. Het zijn appartementen met conciërge in historische panden, die zijn gerestaureerd met respect voor de buurt en die worden gerund door personeel uit de buurt.

KNSM-eiland

Wat is er in de buurt?

Het KNSM-eiland en de Oostelijke eilanden vormen samen een wijk die niet alleen een woonwijk is, maar ook een smeltkroes van lokale creatieve ondernemers. Je vindt er kunstgaleries en aparte architectuur. Het KNSM-eiland loopt door in het Java-eiland. Je komt er via een brug vanaf Rietlanden en Sporenburg. Hier en elders op Zeeburg is de laatste jaren veel leuks bijgekomen.

pontje-ij-sumatrakade-zeeburg

Hoe kom je er?

Je kunt met de auto komen, maar parkeren is duur. Met het openbaar vervoer is slimmer en goed te doen. Vanaf Amsterdam Centraal neem je bus 22 en is het maar een halte of 4 a 5 naar de plek waar je moet inchecken. Vanaf de Crane zelf kun je met de bus en de tram die vlakbij stopt (bij het Azartplein) naar verschillende bezienswaardigheden in de stad. Gewoon lekker gaan lopen kan ook. Ik ben na m’n verblijf vanuit daar met m’n rugzak op gewoon helemaal lopend door de buurt terug naar het centrum gegaan.

yays-crane-apartment

Heb je nog vragen?

Misschien zit je nog met een paar vragen. Ik zal mogelijke vragen hieronder beantwoorden.

Is slapen in een kraan eng?

Slapen in The Crane Apartment is niet eng. Als je hoogtevrees hebt zou ik het misschien niet boeken, maar verder merk je niet echt dat je hoog zit. Ik voelde me er (zelfs in m’n eentje in die hele kraan) echt veilig. Ook als het zou stormen staat de kraan echt muurvast. Hij kan niet omvallen.

Kan er niemand omhoog klimmen?

Had ik me van te voren nog druk gemaakt dat ik daar dan in m’n eentje in die kraan zou liggen en of dat niet eng was (in gedachten klommen er allemaal mannen of rare jongens die kraan op – ja, ik denk soms gekke dingen), eenmaal hier vond ik het alleen maar leuk. En nee, er kan überhaupt helemaal niemand omhoog klimmen.

bijzonder-overnachten

Kun je the Crane Apartment goed afsluiten?

Ja, The Crane is 100% veilig. Je gaat naar binnen met een sleutelpasje, door een dikke ronde stalen deur. Als je de trap op bent gelopen en bij het appartement bent gebruik je nog een keer je sleutel (pasje). Van binnen uit draai de schuifdeur weer dicht door een grote hendel omhoog te doen.

kraan-appartement-veilig

Is het niet koud daarboven?

Toen ik er sliep hadden we net een paar hele koude dagen in Nederland. Het leek soms ietwat fris, maar ik kon de verwarming steeds naar wens hoger of lager zetten, ook boven. Dit was per kamer apart te reguleren. Bovenin in bed heb ik het niet koud gehad.

Is het niet te warm?

Ben je er in de zomer en schijnt de zon flink dan zou ik de luxaflex overdag dichthouden als je weg bent.

Is er wifi en zijn er genoeg stopcontacten?

Ja, er is gratis wifi. En, heel fijn: er zijn veel stopcontacten.

Is er een lift?

Nee, er is geen lift, dus je moet goed ter been zijn.

overnachten-op-grote-hoogte

Is het gehorig?

Het is heerlijk rustig. Het enige geluid dat je hoort is het geluid van boten in de verte. Geen getoeter of zo, maar een geluid dat mij aan mijn jeugd deed denken toen ik vanuit het dorp waar ik woonde de schepen op het Amsterdam Rijnkanaal wel eens hoorde.

Moet je zelf handdoeken en beddengoed meenemen?

Nee, handdoeken en beddengoed zijn er. Het is een luxe appartement dus dat is allemaal netjes geregeld.

uitzicht-yays-havenkraan

Miste ik nog iets?

Alles was perfect. Het enige wat ik kon ontdekken waren een paar kleine dingen. De koffiemokken pasten bijvoorbeeld net niet onder het Nespresso-apparaat. Ook miste ik een klein mesje (grote waren er wel). Een waterkoker of fluitketel vind ik ook altijd handig, maar water opwarmen in de magnetron of in een pannetje kan ook. Naast een magnetron vind ik een oventje ook altijd fijn, maar zonder red je het ook wel.

En ik zag geen badolie, maar daar heb ik douchespul voor gebruikt. Wil je een bad vol schuim neem dan je eigen badschuim mee.

Update:

  • er was een qooker, maar dat had ik niet gezien.
  • de magnetron wordt binnenkort vervangen door een combi oven.

Is het een aanrader?

Ik vond het heel erg gaaf om mee te mogen maken! Heb je het geld ervoor dan is het zeker leuk om het eens te doen. Het is echt iets origineels en unieks. Een kraanhotel bestond al wel, maar een kraan-appartement nog niet.

Een unieke ervaring!

slapen-in-een-havenkraan-amsterdam

Heeft Yays nog tips in de buurt?

Als je bij één van de Yays overnacht krijg je een mooi boekje met tips in de buurt. Ook kun je hun eigen app gebruiken (ik heb dat zelf nog niet eens gedaan) en je kunt je eigen tips en ontdekkingen op een kaartje schrijven en op een wall in het hoofdgebouw van Yays hangen. Gewoon zelf wat rondwandelen zoals ik deed kan ook. Ik heb wat ontdekkingen gedaan waarover je binnenkort meer zult lezen.

‘Welcome to the neighbourhood!’

I Amsterdam City Card

Wil je juist wel ook bekende plekken bezoeken bestel dan de I Amsterdam City Card.

svalbard-boot-knsm-eiland

Kun je ook met kinderen in de kraan slapen?

Kinderen zullen het vast heel gaaf vinden, maar als je even niet oplet kan het best wel gevaarlijk zijn. Ook zijn de trappen wel erg steil. Voorlopig houden ze dus de leeftijd 12+ aan. Ook met een baby moet je dit niet doen. Met een dreumes of peuter al helemaal niet. Het is eigenlijk meer een adult only accommodatie.

yays-crane-stairs

Wat kost het?

En dan nu de hamvraag: wat kost het? Eh… veel. Tja, goedkoop is het niet, maar dat is ook niet zo gek: slapen in deze monumentale havenkraan is meer dan een overnachting, het is een beleving!
Het is bovendien geen simpel onderkomen, maar een luxe boutique appartement voor maximaal 4 personen (maar geen kinderen onder de 12!). Je boekt The Yays Crane Apartment vanaf ongeveer 500 euro per nacht.

Het is echt iets unieks!

The Crane Apartment boeken

Wil je boeken maar ben je flexibel qua data dan kan het zeker lonen wat data te vergelijken. Probeer maar wat data uit. Je kunt rechtstreeks boeken via Yays.com.

Speciale gelegenheid of originele huwelijksnacht

The Yays Crane Apartment kun je boeken voor als je iets bijzonders te vieren hebt met je partner, als huwelijksnacht of om een andere bijzondere reden. Wil je dus eens iets bijzonders doen? Of het nou zakelijk of privé is, en mag het wat kosten? Dan is dit wel een unieke ervaring!

Voor een onvergetelijke overnachting moet je hier zijn!

Meer kraanovernachtingen

Misschien denk je: ‘Dit is toch helemaal niet nieuw?’ Dat klopt. Ook in Harlingen kun je in een Figee-kraan overnachten. En Amsterdam had er ook al één: op het NDSM-terrein staat het eveneens heel mooie Crane Hotel Faralda. Dit is echter een hotel en geen appartement; in het kraanhotel zitten bovendien meerdere kamers, dus daar heb je de kraan niet helemaal voor jezelf. The Yays is helemaal van jou.

come-sleep-with-me

Yays locaties in Amsterdam en Barcelona

Behalve The Crane Apartment en de appartementen aan de Oostenburgergracht heeft Yays Amsterdam ook appartementen aan de Zoutkeetsgracht en de Bickersgracht. Update november 2019: Yays heeft er een gloednieuw adres bij: Entrepothaven.

Naast deze 5 locaties in Amsterdam zit Yays ook in Barcelona.

unlocktheneighbourhood hidden-treasures-amsterdam

Adres van The Crane

Het adres van de Crane is Surinamekade 34, Amsterdam. Het ligt op het KNSM-eiland in het Oostelijk Havengebied, Zeeburg.

Bij de kraan zelf is verder geen receptie of zo. Inchecken moet aan de Oostenburgergracht. Dit kan vanaf 14:00u, bij Yays Amsterdam, Oostenburgergracht 73. The Crane ligt er niet zo ver vandaan.

Ik verbleef van woensdag 7 februari tot donderdag 8 februari 1 nacht in The Yays Crane Apartment op uitnodiging van Yays Amsterdam. Mijn enthousiasme is oprecht en de foto’s zijn allemaal door mij gemaakt. 

Ook leuk:

Suites en cabins op de Pier: luxe slapen boven zee

5x origineel overnachten in Rotterdam: slapen in bezienswaardigheden!

15x bijzonder overnachten met kinderen

7 gedachten over “Uniek slapen in Amsterdam: The Yays Crane Apartment”

  1. Wat een gewéldig uitzicht zeg! En mooi, zo’n uitgebreid verslag. Ik heb een paar jaar op Borneo eiland gewoond op de 9e verdieping en had toen ook een top uitzicht over de stad. Vond dat altijd heerlijk, lekker wijds kunnen kijken. Maar dit lijkt me écht spectaculair! 

  2. Wat een uitgebreide, beschrijvende blog van het Crane Apartment. Super leuk om al die details te lezen. Ik heb het Crane Apartment vaak zien staan als ik op noord was, bij de IJhallen bv. En het fascineerde me altijd wel. Het inkijkje dat jij geeft vind ik dan ook erg leuk om te lezen. Zo wist ik helemaal niet dat het meerdere kamers had en er een keukentje enzo in zat. Nooit bij stil gestaan, maar ja, wel handig als je daar boven verblijft!

  3. Een tijdje terug, toen ik voor het eerst op KNSM was, zag ik ‘um staan. Stiekem mijmerde ik erover hoe het zou zijn daar boven in, hoog in de kraan. Door jouw artikel heb ik een stuk beter inzicht gekregen in het Crane Apartment. Net als jij was ik gefascineerd, misschien maar eens een keer me/onszelf op een nachtje tracteren….. Misschien…

  4. Wat gaaf om zo boven het IJ te slapen! Ik denk dat ik gewoon de hele tijd in het appartement zou blijven om van het uitzicht te genieten. En dat ik dan mijn wekker zou zetten voor de zonsopkomst. Dit is echt wel een hele bijzondere plek om te overnachten.

  5. Wat een onwijs gaaaaaf uitzicht! Ik zou blijven staren uit het raam in die rode cabine, zo onwijs tof! Ook leuk, dat dakraam. Ik snap wel dat je je wekker hebt gezet, hier wil je de zon zien opgaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven