Liefdesslotjes: slotjesbruggen in Europa

Liefdesslotjes: slotjesbruggen in Europa

Liefdesslotjes, slotjes aan bruggen en hekken, je bent ze ongetwijfeld wel eens tegengekomen. Er zijn beroemde slotjesbruggen in Europa, maar ook minder bekende plekken waar je samen met je geliefde een love lock kunt ophangen. Eigenlijk kan het overal. Romantisch natuurlijk, maar is het ook slim?

liefdesslotjes-porto

Slotjesbruggen in Europese steden

Parijs is er natuurlijk een bekende plek voor, maar ook in Rome, Porto, Praag, Dubrovnik en andere romantische steden zie (of zag) je vaak trossen vol slotjes aan bruggen hangen. En niet alleen aan bruggen. Liefdesslotjes worden ook vaak aan hekken en andere relingen vastgemaakt.

Hangslotjes aan bruggen, hekken en relingen

Hangslotjes (in het Engels padlocks) worden door geliefden omgedoopt tot liefdesslotjes (love locks). De meeste stelletjes schrijven hun naam en de datum erop.

Vaak worden de slotjes aan een brug gehangen en de sleuteltjes vervolgens in het water gegooid.

liefdesslotjes-spanje

De rage van de liefdessloten

Je ziet dit soort liefdesslotjes al bijna 20 jaar. Het werd echter pas een rage na de film Les Ponts des Arts die in 2004 uitkwam; een film over een onmogelijke liefde tussen twee mensen in Parijs.

In Rome begon de echte hangslotjeshype ruim 10 jaar geleden met de verfilming van de bestseller Ho voglia di te van Federico Moccia. Daarin is een passage te zien waarin een jong stel een slotje aan de Ponte Milvio hangt, elkaar op de brug kust, en de sleutel vervolgens in de Tiber gooit.

Playa-Blanca

Liefdesslotjes op mooie uitzichtpunten

De afgelopen jaren zag ik bijna overal waar ik kwam slotjes. Tijdens wandelingen bij de Italiaanse Cinque Terre, in Dubrovnik ook, en ook op romantische uitzichtpunten aan de Costa Brava (in Lloret de Mar notabene!) en langs het strand op Lanzarote, op de Canarische Eilanden. Niet alleen in grote steden dus, maar ook in badplaatsen, zoals in Playa Blanca, wat je hierboven ziet.

liefdesslotjes

Zouden ze nog steeds gelukkig zijn samen?

Soms vraag je je af of de mensen die ooit zo gelukkig met z’n tweetjes dat slotje ophingen nog steeds samen zijn. Hoe gaat het nu met ze? Zijn ze nog steeds blij met elkaar? Je mag hopen van wel, maar er zullen er ook heel veel uit elkaar zijn.

Ben je nog steeds samen of heb je net een nieuwe partner en zoek je nog een leuk cadeau? Wat dacht je van het bucketlistboek voor koppels? Of bekijk hier meer Valentijnscadeaus:

Valentijn 2019

Liefdesslotjes in Nederland

Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland zie je zulke slotjes veel. Van Slagharen tot Zandvoort (op de foto hieronder), overal wordt prille liefde bezegeld. Ook de Amsterdamse grachten moeten vol met sleuteltjes van liefdesslotjes liggen.

zandvoort-liefdes-slotjes

Lovelocks zijn nog steeds populair

Hoe dan ook, onder (meestal) jonge verliefde stelletjes blijft het populair. Je kunt tegenwoordig zelfs speciale love lockers kopen. Zelf heb ik dat nog nooit gedaan en er zelfs nog nooit één opgehangen, maar er een foto van maken kan ik meestal niet laten. Ik heb altijd wel een telefoon of camera bij me.

Liefdesslotjes in beeld

Hieronder zie je rijen liefdesslotjes in verschillende landen in Europa. Niet op de allerdrukste plekken, maar wel op minder bekende plekken dan alleen maar Rome en Parijs. Foto’s die ik maakte in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.

Een mooie plek voor een liefdesslotje is het uitzichtpunt in Vila Nova de Gaia waar je Porto en de Douro zo prachtig ziet liggen! Je ziet het hier:

lovelockers-porto

Liefdesslotjes bij een uitzichtpunt over Vernazza:

Liefdesslotjes-italie-cinque-terre

Een hele rits liefdesslotjes op het mooie Lanzarote:

lovelocks-lanzarote

Slotjes aan een hek vlakbij Monterosso, Cinque Terre:

love-locks-monterosso

Love locks bij een uitzichtpunt aan het begin van een wandeling vanaf Lloret de Mar:

Liefdesslotjes-Lloret-de-Mar

Liefdesslotjes aan een brug op Attractiepark Slagharen. Tip: slaap hier in een wigwam!

slotjesbrug-slagharen

Liefdesslotjes in Parijs. Dit was afgelopen september toen ik met de kinderen in Parijs was. Vanaf de brug zie je de Eiffeltoren liggen:

liefdesslotjes-brug-parijs

Love locks bij de Flamme de la Liberté

Bij de Flamme de la Liberté, de Vrijheidsvlam, een beeld vlakbij de Pont de l’Alma over de Seine in Parijs, barst het overigens ook van de love locks. De Vrijheidsvlam is een replica van de vlam die je bij het Vrijheidsbeeld in New York ziet. Bij dit monument zagen we allemaal foto’s van prinses Diana en veel bloemen. Ze overleed op 31 augustus 1997, dus toen wij er waren was het net 2 weken ervoor 20 jaar geleden dat het gebeurd was.

liefdesslotjes-vrijheidsvlam-parijs-diana

Sloten verwijderen

Toch worden er de laatste jaren ook steeds meer love locks doorgezaagd en verwijderd. Niet door rancuneuze exen, maar door gemeentes. Soms bezwijken bruggen letterlijk onder de grote hoeveelheden liefdesslotjes en kan het echt niet langer. In 2014 bezweek de balustrade van een brug in Parijs al. Ingrijpen moet soms wel, want al die slotjes bijelkaar wegen gewoon teveel.

Boete?

En dus werden er sloten weggehaald, niet alleen van de Pont des Arts in Parijs, de Puente de Isabel II in Sevilla en de Ponte Milvio in Rome, maar ook van de Staalmeestersbrug in Amsterdam.

In sommige landen kunnen verkopers van slotjes slotjes een boete krijgen en toeristen wordt steeds vaker met klem gevraagd géén slotjes op te hangen.

lovelocks-canary-islands

Love without locks

In Parijs bedachten ze enkele jaren geleden een plan om het aantal nieuwe slotjes in te dammen. Er werden stickers op de brug geplakt met de woorden ‘Stop aux cadenas’ en ‘Nos ponts ne resisteron pas a votre amour’.

Geliefden die van plan waren een slotje op te hangen werden aangemoedigd selfies te maken en deze met de speciale hashtag #lovewithoutlocks te posten. Ook konden ze hun foto terugzien op de site Love without locks. Ik zie nu echter dat die niet meer wordt bijgewerkt, maar de hashtag wordt nog wel heel soms gebruikt.

Liefdesslotjes-lloret

Hashtag lovelocks

Of er inmiddels weer nieuwe slotjes hangen? Het zou zomaar kunnen. Even instagrammen en je bent er waarschijnlijk zo achter. Zoek maar eens op de hashtag lovelocks.

Waar heb jij veel slotjes gezien?

Heb jij wel eens een love lock opgehangen? Heeft de liefde standgehouden? Ik hoop het voor je! Of wellicht was het mooi, maar ben je inmiddels allebei je eigen weg gegaan. Of weer opnieuw verliefd.

Zou jij een slotje ophangen?

liefdesslotjes-zandvoort

Deel je foto!

Mocht je een mooie foto hebben van liefdesslotjes dan kun je die als je het leuk vindt onder het betreffende berichtje op Facebook delen. Of onder dit nieuwe Facebookberichtje dat ik ivm Valentijnsdag plaatste. Of (update!) onder deze post: liefdesslotjes 2020.

De slotjes die je hierboven ziet heb ik allemaal zelf gefotografeerd. De meeste kwam ik gewoon per toeval tegen. Hier in Den Haag zie ik ze eigenlijk nooit. Hoe is dat bij jou in de buurt?

4 gedachten over “Liefdesslotjes: slotjesbruggen in Europa”

  1. Leuke foto’s! Heb het nog niet gedaan, ik hou eerder van onze ringen aan ons hand 😉
    Vraag me trouwens ook wel af waar al die sleuteltjes gebleven zijn van al die slotjes? Hihi!

  2. Wat een gave originele foto’s! Ik heb net gisteravond een artikel over Parijs geplaatst en daarin de slotjesbrug genoemd, die nog bestond toen wij Parijs bezochten. Zelf heb ik nog nooit een slotje opgehangen maar dat is vooral omdat mijn vriend daarvoor te nuchter is…! 🙂

  3. Eigenlijk valt me dit pas sinds een paar jaar echt op, grappig dat het al zo lang bestaat! Nooit gerealiseerd en/of opgevallen. Soms vind ik het wel leuk om te zien, op andere plekken vind ik het, heel eerlijk gezegd, zonde van het straatbeeld … 

  4. Zoo, ik wist niet dat het echt op zoveel plekken gebeurt. Ik heb het gezien in Praag en Parijs maar beiden keren niets opgehangen. Ik vind het een beetje zoetsappig 😛

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven