Couleur locale op Djemaa el Fna

Couleur locale op Djemaa el Fna

Rookwalmen, waterdragers en met henna beschilderde handen. Tajines staan te pruttelen. Marokkaanse thee wordt ingeschonken. Ik ben op Djemaa el Fna in Rotterdam, een erg leuk food festival. Marokkaans-Nederlandse jongens en meiden lonken naar elkaar. Gezinnen schuifelen voorbij. In het publiek zie ik enkele typische reizigers en wat foodies, maar vooral de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap geniet van een middag en avond in Marokkaanse sferen.

Update 2018: vrijdag 21 t/m zondag 23 september 2018 is Djemaa el Fna weer!

Een foto-impressie van 2016:

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna-rotterdam

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

 

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

ras-al-hanout

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

Djemaa el Fna in Rotterdam

Eetplein Djemaa el Fna vond plaats in het weekend van 23 t/m 25 september 2016 in Rotterdam, in het Museumpark. Het was vlakbij de Witte de Withstraat, museum Boijmans van Beuningen, het Erasmus MC en de Kunsthal. En nog op loopafstand van Rotterdam Centraal. Met niet alleen eten, maar ook allerlei optredens. En zelfs dromedarissen!

djemaa-el-fna

dromedaris

djemaa-el-fna

Marokkaanse producten

Behalve allerlei heerlijks uit de Marokkaanse keuken waren er ook allerlei kraampjes met Marokkaanse producten, zoals uiteraard arganolie, Marokkaanse lampen, lederwaren, sieraden en kleding. En je kon je handen laten beschilderen met henna zoals op de foto hierboven (wat overigens een foto van een foto op een reclamebord is dat er stond).

steranijs

harissa

harissa

djemaa-el-fna

Djemaa el Fna in het donker…

Maar liefst 24.000 bezoekers zijn geweest. Ook ik waande me echt een beetje in Marrakech, waar ik twee keer echt geweest ben. Als ik was gebleven tot het donker was was het vast nog ‘echter’. Djemaa el Fna in Marrakech zelf is immers ook het meest indrukwekkend in de avond. Ben je er nog nooit geweest? Google dan maar eens op Djemaa el Fna by night. In het donker heel bijzonder!

De foto hieronder maakte ik in 2004, tijdens mijn eerste bezoek aan Marokko.

djema-el-fna-marrakech

De sfeer van Djemaa el Fna

Ik had het festival in Rotterdam qua sfeer iets meer ‘hipster’ en ‘foodieblogger’-achtig verwacht. Het was wat eenvoudiger en authentieker en juist dat vond ik eigenlijk wel heel leuk. Ik kon niet te lang blijven en het regende een beetje, maar toch zag je hier (hopelijk) een mooi sfeerbeeld. Zo kreeg het toch een klein beetje de couleur locale van het echte Djemaa el Fna. Maar ook een beetje de couleur locale van Rotterdam. Veel trendy moslima’s tussen de wat traditionelere oudere generatie.

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

Entreeprijs

Het mooie van Djemaa el Fna was dat de toegangsprijs niet hoog was (je kon naar binnen voor de schappelijke prijs van 4 euro) zodat het een toegankelijk festival was voor velen. Behalve volwassenen waren er ook best veel kinderen.

UPDATE: Djemaa el Fna 2017 en 2018

In september 2017 is het weer! Van vrijdag 22 t/m zondag 24 september 2017. Houd de site van het festival in de gaten. Of volg de Facebookpagina van het event.

Update 2018: vrijdag 21 t/m zondag 23 september 2018 is Djemaa el Fna weer! Het programma volgt nog!

Ondertussen kun je als je in Rotterdam bent ook een bezoek brengen aan de Markthal als je dat nog steeds niet gedaan had. En met kinderen is Blijdorp natuurlijk altijd leuk. Tip: boek eventueel alvast een hotelletje! Deze is betaalbaar én leuk.

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

djemaa-el-fna

Tip voor reisfans

Hou je van reizen, wil je graag een keer naar Marokko of juist naar een heel ander land? Zorg dan dat je de Facebookpagina van Follow my footprints volgt. Hier vind je de mooiste plekjes rond de Middellandse Zee en verder weg, maar ook gewoon in Nederland, van Amsterdam tot Scheveningen.

Onderstaande foto’s maakte ik in 2012 in Marokko, o.a. in (en onderweg naar) de Atlas:

marokko-reisblog

Meer blogs, foto’s en video’s van Marokko:

reisartikel-marokko-denise-miltenburg

Reisreportage over Marokko

Of lees deze uitgebreide reisreportage die ik voor Hip & Hot Magazine (een voormalig iPad magazine) schreef over een week Marokko: naar Marrakech, de Atlas over, langs valleien en kashbah’s, de Sahara in. Zodanig verteld om ook (gezinnen met) kinderen warm te maken voor een trip naar Noord-Afrika. In Marokko zijn mijn kinderen nog niet geweest, maar in Egypte en Tunesië inmiddels wel. En meer naar het oosten toe: in Turkije.

Meer in Rotterdam en Den Haag

Ook leuk in Rotterdam: de Markthal en Blijdorp. Betaalbaar overnachten in Rotterdam kan hier.

In Den Haag heb je tegenwoordig food court Mingle Mush. Hier vind je ook een Marokkaanse stand. Den Haag en Scheveningen zijn sowieso altijd leuk.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *