Vlaggenspel: leer de Europese vlaggen of de vlaggen van de wereld

Vlaggenspel: leer de Europese vlaggen of de vlaggen van de wereld

Leer de vlaggen van Europa of de vlaggen van de wereld met één van deze leuke spellen! In dit blog lees je over het vlaggenspel ‘Ik leer de Europese vlaggen’ en ontdek je daarnaast nog meer leuke spellen om ook de vlaggen van de wereld te leren!

Leuke spellen over vlaggen

Nu de kinderen ineens weken thuis zijn is het zoeken naar een nieuw ritme. Ze moeten veel voor school doen, maar mogen natuurlijk ook lekker spelen. Misschien vind je het allemaal erg druk (ja, ik ook!), maar weet jij juist niet zo goed wat je moet nu je minder buiten de deur kunt ondernemen met de kinderen, dan zijn er genoeg leuke en leerzame spelletjes om te doen. Online, maar juist ook off line!

Vlaggen leren

Wil je het liefst een beetje een educatief spel doen dat ook nog iets met reizen te maken heeft (je leest m’n reisblog waarschijnlijk niet voor niks!) denk dan eens aan een vlaggenspel! Spelenderwijs de vlaggen van Europa of zelfs van de wereld leren is leuk!

vlaggen-spel

Vlaggen

Niet alleen op reis kom je vaak vreemde vlaggen tegen, ook op tv. De afgelopen tijd zijn natuurlijk veel landen in het nieuws geweest in verband met het coronavirus. Vooral mijn geliefde Italië en Spanje zijn hard getroffen. Maar ook tijdens de Olympische Spelen, de EK, WK en bij andere grote evenementen zie je vaak veel verschillende vlaggen voorbij komen. Altijd nuttig om daar meer van te weten dus, juist ook voor kinderen.

Natuurlijk heb je er net iets meer aan om echt topografie te leren, zoals landen, rivieren of hoofdsteden, maar vlaggen zijn ook leuk om te kennen.

vlaggen-europa

Tips

Je kunt online vlaggenspellen spelen (leer bijvoorbeeld de vlaggen van Europa via Toporopa), maar ben je zelf (en je kinderen voor het thuiswerk van school) de hele dag al online geweest, dan is een ouderwets spel leuker. Mijn kinderen zijn inmiddels 10 en 12 en vinden spelletjes nog steeds leuk.

landenspel

Kinderen vinden het vaak leuk en heel gezellig om spelletjes te doen!

Ik tip in dit blog 4 spellen over vlaggen, voor verschillende leeftijden. Behalve wat ik zelf in huis heb tip ik ook nog andere (moeilijkere!) spellen om de vlaggen te leren. Hier zie je ze op een rijtje, daarna komt de uitleg.

Educatief spel

Zoek je een educatief spel of een spel voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar dan zou ik voor het spel de Vlaggen van de wereld of Vlaggen rond de wereld gaan, maar voor jongere kinderen is het spel ‘Ik leer De Europese Vlaggen’ leuk. Die laat ik eerst zien, daarna komen de andere twee spellen.

Spellen voor kleuters en spellen die voor iets oudere kinderen zijn.

europa-vlaggenspel

De vlaggen van Europa

De vlaggen van Europa, ken jij ze allemaal? Vast niet! Ook als volwassene niet! Van Scandinavië tot de Balkan. Je weet ze vast niet allemaal te herkennen of uit jezelf te tekenen. Dus ook voor jou als volwassene is dit spel leuk om met je kinderen te spelen.

Ik durf te wedden dat jij ook niet alle vlaggen van Europa kende!

Europese Vlaggen

Het spel Ik leer de Europese vlaggen is een geschikt spel als je kinderen nog wat jonger zijn. Het is niet het beste spel ooit, maar wel gewoon leuk.

Zelf heb ik dit spel al jaren in huis. De kinderen speelden het vooral toen ze kleiner (kleuter) waren. Mijn dochter speelde er zelfs graag in haar eentje mee, toen ze 6 was. Je ziet haar hier als 6-jarig meisje met het Vlaggenspel op de foto.

vlaggenspel-kinderen

Ik leer de Europese vlaggen

Met het spel De Europese vlaggen leren kinderen op een speelse manier de ligging van landen in Europa, maar ook welke vlag bij elk land hoort. En ik moet toegeven, zelf kende ik ook echt niet alle vlaggen hoor!

Spelenderwijs de vlaggen van Europa leren kennen!

Bekende vlaggen

De vlaggen van Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Italië, Griekenland en Portugal ken je wel. De rood met gele Spaanse vlag, de blauw met witte Griekse vlag en het Franse ‘blue, blanc, rouge’.

vlaggen-europa

Onbekende vlaggen

Maar ken je deze vlaggen hieronder ook allemaal? Achtereenvolgens zie je hier de vlag van Oekraïne, Estland, Noorwegen, IJsland, Hongarije en Roemenië. Als je net als ik in Noorwegen of Hongarije bent geweest weet je het waarschijnlijk wel, maar als jou uit het niets wordt gevraagd hoe de vlag van bijvoorbeeld Estland eruit ziet, dan weet je het waarschijnlijk niet.

europese-vlaggen

Vlaggen die op elkaar lijken

Ook lijken veel vlaggen op elkaar. Kijk maar eens naar de vlaggen van Kroatië, Servië en Slovenië. Ze lijken op de vlag van voormalig Joegoslavië, wat natuurlijk niet zo gek is. Ook de vlag van Slowakije lijkt erop.

