Tekenatlas: leuke tekenopdrachten in leerzaam kleurboek over vreemde culturen

Tekenatlas: leuke tekenopdrachten in leerzaam kleurboek over vreemde culturen

‘Tekenatlas, een creatieve reis rond de wereld’. Op de achterkant: ‘101 creatieve tekenideeën voor jonge ontdekkingsreizigers’. Toen ik dit bijzondere ‘kleur- en tekenboek’ per toeval op Bol.com tegenkwam was ik meteen nieuwsgierig. Het zag er geweldig leuk uit!

doeboek-reizen-kinderen

Leuke tekenopdrachten voor kinderen

Wat voor leuke tekenopdrachten stonden er allemaal in deze Tekenatlas? Ik zag een paar voorbeelden en was direct verkocht. Dit moest ik hebben! Was het niet om cadeau te geven aan een reislustig of creatief klasgenootje dat binnenkort een kinderfeestje gaf dan wel om het samen met mijn kinderen te gaan doen. Het zag er echt uit als het ideale tekenboek voor kleine globetrotters!

Een leuk doeboek voor reislustige ouders met creatieve kids!

leuke-tekenopdracht

Tekenatlas

Ja, de Tekenatlas leek me een superleuk doeboek voor kleine reizigers én hun ouders! Het oogde hip, origineel, creatief en leerzaam. En vooral heel ‘werelds’ en ‘reisachtig’. Afrika, Azië of Australië , het komt er allemaal in voor. Een must have voor reislustige gezinnen! Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik het tegenkwam, maar ik bestelde het. Het leek me namelijk ook ideaal voor m’n blog!

Een leuk en leerzaam teken- en kleurboek over vreemde culturen en continenten!

moko

Een creatieve reis rond de wereld

En ja, de Tekenatlas van Aleksandra Mizielinscy en Daniel Mizielinscy bleek inderdaad heel leuk te zijn. Wat een leuke tekenideeën stonden erin! Allemaal tekenopdrachten en kleurplaten die iets met vreemde culturen en verre bestemmingen te maken hebben. Echt een leuk tekenboek voor creatieve kinderen dus. En al helemaal als ze van reizen houden. Ook leuk voor leerkrachten trouwens!

De Teken Atlas is ook ideaal voor leerkrachten die leuke tekenopdrachten zoeken voor groep 3 tot en met 8.

continenten

Leuke en ontspannende activiteit

Ook als je kinderen niet zo goed weten wat ze moeten doen nu ze deze weken meer thuis zijn of als ze verdrietig zijn dat dat die gezellige groepsrondreis ver weg of een individuele reis naar een mooi land misschien niet doorgaat, zijn ze op deze manier toch even op een leuke manier in wereldse sferen. Het is ontspannend en de opdrachten zijn zeer divers, dus er zit voor iedereen wel wat leuks bij.

Leuke tekenideeën voor kleine reizigers!

kimono-ontwerpen

Tekenopdrachten over reizen en culturen

Er staan echt veel leuke opdrachten in! Om je een idee te geven noem ik er een paar, zoals: versier een Indische olifant, ontwerp een Japanse kimono, teken de traditionele kleding uit Lapland, een kapsel uit Ghana, het staatshoofd van India, Namibië of Mongolië of de uitbarsting van de Italiaanse Vesuvius.

Versier een kimono of een Indische olifant!

plaatje-olifant

Bezienswaardigheden, monumenten en tradities tekenen

Teken de Sagrada Familia, de toren van Pisa, de Eiffeltoren, het Colosseum of het Parthenon in Athene. Maak het beginnetje van de tekening van de menselijke toren uit Catalonië (de befaamde castells) af. Bedenk nieuwe monumenten bij bestaande grappige plaatsnamen in Nederland. Of kleur de vlag van Polen, Macedonië, de Seychellen, Congo of Bahrein en verzin zelf een nieuwe vlag.

gerechten-uit-verschillende-landen

Dieren, dorpen, markten en gerechten tekenen

Teken ‘The Big Five’ van Afrika, schrijf een bladzijde vol Maya-taal, teken endemische diersoorten op de kaart van Australië (en ja, er wordt uiteraard uitgelegd wat ‘endemisch’ betekent), ga op zoek naar de Minotaurus, teken gerechten uit Italië, Marokko en Japan, teken een dorp voor mensen over de hele wereld of teken een Thaise drijvende markt van bovenaf.

endemische-diersoorten

Die wereldreis maak je gewoon vanuit huis!

En zou je in de meivakantie eigenlijk gaan snorkelen in tropische zeeën of verre oceanen? Duik dan al tekenend de onderwaterwereld in: kleur de zeilvindoktersvis geel, de driebandanemoonvis oranje, zoek de zeedraak en teken zelf nog meer onderwaterwezens.

wmount-everest-beklimmen

Plattegronden, landkaarten en meer

Kleur de landen rond de Middellandse Zee en zet hun naam erbij. Teken een karavaan in Afrika of een trein door Europa. Teken de beklimming van de Mout Everest of een gevecht tussen reusachtige aliens en robots die de inwoners van Tokio beschermen. Maak een kaart op schaal van je eigen buurt of teken de kaart van een geheimzinnig eiland.

Tip tussendoor: lees ook mijn blog over de mooiste eilanden van Europa!

geheimzinnig-eiland

Lekker tekenen en kleuren

In de hectiek van het combineren van thuis werken en thuisonderwijs én beter niet naar buiten kunnen besloot ik met mijn zoon van 10 en dochter van 12 een creatieve middag in de tuin te houden. Ja, ik woon superklein met ze (ik werkte en sliep al in de woonkamer, nu is dat ook nog een klaslokaal), maar dat ik een tuintje heb is wel héél fijn.

leuk boek-voor-reislustige-kinderen

Even ontspannen

We hebben lekker een klein uurtje met z’n drietjes zitten tekenen en kleuren in de zon. Even wat zonlicht op die winterhoofdjes. Want al dat binnen zitten is helemaal niet goed voor kinderen èn best stressvol voor ouders. Het was heel gezellig en niet alleen ontspannend voor de kinderen, maar tevens een momentje van ontspanning voor mama.

reisblogger-thuis

Eurazië kleuren.

kleurboek-review

Continenten

Mijn dochter koos voor het inkleuren van de continenten. Ze begon met Eurazië. Ja, de werelddelen Europa en Azië vormen samen Eurazië. Met Afrika erbij wordt het ook wel Afrika-Eurazië of Afro-Eurazië genoemd, een supercontinent.

Wil je de opdracht een graadje moeilijker maken dan kun je ze zelf nog alle landen erin laten tekenen. En de landen bijvoorbeeld de kleuren van de reisadviezen geven.

kleurboek-wereld

Voetballers uit diverse landen

Mijn zoon ging -hoe kon het ook anders- voor het tekenen van voetballers uit diverse landen. Hij vond zijn voetballer uit Nederland zelf niet goed gelukt. Ik vind van wel.

voetballer-tekenen

Maori

Ook zelf deed ik even mee. Ik ‘tatoeëerde’ het gezicht van een Maori uit Nieuw-Zeeland. Zo’n traditionele tatoeage van de Maori wordt een moko genoemd, of ta moko. Dat wist ik nog niet. Ook ik leerde er dus van!

Wist jij wat een moko was?

maori

Thaise drijvende markt

Die Thaise drijvende markt tekenen lijkt me ook leuk! In het jaar dat ik in Thailand woonde heb ik meerdere floatig markets bezocht, niet alleen de bekende Damnoen Saduak, maar ook minder bekende. Thailand tips met kids èn mijn andere Thailand blogs vind je hier: blogs Thailand.

Tip tussendoor: lees ook mijn blogs over Thailand!

Death Valley

Ook tekenden de kinderen de aarde van Death Valley. Bij de opdracht staat: ‘Dealth Valley ligt in Californië, in de VS. Het is de droogste en warmste plaats van heel Noord-Amerika.’ In twee zinnetjes leren ze zo toch net weer wat.

Het Tekenboek is leuk en leerzaam!

death-valley

Mexico

En ze versierden een Mexicaanse suikerschedel, passend bij de Mexicaanse (of eigenlijk Azteekse) traditie, jaarlijks op Día de los Muertos (Dag van de Doden). Ik vind afbeeldingen van doodshoofden altijd eng, maar als je ze maar vrolijk genoeg kleurt én het verhaal er bij kent, valt het wel mee.

In Mexico geloven mensen namelijk dat op 1 november de zielen van overleden kinderen terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. Veel Mexicanen bezoeken dan de graven van dierbaren en offeren er voedsel en drank. Ook zie je dan overal lachende skeletten van karton, papier, plastic of papier-maché. Van chocola ook, en van suiker, de zogenaamde sugar skulls, of in het Spaans: calaveras de azúcar.

mexico-skeletten

Zelfbedacht land

Wat langer geleden al -toen ik het boek net in huis had- tekende mijn dochter een zelfbedacht land.

nieuw-land

Leren over andere culturen en continenten

Het Tekenboek prikkelt niet alleen de fantasie en wakkert de creativiteit aan, kinderen komen spelenderwijs ook echt meer over andere culturen en continenten te weten. Ze leren iets over gebruiken in een land, over kleding, over eten, vanalles.

Met het Tekenboek laat je je kinderen op een creatieve manier kennis maken met de wereld.

Oppervlakte van België, Italië en IJsland

Een beetje rekenen zit er ook in. Vakjes kleuren om zo de oppervlakte tussen landen te vergelijken.

doeboek-voor-kinderen

Lekker tekenen, ‘rekenen’ en kleuren, maar ook lezen of voorlezen. Want wat een leuke weetjes staan erin! Zelfs ik wist niet alles!

Interessante weetjes

Tussen de leuke tekenopdrachten en de kleurplaten door staan namelijk ook nog allemaal interessante weetjes over landen en culturen. Zo lezen kinderen tussendoor dat het Suezkanaal de Middellandse Zee met de Rode Zee verbindt. Dat de bijna 9.300 kilometer lange Trans-Siberische spoorlijn de langste spoorlijn ter wereld is. En hoe mensen op het Titicacameer wonen.

En waarom vliegen ooievaars eigenlijk niet over de Middellandse Zee?

ooievaars-weetje

Giftige dieren

Ook kom je door dit boek te weten waarom er in Japan op 5 mei vlaggen van karpers worden opgehangen. En dat de hapalochlaena één van de meest giftige dieren ter wereld is.

hapalochlaena

Rechte grenzen

En wist je waarom de grenzen van veel Afrikaanse landen kaarsrecht lopen?

grenzen-afrika

Oudste monument ter wereld

Ook kom je te weten dat het oudste monument ter wereld in Turkije ligt. Het is de Göbekli Tepe, de navelberg. Zo ziet het eruit.

Het oudste monument ter wereld ligt in… Turkije!

Educatief kleurboek

Het is geen leesboek en het is geen leerboek en toch is het een boek waar je wijzer van wordt. Ook als ouder. Door al die leuke weetjes tussendoor. Sommige dingen wist ik als fervent reiziger en interesse in vreemde culturen natuurlijk wel, maar ook ik wist nog niet alles! Wist jij wat Guatemala, Koeweit, Singapore en Soedan letterlijk betekenden?

weetjes-over-landen

Een boek waar je wijzer van wordt!

kleurboek-reizen

Educatief tekenen

Eigenlijk is het een vrij eenvoudig boek. Maar hoe langer je kijkt hoe leuker het boek wordt. Er staan echt hele leuke tekenopdrachten in vind ik. Bestellen maar dus en begin!

stiften

Pak je potloden en stiften en begin!

Een leuk doeboek voor reislustige kinderen!

leuke-tekenopdrachten

Informatie over het boek

Tekenatlas, een creatieve reis rond de wereld
Aleksandra Mizielinscy en Daniel Mizielinscy
Uitgever: uitgeverij Lannoo.
Oorspronkelijke titel: Mapovnik
72 pagina’s
Leeftijdsindicatie: 4-12 jaar (vanaf 6 jaar zou ik zelf zeggen)

eurazie

Tip bij gebruik

Heb je meerdere kinderen dan kun je er voorzichtig bladzijden uit scheuren zodat ze tegelijk kunnen tekenen of kleuren. Willen ze precies dezelfde leuke tekenopdrachten doen dan kun je ‘m 1x kopiëren.

Kan het boek mee op reis?

Het tekenboek is wel relatief groot en zwaar, dus niet echt geschikt om mee op reis te nemen als je light wil reizen. Het is juist erg leuk om thuis terug te denken aan mooie bestemmingen of als voorpret voor de reizen die je in de toekomst met je kinderen wil maken!

Misschien ga je volgende winter wel een mooie reis maken. Of het nou AfrikaAzië of Australië wordt. Of de landen rond de Middellandse Zee. Een verre groepsrondreis met de kinderen of gewoon naar een warme bestemming ver weg.

Leuk als herinnering of juist als voorbereiding van een reis met kinderen!

tekenatlas-review

Meer leuks voor kinderen

Behalve dit heb ik nog meer leuke tips voor kleine reizigers:

Leerzame puzzels van Nederland, Europa en de wereld
Playmobil in het thema reizen
Playmobil in het thema wintersport

Tip: Bol.com heeft op dit moment een mooie thuisblijvertjes actie: betaal slechts 1 cent per digitaal boek!

Atlas voor kinderen

Het Tekenboek hoort bij de Atlas voor kinderen (een bestseller!), maar beide boeken zijn ook los van elkaar leuk:

Ik heb dit boek zelf gekocht op Bol.com. De foto’s van de inhoud van het boek maakte ik met toestemming van uitgeverij Lannoo. Behalve bij Bol.com kun je het boek ook daar bestellen. Ik krijg daar geen commissie over. De linkjes naar Bol.com zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een heel klein beetje commissie ontvang als je daar iets bestelt. Voor jou maakt het qua prijs niets uit, dus fijn als je dat doet!

2 gedachten over “Tekenatlas: leuke tekenopdrachten in leerzaam kleurboek over vreemde culturen”

  1. Wat een toffe tip, Denise! Ik ga hem denk ik bestellen voor m’n nichtje van 5,5. Ze zegt zelf steeds dat ze al zes is, dus dat kan prima, haha! Thanks voor de tip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven