Voor velen is het een droom: walvissen spotten. Bij het eiland Terceira op de Portugese Azoren kan het! Vanuit Angra do Heroismo ging ik op walvissafari en kon ik de grote blauwe vinvis, een bekende walvis, met eigen ogen bewonderen. En meerdere vinvissen tegelijk zelfs, gewoon om onze boot heen. Een onvergetelijk avontuur!
Met dit verhaal neem ik je mee op mijn whale watching trip, laat ik foto’s en een filmpje zien en geef ik tips voor wie (alleen, als stel of met kinderen) ook graag walvissen wil spotten of een reis naar de Azoren overweegt. Deze mooie eilandengroep ligt minder ver weg dan je denkt!
Ik ging walvissen spotten vanaf het eiland Terceira maar je kunt ook walvissen en dolfijnen spotten vanaf Sao Miguel, mocht jij juist daar verblijven.
Walvissen spotten op de Azoren
Vanuit de bescheiden badplaats Praia da Vitória ben ik naar Angra do Heroismo gereisd, de kleine hoofdstad van Terceira. Samen met een groepje avontuurlijke toeristen uit diverse landen sta ik in de haven, bij het kantoor van Ocean Emotion. We staan te popelen, want… we gaan walvissen spotten!
Zal het lukken? Zal ik voor het eerst in mijn leven met eigen ogen walvissen zien? Zal ik ze zien zwemmen en zelfs zo’n mooie duik zien maken? Ik zie het al helemaal voor me, met zo’n staart omhoog. Wat moet dat bijzonder zijn!
Weersvoorspellingen: check, check, dubbel check
Zorgvuldig heb ik de weersvoorspellingen bekeken. Ook de agency die de walvistours organiseert had laten weten wanneer de weersomstandigheden het best waren. Eerst leek maandag een goede dag en toen weer niet. Zondag zou beter zijn. Maar het zouden de Azoren niet zijn als het weertype niet alsnog veranderde waardoor ook het tijdstip nog wijzigde. Vroeg in de ochtend werd ineens 12:00u ’s middags. Maar dat allemaal na uitvoerig speurwerk, zodat we de grootste kans van slagen hadden. En dat is uiteindelijk wat je wil: ècht walvissen spotten!
Inschepen bij Angra do Heroismo op Terceira
Met een man of twintig stappen we op de boot. Het is een klein bootje. Er zijn ook rubberbootachtige boten, maar dan zit/sta je erg dicht op elkaar en kun je niet lopen. Op onze boot kan dat wel. We krijgen kort wat uitleg, kunnen onze tassen en rugzakken ergens veilig neerleggen waar ze niet nat worden (ja, er kan af en toe water over de boot heen spatten) en zoeken een plekje.
De oceaan op!
Daar gaan we. In volle vaart varen we de haven uit. Eerst zien we de stad en het mooie blauwe kerkje van Angra do Heroismo nog liggen en dan varen we langs een uitstekend deel van het eiland de zee op. Waar we ook varen, steeds besef ik hoe ver weg we eigenlijk op de Atlantische Oceaan zitten. Bijna midden in de oceaan tussen Amerika en Europa. In gedachten zie ik het steeds voor me op de kaart. Nog nooit eerder was ik op een eilandengroep zó ver van het vasteland verwijderd. Zo’n 1400 km bij Portugal vandaan en op zo’n 2300 km van Amerika. Aan die kant ligt alleen Newfoundland nog iets dichterbij, op 1900 kilometer afstand. Nooit eerder was ik op een eilandengroep die zó ver van het vasteland verwijderd ligt.
Midden op de Atlantische Oceaan, halverwege tussen Zuid-Europa en Amerika…
En dan gebeurt het…
Steeds dichter komen we bij de plek waar we kans hebben walvissen te zien. Ik ga het voordek op en tuur over zee. Lange tijd zien we niks. En dan ineens… Vergis ik me nou of zag ik het echt? Er spoot iets de lucht in.
En zag ik daar nou belletjes? Het is weg. En ineens is het er weer. Ik vergis me niet. Daar móet een walvis zwemmen. De anderen zien het ook. En horen het.
Ssszzjjjjuuuuu…
Wauw! O, wauw!
Mensen slaken zachte kreetjes uit, zuchten van geluk of zijn gewoonweg stil van wat ze net gezien hebben. Overdonderd zijn we. Want werkelijk, het is onbeschrijfelijk!
Voor het eerst de rug van zo’n kolossaal dier uit het water zien komen, dat dóet wat met je. Ik vergeet bijna adem te halen. Oké, het is geen duik zoals ik in gedachten had gehad, maar wel heel indrukwekkend.
Met eigen ogen zo’n reusachtige vinvis zien opdoemen en door het water zien glijden…
Dan lijkt de walvis plotseling verdwenen. We blijven turen. Even niks, en dan ineens is hij weer terug. Of is het een andere? Nee, ik zie er nog een, en nog een.
Drie, nee, vier grote blauwe vinvissen om ons heen!
Zachtjes deint de boot op en neer. Water klotst tegen de rand. We blijven kijken, onze ogen gericht op het punt waar ze zojuist nog waren. Dan is het stil. Was dit het al? Het zou zomaar kunnen. We hadden op zich al geluk.
‘Look!’ Iemand wijst. Daar verderop. Een rimpeling in zee verraadt dat er daar weer één was. ‘There!’ Ja, hij is terug. Meerdere. Sssszzzjjjjuuuuu… Wat een bijzonder geluid! Kippenvel.
Wat een mega machtig gezicht!
De op één na grootste walvis ter wereld
De op één na grootste walvissoort ter wereld leeft in de wateren rond de Azoren. En ik zag hem. Onbeschrijfelijk gaaf. Zo imposant! Kijk hierboven wat een lange rug! Ze kunnen zelfs meer dan 25 meter lang worden. Vijfentwintig meter! Zie je het voor je? Dat is de lengte van een zwembad! Op dit plaatje, met een duiker ernaast, zie je pas echt goed hoe groot de blauwe vinvis is!
Het met eigen ogen zien is toch echt het mooist… Hier zie je een ultrakort filmpje dat ik maakte.
Heel veel ruggen
We hebben echt geluk. De walvissen blijven best lang om ons heen. Dan ene keer zien we een vin, de andere keer een lange glanzende rug. Dan weer nevel boven het water.
Oké, stiekem hoopten we ze helemaal uit het water te zien komen en zwierige duiken te zien maken, maar dat is wel heel uitzonderlijk. Dit is al heel bijzonder. Ik ben zo blij dat ik het gezien heb.
Zeeziek
We varen terug, terug naar de kust. Ik dacht dat ik een stevig paar zeebenen had, maar kennelijk niet. Wat overkomt me nou? Ik ben ineens heel misselijk. Dat heb ik eigenlijk nooit meer. Ik ben zeeziek en kan ineens niet wachten tot ik weer voet aan wal kan zetten. Maar wat was het gaaf! Op de foto’s kun je dat nog niet eens écht zien.
Walvissoorten: van vinvis tot potvis
Er zijn iets van 80 verschillende walvissoorten (cetáceos). Bekende walvisachtigen zijn de blue whale (de blauwe vinvis) maar ook bijzonder zijn de sperm whale (potvis) en de balleen giant (balein walvis). Meer dan een kwart van deze soorten walvissen komt in de wateren van de Azoren voor. Sommige zie je het hele jaar door, andere alleen in bepaalde maanden.
Waar kan ik een walvistour boeken?
Op de Azoren worden verschillenden whalewatching-tours aangeboden. Als je een tour boekt bij Ocean Emotion zit je goed. Zij garanderen dat je de walvissen ook echt ziet. Je vindt ze in een klein kantoortje in de haven van Angra do Heroismo. Behalve Whale Watching tours hebben ze ook Swimming with dolphins. De walvistour duurt ongeveer 3 uur.
Wat kost een walvistour?
En whale watch tour kost ongeveer 50 euro. Voor kinderen onder de 10 jaar is het 25 euro en voor kinderen onder de 5 jaar gratis. Zwemmen met dolfijnen kost ongeveer 65 euro, kinderen 35 euro. Combineer je whale watching met het zwemmen met dolfijnen dan betaal je meer. Snorkeltrips zijn er ook.
Walvissen spotten met kinderen
Zoals je bij de prijzen hierboven ziet kunnen kinderen ook mee op een whale watching tour. Persoonlijk zou ik het met hele kleine kinderen niet doen, ook al is het dan gratis. Vanaf een jaar of 6 is het denk ik het leukst en als ze nog iets ouder zijn en zwemdiploma’s hebben is ook het zwemmen met dolfijnen natuurlijk een aanrader. Op de tour die ik deed waren zwemvesten aanwezig. Check dit van te voren altijd zelf even. Heb je het zelf met je kinderen gedaan, laat dan onder de blog een reactie achter!
Ben je zwanger of heb je kleine kinderen bij je overleg dan even met ze. De grotere boot is dan fijner dan de kleinere.
Wil je ook walvissen spotten, dan heb ik nog een paar tips:
Ga in het juiste seizoen naar de Azoren
Op de Azoren is het niet het hele jaar door goed weer; het is er niet voor niets zo groen. Het seizoen loopt van mei t/m oktober, maar juni t/m september is aantrekkelijker en juli en augustus zijn qua weer veruit de beste maanden. Wel is augustus een wat drukkere en duurdere maand. Ik was er in juni. Wil je walvissen spotten? Dan zijn de lente en de zomer het best. In de zomer heb je de meeste kans op lekker weer en is de zee doorgaans het rustigst, hoewel mei voor het spotten van walvissen ook geschikt kan zijn. Het is echt geluk hebben. Of pech. Bij echt slecht weer en weinig zicht gaat de tour niet door. In welke maand je ook naar de Azoren gaat, hou rekening met snel wisselend weer.
Neem van te voren een reispilletje in tegen zeeziekte
Ik ben zelf nooit echt zeeziek, maar werd op de terugweg kótsmisselijk. Dat is jammer, want dat wil je natuurlijk niet. Dus wees voorbereid en neem reispilletjes mee op je vakantie naar de Azoren. Ben je gevoelig voor zeeziekte neem er dan zeker van te voren een in. Zelf had ik er nooit zo’n last van totdat ik tijdens deze tour ineens heel beroerd werd en het liefst zo snel mogelijk weer aan land was. Dus wees slim en zorg dat je voorbereid bent, want het is zonde als je ineens niet lekker bent onderweg. Sinds mij dat daar zomaar overkomen is neem ik ze nu standaard in als ik het water op moet. Bij het Griekse schiereiland Chalkidiki zat ik in september zelfs twee dagen achterelkaar urenlang op een boot, dus toen heb ik het ook gedaan. En toen ging het gelukkig prima.
Maak niet alleen foto’s maar ook filmpjes!
Op een foto zie je het vaak niet zo goed (tenzij je een superlens hebt) of je bent net te laat met klikken, omdat de walvis meestal onverwachts opkomt en vrij snel weer onderwater gaat. Het is soms echt secondewerk. Een filmpje geeft duidelijker weer hoe het echt was en dan ziet het thuisfront ze tenminste ook nog een beetje door het water glijden. Ben je met z’n tweeën zorg er dan voor dat eentje foto’s maakt en de ander filmt. Let er op dat je de horizon recht houdt (wat op een bewegende boot best lastig is). En vergeet zeker ook niet om ook even gewoon te genieten zónder camera.
Is zo’n tour niet slecht voor de walvissen?
Maak je je zorgen om het welzijn van de dieren? Het is goed te weten dat de boten op afstand van de walvissen blijven en dat ze ze zo min mogelijk storen. Ze wachten tot de walvissen vanzelf dichterbij komen. De motor is dan af, zodat de walvissen geen stress krijgen. Natuurlijk willen allemaal graag walvissen zien, maar we willen ook dat het goed blijft gaan met deze bijzondere dieren. Met de boot té dichtbij komen wordt dan ook bewust niet gedaan. De Azorianen hebben sowieso al diep respect voor de natuur, maar zeker ook voor de walvissen. De walvisjacht van vroeger is er gelukkig dan ook niet meer.
Walvissen spotten op andere eilanden van de Azoren
Misschien vraag je je af vanaf welk eiland op de Azoren je nou eigenlijk het beste walvissen kunt spotten? Er is niet één beste plek. Het weer speelt een grotere rol. En de organisatie waarmee je gaat. Je kunt op meerdere Azoren eilanden whale watching trips boeken. Ik deed het op Terceira, maar er zijn ook tours vanaf Sao Miguel, Pico, Horta en Faial. Vanaf welk eiland je het ook doet, boek op tijd en zorg dat je wat speling in je reisdagen hebt mochten ze het verzetten in verband met het weer.
Meerdere eilanden van de Azoren combineren
Wil je behalve naar Terceira of Sao Miguel (waar de meeste reizigers terechtkomen) ook nog naar een ander eiland dan kun je vliegen met de lokale luchtvaartmaatschappij SATA. Houd echter wel altijd rekening met weersomstandigheden. Ik had de pech dat mijn vliegtuig net voor de landing op Flores, één van de kleinere eilanden, weer terug moest naar Terceira omdat de wind te sterk was om te landen. En dat zijn geen vluchtjes van een halfuurtje. De dag erna kon het gelukkig wel. In de zomer gaan er tussen enkele eilanden ook nog boten. Check zelf de veerdiensten goed als je dit wil en houd ook dan weer rekening met eventuele extra reisdagen.
Wat kost een reis naar de Azoren?
Reizen naar de Azoren zijn er in allerlei prijsklassen. Hoewel de Azoren misschien duur klinken, valt dit allemaal reuze mee. Soms zijn er hele mooie aanbiedingen. Je kunt er al voor 400 euro per persoon naartoe, inclusief vlucht en verblijf; last minute soms voor minder dan 300 euro! Wil je zekerheid, een combinatiereis van meerdere eilanden of zit je aan de schoolvakanties vast, regel het dan wel meteen, want juist nu gelden nog extra vroegboekkortingen èn heb je nog alle keuze.
Vakantie boeken naar de Azoren
Boek hier je vakantie op Terceira en maak van daaruit tourtjes (waaronder dus het walvis spotten) of ga iets langer en dan lekker eilandhoppen op de Azoren.
Kun je niet kiezen welke eilanden je van de Azoren het mooist lijken? Check dan ook zeker dit blog dat ik schreef over het eiland Flores. Een ander eiland? Meer inspiratie vind je hier: Wat zijn de mooiste eilanden van de Azoren? De Azoren behoren hoe dan ook tot de mooiste eilanden van Europa!
Hoe ver is het vliegen naar de Azoren?
Op de een of andere manier denken mensen vaak dat de Azoren heel ver weg liggen. Ze liggen weliswaar midden op de Atlantische Oceaan, maar toch is dit natuurparadijs maar 4 uur vliegen. Niet verder dan de Canarische eilanden dus!
Tip: Hier lees je meer blogs over de Azoren.
Staat walvissen spotten ook op jouw bucketlist?
Wat een mooie beelden heb je gemaakt….ben ooit bij Sri Lanka op walvistocht geweest, maar vond het heel lastig om foto’s te nemen een boot met veel beweging….goeie tip om een filmcamera mee te nemen en niet te vergeten om ook gewoon te genieten zonder camera!
Ja, dat is ook lastig. Ik had veel foto’s met een schuine horizon, maar sommige heb ik nog recht gekregen. 😉 Ik wist trouwens niet dat je ze bij Sri Lanka ook kon zien! Daar ben ik wel geweest…
Grappig dat de Azoren inderdaad niet zo ver weg liggen. Als je op de kaart kijkt lijkt dat wel zo namelijk. Ik vind Whale Watchen , mits respectvol respect voor de dieren, altijd geweldig. Het lijkt me leuk om tussen de diverse eilanden te “hoppen”. Kan dat ook per boot, of duurt dat dan te lang?
Ja, het lijkt ver weg hè? Je kunt inderdaad van eiland naar eiland, maar niet alles kan met de boot. IK heb dat toen ook uitgezocht, maar het hangt erg van het seizoen, het weer, en het eiland af. Sommige eilanden liggen namelijk nog behoorlijk ver uitelkaar!
De Azoren lijkt me echt geweldig…alleen al voor de walvissen. Ik heb inmiddels al twee keer walvissen gezien (Australië en Zuid-Afrika) en dat vond ik zo gaaf. Helaas heb ik heel snel last van zeeziekte dus dat is, en blijft een dingetje.
Dat zijn ook wel hele gave plekken natuurlijk! Ja, zeeziekte had ik dus ook… Ik neem nu standaard iets in als ik de zee op moet.
Wat gaaf dat je ‘zo dicbhtij’ walvissen kan spotten!! Je hebt de beelden mooi vast gelegd. Ik heb in Mexico gesnorkeld met walvishaaien, dat was mega indrukwekkend!
Dat lijkt me ook heel gaaf! Wel eng! Waar in Mexico heb je dat gedaan?
Een walvistour is geweldig. Wat een geluk heb je inderdaad gehad met het spotten van meerdere walvissen vlakbij de boot. Dat kan natuurlijk ook anders zijn. Ik heb zelf ook een walvistocht gemaakt in Zuid-Afrika en daar hebben we maar 1 rug gezien. Net als jij hoopte ik ook op een walvis die de lucht in springt en dat ik dan net op tijd ben met het maken van een foto, maar helaas. In april ga ik voor een herkansing in IJsland. Mooie beelden ook!
Wat jammer dat je er zo weinig van gezien hebt in Zuid-Afrika. Maar in IJsland wordt het vast beter dan. Mooie plekken allemaal! 🙂
Spannend avontuur. Nog nooit gedaan, maar áls ik de kans krijg zal ik het doen. Ik hoor(de) ook bij de groep die die dacht dat de Azoren veel verder weg zou liggen. Je kunt dus verrassend dichtbij Walvissen spotten. Goede tips ook.
Ja, het ligt echt dichterbij dan veel mensen denken. Het klinkt als ergens heel ver weg op de oceaan. Zo voelt het ook wel, maar de vliegduur valt dus mee.
Wauw lijkt mij echt zo amazing om mee te maken. Deze dieren zijn zo imposant. Het is altijd geluk hebben met wilde dieren en dat maakt het ook zo mooi. Als je ze dsn ziet is het op eigen wil van het dier.
Ja, precies, mooi gezegd!
Altijd leuk, walvissen spotten! Ik deed het vorig jaar nog op Tenerife. Daar zitten ze vanwege de gunstige stroming bijna het hele jaar door. Foto’s maken doe ik dan zo min mogelijk omdat ik dan teveel met mijn camera bezig ben ipv te genieten van de dieren.
Ja, dat is waar. Eigenlijk moet je gewoon genieten! Naar Tenerife wil ik trouwens sowieso ook nog heel graag!
Gaaf dat je walvissen hebt gezien bij de Azoren! Mooie foto’s en leuk filmpje! Wij hebben nu 3x een tour gedaan (Amerika, Canada & Nieuw-Zeeland), maar alleen orca’s en hector dolfijnen gespot. De echte walvissen willen we nog spotten! 😉
Dank je!
Orca’s en dolfijnen lijken me ook heel gaaf om te zien!
Mooie foto´s en leuk dat je wat schrijft over de Azoren. Ik vond dit omdat ik aan het googlen was naar walvissen bij Terceira. Wij gaan binnenkort ook voor 2 weken naar Terceira en hopen natuurlijk ook walvissen te zien. In 2013 zijn we naar Sao Miguel geweest en hebben daar walvissen en dolfijnen gespot. Dit waren 3 Noordse vinvissen (Sei whales) die gewoon onder de boot door zwommen, een groep gewone dolfijnen (common dolphins) en een grote groep tuimelaars (bottlenose dolphins) . Inderdaad heel indrukwekkend en sindsdien zijn de Azoren onze favoriete bestemming binnen Europa en wilden we zeker nog eens terug. Ik kan bijna niet wachten. Ps. Ik denk alleen niet dat je de blauwe vinvis gezien hebt maar de `gewone` vinvis. De blauwe vinvis is namelijk het grootste dier wat ooit op aarde heeft geleefd en de gewone vinvis de op 1 na grootste. De blauwe vinvis heeft ook allemaal blauwige vlekjes en de gewone vinvis is egaal van kleur (tenminste als ik zo de foto´s op het web mag geloven). Dat neemt niet weg dat de `gewone` vinvis ook zeker niet gewoon is en zeker heel erg bijzonder.
Mooie foto’s heb je gemaakt. Ik wil er ook heen.
Dank je!