europa-vlaggen

De Nederlandse vlag versus de Luxemburgse vlag

De vlag van Nederland lijkt er ook een beetje op, maar de Nederlandse vlag lijkt vooral erg op de vlag van Luxemburg, alleen is het blauw van de Luxemburgse vlag lichter. Net als die van Rusland. De vlag van Rusland is wit-blauw-rood in plaats van rood-wit-blauw. En de Franse vlag is natuurlijk ook blauw-wit-rood, maar dan verticaal.

vlag-blauw-wit-rood

De vlag van Italië

De vlag van Hongarije (rood-wit-groen) lijkt een beetje op die van Italië (groen-wit-rood). Alleen heeft de ene vlag horizontale stroken en de andere vlag verticale stroken. En ook die van Bulgarije lijkt erop, maar die is dan weer wit-groen-rood.

vlag-rood-wit-groen

Moldavië en Andorra

Ook dacht ik even dat er per abuis twee dezelfde vlaggen op de kaart stonden (Andorra en Moldavië), maar die vlaggen blijken gewoon echt heel veel op elkaar te lijken. Google maar eens op de vlag van Andorra en dan de vlag van Moldavië.

Vlaggen van de kleinste staatjes

Behalve het kleine staatje Andorra staan ook San Marino, Monaco en Liechtenstein op de kaart. In het spel zelf komt verder echter alleen Vaticaanstad voor.

europese-vlaggen

Vlaggenspel: voor welke leeftijd?

Het Vlaggenspel is gemaakt voor kinderen vanaf 4 jaar. Mijn dochter vond het leuk toen ze 6 was. Omdat op de kaartjes met de vlaggen ook een stukje van de kaart van Europa te zien is fungeert het ook als een soort puzzel. Kleinere kinderen kunnen zo toch de vlag op de juiste plek leggen. Oudere kinderen kunnen het kaartje omdraaien en kijken welk land erop staat.

Het is een leuk spel om met kleuters of jonge kinderen te doen.

Spelregels Vlaggenspel

De spelregels van ‘De Europese vlaggen’ vind je op de website van Tactic. Het spel is daar uitverkocht, maar nog wel te krijgen via Bol: De Europese vlaggen’ (klik!)

vlaggen-europese-landen

Minpuntje

Het enige minpuntje is dat in de spelregels een aantal vlaggen op een rijtje, maar dat niet alle vlaggen die een kaartje hebben in dat lijstje staan. Omgekeerd hebben enkele landen die juist wél bij de voorbeelden staan dan weer geen kaartje, zoals Malta. Als maker van het spel zou ik dat zelf niet op die manier gedaan hebben.

Ook vind ik het spel een heel klein beetje ouderwets aandoen, door het kleurgebruik misschien, maar de landen zijn wel up to date. Alleen Kosovo staat er niet apart bij, maar dat wordt niet door iedereen als apart land erkend. Als er echter 1 land is waar je veel vlaggen in het straatbeeld ziet is het Kosovo (Balkan) wel, maar daar kom ik een andere keer wel op terug. Door Servië wordt Kosovo niet als apart land erkend.

Vlaggen van de wereld

Wil je niet alleen de vlaggen van Europa leren, maar liever de vlaggen van de hele wereld, ga dan voor het spel Vlaggen van de wereld. Met dit spel leer je de vlaggen van heel veel landen in de wereld en ook nog de hoofdsteden!

Hoe goed ken jij alle vlaggen van de wereld?

Met dit spel leer je heel veel landen én vlaggen kennen!

Vlaggen rond de wereld

Een ander spel over vlaggen is Vlaggen rond de wereld, een bordspel voor 2 tot 6 spelers. Ook dit vlaggen spel is een leuke manier om spelenderwijs topografie te leren. Herken de vlaggen, beantwoord vragen over verschillende landen en scoor punten.

Om het spel ietsje makkelijker te maken kun je voor de multiple choice vragen kiezen.

Ken jij straks 195 vlaggen?! Dat zou wel heel knap zijn!

Vakantielanden weetjes kwartet

Een laatste tip: het Vakantielandenweetjeskwartet. Ook met dit leuke kwartetspel over vakantielanden leer je de vlaggen. En niet alleen de vlaggen, maar ook andere leuke dingen over diverse vakantielanden, van bezienswaardigheden tot eten. Een eenvoudig maar leuk spel. En niet duur! Je koopt het hier: Vakantielandenweetjes kwartet.

spaanse-vlag

Rechthoekige vlag

Wist je trouwens dat er één nationale vlag is die niet rechthoekig is? Dat is de vlag van Nepal! Dat leuke weetje las ik in de Tekenatlas vol leuke kleurplaten en teken ideeën waar ik van de week al over blogde.

vlag-nepal

In dit leuke doeboek staat ook deze vlaggenopdracht nog:

kleurplaat-vlag

Puzzels van landen

Wil je niet zo zeer de vlaggen, maar liever topografie leren? Bestel dan één van deze leerzame puzzels.

reisspel-voor-kleuters

Meer educatieve spellen

Je vindt veel educatieve spellen en ander leuk speelgoed bij BOL.com.

Ja, ik weet het, kinderen moeten vooral rekenen, begrijpend lezen en spelling doen, maar iets anders tussendoor is ook leuk. Net als gewoon lekker spelen, met Lego, Playmobil of wat dan ook!

europa-spel

Deze review over het spel ‘De Europese vlaggen’ schreef ik op eigen initiatief. Ik heb het spel gewoon zelf gekocht. Ben je door mijn review nieuwsgierig geworden naar het spel dan zou ik het leuk vinden als je het via mijn blog bestelt. Dit kan door op 1 van de linkjes in het blog te klikken. De linkjes zijn affiliatelinks. Schaf jij het spel (of iets anders!) op die manier aan dan krijg ik een héél klein beetje commissie. Aangezien er door de crisis momenteel vrijwel geen reizen geboekt worden en er dus even niets binnen komt zou dat erg fijn zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven