street-art-haarlem

Street art in Haarlem: Mona Gaga, Frans Hals, een ridder, meisjes en meer mooie murals  

Haarlem bezoek je niet vanwege de street art. Naar Haarlem ga je voor de stad op zich, het historische centrum, het shoppen, de fijne sfeer, de musea, de markt of de Gouden Straatjes. Voor de hofjes, de kerken en de koffie hotspots misschien ook, of voor fijne restaurants, maar street art spotten in Haarlem komt waarschijnlijk niet bij je op. Ik was er zelf ook niet naar op zoek, maar ontdekte het per toeval. Er bleek best wel toffe street art in Haarlem te zijn!  

mural-haarlem

Per toeval ontdekte ik street art in Haarlem en vertel er meer over in dit blog!

street-art-haarlem

Street art in Haarlem 

Ook al staat Haarlem niet bekend om street art, er zijn wel degelijk muurschilderingen te vinden. Hou je echt van street art routes of wijken boordevol street art zoals je in steden als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Breda, Eindhoven en Heerlen hebt, dan kom je in Haarlem bedrogen uit. In Haarlem zijn er geen tientallen, maar… het is er wel en je kunt zeker een leuk street art rondje wandelen.   

Muurschilderingen in Haarlem 

Wandelend door de stad, vorig jaar al, eind oktober 2020, spotte ik op een aantal plekken in Haarlem spray paint art en andere mooie murals. Eén hele grote muurschildering, maar ook een paar kleinere. Hieronder zie je ze en lees je wat ze betekenen of waarom ze juist daar gemaakt zijn. Juist de achtergrondinformatie maakt het interessant! 

Murals in het centrum van Haarlem 

De murals hieronder vind je overigens in het centrum van Haarlem, dus het is nooit ver weg. Toch zou je ze zo kunnen missen als je toevallig net door andere straten wandelt. Daarom heb ik er bij elke muurschildering bij gezet waar je ‘m kunt vinden. Mis ook de extra street art tips onderaan niet!

Ga je binnenkort een dagje naar Haarlem, sla dan af en toe eens een ander straatje in en ontdek ze ook!

haarlem

Street art tips Haarlem  

Hieronder zie je street art die ik in het centrum van Haarlem spotte: 

Ridder in de Korte Wijngaardstraat 

Op de hoek van de Ridderstraat en de Korte Wijngaardstraat ontdekte ik deze mooie mural van een ridder. En hij stond nog in een wijngaard ook! Wat een verrassing was dat! Hij zag er nog erg nieuw uit en ik had ‘m nog niet voorbij zien komen op Instagram. De ridder is gemaakt door James Jetlag  

Je vindt de mural in de straat die op het bordje staat, de Korte Wijngaardstraat. Ik kan er niet echt veel informatie over vinden, maar hij is prachtig! De ridder zal waarschijnlijk verwijzen naar de Riddertijd en de naastgelegen Ridderstraat. Ook de Nieuwe Gracht en de Kruisstraat zijn vlakbij. Vanaf het station van Haarlem loop je er in 5 a 10 minuten naartoe.  

street-art-james-jetlag

Oog in oog met een ridder in een wijngaard in Haarlem.

korte-wijngaardstraat-haarlem

Mona Gaga op parkeergarage 

Wandelend door de De Witstraat ontdekte ik een hele grote mural boven een parkeergarage. Dit is de enige mural die ik online wel eens voorbij had zien komen. De mega muurschildering is gemaakt op Parkeergarage De Kamp en wordt Mona Gaga genoemd, hoewel de officiële naam Portret van een meisje in het blauw is, verwijzend naar dit schilderij van de zeventiende-eeuwse Haarlemse kunstschilder Johannes Verspronck. Het originele werk is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.   

Het kunstwerk op de parkeergarage is in oktober 2018 gemaakt door kunstenaarsduo Telmo Miel. De parking is niet ver van Museum Haarlem en het Frans Hals Museum vandaan. Ook de Turfmarkt en de Gedempte Oude Gracht zijn vlakbij. En… kijk ook zeker even op het dak!

Tip: bovenop de parkeergarage zit De Dakkas, een dakterras met kas!  

parkeren-haarlem

De street art versie van Versproncks ‘Portret van een Meisje in het Blauw’.

street-art-parkeergarage-dakkas-haarlem

Frans Hals in de Peuzelaarsteeg 

Maar dat was nog niet alles. Ook kwam ik Frans Hals nog tegen. Dat Frans Hals staat afgebeeld op street art in Haarlem is natuurlijk niet toevallig. Frans Hals is in Antwerpen geboren, maar woonde en werkt bijna zijn hele leven in Haarlem en ook het Frans Hals Museum is in Haarlem te vinden.   

Frans Hals was één van de bekende Hollandse meesters en zijn werk is in het Frans Halsmuseum te zien. Ook in het Mauritshuis in Den Haag kun je schilderijen van hem zien. Ik zag daar o.a. De lachende jongen 

De street art vind je in de Peuzelaarsteeg omdat Frans Hals hier zelf gewoond heeft. De steeg ligt in de binnenstad van Haarlem en is een zijstraat van winkelstraat de Grote Houtstraat. Je vindt het steegje met Frans Hals tussen Perry Sport en Miss Etam. 

Frans Hals in de Peuzelaarsteeg in Haarlem.

frans-hals-haarlem

Gitarist in de Gierstraat 

Op de plek waar de Doelstraat en Gierstraat samenkomen, bij het Hofje zonder Zorgen, de Nieuwe Baron en Café ’t Kantoor, vlakbij het driehoekige pleintje dat ook aan de winkelstraat Grote Houtstraat grenst (in de buurt De Vijfhoek), zag ik een bijna zwart wit mural met een gitarist en een ouderwetse reclamezuil, gemaakt in 2018 door Eric Coolen.   

De muurschildering ‘Onder Kantooruren’ is gemaakt in opdracht van Café ’t Kantoor en moest de indruk wekken bij het terras te horen.

Op de schildering zie je o.a. de uit Haarlem afkomstige Godfried Bomans (bekend van Erik of het Klein Insectenboek, ik heb het ook gelezen) en Lennaert Nijgh (schrijver van het bekende lied Malle Babbe, dat vooral bekend werd door Rob de Nijs, maar gebaseerd was op een schilderij). Ook zie je de Schot Paul Murdoch, de beroemde Droste-verpleegster (op de zuil), een bromfiets, een duif en een kat. Onder de duif staat een gedicht.  

street-art-haarlem-centrum

Wil je foto’s zien van de totstandkoming én eerdere ontwerpen kijk dan op de website van Eric Coolen  

Dakschildering 

Ook zag ik deze plafondschildering op de hoek van ’t Spaarne en de Gravinnesteeg nog, maar daar kan ik helemaal niets over vinden.  

schildering-haarlem

Regenboog zebrapad 

Net als in veel andere steden vind je in Haarlem ook een regenboogzebrapad. Deze foto maakte ik op het zebrapad.  

wandeling-haarlem

Meer mooie street art in Haarlem 

Pas nu ik dit blog schreef keek ik of er nog meer street art in Haarlem te vinden is. Er is nog niet veel over geschreven of je krijgt vooral lelijke graffiti te zien, maar er is echt nog meer street art in Haarlem! Door even te zoeken op Instagram ontdekte ik nog meer muurschilderingen in Haarlem en met name die van Sidney Waerts vind ik schitterend!  

Street art van Sidney Waerts (tip!)

Nathalie alias Tigersportsnat schreef op 10 februari dit jaar: ‘I took a different route today and found this amazing artwork! Love getting surprises like this.’ Een meisje in een plas met water en de maan erbij. Ook postte ze deze mooie mural van drie meisjes. Je vindt ‘m boven kapperszaak Nico Wijers op de hoek van de Pieter Kiesstraat en de Johan van Vlietstraat. 

Verder zoekend op de naam van de maker Sidney Waerts ontdekte ik dat hij ook verantwoordelijk is voor deze ontroerende mural van een meisje op de muur van de Sint Bavo-school. Heel mooi!  

Rian Nijssen postte deze zomer ook dit werk van Sidney nog. Het beeldt Sidney’s dochter Meesie uit lees ik: ‘On a blind wall in the city center of Haarlem, the artists 4.5-year-old daughter Meesie swings through a starry sky. The work connects to two other large murals that he painted earlier, on which children create their own (star) world.’  

Op Rian’s Instagram account (wat ik direct ben gaan volgen omdat ze veel street art post) lees ik: ‘Waerts says: “I play with the question of what we actually teach our children about the healthy balance that we need in this world. That is important, especially now in these strange times. The whole world is out of balance and we are now waking up.”  

Prachtig! Hopelijk maakt Sidney nog meer van deze mooie kunstwerken!

Korte Anna in de Korte Annastraat 

Verder zoekend ontdekte ik ook deze vrolijke street art in de Korte Annastraat nog. Dat ziet er weer heel anders uit, maar is ook leuk om te zien. ‘Hier woont Korte Anna’ staat er en je ziet een vrouw bij een ouderwetse voordeur tussen haar bloembakken, vlindertjes, zonnebloem en ander groen. Echt een schattige muurschildering waar je blij van wordt! 

Zo zie je maar weer dat je makkelijk iets kunt missen, want deze had ik dan weer niet gezien. Het straatje loopt parallel aan de bekende Grote Houtstraat en vlakbij de andere mural die ik in de Vijfhoek maakte.   

Dwaal door de stad en creëer je eigen street art wandeling!

Vrolijke muurschildering in Haarlem 

Ook deze muurschildering van kunstenares Mika is er één om blij van te worden met de bloemen en vrolijke kleuren. Hashtag Haarlem schreef: ‘Deze kleurrijke muurschildering is van de in Haarlem woonachtige @mikakunst. Een bonte mural dat perfect past bij de winkelstraat en de buurt.’    

Je vindt het tropische kunstwerk hier, in de Generaal Joubertstraat, vlakbij de kruising met de Generaal Cronjéstraat, bij een tattoo shop in de Transvaalbuurt. 

Even zoekend zie ik dat het kunstwerk precies een jaar geleden gemaakt is. MikaKunst schrijft bij haar Instagrampost:‘Proud to say we signed and finished this cool collorfull mural in Haarlem! So many happy smiling faces of people walking by. I hope I can make more of these kind of paintings in the future. Nothing feels better than seeing people enjoying something that came from out of my head and hart on a wall.’ 

Het Meisje met de Parel

In de Kokstraat in Haarlem kun je een schildering van Het Meisje met de Parel bewonderen. Althans, ik zag ‘m maar 1x op Instagram en kon via Google Streetview het steegje niet goed in, dus 100% zeker weet ik het niet, maar ik zou zeggen: neem er eens een kijkje. Ik ben er zelf pal langs gelopen zie ik als ik de locatie van mijn foto’s in Haarlem check, maar toevallig net niet in het steegje. Ik wandelde over de Bakenessegracht die je hieronder ziet.

Zelf zag ik het beroemde werk van Vermeer vorig jaar november in het Mauritshuis in Den Haag en ook als selfiespot in Delft (vlakbij dit Delfts Blauwe street art steegje), waar Vermeer vandaan komt, maar ook in Haarlem kun je het meisje dus misschien tegen het lijf lopen.

bakenessegracht-haarlem

Strips op Hortusplein

Ook ontdekte ik dat op het Hortusplein in de zomer van 2019 een stripachtig kunstwerk is gemaakt door striptekenaar en kinderboekenillustrator Thé Tjong-King. Bij de glazen ingang van parkeergarage Raaks. Hier was ik eerder al eens, bij de brouwerij in de Jopenkerk, maar toen was het er nog niet.

De foto is van 7 jaar geleden. Ik verbleef samen met een vriendin een weekendje in Haarlem, eind december, onder andere om naar een dansfeestje van 40 up te gaan. Die jas draag ik al zo’n 15 jaar inmiddels, haha.

citytrip-haarlem-jopen

Vogels op muur  in Noorder Schoolsteeg

In juli postte ‘Hashtag Haarlem’ ook deze kleurrijke vogels op een muur in Haarlem. Ze schreef erbij: ‘Dromen van een tropical summer. Waar blijft die zon dan toch? Dan maar een beetje blijven dagdromen.’ Dit ook weer prachtige spray paint work is gemaakt in augustus 2019 door Paul alias Art by PDEG. Je vindt de tropische vogels in de Noorder Schoolsteeg, in het centrum van Haarlem

 Zeker in deze donkere maanden verlangen we naar muurschilderingen zoals deze!

Zonsopkomst en boom 

Ook deze muurschildering van een landschap met een zonsopkomst met een boom erbij brengt licht en geeft hoop. Je vindt ‘m aan de Leidsevaart bij de kruising met de Prins Hendrikstraat.  

Nieuwe street art in Haarlem

Ga zelf op zoek naar nog meer street art in Haarlem. Wie weet komt er de komende tijd nog wel meer mooie street art bij. Hier in Den Haag zie ik ook elke maand weer meerdere nieuwe!

Voor street art moet je niet in Haarlem zijn dacht ik, maar… inmiddels wel!

haarlem-citytrip

Wandel niet alleen op drukke plekken, maar kijk af en toe eens opzij en je ziet meer!

street-art-vrouw-haarlem

Street art wandeling en koffie hotspots 

Wandel sowieso lekker rond in Haarlem. Het is een prachtige stad! Kies niet alleen voor de drukke winkelstraten en het Marktplein, maar ook rustiger straten. Er is genoeg om je over te verbazen! 

Vergeet ook niet om tussendoor lekker ergens koffie te drinken. Haarlem heeft hele leuke koffiebarretjes! In het blog koffie hotspots in Haarlem tipte ik al eens een paar trendy plekjes.  

Street art in Nederland 

Ik heb inmiddels in zo’n 20 Nederlandse steden street art gespot, maar nog lang niet overal over geschreven. Over de street art in Den Haag schreef ik al wel diverse blogs. 

Inmiddels is er alweer veel meer street art bijgekomen in De Haag. Af en toe deel ik nieuwe street art op Facebook of Instagram, street art die net nieuw gemaakt is of die ik pas net ontdekt heb.   

Overnachten in Haarlem 

Wil je overnachten in Haarlem? Zoek zelf een fijne accommodatie uit op Booking.com (klik), een hotel, appartement, B&B of iets anders leuks.  

Wat te doen in de omgeving van Haarlem 

Een bezoek aan Haarlem kun je ook combineren met één van de volgende activiteiten of plekken: 

Alle street art en stadsfoto’s in dit blog heb ik zelf gemaakt. Ik maakte de foto’s eind oktober 2020 in Haarlem.  

Wist jij dat je best veel street art in Haarlem kon spotten? 

4 gedachten over “Street art in Haarlem: Mona Gaga, Frans Hals, een ridder, meisjes en meer mooie murals  

  1. Sytze

    Mag ik jullie allereerst complimenteren met dit mooie blog. Wel een significant punt van kritiek. Het prachtige werk van de David de la Mano in de Petrus Planciusstraat ontbreekt. Als je bij de verfrollerbrug aan de kampersingel onder de flat op de hoek doorloopt, vind je na 50 meter aan je rechterhand Uncertain Journey van David de la Mano

  2. Denise Bericht auteur

    Lees je dit en heb je nog aanvullingen? Meld het gerust! Na plaatsing van dit blog zag ik dat er ook in buitenwijken van Haarlem nog street art te vinden is. Ik ben daar niet geweest. Heb je dus tips in andere wijken aan de rand van Haarlem, laat het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *